Minoritatea albaneză 2002

Ianuarie 2002, Tirana, Albania. Nenea Iancu la Tirana

În revista „Prietenul albanezului" nr. 3 din 2002 este semnalată apariţia unei cărţi extrem de importante pentru culturile română şi albaneză: I. L. Caragiale - Triumfi i talentit. Tregime dhe skica satirike (Triumful talentului. Povestiri şi schiţe satirice). Selecţie şi traducere Dionis Gj. Bubani. Editura OMSCA-1, Tirana, 2001. Traducerea aparţine scriitorului şi traducătorului Dionis Bubani. Volumul cuprinde un număr de 59 de texte din opera clasicului român, însoţite de un consistent studiu asupra vieţii şi creaţiei autorului. I.L.Caragiale este unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori români traduşi în limba albaneză.

 

Ianuarie 2002, Constanţa. Seminarul „Viitorul e în mâinile noastre"

Filialele Constanţa şi Gorj ale Asociaţiei Liga Albanezilor din România au organizat la sfârşitul lunii ianuarie 2002, în municipiul Constanţa, seminarul „Viitorul e în mâinile noastre". În prima parte a manifestării au fost evocate personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi importanţa Unirii de la 24 ianuarie 1859, iar în partea a doua au fost puse în discuţie subiecte variate, precum posibilităţile de întrajutorare, găsirea unor soluţii rapide pentru ca tradiţiile, obiceiurile, limba maternă să renască pentru ca poporul român să-i cunoască mai bine pe albanezi sub toate aspectele. La final s-a analizat planul de activităţi pentru anul 2002 al ALAR.

 

12-14.02.2002, Mangalia. Primul Seminar privind Carta Europeană a Limbilor Regionale sau Minoritare

La Mangalia, între 12 şi 14 februarie 2002, a avut loc Primul Seminar privind Carta Europeană a Limbilor Regionale sau Minoritare, organizat de Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României şi de Fundaţia „Hans Seidel". Din partea comunităţii albaneze a participat deputata Oana Manolescu. Au fost prezenţi numeroşi reprezentanţi ai DRI, Ministerului Informaţiilor Publice, Ministerelor de Externe şi Interne, Justiţiei, Administraţiei Publice, ai Senatului României, ai Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca şi ai Universităţii din Bucureşti, ai Centrului de Informare şi Documentare al Consiliului Europei în România ş.a.

 

05-07.03.2002, Mangalia. Seminar privind problemele minorităţilor

Între 5 şi 7 martie 2002, a avut loc la Mangalia seminarul cu privire la pregătirea ratificării Cartei Europene a Limbilor Regionale şi Minoritare. Alături de reprezentanţii minorităţilor naţionale, au participat la lucrări şi senatorul George Pruteanu, vicepreşedinte al Comisiei de învăţământ a Senatului României, Markó Attila şi Gheorghe Ivan, subsecretari de stat la DRI, membri din Ministerul Culturii şi Cultelor, Justiţiei, Integrării Europene şi din Ministerul de Externe. Din partea comunităţii albaneze a fost prezentă Simona Rădulescu. Au fost discutate articolele 8, 11, 12 ale Cartei limbilor, care fac referire la învăţământul în limbile minorităţilor naţionale şi la mijloacele de comunicare.

 

07.03.2002, Craiova. Întâlnire de suflet la Mitropolia Olteniei

În ziua de 7 martie 2002 a avut loc întâlnirea reprezentanţilor din judeţul Dolj ai organizaţiilor minorităţilor naţionale cu ÎPS Teofan Savu, mitropolitul Olteniei. Reuniunea s-a desfăşurat la reşedinţa Mitropoliei din Craiova, unde s-au discutat probleme ale minorităţilor naţionale din regiune. Din partea ALAR a participat Oana Manolescu.

 

18.03.2002, România. Recensământul populaţiei

La recensământul din 2002 520 de persoane s-au declarat de etnie albaneză.

 

04-07.04.2002, Mangalia. Seminar: Dezvoltarea organizaţională şi liderii de tineret ai organizaţiilor minorităţilor naţionale

Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României a organizat la Mangalia, în perioada 4-7 aprilie 2002, seminarul cu tema „Dezvoltarea organizaţională şi liderii de tineret ai organizaţiilor minorităţilor naţionale". Din partea ALAR a participat Simona Rădulescu. Prelegerile invitaţilor s-au axat pe managementul organizaţional şi managementul de proiect şi au fost prezentate strategiile pentru accesarea de fonduri europene.

