Minoritatea croată 2008

25 aprilie 2008, Caraşova. Respingerea proiectului de hotărâre; construirea Sălii Polivalente

Pe data de 25 aprilie era organizată şedinţa Consiliului Local, primarul Bogdan Petru vine în faţa consilierilor locali cu proiectul de hotărâre de consiliu pentru concesionarea unui teren intravilan, unde Uniunea Croaţilor urma să construiască Sala Polivalentă (investiţia era finanţată de UCR, valora în jur de 400.000 RON). Proiectul de hotărâre a fost respins. Cinci consilieri au fost de acord, doi nehotărâţi, patru împotrivă, doi lipsă.

 

2 mai 2008, Zagreb. Concertul coruluiLaudate Dominum" în sala Centrului de Cultură din Zagreb

În perioada 2-4 mai corul Laudate Dominum a fost invitat de corul Desiderium din Zagreb pentru a susţine un concert în sala Centrului de Cultură. În prima zi, duminică, corurile reunite susţin împreună un concert de muzică clasică în biserica locală din cartierul Sesvete, Zagreb. A doua zi, corul Laudate Dominum evoluează pe scena sălii Centrului de Cultură din Zagreb.

 

1 iunie 2008, Caraşova. Alegerile locale

Din totalul de 2671 de alegători înscrişi pe lista electorală permanentă din comuna Caraşova sunt numărate 1103 voturi valid exprimate.

Candidatul UCR pentru funcţia de primar în comuna Caraşova era Bogdan Petru; în comuna Lupac, Vlasici Mihai. Contracandidatul UCR care a intrat în turul doi împreună cu Bogdan Petru era Neagul Petru (PDL). Cursa pentru funcţia de primar în comuna Caraşova a fost câştigată de Bogdan Petru cu o diferenţă de doar 63 de voturi. În primul tur, candidatul PDL conducea cu o diferenţă de 56 de voturi. Pentru ocuparea funcţiilor de consilieri locali cea mai crâncenă luptă s-a dus între UCR şi PDL. UCR strânge 218 voturi, PDL 420. La şedinţa de constituire a noului Consiliu Local mandatele au fost distribuite astfel: PDL - 6, UCR - 3, PSD - 1, PNL - 2 şi un consilier independent. Viceprimarul Neagul Petru a fost ales din rândul candidaţilor PDL. În comuna Lupac, mandatul de primar îl câştigă Vlasici Marian, candidatul PDL (la alegerile precedente a candidat pe lista UDCR, după, s-a înscris în PSD, la alegerile din 2008 candidează pe lista PDL). Scorul pe partide politice la alegerile din 2008 în comuna Lupac era următorul: PDL - 488 voturi (6 consilieri), PNG - 151 voturi (1 consilier), UCR - 71 voturi (1 consilier), PNŢCD - 141 (1 consilier), PSD - 91 voturi (1 consilier).

 

1 iunie 2008, Reşiţa. Profesorul Iancov Gheorghe este ales la alegerile locale în funcţia de consilier judeţean

În urma negocierilor duse între UCR şi PDL, profesorul Iancov Gheorghe intră pe lista PDL în Consiliul Judeţean Caraş-Severin în funcţia de consilier judeţean. UCR depunea de fiecare dată listă cu candidaţi la alegerile locale pentru funcţiile de consilieri judeţeni, însă abia în 2008 câştigă un mandat.

 

12 iulie 2008, Caraşova. UCR organizează tăbăra de vară a artiştilor plastici

Tabăra de vară a fost organizată în perioada 12-19 iulie. Majoritatea artiştilor plastici erau din România. Au fost prezenţi câţiva şi din străinătate, mai ales din Franţa şi Suedia.

 

13 iulie 2008, Caraşova. Pelerinajul laSf. Fecioară din Lurd din Caraşova"

Locul de pelerinaj a fost sfinţit în vara anului 2007, când părintele franciscan Mario Jurišić a vizitat localitatea Caraşova. Pe data de 13 iulie 2008, în Caraşova au venit împreună cu părintele Jurišić şi credincioşii romano-catolici din comuna Zmijavci, Croaţia. Cu acea ocazie, a venit şi primarul din Zmijavci şi subprefectul de Split.

 

26 august 2008, Caraşova. Campionatul de fotbalHrvatska Grančica" ediţia a II-a

La campionat au participat echipele din Caraşova, Iabalcea, Clocotici, Lupac, Nermed, Rafnic, Vodnic, Recaş, Tirol. În prima zi, evenimentul s-a desfăşurat în patru locuri diferite: Iabalcea, Caraşova, Clocotici, Lupac. Finala s-a organizat în comuna Caraşova. Clasamentul final al primelor trei echipe era următorul: „Prolaz Karaševo" locul I, „Tirol" locul II, „Croaţia Klokotič" locul III.

 

29 august 2008, Caraşova. Se reînfiinţează echipa de fotbalProlaz"

Clubul şi echipa de fotbal „Prolaz" existau şi înainte de 1989. După căderea regimului comunist sportul local intră într-o criză, iar echipa locală „Prolaz" se stinge. În 2008, doi entuziaşti ai sportului, Ghera Milovan şi Mateia Micola, reînfiinţează echipa de fotbal „Prolaz Karaševo" şi la finalul campionatului reuşesc o performanţă: împreună cu jucătorii echipei luptă dur şi disciplinat şi înscriu echipa în liga a IV-a. Preşedintele echipei era Mateia Micola iar antrenor Ghera Milovan. Echipa era formată din următorii jucători: Beul Petru, Dragan Floris, Draghia Perita, Beul Miodrag, Ghera Milovan, Udovita Petru, Mita Mihai, Ifca Dănut, Belcea Ivan, Mihăilă Gheorghe, Haţegan Ivan, Ghera Gheorghe, Domaneanţ Marian, Frana Ion, Bogdan Cristian, Mateia Micola, Ivănoaica Tudor, Draghia Marian, Stefanesc Daniel.

Mai târziu, în anul 2009, din considerente politice, preşedintele este schimbat abuziv, iar jucătorii alungaţi. Din acest motiv se înfiinţează o nouă echipă de fotbal locală cu numele „Starigrad Karaševo 1299".

 

30 noiembrie 2008, Caraşova. Alegeri parlamentare

Candidatul UCR la alegerile parlamentare din 2008 era prof. Radan Mihai care câştigă mandatul în circumscripţia electorală numărul 4 Caraş-Severin cu 531 de voturi. UDCR nu a participat la alegeri. De data aceasta nu sunt contestaţii.