Minoritatea albaneză 2014

21.02.1014, București. Manifestare artistică dedicată Zilei Limbii Materne

În ziua de 21 februarie 2014, în sala de consiliu a Primăriei Sectorului 4 a avut loc o manifestare artistică dedicată Zilei Limbii Materne. La spectacolul organizat de autoritățile locale au participat ansambluri ale mai multor etnii cu reprezentare parlamentară în România. Din partea Asociației Liga Albanezilor din România, la eveniment a luat parte ansamblul vocal „Serenada”, care a interpretat o suită de serenade din Korça (oraș în sud-estul Albaniei) și din repertoriul internațional. Evenimentul a intrat deja în tradiția bucureșteană, contribuind la o mai bună cunoaștere și înțelegere între populația majoritară și minoritățile etnice din România.

 

10.03.2014, Tirana, Albania. Publicarea în limba albaneză a volumului „Lucian Blaga – 100 de poezii” la Editura „55” 

În luna martie 2014 a văzut lumina tiparului volumul „Lucian Blaga – 100 de poezii”, în traducerea lui Luan Topciu, publicat de Editura „55” din Tirana. În luna mai 2013, scriitorul și traducătorul Luan Topciu a obținut la Sebeș premiul pentru traducerea operei blagiene în limba albaneză, acordat de Fundația Culturală „Lucian Blaga”. Volumul a apărut la inițiativa unui mare prieten al României, scriitorul și jurnalistul Fahri Balliu. Deși literatura română este bine reprezentată în Albania, acest volum reprezintă primul contact al cititorilor albanezi cu creațiile poetului român din Lancrăm. Diferite cotidiene albaneze au făcut o prezentare laudativă a poetului român și a traducătorului său, amintind, printre altele, contextul apariției lui Blaga în peisajul poeziei române, ca și punctele comune ale liricii blagiene cu creația unora dintre poeții albanezi de la mijlocul secolului trecut.

 

12-16.03.2014, Iași. Târgul de Carte și Tipărituri Librex

În perioada 12-16 martie 2014 a avut loc ediția a XXII-a a Târgului de Carte Librex în incinta Palas Mall din Iași. Sub genericul „Primăvara cărților la Iași”, Librex reunește anual expozanți din domeniul editorial din întreaga țară, precum și din arii conexe acestuia: papetărie, artă, muzică și diverse industrii creative similare. Agenda Librex 2014 a cuprins lansări de carte, prezentări de colecții, sesiuni de autografe, conferințe, seminare, dezbateri, întâlniri cu autorii, mese rotunde, momente artistice, prezentări de produse și servicii, demonstrații de ofertă, concursuri etc. În „Ziarul Târgului” au fost incluse interviuri cu diferiți autori, scurte recenzii ale cărților lansate, prezentări de evenimente, colecții, noutăți editoriale, articole de specialitate, dezbateri pe teme de interes pentru piața de carte românească și europeană etc. ALAR a fost prezentă la Iași cu traduceri din literatura albaneză, lucrări despre comunitatea albaneză din România, cărți-eseu, volume de versuri etc., dar și cu CD-uri cu folclor urban albanez.


09-13.04.2014, Cluj-Napoca. Participare a ALAR la Târgul de Carte din Cluj-Napoca 

Asociația Liga Albanezilor din România a fost prezentă la Târgul de Carte și Tipărituri Gaudeamus de la Cluj-Napoca, în cadrul căruia cele 18 etnii reprezentate în Parlamentul României au putut să-și expună realizările editoriale din ultima perioadă. În standul ALAR au fost expuse publicațiile Editurii „Privirea”, precum și ultimele numere ale revistei „Prietenul albanezului/Miku i shqiptarit”.


07-11.05.2014, Oradea. Participare a ALAR la Târgul de Carte de la Oradea 

În perioada 7-11 mai 2014, Asociația Liga Albanezilor din România a participat la prima ediție a Târgului de Carte de la Oradea. Cu acest prilej au fost aduse în fata publicului local volume aparținând unor scriitori albanezi din România, din Albania și din diasporă. Au fost oferite, cu titlu gratuit, discuri muzicale înregistrate de ansamblul artistic „Serenada” al ALAR, care interpretează folclor urban din orașul Korça (Albania).

