Minoritatea albaneză 2006

11.02.2006, Tirana, Albania. A mai plecat un prieten...

Marius Dobrescu scrie în revista „Prietenul albanezului" despre marele scriitor şi prieten al său Dionis Bubani, care s-a stins din viaţă: „Povesteam cu numai câteva luni în urmă, cum l-am cunoscut pe Dionis Bubani (1927-2006), în 1990, la Tirana. L-am mai întâlnit apoi de câteva ori în Albania sau la Bucureşti. Ultima oară am băut o cafea împreună într-un local din centrul Tiranei. Era în noiembrie 2004. De-atunci nu l-am mai văzut. Am tradus în schimb mai multe capitole din ultima lui carte intitulată Glumele tragice ale vieţii mele. În după-amiaza zilei de 11 februarie 2006, mâna Zeului care ne veghează zilele şi nopţile s-a întins asupra lui, călăuzindu-l dincolo de orizont, spre o lume poate mai blândă ca aceasta. Împlinise, pe 18 septembrie 2005, 79 de ani şi era un om încă plin de viaţă. Scria, publica şi era apreciat, aniversat şi iubit. Primise o mulţime de premii la viaţa lui, dar se lăuda mai ales cu cel primit în România din partea Uniunii Scriitorilor pentru traducere. A lăsat în urmă o operă vastă, care impresionează printr-o mare varietate: comedii, povestiri şi schiţe satirice, cărţi pentru copii, traduceri."

 

20.02.2006, Bucureşti. Vizita în România a ministrului albanez de externe, Besnik Mustafaj

Luni, 20 februarie 2006, ministrul de externe al Republicii Albania, Besnik Mustafaj, a efectuat o vizită în România. În cursul vizitei, şeful diplomaţiei albaneze a avut convorbiri cu ministrul român al Afacerilor Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, a fost primit de preşedintele României, Traian Băsescu, de ministrul de stat Markó Béla şi de preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu. Tematica discuţiilor a cuprins dialogul politic bilateral, colaborarea româno-albaneză în cadrul unor iniţiative regionale ş.a. Un alt punct important pe agenda convorbirilor bilaterale a fost apropierea Albaniei de Uniunea Europeană în contextul parafării, la 8 februarie 2006, a Acordului de asociere şi stabilizare dintre Albania şi UE. S-a discutat şi despre Balcanii de Vest, cu accent pe dosarul Kosovo.

 

26.04.2006, Bucureşti. Adjunctul ministrului albanez de externe, Edith Harxhi, s-a întâlnit cu membrii comunităţii albaneze de la Bucureşti

În ziua de 26 aprilie 2006, a avut loc la Bucureşti reuniunea Consiliului Miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre ale Organizaţiei Economice a Mării Negre (OCEMN). La reuniunea ministerială au participat delegaţii din 12 state membre: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Serbia şi Muntenegru, Turcia, Ucraina şi România. Statele membre au adoptat o Declaraţie Comună în care a fost reafirmat angajamentul pentru dinamizarea cooperării în regiunea Mării Negre. Din partea Republicii Albania, la reuniune a participat Edith Harxhi, adjunct al ministrului de externe de la Tirana. În seara aceleiaşi zile, ea a luat parte la o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii albaneze din România. Edith Harxhi s-a interesat de situaţia comunităţii albaneze din România, de tradiţiile acesteia şi a fost informată despre activităţile celor două organizaţii ale minorităţii albaneze.

 

Mai 2006, Bucureşti. Sali Berisha la Bucureşti

La Bucureşti a avut loc Summitul Prim-miniştrilor din Europa de Sud-Est cu tema „Integrarea Europei prin dezvoltarea comerţului liber în regiune". Summitul a fost organizat de Guvernul României şi de Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est. Acesta a oferit o perspectivă europeană statelor din regiune şi a facilitat preluarea de standarde europene în dezvoltarea relaţiilor lor economice. Din partea ţărilor din regiune au participat premierii din Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Republica Moldova, Republica Macedonia, Serbia şi Muntenegru. La reuniune au fost prezenţi: cancelarul austriac Wolfgang Schüssel, în calitate de reprezentant al preşedinţiei în exerciţiu a Consiliului Europei, comisarul european pentru extindere Olli Rehn şi comisarul pentru comerţ, Peter Mandelson. ALAR a fost reprezentată de deputata Oana Manolescu şi de Marius Dobrescu, ziarist şi scriitor. Cei doi au avut o întrevedere cu premierul albanez Sali Berisha, căruia i-au oferit cărţi, reviste şi CD-ul cu serenade albaneze, editate de ALAR.

