Minoritatea albaneză 2010

23-27.02.2010, Craiova. Târgul de Carte și Învățătură Gaudeamus

Târgul de Carte și Învățătură Gaudeamus din Craiova, organizat în holul Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, a reunit edituri prestigioase, reprezentanți editoriali ai minorităților naționale, fundații, organizații culturale, instituții de învățământ superior, importatori și distribuitori de carte. Asociația Liga Albanezilor din România (ALAR) a avut, ca în fiecare an, un stand la care a prezentat cărțile editurii ALAR, „Privirea”, revista sa culturală lunară „Prietenul albanezului/Miku i shqiptarit” și albumele muzicale ale grupului „Serenada” al ALAR. Cele 17 titluri de carte au atras numeroși vizitatori, cărora li s-au oferit exponatele standului.


07.03.2010, București. Apariția numărului 100 al revistei „Prietenul albanezului/Miku i shqiptarit”

În prezența membrilor Ambasadei Republicii Albania în România, Asociația Liga Albanezilor din România a încheiat seria de manifestări care au marcat apariția numărului 100 al revistei „Prietenul albanezului/Miku i shqiptarit”, precum și zilele de Mărțișor, încununate cu sărbătorirea Zilei Femeii. Din partea Asociației Liga Albanezilor din România au fost înmânate medalii aniversare și diplome de onoare domnului ambasador Gheorghe Micu, domnului ambasador al Republicii Albania în România, Dashnor Dervishi, domnului ministru consilier al Ambasadei Republicii Albania în România, dr. Luan Topciu, domnului Alex Jaso, consilier al Republicii Albania în România – „În semn de prețuire, pentru sprijinul permanent și colaborarea necondiționată oferită ALAR cu ocazia apariției numărului 100 al revistei «Prietenul albanezului»”.

Au fost înmânate medalii aniversare și diplome de onoare pentru: Oana Manolescu, directorul revistei, deputat și președinte ALAR, Marius Dobrescu, redactor-șef, Maria Oprea, redactor, Ciprian Păunică, tehnoredactor, Venera Nedea, secretar de redacție, Niculae Ştirbescu, administratorul revistei, Attila David, colaborator permanent – „în semn de recunoaștere a muncii devotate pentru realizarea la cele mai înalte standarde a revistei «Prietenul albanezului», cu ocazia apariției numărului festiv – 100”.

Au fost onorați, de asemenea, primind medalia aniversară și diploma de onoare colaboratorii externi ai revistei: prof. Ion Teodorescu, prof. Pandi Bello din Korça – Republica Albania, ziaristul Ioan Ciutacu și domnul Dhimitër Gjerazi.


04.05.2010, București. Lansare de carte: „Sinistra Doamnă. Văduva dictatorului albanez Enver Hoxha” de Fahri Balliu

În Parlamentul României a avut loc lansarea cărții „Sinistra Doamnă. Văduva dictatorului albanez Enver Hoxha” a scriitorului și editorului albanez Fahri Balliu.

Au fost prezenți la lansarea cărții Markó Attila, secretar de stat, și Sali Negiat, subsecretar de stat la Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României, Luan Topciu, scriitor, ministru consilier al ambasadei Republicii Albania la București, deputați, membri ALAR si mulți alții.

Au luat cuvântul: deputatul minorității albaneze, Oana Manolescu, scriitorul Marius Dobrescu și moderatorul reuniunii, cel care a făcut o prezentare a autorului și a comunismului albanez, Ioan Stanomir, președinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Bogdan Cristian Iacob, secretar științific al IICCMER, Tiberius Puiu, traducătorul cărții „Sinistra Doamnă. Văduva dictatorului albanez Enver Hoxha”, și, în final, scriitorul Fahri Balliu.

 

07.05.2010, Tirana, Albania. Consultări ale secretarului de stat pentru afaceri europene, Bogdan Mazuru

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Bogdan Mazuru, a avut, în perioada 6-7 mai 2010, la Tirana, o serie de consultări bilaterale cu Majlinda Bregu, ministrul integrării europene, Edith Harxhi, ministrul adjunct al afacerilor externe, Arian Starova, ministrul adjunct al apărării, şi Fatos Beja, președintele comisiei parlamentare de politică externă.