 

22.04.2002, Bucureşti. La mulţi ani, domnule ambasador!

Luni, 22 aprilie, ambasadorul României la Tirana, Gheorghe Micu, a împlinit 70 de ani, eveniment sărbătorit la Ambasada Albaniei din Bucureşti.

 

17-19.05.2002, Sighişoara. Sighişoara şi Festivalul ProEtnica 2002

La Sighişoara, reprezentanţii minorităţilor naţionale s-au întâlnit pentru a discuta despre organizarea Festivalului ProEtnica 2002, ediţia a doua. Din partea albanezilor au participat Simona Rădulescu şi Ardian Kyçyku. Dezbaterile s-au concentrat pe probleme de management şi de presă. Astfel, ei au hotărât ca la festival să fie editate patru numere ale revistei „Amfiteatru", din care primele două să conţină prezentarea minorităţilor prin obiceiuri şi tradiţii, iar celelalte două să discute aspecte din cadrul manifestării.

 

17-19.05.2002, Defileul Jiului. Excursie a tinerilor din Asociaţia Liga Albanezilor din România

Un grup de tineri albanezi au organizat o excursie în defileul Jiului şi s-au întâlnit cu tinerii organizaţiei macedonenilor slavi, cu care au petrecut în cadrul unei seri festive comune.

 

01.06.2002, Bucureşti. 1 Iunie la albanezii din România

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului, Asociaţia Liga Albanezilor din România şi Asociaţia Macedonenilor Slavi din România au organizat la sediul din str. Thomas Masaryk nr. 29 din Bucureşti un spectacol cu şi pentru copiii albanezi şi macedoneni slavi. Au recitat poezii: Iulia Tabacu, Matei Tabacu, Samir Nuhi, Adelina Nuhi şi Iulia-Maria Kyçyku. Copiii au primit din partea ALAR daruri şi au participat la masa festivă cu mâncăruri tradiţionale.

 

06-08.06.2002, Bucureşti. Conferinţă: SIDA în Albania

În perioada 6-8 iunie a avut loc la Bucureşti conferinţa „HIV/SIDA în ţările sud-est europene". La eveniment au participat reprezentanţi ai guvernelor din Albania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, RF Iugoslavia, Administraţia Provinciei Kosovo şi Macedonia. La conferinţă au mai luat parte medici şi reprezentanţi ai unor ONG-uri naţionale şi internaţionale ce au drept obiectiv lupta contra SIDA. Din partea Republicii Albania au luat parte dr. Petrit Vasili, adjunct al ministrului sănătăţii, Zhaneta Shatri, de la USAID, Memo Boci, preşedintele organizaţiei Stop SIDA ş.a. Din raportul prezentat de reprezentanţii guvernului albanez a reieşit că situaţia infectării cu HIV/SIDA în Albania se prezintă astfel: în perioada 1994-2000, la o populaţie de 3,4 milioane de locuitori au fost raportate 87 de cazuri prezentând simptomele infectării cu virusul HIV.

 

08.06.2002, Medgidia. ALAR omagiază activitatea doctorului Ibrahim Themo

ALAR a organizat la Medgidia o amplă manifestare culturală, dedicată vieţii şi operei doctorului Ibrahim Themo (1865-1945), albanez născut la Struga, senator, distinsă personalitate a intelectualităţii balcanice. Au participat deputata organizaţiei albanezilor din România, Oana Manolescu, prefectul judeţului Constanţa, Gheorghe Martin, primarul oraşului, Mircea Pintilie, viceprimarul, preşedintele Uniunii Democrate Turco-Tătare din România, Memet Faruk, imamul Sabri Sakir, jurnalişti. Acţiunea a constat în depunerea de coroane şi oficierea unei slujbe de pomenire la mormântul lui Ibrahim Themo, aflat în Cimitirul Musulman din Medgidia, o altă slujbă la casa din str. Avram Iancu nr. 16, unde acesta a locuit, şi în împărţirea de ajutoare alimentare la peste 40 de familii cu probleme sociale din Medgidia.

