Minoritatea albaneză 2004

15-16.01.2004, Bucureşti. Eno Koço la Bucureşti

Dirijorul albanez, Eno Koço, a susţinut la Ateneul Român două concerte extraordinare, în zilele de 15 şi 16 ianuarie 2004. Programul celor două seri a cuprins piese de Dmitri Sostakovici, Mihnea Brumariu, Dmitri Kabalevski şi P.I. Ceaikovski. În sală s-au aflat şi minoritari albanezi din România.

 

03.02.2004, Bucureşti. Copiii ALAR la TVR

Copiii de la ALAR şi părinţii lor au fost prezenţi la Televiziunea Română, în cadrul emisiunii „Vizita".

 

07.02.2004, Bucureşti. Masă rotundă: Prevenirea şi combaterea discriminării etnice

În organizarea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, la 7 februarie 2004, la sediul Uniunii Elene din România, s-a desfăşurat o masă rotundă cu tema „Rasă, naţionalitate, limbă", la care a participat şi un reprezentant al ALAR. La manifestare au fost lansate două cărţi: „Dicţionar de termeni privind nediscriminarea" şi „Jurisprudenţa Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării".

 

Mai 2004, Constanţa. Bătrânii povestesc din tinereţea bunicilor

La începutul lunii mai a avut loc la Constanţa seminarul „Bătrânii povestesc din tinereţea bunicilor", organizat de ALAR. Tinerii au avut prilejul de a asculta întâmplări semnificative din viaţa albanezilor sosiţi cândva pe pământ dobrogean. Manifestarea s-a încheiat cu un scurt program artistic.

 

25.05.2004, Bucureşti. Seminar: Sistemul complementar de protecţie a drepturilor omului şi de combatere a intoleranţei în România

Scriitorul Marius Dobrescu, redactorul-şef al revistei „Prietenul albanezului", a participat marţi, 25 mai 2004, la seminarul cu tema „Sistemul complementar de protecţie a drepturilor omului şi de combatere a intoleranţei în România", organizat de DRI. Discuţiile au privit greutăţile pe care organizaţiile etnice le mai au de întâmpinat, printre care şi lipsa unui interes constant din partea mediei româneşti.

 

27-28.05.2004, Mamaia. Preşedintele Alfred Moisiu a vizitat România

Summitul anual al şefilor de stat din Europa Centrală, care a avut loc între 28-28 mai 2004 la Mamaia, a prilejuit prezenţa în România a preşedintelui Republicii Albania, Alfred Moisiu. În cadrul acestei întâlniri a fost subliniat nivelul bun al relaţiilor Albaniei cu România, sub aspect bilateral şi regional, precum şi rolul pe care îl joacă în acest context comunitatea albaneză din România.

 

27-30.05.2004, Mamaia. Şanse egale pentru femeile aparţinând minorităţilor naţionale

Problema egalităţii de şanse pentru femeile aparţinând minorităţilor naţionale a fost tema seminarului „Şanse egale pentru femeile minoritare şi participarea lor la viaţa publică", desfăşurat la Mamaia. Din partea comunităţii albaneze a participat Simona Rădulescu. La seminar s-a discutat despre statutul femeii minoritare în România, nediscriminare şi oportunităţi egale pentru femei.

 

30.05.2004, Tirana, Albania. Clubul Balcanic şi-a desfăşurat lucrările la Tirana

Întâlnirea anuală a Clubului Balcanic a avut loc la Tirana, la 30 mai 2004. Din partea României a participat Emil Constantinescu, fost preşedinte al României şi membru fondator al acestui forum regional. Problemele abordate în cadrul discuţiilor au vizat promovarea în comun a intereselor statelor balcanice în cadrul organismelor europene şi internaţionale şi strângerea colaborării bilaterale şi zonale pe multiple planuri, în special economic şi umanitar. Clubul Balcanic este o organizaţie cu caracter privat, ai cărui membri sunt preşedinţi sau foşti preşedinţi ai statelor din Balcani.