În cadrul discuțiilor cu oficialii albanezi, temele abordate au vizat consolidarea relației bilaterale, procesul de integrare a Albaniei în Uniunea Europeană şi colaborarea în cadrul diverselor formate de cooperare regională. Secretarul de stat pentru afaceri europene a reiterat poziția României cu privire la continuarea susținerii parcursului european atât al Albaniei, cât și al tuturor statelor din regiunea Balcanilor de Vest.

 

22.05.2010, Iași. Lansare de carte: „Drumul speranței”

ALAR a prezentat în standul de lansări una dintre cărțile pe care le-a editat. Deputatul comunității albaneze, Oana Manolescu, a vorbit cu acest prilej despre istoria etnicilor albanezi stabiliți în România de-a lungul anilor, aceasta fiind și tema centrală a volumului, dar și despre activitatea organizației care militează pentru promovarea culturii și a identității etnice a albanezilor din țara noastră. Lansarea a fost onorată de prezența invitatului Dumitru Grumăzescu, celebrul colecționar Eminescu din Iași, care a subliniat câteva aspecte ale relației lui cu albanezii minoritari.

 

26.05.2010, Baia de Aramă. Lansarea cărții „Amestec și combinație

Sub acest generic s-a desfășurat la Baia de Aramă, în județul Mehedinți, acțiunea culturală inițiată de Asociația Liga Albanezilor din România în colaborare cu Grupul Școlar Industrial „Constantin Brâncoveanu” din localitate.

Cartea „Amestec și combinație” a doamnei profesor Oana Manolescu, deputat al minorității albaneze din România, este o culegere de articole. Cartea conține povestiri, schițe umoristice, discursuri, traduceri, studii, dintre care poate cel mai atrăgător pentru localnicii (cei mai mulți tineri) prezenți în număr foarte mare a fost studiul intitulat „Veniți la Baia de Aramă!”. De asemenea, în numele Asociației Liga Albanezilor din România, Oana Manolescu a donat cărți ale Editurii „Privirea” a organizației ALAR, iar în numele familiei sale a făcut o bogată donație de carte bibliotecii Grupului Școlar și a promis că această ultimă acțiune va continua.


08.06.2010, Tirana, Albania. Președintele României, Traian Băsescu, a efectuat o vizită oficială în Republica Albania

Președintele României, Traian Băsescu, a efectuat o vizită oficială în Republica Albania la invitația omologului său, Bamir Topi. Programul vizitei a inclus întâlniri cu Bamir Topi, președintele Republicii Albania, cu premierul albanez, Sali Berisha, precum și cu președinta Parlamentului albanez, Josefina Topalli.

Temele abordate în discuțiile cu autoritățile albaneze au vizat în principal relațiile bilaterale, perspectiva europeană a Albaniei, situația minorității aromâne, cooperarea parlamentară, precum și teme de pe agenda regională și internațională.

În marja întâlnirii, au fost semnate „Memorandumul de înțelegere privind cooperarea în domeniul comunicațiilor şi societății informaționale” și „Protocolul de colaborare între Compania Națională Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța şi Autoritatea Portuară Maritimă Durres din Republica Albania”.

 

12-13.06.2010, Bistrița-Năsăud. ALAR participă la Bistrița Interetnic Festival, ediția a II-a

Asociația Liga Albanezilor din România a prezentat pe scena festivalului grupul său vocal „Serenada” din București în două spectacole foarte bine primite și mult aplaudate de numerosul public spectator; a organizat un stand de carte, presă, albume muzicale și mici obiecte de artizanat, oferite gratuit tuturor celor care au dorit să cunoască mai multe despre minoritatea albaneză din România. De asemenea au fost prezentate rețete culinare specific albaneze.

A fost organizat un târg de carte și au avut loc lansări de carte. A avut loc un simpozion despre conviețuirea interetnică din România și despre modul de păstrare și de promovare a identității etnice în contextul conviețuirii cu populația majoritară. Din partea Asociației Liga Albanezilor din România a prezentat un referat președintele acesteia, prof. și deputatul Oana Manolescu, ce a făcut şi o largă expunere asupra minorității albaneze.


