Minoritatea albaneză 1992

07.01.1992, România. Recensământul populaţiei

Etnicii albanezi din România figurează în recensământul din 1992 la capitolul „Alţii". Liderul UCAR, Gelcu Maksutovici, vorbea de 10.000 de originari albanezi. Cifra de 10.000 nu a avut o bază reală, lucru confirmat de recensământul din 2002, când cifra oficială a fost de 520.

 

20.02.1992, Bucureşti. Simpozion ştiinţific despre comunităţile etnice

În ziua de 20 februarie 1992, în Aula Academiei Române, în organizarea Centrului European de Studii în Probleme Etnice, a avut loc un simpozion ştiinţific naţional, unde Gelcu Maksutovici a prezentat comunicarea „Diaspora albaneză din Europa", în care a subliniat specificul comunităţii albaneze din România faţă de alte diaspore, climatul românesc în care s-a dezvoltat cea din ţara noastră şi perspectivele de îmbunătăţire a raporturilor româno-albaneze în condiţiile noi ale dezvoltării democraţiei în ambele ţări.

 

16.03.1992, Medgidia. Înmormântarea medicului Naim Themo, fiul marelui patriot albanez dr. Ibrahim Themo din Constanţa

La Cimitirul Musulman din Medgidia membrii UCAR au fost prezenţi în ziua de 16 martie 1992 la înmormântarea medicului Naim Themo, fiul marelui patriot albanez dr. Ibrahim Themo din Constanţa. Au mai participat: Fatime Alievici, Geavid Memish, Gelcu Makustovici, consilierul Ambasadei Albaniei la Bucureşti, Ilir Shiaku.

 

15.05.1992, Bucureşti. Simpozion: „80 de ani de la proclamarea independenţei de stat a Albaniei. Relaţii româno-albaneze"

UCAR şi Asociaţia de Drept Internaţional şi Relaţii Internaţionale (ADIRI) au organizat, la Casa Nicolae Titulescu, lucrările simpozionului „80 de ani de la proclamarea independenţei de stat a Albaniei. Relaţii româno-albaneze", la care au prezentat comunicări: prof. dr. Nicolae Ciachir, preşedintele Asociaţiei de Balcanistică şi Slavistică, conf. univ. dr. Adina Berciu, prof. dr. Gelcu Maksustovici, iar prof. univ. dr. docent Dumitru Berciu a prezentat imagini şi documente despre istoricul Institutului Albano-Român de la Saranda din Albania.

 

12.11.1992, Bucureşti. Seară culturală a Secţiei de tineret a UCAR

În cadrul manifestărilor dedicate aniversării a 80 de ani de la proclamarea independenţei de stat a Albaniei, în sala din str. Biserica Amzei nr. 57 a Universităţii Populare Bucureşti, Secţia de tineret a UCAR a organizat o seară cultural-ştiinţifică, la care şi-au adus aportul: prof. Cristia Maksutovici, pictor Doina Chelaru, Gemile Nagi Alievici şi Denisa Sefer, membre ale UCAR.

 

26.11.1992, Bucureşti. Vizionarea unui film despre turismul în Albania

La Muzeul Naţional de Istorie a României UCAR a pregătit pentru membrii săi o seară culturală care s-a materializat în vizionarea unui film despre turismul în Albania, cu proiecţii de diapozitive având ca tematică monumente şi locuri istorice, comentate de Gelcu Maksutovici.

 

29.11.1992, Bucureşti. Vernisajul expoziţiei de pictură Doina Chelaru

În saloanele Ambasadei Albaniei din Bucureşti, s-a vernisat expoziţia de pictură a Doinei Chelaru, membră UCAR, despre care a vorbit cercetătoarea Jeni Antonescu de la Muzeul Naţional de Artă al României. Evenimentul a fost organizat de UCAR.