Minoritatea albaneză 2011

24-27.02.2011, București. Târgul de carte LIVRESQUE

ALAR a fost prezentă cu producțiile sale editoriale la târgul de Carte LIVRESQUE, desfășurat în perioada 24-27 februarie în holul Sălii Palatului din București.

 

02-06.03.2011, București. Târgul de Carte, Presă și Muzică organizat de SC Amplus International Ltd

Asociația Liga Albanezilor din România a fost prezentă la Târgul de Carte, Presă și Muzică organizat de SC Amplus International Ltd, desfășurat în perioada 2-6 martie 2011 la Muzeul de Istorie a României din București.

 

03.03.2011, București. Lansare de carte la Muzeul Național de Istorie a României

În 3 martie 2011, jurnalista Maria Dobrescu, membră a ALAR, a lansat volumul „Cezar, fiul Xantipei. Cu poetul Cezar Ivănescu în viață și dincolo de ea”, în cadrul târgului de carte AMPLUS, organizat la București, la MNIR. Printre invitați s-au aflat președinta ALAR, deputata Oana Manolescu, ambasadorul Albaniei, domnul Sami Shiba, fostul ambasador al României la Tirana, domnul Gheorghe Micu, poeți, prozatori, pictori, regizori, muzicieni, jurnaliști etc. Lansarea a fost însoțită de o evocare a familiei scriitorului Cezar Ivănescu, ai cărui strămoși, originari din sudul Albaniei, s-au stabilit în România în secolul al XIX-lea. La eveniment au rostit alocuțiuni doamna Oana Manolescu, ambasadorul Sami Shiba, poeta Gabriela Cretan și artista plastică Aurelia Călinescu, prezentă cu o parte din expoziția sa de pictură dedicată lui Cezar Ivănescu și creației sale.

 

03.03.2011, București. Sărbătoarea Mărțișorului și Ziua Femeii 

Asociația Liga Albanezilor din România a organizat Sărbătoarea Mărțișorului şi Ziua Femeii pentru membrele comunității albaneze din București. A fost sărbătorită în mod special doamna Sofia Milkani, care a primit diploma de „Membru de onoare” la împlinirea vârstei de 90 de ani. Au fost împărțite mărțișoare, mici cadouri, dulciuri și flori. Întâlnirea a fost onorată de Excelența Sa Sami Shiba, ambasadorul Republicii Albania în România, și de soția sa, doamna Klementina Shiba. Ca și cu o zi înainte, la lansarea cărții doamnei Maria Dobrescu „Cezar, fiul Xantipei”, domnul ambasador a rostit pentru doamnele albaneze o alocuțiune și a făcut cunoștință cu reprezentanții comunității albaneze membri ai ALAR. Cu această ocazie grupul „Serenada” a interpretat serenade albaneze noi, pe când Manuela Mocanu, membră a grupului, a susținut un recital din repertoriul internațional.


08-12.03.2011, Craiova. ALAR participă la Târgul de Carte 

Târgul de Carte, Presă și Muzică al Caravanei Gaudeamus, desfășurat în perioada 8-12 martie în foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, a găzduit și un stand al Asociației Liga Albanezilor din România, care a prezentat peste cincisprezece titluri de cărți, albume cu motive populare albaneze, revista de culturală „Prietenul albanezului/Miku i shqiptarit” și șase albume muzicale cu serenade albaneze și alte cântece albaneze, costume populare albaneze ș.a.

În ziua de 12 martie, la Craiova, în acest cadru a fost lansată cartea „Din tainele bucătăriei albaneze”, semnată de un colectiv al ALAR. Cuvântul de deschidere a aparținut doamnei deputat Oana Manolescu, iar prezentarea cărții a fost făcută de domnul Marius Dobrescu.


13.04.2011, Cluj-Napoca. Târgul de Carte Gaudeamus 

La Cluj-Napoca s-a deschis cea de a XII-a ediție a Târgului de Carte Gaudeamus, eveniment inițiat și organizat de Radio România prin echipa Gaudeamus, în parteneriat cu studioul teritorial Radio Cluj. Asociația Liga Albanezilor din România (ALAR) a avut, ca în fiecare an, un stand la care a prezentat cărțile editurii ALAR, „Privirea”, revista sa lunară „Prietenul albanezului” și albumele muzicale ale grupului „Serenada” al ALAR. Cele 14 titluri de carte au atras numeroși vizitatori, cărora li s-au oferit exponatele standului.


16.04.2011, București. Expoziție de pictură la sediul OSIM

Ioan Ganea Christu, membru al ALAR, a vernisat o expoziție de pictură la sediul OSIM din centrul Capitalei, intitulată după volumul omonim, „De-ale mele, de-a valma”. Asemenea cărții, publicată anul trecut la Editura „Privirea”, care adună între coperțile sale povestiri, schițe, gânduri, poezii, reproduceri după lucrări de artă plastică, și recenta expoziție reunește uleiuri, acuarele, desene în tuș și cărbune, stampe, pe scurt, peisaje, portrete, naturi statice, miniaturi de artă decorativă, toate într-un unitar aranjament „de-a valma”. Au fost prezenți membri ai comunității albanezilor din România, artiști plastici, iubitori de artă plastică.


