Minoritatea albaneză 2012

29.02-04.03.2012, Iași. „Primăvara cărților” 

„Primăvara cărților” la Iași, eveniment ajuns la o ediție aniversară, cea de-a XX-a, s-a desfășurat în incinta Sălii Polivalente din Iași, în perioada 29 februarie – 4 martie 2012. Prezentă și de aceasta dată la tradiționalul târg ieșean, Asociația Liga Albanezilor din România a făcut încă o dată dovada că poate susține și perpetua, prin lucrări variate și valoroase, tradițiile literare și artistice ale comunității albaneze din România.

La târgul internațional de la Iași, editura ALAR, „Privirea”, a oferit publicului cititor câteva dintre noutățile editoriale, dar și lucrări fundamentale despre albanezii din România, reeditate. Standul asociației a mai oferit vizitatorilor ultimele numere ale revistei „Prietenul albanezului” și CD-uri muzicale cu serenade albaneze.


06.04.2012, București. Lansare de carte: „Riva H” de Arbër Ahmetaj

În după-amiaza zilei de 6 aprilie 2012, comunitatea albaneză din București a fost martora unui eveniment literar de excepție: prezentarea în fața cititorilor a culegerii de proză aparținând scriitorului albanez Arbër Ahmetaj. Evenimentul a avut loc în Sala Oglinzilor din sediul Uniunii Scriitorilor din România. La serata literară a fost prezent, venit special cu acest prilej din Elveția, scriitorul Arbër Ahmetaj. Printre invitați s-a aflat Rodica Precupețu, șef de serviciu în cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice, din partea Guvernului României. Mediul diplomatic a fost reprezentat de Gheorghe Micu, fost ambasador al României la Tirana, și de Luan Topciu, scriitor și diplomat.

Au vorbit Marius Dobrescu, traducătorul cărții, criticul Luan Topciu și autorul Arbër Ahmetaj.

În cuvântul său, la încheierea serii literare, ambasadorul Gheorghe Micu a ținut să remarce importanța traducerilor reciproce româno-albaneze în întărirea relațiilor prietenești dintre cele două țări.

Au fost prezenți, de asemenea, reprezentanți ai minorității albaneze din București, membri ALAR, dar și alți bucureșteni, dornici să cunoască mai bine noua literatură albaneză.


10.04.2012, București. Viceministrul afacerilor externe al Republicii Albania în vizită în România


Secretarul de stat pentru afaceri europene, Luminiţa Odobescu, a purtat în 10 aprilie 2012 o rundă de consultări cu Edith Harxhi, viceministru al afacerilor externe al Republicii Albania.

Discuțiile s-au concentrat pe stadiul şi perspectivele relațiilor bilaterale, cu accent pe importanţa intensificării cooperării în multiple domenii. Partea albaneză a mulțumit pentru sprijinul acordat de România în momente importante în istoria Albaniei, sprijin materializat recent prin oferirea concretă de expertiză în probleme de integrare europeană.


17-20.05.2012, Odorheiu Secuiesc. Al 46-lea Festival Folcloric „Szejke”

Cu prilejul zilelor municipiului, a avut loc la Odorheiu Secuiesc al 46-lea Festival Folcloric „Szejke”, la care au participat ca invitați și membrii formației de dansuri a ansamblului „Serenada” al Asociației Liga Albanezilor din România.


11.06.2012,Tirana, Albania. Albania are un nou președinte

În urma procesului de alegere a unui nou președinte, parlamentul albanez a decis luni, 11 iunie 2012, cu 73 de voturi pro din 76, învestirea lui Bujar Nishani în cea mai înaltă funcție în stat. Acesta îl înlocuiește pe președintele Bamir Topi, al cărui mandat de cinci ani expiră în 24 iulie.

 

11.06.2012, București. Lansarea volumului „Berisha și Albania democratică”

La Muzeul Național de Istorie a României a avut loc lansarea volumului „Berisha și Albania democratică” de Fahri Balliu. La evenimentul organizat de Editura Leda au participat reprezentanți ai minorității albaneze din București, oameni de cultură, ziariști. Cuvântul de deschidere a fost rostit de Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul muzeului. Despre cartea lui Fahri Balliu a vorbit și scriitorul Bedros Horasangian. Au fost prezenți și reprezentanți ai Asociației Liga Albanezilor din România.