 

13.05.2014, București. Participare a ALAR la ONGFest

În prima parte a lunii mai 2014, ALAR a luat parte la evenimentul ONGFest, desfășurat la București. Acest eveniment a prilejuit o adevărată paradă a portului popular al minorităților naționale din România, precum și o serie de activități muzical-artistice, care au adunat în incinta parcului Herăstrău un numeros public. La acest eveniment, devenit deja tradițional, grupul vocal al Asociației Liga Albanezilor din România a prezentat un program de serenade din zona Korça (Albania) care au încântat auditoriul, fiind, conform organizatorilor, momentul cel mai apreciat al spectacolului.

 

02.06.2014, Tirana, Albania. Sfințirea Catedralei „Învierea lui Hristos”

În ziua de 2 iunie 2000, capii mai multor biserici ortodoxe au participat la ceremonia sfințirii Catedralei Ortodoxe „Învierea lui Hristos” din capitala Albaniei, Tirana. La eveniment au luat parte înalte personalități ale țării, printre care Bujar Nishani, președintele Albaniei, premierul Edi Rama, președintele Parlamentului Albaniei, Ilir Meta, liderul opoziției, Lulzim Basha, miniștri, deputați și diplomați acreditați la Tirana. De asemenea au fost prezenți capii bisericilor-surori din Europa, Asia și Statele Unite ale Americii, patriarhul ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu I, patriarhul Ierusalimului, Theofil al III-lea, patriarhul României, Daniel, arhiepiscopul Greciei, Jeronim, al Ciprului, Krisostom, episcopul Bisericii Ortodoxe Albaneze din America, Nikon Liolini, arhiepiscopul Varșoviei, Sava, patriarhul Serbiei, Irinei, și o delegație a Bisericii Ortodoxe a Rusiei. Conform patriarhiei albaneze, sfințirea lăcașului a constituit un eveniment important atât pentru ortodocșii albanezi, cât pentru toți albanezii, indiferent de religie, dar și pentru credincioșii ortodocși din întreaga lume.


06.06.2014, București. Vizită oficială a viceprim-ministrului Albaniei, Niko Peleshi

În ziua de 6 iunie 2014, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a avut o întrevedere cu viceprim-ministrul Republicii Albania, Niko Peleshi. În cadrul întrevederii, Valeriu Zgonea a apreciat progresele realizate de Albania, reconfirmând poziția României de a recomanda statul albanez pentru aderarea la Uniunea Europeană la reuniunea Consiliului UE din 27 iunie 2014. Acesta a menționat: „Sper ca abordarea pozitivă a României în acest sens să reprezinte un impuls pentru continuarea reformelor din Albania, într-un mod susținut. În cadrul convorbirilor avute astăzi, am identificat mai multe soluții pentru consolidarea colaborării între cele două state, în special în ceea ce privește lupta împotriva corupției și absorbția fondurilor europene”. La rândul său, viceprim-ministrul Albaniei a confirmat relațiile tradiționale de prietenie și ajutor frățesc dintre cele două țări, subliniind rolul important jucat de România în susținerea comunității albaneze din România și în înfăptuirea actului istoric din 28 noiembrie 1912 – proclamarea independenței de stat a Albaniei. Acesta a mai spus că Albania dorește să împărtășească experiența României în relația cu Uniunea Europeană.

 

25.06.2014, București. Summitul șefilor de stat și de guvern din statele participante la Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP)

În ziua de 25 iunie 2014, președintele României, Traian Băsescu, a fost gazda summitului șefilor de stat și de guvern din statele participante la Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP), România deținând mandatul de Președinție-în-exercițiu a SEECP 2013-2014. La summit au participat șefi de stat și de guvern din cele 12 state membre din regiune: Republica Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Republica Croația, Republica Elenă, Republica Turcia, Republica Serbia, Republica Slovenia, Republica Moldova, Muntenegru și Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei. În calitate de invitați, au fost prezenți președinta Republicii Kosovo, Atifete Jahjaga, comisarul european pentru extindere, Łtefan Füle, precum și secretarul general al Consiliului Cooperării Regionale (RCC), Goran Svilanovic, după cum s-a precizat în comunicatul Administrației Prezidențiale. Albania a fost reprezentată de președintele Bujar Nishani, care a preluat, în numele țării sale, și președinția organizației. „Obiectivul-cheie al Președinției-în-exercițiu a SEECP a fost reprezentat de sincronizarea acțiunilor desfășurate în cadrul acestui format de cooperare regională cu eforturile statelor regiunii de integrare europeană și euroatlantică”, s-a precizat în comunicatul de presă al Administrației Prezidențiale.


