Minoritatea albaneză 1991

26.02.1991, Bucureşti. Prelegere: „Tradiţii şi actualitate în activitatea albanezilor din România"

Într-o comunicare intitulată „Tradiţii şi actualitate în activitatea albanezilor din România", susţinută în Aula Academiei Române în ziua de 26 februarie 1991, în prezenţa unui numeros auditoriu, printre care şi ambasadorul Albaniei la Bucureşti, Piro Vito, şi consilierul de presă Marko Bello, istoricul Gelcu Maksutovici afirma că „dacă pentru părinţii noştri România era a doua lor patrie, pentru noi, cei de azi, care în marea majoritate suntem născuţi aici, România este prima şi singura noastră patrie".

 

Noiembrie 1991, Bucureşti. Prelegere: „Diaspora albaneză din România"

La invitaţia UCAR, la începutul lunii noiembrie 1991, cercetătorul Zja Shkodra de la Institutul de Istorie din Tirana a vorbit la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române despre „Diaspora albaneză din România", subliniind rolul acesteia în influenţarea multor evenimente din istoria modernă şi contemporană a Albaniei.


28.11.1991, Bucureşti. Conferinţă: „Independenţa Albaniei în documente şi imagini"

rof. Gelcu Makustovici a susţinut la 28 noiembrie 1991, la Muzeul Naţional de Istorie a României conferinţa „Independenţa Albaniei în documente şi imagini", urmată de film şi proiecţii de diapozitive, cu unele date inedite referitoare la raporturile româno-albaneze.