 

13.06.2002, Urzicuţa, judeţul Dolj. Omagiu Eroilor Neamului

Deputata Oana Manolescu şi Simona Rădulescu au participat din partea ALAR la sărbătorirea Zilei Eroilor în comuna Urzicuţa, judeţul Dolj, organizată de Asociaţia Macedonenilor Slavi din România. După o slujbă religioasă, a urmat un spectacol artistic susţinut de copiii din Urzicuţa, iar preşedinţii celor două organizaţii au oferit ajutoare materiale familiilor sărace din comună.

 

24.06.2002, Bucureşti. Republica Albania are un nou preşedinte

Cu ocazia alegerii noului preşedinte al Albaniei, Alfred Moisiu, Asociaţia Liga Albanezilor din România, sub semnătura preşedintei Oana Manolescu, a trimis o telegramă de felicitare. În acest document se menţionează că cetăţenii români de etnie albaneză îşi exprimă convingerea că relaţiile româno-albaneze se vor dezvolta în continuare pe toate planurile, conform Tratatului de bună vecinătate, înţelegere şi cooperare între România şi Albania. Militar de carieră, domnul Alfred Moisiu a deţinut funcţii de comandă în armată în perioada 1971-1982, a fost adjunct al ministrului apărării, iar din 1994 este preşedintele Asociaţiei Albaneze a Atlanticului.

 

29.06.2002, Baia de Aramă. Ziua Fiilor Băii de Aramă

De ziua Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel a avut loc la Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi, întâlnirea tradiţională a fiilor acestei localităţi. La reuniune a participat şi deputata Oana Manolescu, ai cărei bunici sunt originari din Baia de Aramă. Au fost lansate cărţi, s-au ţinut discursuri festive şi a fost prezentat un spectacol de folclor mehedinţean.

 

12-13.07.2002, Bucureşti. Sesiunea anuală a Clubului Politic Balcanic

Sesiunea anuală a Clubului Politic Balcanic a avut loc la Hotelul Athenee Palace-Hilton din Bucureşti. Tema a fost „Renaşterea economică a ţărilor sud-est europene şi rolul Clubului Politic Balcanic în acest proces". Au fost prezenţi preşedintele României, Ion Iliescu, prim-ministrul Adrian Năstase, Sali Berisha, preşedintele Partidului Democratic din Albania şi fostul preşedinte al Albaniei, politicieni din Turcia, Bulgaria, Macedonia slavă. Sali Berisha a subliniat dificultăţile cu care se confruntă ţara pe care o reprezintă şi a reafirmat necesitatea acţiunii balcanice comune.

 

07-14.07.2002, Craiova. Cicliştii albanezi la Craiova

Echipa de ciclism a Albaniei, condusă de Genc Angjeli, secretarul Federaţiei Albaneze de Ciclism, a luat parte la Turul Ciclist al României, ediţia a 39-a.

 

22-25.08.2002, Sighişoara. Festivalul ProEtnica 2002

Printre cele 17 minorităţi şi cei 865 de reprezentanţi etnici care au participat la Festivalul ProEtnica între 22 şi 25 august 2002 s-a aflat şi Ansamblul „Serenada" al comunităţii albaneze. ALAR a fost prezentă în cadrul expoziţiei de presă şi cu costume populare din sud-estul Albaniei.

 

Septembrie 2002, Bucureşti. Jubileu UNESCO - 30

La mijlocul lunii septembrie 2002, Centrul European pentru Învăţământ Superior din Bucureşti a sărbătorit 30 de ani de existenţă. În cadrul lucrărilor s-a precizat că există un proiect pentru opt ţări din Balcani, printre care şi Albania, prin care se încearcă modernizarea învăţământului.

 

26-27.09.2002, Bucureşti. Colaborare economică româno-albaneză

La sediul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor din Bucureşti a avut loc o importantă întâlnire economică româno-albaneză. La eveniment au fost prezenţi Vjollca Ibro, adjunct al ministrului agriculturii din Albania, Petre Daea, secretar de stat în MAAP, Leonida Mertiri, ambasadorul Albaniei la Bucureşti, Constantin Eremia, ambasadorul României la Tirana, şi deputata Oana Manolescu. La finalul discuţiilor a fost elaborat un Protocol de colaborare economică, industrială şi tehnică al Comisiei mixte interguvernamentale româno-albaneze.