 

25.05.2006, Bucureşti. Delegaţie parlamentară la Camera Deputaţilor

În ziua de 25 mai 2006, o delegaţie parlamentară albaneză a vizitat Camera Deputaţilor. Din delegaţie au făcut parte Sadri Abazi şi Taulant Balla. Parlamentarii albanezi au fost însoţiţi de Dashnor Dervishi, ambasadorul Republicii Albania la Bucureşti. Cei doi deputaţi albanezi au purtat discuţii cu Oana Manolescu, reprezentantul minorităţii albaneze din România în Camera Deputaţilor şi Costică Canacheu, deputat al Partidului Democrat, membri ai Grupului de Prietenie România-Albania. La discuţii au fost prezenţi Marius Dobrescu, scriitor şi redactor-şef al revistei „Prietenul albanezului", şi Gheorghe Micu, preşedinte al Asociaţiei de Prietenie România-Albania. Tematica convorbirilor a fost axată pe unele probleme ale relaţiilor bilaterale. Cei patru parlamentari şi-au reafirmat dorinţa de a contribui la strângerea relaţiilor de colaborare între parlamentele celor două ţări.

 

08-10.06.2006, Constanţa. Reuniune de lucru la Constanţa a comisiilor CMN

La Constanţa, au avut loc în zilele de 8-10 iunie 2006, şedinţele lunare ale Comisiilor pentru învăţământ şi tineret şi a celei financiare ale Consiliului Minorităţilor Naţionale, iar gazda a fost Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România. Au participat secretarul de stat Valentin Platon, Rodica Precupeţu şi Octavian Popa de la Departamentul pentru Relaţii Interetnice, inspector şcolar general al judeţului Constanţa, Narciz Amza, preşedintele UDTTMR, Agiacai Saladin. S-a discutat despre olimpiadele şcolare în limba maternă, tabere pentru premianţi, despre recunoaşterea noţiunii de învăţământ bilingv şi a meseriei de mediator şcolar în nomenclatorul de meserii. Din partea ALAR a participat Oana Manolescu.

 

22-30.06.2006, Durrës, Albania. Întâlnire între scriitorii Ismail Kadare şi Marius Dobrescu

În a doua jumătate a lunii iunie scriitorul Marius Dobrescu a efectuat o vizită în câteva oraşe din Albania, unde s-a întâlnit cu renumiţi oameni de cultură. Momentul cel mai important al vizitei l-a constituit întâlnirea cu marele scriitor Ismail Kadare, ale cărui opere le traduce. Cei doi au stat de vorbă în incinta vilei lui Kadare din Durrës, unde au dezbătut viaţa literară din ambele ţări, modul cum sunt receptate operele sale în România, despre generaţia tânără de scriitori ş.a.

 

Iulie 2006, Durrës, Albania. O descoperire arheologică de senzaţie la Durrës

În cursul lunii iulie, o echipă comună de arheologi albanezi şi italieni a făcut o importantă descoperire în amfiteatrul din localitate. A fost scoasă la lumină o secţiune dintr-un impunător palat construit deasupra amfiteatrului. Conform profesorului Sara Santoro de la Universitatea din Parma, şefa echipei de arheologi, palatul a fost construit după închiderea amfiteatrului, în sec. al V-lea d. Ch. Ea a subliniat că expediţiile din anii 2004 şi 2005 au scos la iveală o serie de structuri de locuit şi câteva puţuri din perioada veneţiană şi otomană în partea de sud a amfiteatrului. Amfiteatrul din Durrës a fost construit la sfârşitul sec. I d. Ch. şi a fost descoperit în urmă cu 40 de ani de arheologul Vangjel Toci.