01-07.09.2010, Sinaia. Dialog intercultural 2010 

Guvernul României, în colaborare cu Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Autoritatea Națională pentru Sport și Tineret și Asociația de Tineret „Ecou”, a organizat în prima parte a lunii septembrie la Sinaia seminarul național „Dialog intercultural 2010”. În cadrul întâlnirilor au fost prezentate standardele naționale care interzic formele de discriminare, precum și proiectele și programele interetnice de combatere a intoleranței. Participanții au împărtășit din experiența lor în implementarea proiectelor interetnice, pentru cunoașterea minorităților prin intermediul specificului lor cultural, istoric, social, etnografic și lingvistic. Reprezentanții minorităților din România și-au prezentat realizările și au pledat pentru originalitate și specificitate, ca parte integrantă a culturii române. Reprezentantul ALAR a arătat că, prin produsele sale culturale (cărți, reviste, spectacole de muzică și dansuri albaneze, manifestări științifice etc.), această organizație etnică parlamentară face cunoscut populației majoritare specificul etniei.

 

05-11.09.2010, Portul Cultural Cetate (jud. Dolj). Festivalul Degustătorilor de Film și Artă Culinară

Asociația „Film România” și Fundația „Mircea Dinescu” au organizat Festivalul Degustătorilor de Film și Artă Culinară, eveniment multicultural internațional desfășurat în Portul Cultural Cetate (județul Dolj). În cadrul acestei manifestări unice, aflate la prima ediție, au fost prezenți reprezentanți ai unor țări balcanice, care și-au prezentat propriile producții cinematografice, dar și mostre ale bucătăriei tradiționale. Din Albania au fost prezenți regizorul și realizatorul Piro Milkani și Eno Milkani. Data de 11 septembrie a fost ziua Albaniei în acest festival, zi în care regizorul albanez Piro Milkani s-a prezentat cu filmul „Tristețea Doamnei Shnaider”. La eveniment au fost invitați membri ai comunităților etnice din România, printre care și cei ai minorității albaneze. În deschiderea programului, pe scena festivalului au performat dansatorii şi cântăreții ansamblului „Serenada” al ALAR, care au adus în fața spectatorilor ritmurile și culoarea dansurilor și a serenadelor albaneze. La standul organizat în incinta sălii de spectacole, participanții la concert au putut găsi produsele culturale marca ALAR, cărți şi reviste editate de organizația albanezilor din România. În după-amiaza zilei de 17 septembrie, în sala de spectacole a fost organizată o prezentare a filmelor de scurt-metraj „Ceasul” și „Fuga din Eden” realizate de Eno Milkani. Acestea au fost urmate de aplauzele unui public avizat. Filmul lui Piro Milkani „Tristețea doamnei Shnaider” a fost realizat în Cehia, cu participarea actorilor cehi și cu finanțarea Ministerului Culturii din această țară.


23-24.09.2010, Ploiești. Târgul de Carte, Presă și Muzică

Casa de Cultură a Sindicatelor a fost gazdă pentru Amplus International Ltd, care a organizat Târgul de Carte, Presă și Muzică într-unul dintre marile centre județene, așa cum procedează în fiecare an. Dintre organizațiile de utilitate publică ale minorităților naționale din România, Asociația Liga Albanezilor, ca şi Uniunea Elenă, au fost invitate cu stand de expoziție propriu. Reprezentanții minorității albaneze au prezentat și au dăruit publicului prahovean, iubitorilor de carte și muzică volumele publicate de Editura „Privirea” a ALAR, albume muzicale cu serenade albaneze în interpretarea soliștilor ansamblului ALAR, „Serenada”, revista culturală lunară „Prietenul albanezului”, obiecte de artizanat albanez lucrate la ALAR etc.

 

24-25.09.2010, Brăila. Festivalul Poeților din Balcani

Biblioteca Județeană „Panait Istrati” din Brăila și Consiliul Județean (CJ) Brăila au organizat în zilele de 24 și 25 septembrie Festivalul Poeților din Balcani, ediția a IV-a.