 

Iulie 2004, Sinaia. Lansare de carte la Sinaia: „Un alfabet al poeziei albaneze"

ALAR a organizat la Sinaia o lansare a cărţii „Un alfabet al poeziei albaneze", volum realizat de Ardian Kyçyku şi publicat la Editura Privirea a ALAR. În antologia în limba română sunt cuprinşi 101 poeţi albanezi din toate timpurile şi din toate colţurile lumii. Printre altele s-a vorbit despre legăturile poeziei albaneze cu cea română, mai ales în spaţiile metaforice ale folclorului. Poezia albaneză, în special cea din perioada comunistă, are o istorie dramatică: este singura poezie în care, din cauza unui singur vers, autori tineri au fost executaţi sau condamnaţi la ani grei de închisoare. Unul dintre aceştia este poetul Visar Zhiti care, din cauza deselor confruntări cu autorităţile comuniste, a stat întemniţat 13 ani. De asemenea, poetul Frederik Rreshpj a fost condamnat la 17 ani de închisoare, ca deţinut politic.

 

25-30.07.2004, Costineşti. Şcoală de vară pe tema minorităţilor naţionale

Autoritatea Naţională pentru Tineret a organizat la Costineşti o şcoală de vară pentru tinerii ce aparţin etniilor din România. De-a lungul întregii perioade s-au prezentat referate despre participarea tinerilor la viaţa socială românească, politici naţionale de tineret, integrarea europeană, cultura minorităţilor. Din partea ALAR a participat Andrei Nicolici.

 

August 2004, Sighişoara. Încă o piatră în cetate: ProEtnica 2004

Ansamblul artistic „Serenda" al ALAR s-a aflat din nou la Festivalul ProEtnica de la Sighişoara, unde a susţinut un spectacol de cântece şi dansuri albaneze. Limba albaneză este considerată una dintre cele 12 limbi străvechi ale planetei.

 

13-14.10.2004, Bucureşti. Vizita preşedintelui Alfred Moisiu în România

Preşedintele Republicii Albania, Alfred Moisiu, a efectuat o vizită oficială în România, între 13-14 octombrie 2004, la invitaţia preşedintelui Ion Iliescu. Apreciind progresele rapide ale României pe calea integrării în UE, şeful statului albanez a cerut sprijin din partea României în ceea ce priveşte strategia şi logistica în procesul negocierilor cu UE şi NATO în favoarea Albaniei.

 

22-24.10.2004, Bucureşti. ALAR la Târgul Comunităţilor Etnice din România

ALAR a participat la Târgul Comunităţilor Etnice din România, organizat de Prefectura Municipiului Bucureşti, DRI, Ministerul Culturii şi Cultelor şi Muzeul Ţăranului Român. La standul ALAR au fost expuse obiecte artizanale albaneze, costume populare, tablouri, covoare, cărţi, reviste, albume cu fotografii, mâncăruri tradiţionale, în acompaniamentul ansamblului artistic „Serenada".

 

03-09.11.2004, Tirana, Albania. Un sejur sentimental. Simpozionul Traducătorilor din Literatura Albaneză

Scriitorul Marius Dobrescu face o cronică a vizitei lui la Tirana, cu ocazia Simpozionului Traducătorilor din Literatura Albaneză, la care au fost invitaţi traducători din toată Europa. Evenimentul a avut loc în cadrul Târgului Naţional de Carte de la Tirana, iar simpozionul a avut ca temă „Literatura contemporană albaneză şi tendinţele de europenizare". Traducătorii literaturii albaneze au vorbit despre manierismul acestei literaturi, neadaptarea ei la tematica şi la stilul comun european, care face din ce în ce mai dificilă pătrunderea în Europa a produselor literare albaneze.

 

Decembrie 2004, Buşteni, jud. Prahova. Simpozion „Convergenţe culturale româno-albaneze"

În preajma sărbătorilor de iarnă, la Buşteni, Asociaţia Liga Albanezilor din România a organizat un simpozion ştiinţific pe teme culturale, intitulat „Convergenţe culturale româno-albaneze". La manifestare au participat cercetători ai fenomenului cultural minoritar, scriitori şi ziarişti. Comunicările prezentate au avut un element comun: sublinierea rolului pe care contextul politic, social şi economic îl are în conservarea tradiţiilor culturale ale minorităţilor, implicit ale celei albaneze. Oana Manolescu, preşedinta ALAR, a vorbit despre cadrul legislativ favorabil în care se desfăşoară activităţile ALAR, scriitorul Marius Dobrescu, redactorul-şef al revistei „Prietenul albanezului", a subliniat importanţa presei în popularizarea activităţilor minorităţii albaneze, iar Ardian Kyçyku, pe cel al culturii minoritare în peisajul culturii naţionale.