 

17-20.07.2006, Suceava. Simpozion multietnic la Suceava

„Neoumanismul şi dialogul intercultural". Sub acest frontispiciu generos s-a desfăşurat cea de-a doua ediţie a Simpozionului Internaţional Cultural organizat de Asociaţia Italienilor din România - RO.AS.IT la Suceava, unde, printre cei peste 50 de invitaţi din România, Italia şi Polonia, s-au numărat şi trei reprezentanţi ai Ligii Albanezilor din România, deputata Oana Manolescu, scriitorul Marius Dobrescu şi jurnalista Maria Dobrescu. Participanţii, majoritatea profesori universitari, artişti plastici şi scriitori, au subliniat faptul că „România este o ţară latină care poate descoperi în sinea sa, în rădăcinile sale, moştenirea umanismului italian". Ei au declarat în cadrul întâlnirii că în statul modern umanismul este „direct legat de minorităţile etnice şi de respectarea drepturilor lor".

 

18-27.08.2006, Sighişoara. ProEtnica 2006

ALAR a participat la Festivalul ProEtnica, la fel ca în anii precedenţi, cu ansamblul „Serenada", care a prezentat cântece din sudul Albaniei, din zona Korcea, şi dansuri bărbăteşti din zona Krujei.

 

22-29.09.2006, Bucureşti. În parcul Herăstrău a fost dezvelit bustul poetului Naim Frashëri

În centrul parcului Herăstrău a fost dezvelit bustul poetului naţional albanez Naim Frashëri. Bustul se găseşte în vecinătatea unor statui ale marilor scriitori ai culturii universale precum: Balzac, Victor Hugo, Tolstoi, Eminescu, Petőfi. Bustul lui Naim Frashëri din Bucureşti a fost dezvelit de Besnik Mustafaj, ministrul albanez al afacerilor externe, alături de alţi membri ai delegaţiei care l-au însoţit pentru a lua parte la Summitul al XI-lea al Francofoniei. Aşezarea bustului lui Naim Frashëri la Bucureşti este fără discuţie o încununare a succesului diplomaţiei culturale.

 

29.09-01.10.2006, Târgu Jiu. ALAR în zona de nord a Olteniei

Un grup de membri ai Asociaţiei Liga Albanezilor din România au fost oaspeţii judeţului Gorj. Vizita de documentare a cuprins o activitate culturală organizată la Biblioteca Judeţeană din reşedinţa judeţului, precum şi câteva excursii de documentare la cele mai reprezentative obiective culturale şi istorice din zonă. În cadrul acţiunii de la Biblioteca Judeţeană au fost prezentate publicului gorjean câteva dintre publicaţiile editate de editura asociaţiei, Privirea, precum şi un program de serenade korceare interpretate de grupul „Serenada". Despre cele două volume prezentate, „Drumul speranţei", autor Marius Dobrescu, şi „Ne va uni iubirea", autor Oana Manolescu, s-au exprimat oameni de litere şi profesori din localitate, care au subliniat importanţa pe care o are cultura în procesul de cunoaştere şi înţelegere între majoritate şi minorităţile etnice. A fost prezentată publicului prezent la Biblioteca Judeţeană Gorj revista ALAR, „Prietenul albanezului", despre care se poate spune că, în cele câteva ore cât a durat această activitate, şi-a făcut numeroşi prieteni.

 

04-06.10.2006, Tirana, Albania. Revitalizarea relaţiilor parlamentare cu o ţară prietenă