02-12.08.2014, Albania. ALAR – În contact permanent cu patria-mamă. Delegație culturală în Albania 

Continuând tradiția ultimilor ani, o delegație a Asociației Liga Albanezilor din România a vizitat câteva dintre obiectivele de interes cultural din Albania. Printre acestea s-au numărat orașul-muzeu Kruja, portul Durrës, precum și cele mai importante monumente istorice și de cultură din capitala Tirana. Membrii grupului au vizitat, de asemenea, zonele din care provin membrii comunității albaneze din România și au aflat o serie de informații despre tradițiile și modul de viață al localnicilor. Delegația a avut în alcătuire ansamblul de cântece și dansuri albaneze „Serenada”, precum și reprezentanți ai redacției „Prietenul albanezului/Miku i shqiptarit”. Conducerea ALAR a luat un prim contact și cu o organizație similară din Albania: Asociația Patriotică și Culturală Gorë-Opar, cu sediul la Tirana. În cadrul întâlnirii președintei ALAR, Oana Manolescu, deputat în Parlamentul României, cu Nikoleta Ozuni, președinta asociației din Albania, au fost stabilite câteva obiective comune și s-a decis inițierea unei colaborări pe tărâm cultural între cele două organizații.


19-26.08.2014, Costinești. Tabără de vară

În perioada 19-26 august 2014, în stațiunea Costinești s-a desfășurat o tabără de vară, având ca temă de dezbatere câteva probleme legate de multiculturalitate și conservarea tradițiilor specifice fiecărei etnii. Evenimentul a fost organizat de Ministerul Tineretului și Sportului. Au fost invitați să participe membri ai comunităților etnice din România, obiectivul principal fiind cunoașterea istoriei și a culturii celorlalte minorități din țara noastră. Minoritatea albaneză a fost reprezentată de tânărul Ionuț Ene, membru ALAR. În cadrul întâlnirilor desfășurate, reprezentantul minorității albaneze a vorbit celor prezenți despre istoricul comunității albaneze din România și a prezentat activitățile pe care Asociația Liga Albanezilor din România le desfășoară pentru promovarea culturii comunității albanezilor din România.


21-24.08.2014, Sighișoara. Participarea ALAR la Festivalul ProEtnica 

În 21 august 2014 s-a deschis la Sighișoara cea de-a 12-a ediție a Festivalului Intercultural ProEtnica, organizat de Centrul Educațional Interetnic pentru Tineret împreună cu municipiul Sighișoara, finanțat de Ministerul Culturii și Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României. Misiunea Festivalului ProEtnica este de a contribui la menținerea armoniei interetnice într-o societate pluralistă și democrată, la păstrarea și dezvoltarea identităților etnoculturale din România. În cadrul a 30 de manifestări artistice pe scena principală a festivalului și al celor 20 de standuri de prezentare, precum și al expozițiilor de artă, s-a realizat o prezentare a patrimoniului cultural al celor 20 de minorități etnice naționale din România. Ansamblul „Serenada” al Asociației Liga Albanezilor din România a participat pentru a douăsprezecea oară la acest festival, onorând invitația organizatorilor în fiecare an. Cu un repertoriu nou de cântece albaneze și dansuri din mai multe zone ale Albaniei, membrii ansamblului au încântat publicul prezent. În același interval, reprezentanții Asociației Liga Albanezilor din România au avut un stand propriu de carte și albume muzicale pe care le-au dăruit vizitatorilor. Circa 15.000 de vizitatori au urmărit prestațiile celor 800 de participanți, 25 de manifestări interactive și 8 prelegeri pe teme etnoculturale.