Poezia albaneză contemporană a fost reprezentată de Visar Zhiti, Bardhyl Londo, Skender Rusi și Ermir Nika (Tirana), respectiv de Sali Bashota, Basri Capriqi și Sami Pirraj (Prishtina). La festival au fost prezenți cu creațiile lor poeți români din Brăila și din alte județe ale țării.

Festivalul s-a deschis în 24 septembrie la sediul Bibliotecii Județene, ocazie cu care au vorbit Gheorghe Bunea Stancu – președintele CJ Brăila, Luan Topciu – ministru consilier la Ambasada Albaniei la București, Bardhyl Londo – consilier al ministrului culturii al Albaniei, Corneliu Antoniu – președintele Filialei Brăila-Galați a USR. Întâlnirea a continuat cu un recital de versuri oferit de poeții români Adrian Alui Ghoerghe, Victoria Milescu, Rodian Drăgoi, Horia Zilieru, Miruna Vlada, Adrian Munteanu, Valentin Talpalaru, Ileana Mălăncioiu.

În data de 25 septembrie, dr. Luan Topciu a susținut o prelegere cu titlul „Literatura albaneză în spațiul balcanic”, urmată de prelegerea dr. Sami Pirraj, director al Departamentului pentru Cultură de pe lângă Ministerul Culturii din Republica Kosovo, „Viața culturală din Kosovo”. Traducătorul Marius Dobrescu a susținut prelegerea „Naum Veqilharxhi și renașterea națională albaneză”. Ansamblul „Serenada” al Asociației Liga Albanezilor din România a oferit un moment artistic cu muzică lirică albaneză. Premiul pentru poezie albaneză a fost decernat poetului Bardhyl Londo din Tirana. Organizatorii au editat, în completarea manifestării, o antologie a poeților albanezi înscriși în concurs, precum și un caiet al poeților români selectați de juriu.

În cadrul acestor zile a avut loc vernisarea unei expoziții de documente albaneze.

 

04-05.10.2010, Geneva, Elveția. A 123-a Adunare a UIP

În zilele de 4-6 octombrie 2010, la Geneva a avut loc a 123-a Adunare a UIP, precum și reuniuni conexe în perioada 1-7 octombrie. Au participat deputați și senatori din 155 de țări. Din delegația Camerei Deputaților a Parlamentului României au făcut parte Viorel Arion, Kerekes Károly și Oana Manolescu, membri ai Comitetului Director al GRUI. Dezbaterile au avut loc pe următoarele subiecte: prevenirea violenței electorale, gestionarea resurselor naturale ale producției agricole și ale evoluției demografice, finanțarea partidelor politice – transparență și responsabilitate. În ziua de 7 octombrie a avut loc seminarul „Aplicarea pactului internațional relativ la drepturile civile și politice și a pactului internațional relativ la drepturile economice, sociale și culturale; rolul parlamentelor”. În cadrul acestui seminar, extins pe mai multe subcomisii, doamna deputat Oana Manolescu a prezentat un material despre situația drepturilor femeilor din România.


26.11.2010, Craiova. Serenade și dansuri populare pe scena Liceului de Artă „Marin Sorescu”

ALAR a sărbătorit cele două zile naționale, a României și a Albaniei, printr-un spectacol comun ce a avut loc la Liceul de Artă „Marin Sorescu” din Craiova. Gazdele spectacolului, profesorii și elevii acestei vetre de spiritualitate olteană, au fost prezente, de asemenea, printr-un microrecital instrumental oferit celor prezenți de câțiva dintre elevii liceului. În deschiderea evenimentului a vorbit deputatul minorității albaneze din România, prof. Oana Manolescu, care a detaliat însemnătatea celor două zile aniversare și a prezentat ansamblul „Serenada”. Dansatorii acestui ansamblu, conduși de maestrul Nicolae Popa, au interpretat dansuri populare din sudul Albaniei. Celor prezenți le-au fost oferite lucrări din producția editorială a Asociației, ultimele numere ale revistei „Prietenul albanezului”, precum şi CD-uri cu muzică interpretată de grupul vocal „Serenada”.