O delegaţie a Senatului României a întreprins, în perioada 4-6 octombrie 2006, o vizită oficială în Albania, la invitaţia doamnei Josefina Topalli, preşedinta Parlamentului albanez. Nicolae Văcăroiu, preşedintele Senatului şi şef al delegaţiei române, constata înainte de plecare: „Vizita noastră e o obligaţie neonorată de vreo cinci ani de zile. Ultima vizită în plan parlamentar s-a realizat în 1995; deci relaţiile erau un pic îngheţate, deşi între România şi Albania nu există, practic, probleme în litigiu, iar legăturile bilaterale sunt dinamice - ţinând seama că de-a lungul celor 15 ani au avut loc foarte multe întâlniri, fie în România, fie în Albania, la nivel de şefi de stat, de prim-miniştri şi miniştri - în plan guvernamental aşadar...". A fost o vizită densă - într-o singură zi, delegaţia Senatului României a fost primită de preşedintele Albaniei, Alfred Moisiu, s-a întâlnit cu preşedintele Parlamentului albanez, doamna Jozephina Topalli, şi a purtat succesiv discuţii cu premierul Sali Berisha, cu ministrul economiei, comerţului şi energiei, Gjenc Rulli, respectiv cu ministrul de externe Besnik Mustafaj. Ziua a doua a fost consacrată vizitei în două locuri scumpe poporului albanez, încărcate de istorie: Durrës, fostă capitală în Antichitate, şi Kruja, la muzeul eroului naţional cu aură de legendă Gjergj Kastrioti Skanderbeg. România poate împărtăşi Albaniei din experienţa sa în eforturile de integrare europeană, au fost de părere, fără excepţie, interlocutorii albanezi, adăugând că intrarea României şi a Bulgariei în Uniunea Europeană reprezintă un succes nu doar pentru cele două ţări, ci pentru întreaga regiune.

 

19.10.2006, Bucureşti. Simpozion româno-albanez: „Ismail Kadare - balcanism şi universalitate"

La sediul din Bucureşti al Uniunii Scriitorilor din România a avut loc un simpozion româno-albanez având ca temă biografia şi opera lui Ismail Kadare. Manifestarea a fost prilejuită de „Anul Ismail Kadare" şi a oferit cel mai potrivit cadru pentru lansarea volumului „Timp de viaţă, timp de moarte" (studii, interviuri, reportaje cu şi despre Ismail Kadare), al scriitorului şi traducătorului Marius Dobrescu. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Liga Albanezilor şi Uniunea Scriitorilor din România, la care a participat şi ambasadorul Republicii Albania la Bucureşti, Dashnor Dervishi.

Evenimentul cultural din 19 octombrie a ţinut să marcheze importanţa mondială a operei lui Kadare şi a reunit în mediile Uniunii Scriitorilor din capitala României cunoscuţi cercetători şi oameni de litere români şi albanezi. La manifestare a fost prezent cu o comunicare ştiinţifică Ermir Nika, scriitor, reprezentantul Ministerului Culturii de la Tirana. A doua zi, 20 octombrie, câţiva dintre participanţii la simpozion au făcut o vizită de documentare în localităţi în care trăiesc membri ai comunităţii albaneze din România. La Braşov, la Muzeul Primei Şcoli Româneşti din Şcheii Braşovului, a fost prezentată o scurtă istorie a albanezilor din anul 1815.

 

29.10.2006, Tirana, Albania. „Allegretto Albania" de Stefan Çapaliku - lansare de carte

Duminică, 29 octombrie 2006, în salonul Centrului Internaţional de Cultură de la Tirana a avut loc lansarea cărţii „Allegretto Albania" a scriitorului Stefan Çapaliku. Volumul a apărut la Editura Gjergj Fishta şi cuprinde câteva drame semnate de scriitorul amintit. Stefan Çapaliku este cunoscut cititorilor noştri după ce povestirea sa Visul american a fost tradusă în revista „Prietenul albanezului" cu ceva timp în urmă. Stefan Çapaliku (n. 1965) este un scriitor consacrat. Autor de proză scurtă şi piese de teatru, el a înregistrat de curând un mare succes în România cu piesa „Sunt din Albania", prezentată la Festivalul „Zile şi nopţi de teatru european la Brăila", în luna septembrie.

 

28.11.2006, Bucureşti. Ziua Naţională a Albaniei sărbătorită la Bucureşti

Într-o atmosferă festivă, membrii Asociaţiei Liga Albanezilor din România au sărbătorit Ziua Naţională a Republicii Albania în sala de festivităţi a Centrului Militar Naţional din Bucureşti. Au luat parte Excelenţa Sa, domnul ambasador Dashnor Dervishi, cu soţia, consulul ambasadei, doamna Doina Lalo, domnul secretar al ambasadei Luan Topciu cu familia, membri ai Ligii Albanezilor din Bucureşti şi din ţară, invitaţi ai altor minorităţi naţionale. Toţi cei care au contribuit la bunul mers şi la succesul revistei „Prietenul albanezului" au primit medalii aniversare, deoarece revista a împlinit în luna noiembrie 5 ani. Tot acum a avut loc lansarea cărţii „Prin Bucureştiul albanez", scrisă de istoricul Adrian Majuru, iar Asociaţia Liga Albanezilor a pregătit un stand bogat cu realizările editoriale din acest an. De asemenea, au fost felicitaţi toţi cei care şi-au sărbătorit ziua onomastică şi ziua de naştere în cursul lunii noiembrie.

