Minoritatea croată 1997
20 februarie 1997, Lupac. Demisia preşedintelui UCR Todor Mihai
Motivul demisiei era „dezbinarea apărută între conducerea Caraşovei şi conducerea Lupacului". Motivul real îl reprezenta însă eşecul de a transfera polul puterii în zona Lupacului; Caraşova avea în Consiliul coordonator cu doi membri mai mult. Conflictul debutează cu contestarea listei candidaţilor la alegerile parlamentare din anul 1996, excluderea membrilor din zona Lupacului din Consiliul coordonator UCR şi continuă cu demisia colectivă a 8 membri din Consiliul coordonator (22 noiembrie 1997, atunci preşedintele îşi depune pentru a doua oară demisia, deşi prima demisie depusă era datată în 20 februarie 1997), publicarea comunicatului în presă (ziarul Timpul) în care se cere „ridicarea acreditarii domnului Radan Mihai de a reprezenta întreaga minoritate croată din România". Toate acele conflicte apărute în anii 1996-1997 erau generate de lupta pentru putere, lupta prilejuită de modificarea statutului adusă la Conferinţa din 5 ianuarie 1996.
11 aprilie 1997, Caraşova. Şedinţa Consiliului coordonator UCR; decizia de a se retrage calitatea de membru în Consiliul coordonator a lui Todor Mihai
În precizările „Comunicatului" publicat în ziarul local (Timpul) apare o informare confuză. Textul apare publicat pe data de 17 decembrie 1997 şi în text era scris: „Consiliul coordonator a hotărât eliberarea din funcţia de membru în Consiliul coordonator a preşedintelui Todor Mihai pe data de 11 aprilie 1997". Dar, într-un proces verbal (transcripţie) întocmit cu ocazia şedinţei Consiliului Coordonator apare informaţia „Consiliul coordonator s-a întrunit pe data de 6 noiembrie 1996 şi a decis excluderea din Consiliu a preşedintelui Todor Mihai din Reşiţa, Dobra Petru şi Vatav Nicolae (preşedintele comisiei de revizie)". Este posibil ca această hotărâre să fi fost luată de două ori?! Mai mult ca sigur, situaţia era similară cu cea a preşedintelui Todor Mihai care şi-a depus demisia în februarie 1997, iar în noiembrie 1997 o depune din nou.
19 aprilie 1997, Clocotici. Vizita ambasadorului croat Nika Bezmalinović în satele caraşovene
Cu ocazia numirii noului ambasador croat, Nika Bezmalinović, UCR trimite ambasadorului o invitaţie de a vizita comunitatea croată din judeţul Caraş-Severin. Vizita a durat două zile. Ambasadorul croat a avut întâlniri cu toţi liderii locali din satele „bazinului caraşovenesc". Scopul invitaţiei era de a lega o relaţie de colaborare şi prietenie la nivel instituţional cu nou-numitul ambasador.
8 iunie 1997, Caraşova. Festivalul de muzică şi dans folcloric „Pod liličkom ladinom" sau „La umbra de liliac"
Festivalul reînvie vechea tradiţie a serbării liliacului instaurată pentru prima oară în Caraşova de primarul Filca Mihai în anul 1971. La festival au participat formaţiile folclorice din judeţ şi străinătate (Croaţia, Ungaria, Iugoslavia, Slovacia).
26 decembrie 1997, Caraşova. „Karaševska Zora" evoluează pe scena Căminului Cultural din Caraşova
Programul spectacolului era organizat de Crăciun, iar iniţiatorul era directorul formaţiei folclorice Karaševska Zora, Mihăila Marian. Spectacolul a debutat cu un grup de tineri îmbrăcaţi în portul popular, coordonaţi pe scenă de Ghera Nicolae. În continuare, au fost cântate colinde tradiţionale specifice locului. Spre final, spectacolul a continuat cu dansuri folclorice carşoveneşti (danac, portanje, zdupatura).