Minoritatea croată 2000

3 ianuarie 2000, Caraşova. Alegeri parlamentare croate

Cu ocazia alegerilor parlamentare croate la Lupac şi Caraşova sunt organizate secţii de votare. La Caraşova, din totalul de 1408 de alegători înscrişi pe lista electorală permanentă cu drept de vot, ies la alegeri în jur de 625 de alegători. La Lupac, din totalul de 1135 de alegători cu drept de vot, ies la alegeri în jur de 650 de alegători.

 

24 ianuarie 2000, Caraşova. Alegeri prezidenţiale croate

La Caraşova şi Lupac sunt organizate secţii de votare. În primul tur al alegerilor prezidenţiale în cele două comune, numărul total de alegători care ies la vot a fost de 734. La Caraşova 429 alegători, Lupac 305 alegători.

 

25 martie 2000, Caraşova. Lansarea volumuluiÎnsemnări despre caraşoveni"

Cartea, scrisă de prof. univ. dr. Marcu Mihail Deleanu, a fost lansată la sediul Uniunii Croaţilor din România pe data de 25 martie. Cartea a fost tipărită la Caraşova în vechiul sediu al Uniunii Croaţilor (până în anul 2005 sediul Uniunii Croaţilor era în clădirea Căminului Cultural din Caraşova).

 

17 aprilie 2000, Caraşova. Tentativa de unificare a celor două organizaţii (UCR şi UDCR)

În preajma alegerilor parlamentare, în preajma începerii campaniei electorale, cele două conduceri ale celor două organizaţii rivale s-au întâlnit la sediul UCR. Scopul întâlnirii era unificarea şi prezentarea la alegerile parlamentare cu un singur candidat comun. Din delegaţia UCR care s-a prezentat la acea întâlnire făceau parte: Radan Mihai, Ghera Nicolae, Bogdan Petru, Păun Nicolae. Delegaţia UDCR a fost compusă din: Todor Mihai, Vlasici Marian, Birta Ioan. Tratativele au fost mediate de Iancov Gheorghe care a purtat negocieri în ambele tabere. După discuţii încordate s-a ajuns la înţelegerea ca peste trei zile să aibă loc o altă întâlnire unde urma să se adopte lista comună a candidaţilor la alegerile parlamentare. Întâlnirea trebuia să aibă loc la restaurantul Capitol din Reşiţa. La data stabilită, trei reprezentanţi ai UCR s-au prezentat la locaţia stabilită, din partea UDCR, însă, nu s-a prezentat nimeni. După acea dată, în pragul alegerilor, la data de 31 noiembrie, UDCR depune o contestaţie împotriva listei UCR; depune şi UCR împotriva listei UDCR. Ambele contestaţii au fost respinse. O tentativă similară a mai avut loc, mediată chiar de prim-ministrul croat, Zlatko Mateša.

 

28 aprilie 2000, Caraşova. Încep lucrările la noul sediu central al Uniunii Croaţilor din România

În anul 1992, conducerea UCR depune o cerere la sediul Primăriei din Caraşova prin care solicită alocarea unui spaţiu în care organizaţia UCR să-şi desfăşoare activitatea. Consiliul Local aprobă cererea. În anul 1999, Consiliul coordonator UCR aprobă proiectul care viza construirea unui nou sediu central. Anul următor încep lucrările. Până spre finalul anului 2005, sediul funcţionează în clădirea căminului, după acea dată, în noul sediu se mută prima oară redacţia ziarului Hrvatska Grancica, ulterior preşedintele şi secretariatul. În decursul anului 2007, se deschide oficial noul sediu central al UCR.

 

18 iunie 2000, Caraşova. Alegeri locale

La alegerile locale organizate pe data de 18 iunie 2000, în comuna Caraşova câştigă din primul tur candidatul UCR Radan Mihai. Contracandidatul lui era Filca Petru. Din totalul de 903 voturi valabil exprimate, 636 de voturi revin candidatului UCR; Filca Petru strânge în jur de 255 de voturi. Pe data de 26 noiembrie 2000, primarul Radan Mihai candidează la alegerile parlamentare pentru funcţia de deputat şi câştigă mandatul. Demisionează din funcţia de primar, mandatul e preluat provizoriu până la organizarea noilor alegeri locale de viceprimarul Bogdan Petru. Pe data de 17 iunie 2001, sunt organizate noi alegeri locale pentru ocuparea postului de primar în comuna Caraşova. Candidatul UCR era Bogdan Petru. Contracandidaţii lui erau: Miloia Nicolae (PDSR), Tincul Petru (PNL), Creţu Ioan (PD), Frana Petru (independent). În primul tur al scrutinului, pentru Bogdan Petru votează 465 de alegători; pentru Miloia Nicolae 146, Creţu Ioan 142, Tincul Petru 75, Frana Petru 26. În turul doi intră Bogdan Petru şi Miloia Nicolae. Pentru Bogdan Petru votează 557 de alegători, iar pentru Miloia Nicolae 216 alegători.

 

16 noiembrie 2000, Reşiţa. Apare suplimentulHrvatski List" în cotidianulTimpul"

În pragul alegerilor parlamentare în cotidianul Timpul se publică suplimentul „Hrvatski List" notat cu numărul 1, anul I (numărul 2 al suplimentului nu mai apare). Suplimentul era scris în limba croată (de fapt bilingv) şi avea genericul „Sloga kuću gradi". Spaţiul alocat celor 8 pagini era în întregime dedicat campaniei electorale a candidatului care participa din partea UDCR la alegerile parlamentare, Birta Ioan.

 

26 noiembrie 2000, Caraşova. Candidatul UCR câştigă mandatul de deputat la alegerile parlamentare

La alegerile parlamentare din anul 2000, din partea UCR candidează primul pe listă prof. Radan Mihai. Contracandidatul lui de pe lista UDCR era Birta Ioan. În pragul alegerilor parlamentare apar contestaţii, de data aceasta ambii candidaţi se contestă reciproc. UCR contestă lista UDCR, folosind motivul că UDCR nu a fost recunoscut de Guvernul României ca şi organizaţie de utilitate publică; UDCR contestă lista UCR pe motiv că a fost depusă candidatura în mai multe judeţe din ţară. Ambele contestaţii au fost respinse, astfel la alegerile parlamentare participă ambii candidaţi. Alegerile au fost câştigate de Radan Mihai cu 11 084 voturi. În judeţul Caraş-Severin, unde trăiesc majoritatea etnicilor croaţi, pentru el votează 1513 alegători. Candidatul UDCR, Birta Ioan, strânge doar 2059 de voturi, dar toate din judeţul Caraş-Severin, în alte judeţe nu avea lista depusă.