17-22.05.2011, București. Muzeul Satului sărbătorește 75 de ani

Cu prilejul sărbătoririi a 75 de ani de la înființarea Muzeului Satului „Dimitrie Gusti” din București, în incinta acestei instituții au fost organizate numeroase evenimente culturale de amploare, la care au fost invitate să participe și organizațiile reprezentative ale minorităților etnice din România. ALAR a luat parte, prin reprezentanții ei, la inaugurarea Aleii Minorităților „Nicolae Cajal” în 17 mai, iar câteva zile mai târziu, în 21 mai, ansamblul „Serenada” a oferit publicului bucureștean un program de dansuri și serenade albaneze. Ca de fiecare dată, prestația cântăreților și a dansatorilor albanezi s-a bucurat de aprecierea deplină a publicului prezent la eveniment.

 

19.05.2011, Brăila. Dezvelirea bustului lui Naum Veqilharxhi 

În 19 mai 2011, în Brăila a avut loc dezvelirea bustului lui Naum Veqilharxhi – om de cultură, cărturar și patriot albanez, considerat promotor al Mișcării de Renaștere Națională a Albaniei. Naum Veqilharxhi (Vechilargi) și-a stabilit domiciliul, cu circa 170 de ani în urmă, în orașul Brăila, oraș în care și-a desfășurat activitatea. Bustul a fost amplasat pe bulevardul Carol din Brăila. La eveniment au participat președintele Consiliului Județean, Gh. Bunea Stancu, ambasadorul Albaniei la București, Sami Shiba, însoțit de soție, deputatul comunității albaneze din România, prof. Oana Manolescu, directorul Bibliotecii Județene „Panait Istrati”, Dragoș Adrian Neagu, membri și simpatizanți ai comunității albaneze din București și din Brăila, oameni de cultură locali și ziariști. Inițiativa amplasării unui bust al iluministului albanez la Brăila a aparținut Ambasadei Republicii Albania la București și ALAR. Pe lângă autoritățile locale, un aport deosebit la realizarea proiectului a adus directorul bibliotecii brăilene, un susținător activ al tuturor proiectelor culturale de interes local, național și regional. Evenimentul a fost urmat de o expoziție documentară organizată la sediul Bibliotecii Județene, cu materiale arhivistice ilustrând activitatea publică a „brăileanului” Naum Veqilharxhi.

 

04.05 și 08.05.2011, Timișoara. Lansarea volumul „Momente din istoria Albaniei”

Unul dintre cele mai importante evenimente culturale dedicate cărții și educației din zona de vest a țării a avut loc la începutul lunii mai, în Piața Victoriei din Timișoara. Comunitatea albaneză a fost reprezentată la această ediție a Târgului Gaudeamus de echipa editorială a revistei „Prietenul albanezului”, care a ținut să-și facă cunoscute identitatea etnică, activitatea culturală și tradițiile prin volumele publicate și prin albumele muzicale.

În cadrul târgului de la Timișoara a fost lansat volumul „Momente din istoria Albaniei. Culegere de studii și articole”, lucrare apărută sub egida ALAR la Editura „Privirea” în aprilie 2011, sub semnătura lui Marius Dobrescu. Târgul Gaudeamus de la Timișoara a stat sub semnul a două aniversări de seamă: 55 de ani de la prima transmisiune Radio Timișoara și Ziua Europei.


25-26.05.2011, Baia de Aramă (jud. Mehedinți). Evenimente culturale

În zilele de 25 si 26 mai, Grupul Școlar Industrial „Constantin Brâncoveanu” din Baia de Aramă (jud. Mehedinți) a organizat o serie de evenimente cu caracter cultural, devenite deja tradiționale, grupate în cadrul zilelor școlii amintite. Capul de afiș l-a ținut Oana Manolescu, deputatul minorității albaneze din România și președinta Asociației Liga Albanezilor din România, care și-a lansat a treia ediție a romanului „Munții sunt ai noștri” (București, Ed. „Privirea”, 2011). Cartea reprezintă cronica unor evenimente istorice petrecute la Baia de Aramă și în împrejurimi. Manifestarea culturală a continuat cu prezentarea volumului „Baia de Aramă” (Ed. MJM, Craiova, 2011), o monografie dedicată cunoscutului scriitor și exeget Cornel Boteanu.


17-29.07.2011, Korça, Albania. Turneu al ansamblului vocal „Serenada”

În perioada 17-29 iulie, ansamblul vocal „Serenada” al Asociației Liga Albanezilor din România, însoțit de membrii redacției „Prietenul albanezului”, a efectuat un turneu prin câteva orașe din Albania. Grupul ALAR a dat astfel curs invitației primite din partea autorităților din Korça, care s-au și oferit cu generozitate să organizeze un concert de serenade în acest oraș. Un alt obiectiv al turneului a fost cel de documentare, materialele procurate cu acest prilej urmând a îmbogăți fondul bibliotecii comunității.