 

30.11-03.12.2006, Timişoara. „Mozaic intercultural" sau mozaicul convieţuirii minorităţilor

„Mozaic intercultural" a fost numele seminarului desfăşurat la Timişoara, în perioada 30 noiembrie-3 decembrie 2006. Organizatorul evenimentului a fost Institutul Intercultural Timişoara, cu sprijinul Departamentului pentru Relaţii Interetnice al Guvernului României. Au fost invitate toate cele 20 de minorităţi din România, dar au fost prezente 13 etnii (albanezi, italieni, macedoneni slavi, români, ţigani, ruşi, ruteni, sârbi, slovaci, şvabi, tătari, turci, ucraineni), care şi-au delegat reprezentanţi. Din partea ALAR, la seminar au participat Oana Manolescu, deputatul minorităţii albaneze în Parlamentul României, Maria Oprea şi Marius Dobrescu, redactori ai revistei „Prietenul albanezului". Seminarul „Mozaic intercultural" a fost, în ceea ce priveşte comunitatea albaneză şi organizaţia ei, un eveniment util şi un punct de plecare pentru proiectele viitoare şi colaborarea cu celelalte minorităţi din România. ALAR şi-a arătat, şi cu acest prilej, disponibilitatea de a coopera cu instituţii de stat, neguvernamentale şi specialişti în domeniu pentru a-şi realiza obiectivul de a face cunoscute cultura şi tradiţiile albaneze.

 

18.12.2006, Bucureşti. Târgul Minorităţilor Naţionale

La Muzeul de Artă al României a fost marcată Ziua Minorităţilor Naţionale (18 decembrie). Guvernul României, prin Departamentul de Relaţii Interetnice, a organizat o zi a expoziţiilor şi a spectacolelor tuturor etniilor din cadrul organizaţiilor cu reprezentare parlamentară. Frumuseţea standurilor, varietatea spectacolelor de cântece şi dansuri, apetisantele feluri tradiţionale de mâncare au atras un număr mare de vizitatori şi spectatori entuziaşti. La târg a participat şi ALAR, care a prezentat obiecte albaneze vechi şi ultimele producţii ale Editurii Privirea.

 

27.12.2006, Tirana, Albania. Premiul Penda e Artë - 2006. Premiul pentru traducere i-a revenit lui Marius Dobrescu

Are loc la Hotelul Rogner din Tirana ceremonia decernării premiilor Penda e Artë, ediţia a XIII-a. La eveniment a luat parte ministrul culturii, Bujar Leskaj, adjunctul ministrului culturii, d-na Suzana Turku, scriitori, membri ai corpului diplomatic, ziarişti şi oameni de cultură albanezi. Premiile se acordă în fiecare an de Ministerul Culturii şi răsplătesc cele mai bune realizări în domeniul literar pe anul încheiat. Câştigătorul marelui premiu, Penda e Artë (Pana de Aur), a fost înmânat personal de ministrul culturii lui Zef Pellumbi, pentru întreaga creaţie. Juriul format din prof. univ. Mark Marku, Bardhyl Londo, Persida Asllani, Ibrahim Berisha şi Virgjil Muci a acordat şi premiile Penda e Argjendtë (Pana de Argint) următorilor scriitori: Zija Cela (proză), pentru romanul „Las Varrezas", Ali Podrimja (poezie), pentru volumul „Pika e zëzë në blu", Sabri Hamiti (studii), pentru volumul „Tematologia", Marius Dobrescu (traducere din limba albaneză într-o limbă străină), pentru traducerea operei lui Ismail Kadare în limba română, Mira Meksi (traducere dintr-o limbă străină în limba albaneză, pentru romanul „Povestea târfelor mele triste" de Gabriel Garcia Marques, şi Djevat Beqaraj (literatură pentru copii), pentru volumul „Rruazat e vesës".