18-21.09.2014, Piatra-Neamț. Participare a ALAR la Târgul de Carte Libris 2014

Asociația Liga Albanezilor din România a primit invitația de a participa în municipiul Piatra-Neamț la cea de a IV-a ediție a Târgului de carte Libris 2014, desfășurat sub patronajul Camerei de Comerț și Industrie, al Consiliului Județean Neamț și al Societății Scriitorilor din Județul Neamț. Manifestarea s-a desfășurat între 18 și 21 septembrie 2014 și a fost dedicată comemorării a 125 de ani de la moartea scriitorului Ion Creangă. În programul acestor zile de aleasă spiritualitate au figurat peste 40 de lansări de carte, mese rotunde, întâlniri cu scriitori din țară și din străinătate. Deschiderea manifestărilor a fost onorată de prezența oficialităților locale, a oamenilor de cultură și a numeroși localnici. Standul ALAR a fost bogat dotat cu cărți, reviste, albume muzicale și obiecte de etnografie. A fost vizitat de un public numeros și doritor să afle și să cunoască Albania și scriitorii ei din țară și din diasporă.


20.09.2014, Piatra-Neamț. Lansare a două volume editate la Editura „Privirea” a Asociației Liga Albanezilor din România

În ziua de 20 septembrie 2014, la pavilionul expozițional din Piatra-Neamț a avut loc lansarea volumelor „Pacea din noi” și „Munții sunt ai noștri” semnate de Oana Manolescu, președinta Asociației Liga Albanezilor din România, prezentă la Târgul de Carte Libris 2014. Despre prezența asociației albanezilor în cadrul târgului nemțean, cât și despre autoarea Oana Manolescu a vorbit criticul literar Cristian Livescu, președintele Societății Scriitorilor din județul Neamț.


07-13.10.2014, Cluj-Napoca. Festivalul Internațional de Carte Transilvania

Între 7 și 13 octombrie 2014 la Cluj-Napoca a avut loc Festivalul Internațional de Carte Transilvania. Asociația Liga Albanezilor din România a prezentat un stand bogat, unde noutățile editoriale au fost: „Să învățăm singuri limba albaneză”, „Povestiri de pe Drin – obiceiuri și tradiții albaneze”, „Ghid de conversație român-albanez”, „Momente din istoria Albaniei” (în două volume), „Serenade albaneze și alte cântece albaneze”, la care s-au adăugat multe alte titluri ale unor ediții din anii precedenți, la fel de căutate de cititori. Printre altele, ALAR a prezentat în standul său și un „Album cu motive populare albaneze”, albume muzicale înregistrate de grupul vocal „Serenada” al ALAR, precum și obiecte artizanale albaneze lucrate de albanezii din România. În cadrul Festivalului Internațional de Carte Transilvania au avut loc și zeci de lansări de carte și spectacole în piața centrală a orașului, special amenajată pentru aceste evenimente.


Octombrie 2014, Cluj-Napoca. Sărbătorirea a 15 ani de la înființarea Asociației Liga Albanezilor din România 

Cu ocazia împlinirii a 15 ani de la înființarea Asociației Liga Albanezilor din România, la Cluj-Napoca a avut loc o întâlnire cu albanezii din câteva județe transilvănene, cu scopul de a sărbători împreună ziua de naștere a ALAR. Au fost prezenți atât cei născuți cu mulți ani în urmă în România, cât și cei veniți la studii și care și-au întemeiat familii în România. S-a vorbit despre tradiții și datoria părinților de-a transmite copiilor lor limba și tradițiile înaintașilor. De asemenea s-au hotărât o serie de activități care vor fi organizate de filiala din Cluj-Napoca. Din partea Asociației Liga Albanezilor din România această filială a primit ultimele noutăți editoriale, albume muzicale etc.


Noiembrie 2014, București. Aniversarea a 150 de numere ale revisteiPrietenul albanezului/Miku i shqiptarit” 

În luna noiembrie 2014 s-a aniversat apariția numărului 150 al revistei „Prietenul albanezului/Miku i shqiptarit” – organ al Asociației Liga Albanezilor din România. În editorialul acestui număr al revistei se menționează că „într-o seară a lunii noiembrie a anului 2001 s-au pus temeliile acestei reviste”. De altfel, este subliniat scopul acestei reviste: „O revistă care să le vorbească [cititorilor – N.n.] despre patria lor și despre tradițiile comunității de aici, care să le dezvăluie misterele unei istorii chinuite, să-i facă să iubească literatura țării-mamă, tradițiile și folclorul ei, schimbările care se petrec în Albania de azi”. Revista „Prietenul albanezului” a adus în fața cititorilor săi istoria și prezentul patriei de baștină a albanezilor din România, evenimentele majore precum Centenarul Independenței de stat a Albaniei, apariția pe harta Europei a statului Kosovo, inaugurări istorice, activități culturale de amploare, apariții editoriale, expoziții și concerte atât în România, cât și în Albania.