27-28.09.2011, Iași. Simpozionul Internațional „Istorie, cultură, patrimoniu”

La sfârșitul lunii septembrie a avut loc la Iași Simpozionul Internațional „Istorie, cultură, patrimoniu”, organizat de Muzeul Literaturii Române (Casa Pogor) și Societatea „Junimea 90”. Aflat la cea de-a patra ediție, evenimentul a reunit importanți istorici, academicieni și oameni de cultură din România, dar și din Germania, Franța, Republica Moldova și Ucraina. Din partea ALAR a participat Maria Dobrescu, redactorul revistei „Prietenul albanezului”, care a vorbit despre moștenirea culturală a minorităților.

 

16-20.10.2011, Berna, Elveția. Cea de-a 125-a Adunare a UIP – reuniunea de toamnă

În cadrul Adunării UIP, în afară ședințelor în plen au avut loc reuniuni ale Consiliului Director al UIP, ale Comitetului Executiv, ale comisiilor permanente ale Asociației Secretarilor Generali ai Parlamentelor, reuniunile Grupului Geopolitic 12+, precum şi reuniuni asociate, cum ar fi „Aplicarea Convenției ONU pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare” etc.

Au fost prezenți parlamentari și secretari generali ai parlamentelor, precum și consilieri parlamentari din 105 țări. În cadrul acestei adunări a luat cuvântul Oana Manolescu, deputat al minorității albaneze din România, membră în Consiliul Director al GRUI din Parlamentul României, care a informat participanții la seminar despre situația legislativă în domeniu din România.

 

02-07.11.2011, Craiova. Consiliului Organizațiilor Studențești

În perioada 2-7 noiembrie 2011 s-a desfășurat la Craiova, în organizarea Consiliului Organizațiilor Studențești (COS) din Universitatea craioveană, prima etapă a unui proiect care are drept obiect includerea tinerilor, a studenților în special, în schimburile interculturale la nivel european. Principalii „actori” ai proiectului sunt COS Craiova și Asociația „Orizonte Giovane” din Trento (Italia), cărora li s-a alăturat Universitatea Catolică din Tirana (Albania). Bogdan-Alin Stoica, președintele COS, a menționat: „Prima etapă a proiectului se desfășoară aici la Craiova, urmând ca în anul 2012 să ne deplasăm în Italia și Albania, pentru a încerca să cunoaștem și să înțelegem alte sisteme educaționale, culturale, alte mentalități”.

 

23-27.11.2011, București. Cea de-a 18-a ediție a Târgului Internațional Gaudeamus

Cea de-a 18-a ediție a Târgului Internațional de Carte GAUDEAMUS – Carte de învățătură, organizată la sfârșitul lunii noiembrie 2011 în cadrul Pavilionului Central Romexpo din București, a oferit prilej o dată în plus organizațiilor minorităților naționale din România să facă cunoscute aspecte ale vieții culturale și sociale caracteristice popoarelor pe care le reprezintă.

Prezenți la târg, alături de celelalte minorități naționale, reprezentanții ALAR au oferit gratuit tuturor celor care au manifestat interes față de cultura și istoria poporului albanez sute de cărți din cele 19 titluri expuse în cadrul evenimentului. De asemenea, au mai fost oferite diferite numere ale revistei culturale lunare „Prietenul albanezului”, dar și CD-uri cu cântece din sudul Albaniei, interpretate de ansamblul „Serenada”, atât în limba albaneză, cât și în limba română.

Într-un veritabil mediu cultural, pe parcursul celor cinci zile de târg, standul ALAR a fost vizitat de numeroși membri ai comunității albanezilor din România, prilej cu care au fost prezentate și distribuite publicului trei noi apariții editoriale.


26.11.2011, București. ALAR sărbătorește ziua Albaniei

Sâmbătă, 26 noiembrie, în prezența domnului ambasador al Republicii Albania la București, Sami Shiba, şi a soției acestuia, doamna Klementina Shiba, a personalului ambasadei, a reprezentanților Asociației Liga Albanezilor din România și a unui foarte mare număr dintre membri ALAR din București, ALAR a sărbătorit împlinirea a 99 de ani de la declararea la Vlora a independenței Albaniei (28 Noiembrie 1912) și 93 de ani de la Marea Unire și formarea României Mari la 1 Decembrie 1918.

 

30.11.2011, Tirana, Albania. A murit Leka Zogu I, moștenitorul tronului regal al Albaniei

În 30 noiembrie 2011 a murit, la vârstă de 72 de ani, moștenitorul tronului Albaniei, Leka Zogu I. Decesul s-a produs la Spitalul de Neurochirurgie din Tirana, după o suferință de două săptămâni. Leka Zogu suferea de ceea ce se numește în medicină boala multisistemică, în principal la plămâni și la inimă, iar în ultima vreme a supraviețuit doar conectat la aparate.

După decesul lui Leka Zogu I, urmaș la tronul Albaniei rămâne prințul Leka, fiul acestuia.