 

26-29.09.2002, Izvorul Mureşului. Forumul organizaţiilor de tineret ale minorităţilor naţionale

Organizaţia Proiecte Rrome Etnoculturale, în parteneriat cu Ministerul Informaţiilor Publice - Departamentul pentru Relaţii Interetnice, a organizat la Izvorul Mureşului cursul de training intitulat „Forumul organizaţiilor de tineret ale minorităţilor naţionale", la care a fost prezent şi un membru al ALAR. Evenimentul a avut scopul informării cu privire la obţinerea de fonduri de la Ministerul Tineretului şi Sportului pentru dezvoltarea de proiecte în rândul tinerilor.

 

Octombrie 2002, Bucureşti. Un nou volum de istorie a Albaniei

La Editura Corint din Bucureşti a apărut lucrarea „Istoria Albaniei", scrisă de Kopy Kyçyku. „O istorie bimilenară, prezentată la modul subiectiv, dar nu polemic, şi, evitând nuanţele revizioniste, ia forma acestei admirabile sinteze realizate de reputatul profesor Kopy Kyçyku", precizează editura.

 

13.10.2002, Bucureşti. In memoriam Maica Tereza - Beatificarea de către papa Ioan Paul al II-lea

Revista „Prietenul albanezului" nr. 11 din 2002 relevă faptul că, după cercetarea a peste şase mii de pagini de documente privind viaţa şi activitatea faimoasei Maica Tereza, papa Ioan Paul al II-lea şi Vaticanul au hotărât să organizeze ceremonia de beatificare a femeii albaneze care şi-a dedicat viaţa şi toate energiile săracilor lumii. Amintim că la decembrie 1979 Maica Tereza a primit premiul Nobel pentru pace.

 

28-29.10.2002, Sinaia. Seminar: Aplicarea Convenţiei-cadru pentru Protecţia Minorităţilor Naţionale din România

La sfârşitul lunii octombrie a avut loc la Sinaia seminarul intitulat Aplicarea Convenţiei-cadru pentru Protecţia Minorităţilor Naţionale din România, organizat de Ministerul Informaţiilor Publice, Departamentul pentru Relaţii Interetnice şi Consiliul Europei. Manifestarea şi-a propus să analizeze observaţiile şi recomandările Consiliului Europei privind modul în care România respectă prevederile Convenţiei-cadru pentru Protecţia Minorităţilor Naţionale, ratificată în 1995. La eveniment a participat deputata Oana Manolescu.

 

19.11.2002, Bucureşti. Plenara Consiliului Minorităţilor Naţionale

La Palatul Parlamentului a avut loc Plenara Consiliului Minorităţilor Naţionale, la care au participat reprezentanţii organizaţiilor minorităţilor naţionale. Scopul a fost acela al exprimării unui punct de vedere al CMN pe marginea Raportului Comisiei Europene privind aderarea României la Uniunea Europeană, dat publicităţii în octombrie 2002. La eveniment a participat deputata Oana Manolescu.

 

28.11.2002, Bucureşti. ALAR a fost şi de data aceasta alături de poporul albanez cu ocazia Zilei Naţionale

La sediul său, conducerea ALAR a sărbătorit împreună cu numeroşi membri ai comunităţii albaneze Ziua Naţională a Albaniei. Au ţinut discursuri deputata Oana Manolescu şi redactorii revistei „Prietenul albanezului", scriitorii Ardian Kyçyku şi Marius Dobrescu. Partea artistică a programului a cuprins un recital de serenade korceare, interpretate în limba albaneză de grupul „Serenada".

 

12.12.2002, Bucureşti. Vicepremierul albanez Ilir Meta a vizitat România

Viceprim-ministrul albanez, Ilir Meta, a făcut o scurtă vizită la Bucureşti. Acesta a fost primit la Cotroceni de preşedintele Ion Iliescu, după care s-a întâlnit la sediul Guvernului cu premierul Adrian Năstase. Pentru meritele pe care Ilir Meta le are în promovarea noii politici externe a Albaniei cu România, redacţia revistei „Balcanii" a decis să-i acorde premiul „Vocaţia libertăţii" pentru anul 2002.