14.11.2014, București. Expoziție de pictură a doi pictori albanezi pe simezele Parlamentului României

În ziua de 14 noiembrie 2014, la Sala de expoziții de artă „Constantin Brâncuși” din Palatul Parlamentului României a avut loc vernisajul expoziției „Culori albaneze”, cu lucrări ale tinerilor artiști plastici Miron L. Topciu și Oriola Kureta Semenescu. Evenimentul a fost organizat de Asociația Liga Albanezilor din România și a fost dedicat celei de-a 102-a aniversări a independenței Albaniei. În deschiderea manifestării, deputata minorității albaneze în Parlamentul României, Oana Manolescu, i-a prezentat pe cei doi artiști, ambii absolvenți de universități din România. Artistul plastic Nicolae Ionescu a vorbit despre trăsăturile specifice ale artei lor. Acesta a menționat tușele puternice și culorile țării natale, specifice peisajului din Albania, regăsite în lucrările Oriolei Kureta Semenescu. Referitor la lucrările lui Miron Topciu, Nicolae Ionescu a constatat „sublimarea ideii, care duce la o abstractizare maximă, viguroasă și surprinzătoare”. La vernisaj au participat membri ai comunității albaneze din România, reprezentanți ai unor misiuni străine acreditate în România, ziariști și oameni de cultură. Expoziția „Culori albaneze” de la Palatul Parlamentului a fost deschisă două săptămâni, între 14 și 30 noiembrie 2014.


25.11.2014, București. Declarație politică în Camera Deputaților 

În data de 25 noiembrie 2014, reprezentanta comunității albaneze din România, Oana Manolescu, a făcut o declarație politică în Camera Deputaților a Parlamentului României, prin care anunță sărbătorirea a 102 ani de la declararea independenței de stat a Albaniei, înfăptuită în 12 noiembrie 2012 în orașul Vlora (Albania). Printre altele, aceasta a declarat: „La proclamarea independenței de stat a Albaniei a contribuit și diaspora albaneză din România, iar statul român a încurajat și ajutat prin marii săi oameni politici mișcarea de independență, fiind și primul stat care a recunoscut noua țară și care și-a trimis reprezentanții la Durrës (capitala de atunci a Albaniei)”. La finalul discursului său, președinta ALAR a citat cuvintele unui om politic albanez din perioada interbelică: „De România ne apropie totul și nu ne desparte nimic […] Albanezii trăiesc în România ca în propria lor țară […] Păstrăm României mici de altădată și României mari de acum toată recunoștința și dragostea noastră”.


26.11.2014, București. ALAR sărbătorește Ziua Națională a Albaniei

În data de 26 noiembrie 2014 Asociația Liga Albanezilor din România a organizat o masă festivă cu ocazia Zilei Naționale a Albaniei, la care au fost prezenți membri ai comunității albaneze atât din București, cât și din alte orașe, studenți albanezi aflați la studii în România și simpatizanți ai acestei comunități. Evenimentul a fost deschis de președinta ALAR, Oana Manolescu, ce a evocat momentul de proclamare a independenței de stat a Albaniei, 28 noiembrie 1912, ca fiind cel mai mare eveniment istoric al albanezilor. În discursul său aceasta a făcut referire la momentele istorice grele prin care au trecut românii și albanezi, „luptând sute de ani pentru unirea pământurilor locuite de ei și pentru eliberarea acestor pământuri și în cele două războaie mondiale”. A fost adus în atenția participanților sprijinul permanent pe care românii le-au oferit albanezilor în lupta lor pentru libertate și progres. Grupul artistic „Serenada” a interpretat pentru invitați serenade albaneze și muzică populară albaneză.