27.07-01.08.2012, Năvodari. Dansatorii grupului „Serenada” premiați la Năvodari

Agenția Națională pentru Sport și Tineret, prin Federația Română „Sportul pentru Toți” și Asociația Județeană „Sportul pentru Toți” Buzău, împreună cu Comisia – Femi Sport a FRSPT, au organizat „Dans România Open – Trofeul României”, ediția a III-a, în perioada 27 iulie – 1 august 2012, în parteneriat cu Primăria Năvodari.

Cu o prestație de înaltă ținută artistică, dansatorii ALAR au câștigat premiul I, aducând Asociației Liga Albanezilor din România trofeul festivalului și diploma, depășind celelalte 11 grupuri de dans tradițional concurente.


06-09.08.2012, Sinaia. Sărbătoarea cărții la Sinaia

Standul ALAR din cadrul salonului organizat în frumoasele săli ale Cazinoului din Sinaia a prezentat un bogat sortiment de cărți ale editurii ALAR, „Privirea”, dintre care unele bilingve, și albume muzicale bilingve, cu serenade albaneze, înregistrate de grupul „Serenada”.


13.09.2012, Tirana, Albania. Lansarea volumului „Cinci decenii de diplomație. Despre relațiile româno-albaneze, într-un dialog cu ambasadorul Gheorghe Micu” de Maria Dobrescu 

La Tirana, capitala Albaniei, a avut loc în ziua de 13 septembrie 2012 lansarea versiunii albaneze a volumului de amintiri diplomatice „Cinci decenii de diplomație. Despre relațiile româno-albaneze, într-un dialog cu ambasadorul Gheorghe Micu” alcătuit de Maria Dobrescu, în traducerea Renatei Topciu. Evenimentul a avut loc la sediul Ministerului Afacerilor Externe al Albaniei și s-a bucurat de o participare nu numai numeroasă, ci și de elită.

La acest eveniment, organizat de Ambasada României din capitala Albaniei și de Ministerul albanez de Externe, au participat diplomați români și albanezi, oameni de cultură și ziariști, ca și mulți dintre aceia care l-au cunoscut și au colaborat cu diplomatul român. Printre cei care au luat cuvântul s-au numărat Edmond Panariti, ministrul albanez de externe, Fahri Balliu, editor și vechi prieten al României, Virgjil Muçi, director al Direcției de Diplomație Publică, Fatos Beja, președintele Comisiei Parlamentare pentru Politica Externă, și Ditmir Bushati, președintele Comisiei Parlamentare pentru Integrare Europeană.


26.10.2012, București. Simpozion științific despre Albania la Muzeul Național de Istorie a României 

La Muzeul National de Istorie a României (MNIR) s-au desfășurat lucrările simpozionului științific „Popoarele din Balcani, de la Imperiul Otoman la integrarea în Uniunea Europeană”. Evenimentul, organizat de Guvernul României – Departamentul pentru Relații Interetnice, Muzeul Național de Istorie a României și Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor Minorităților Etnice din România „Europa 21”, a fost dedicat aniversării a 100 de ani de la declararea independenței Albaniei.

La simpozion au participat cu comunicări următorii autori: dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, director general al MNIR, care a evidențiat legăturile istorice dintre cele două țări, România și Albania; prof. univ. Daniela Bușa, cercetător științific la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, cu lucrarea „Popoarele din Balcani de la Imperiul Otoman la integrarea în Uniunea Europeană”; scriitorul Marius Dobrescu, cu prelegerea „Albania – 100 de ani de independență”; prof. univ. Marian Stroia, cercetător științific la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, cu prelegerea „Regalitatea în Balcani”; dr. Bogdan Popa, cercetător științific la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, cu prelegerea „De la Statul Otoman la Republica Turcia”; prof. univ. Adina Berciu-Drăghicescu, de la Facultatea de Litere a Universității București, cu prelegerea „Românii din Peninsula Balcanică. Aromânii din Albania”; asist. univ. preot Gruia Zamfirescu, cu lucrarea „Religia în Balcani”; și drd. Maria Dobrescu, jurnalistă, cu lucrarea „Patrimoniul mondial al Peninsulei Balcanice”.

 

17.11.2012, Tirana, Albania. Ceremoniile de reînhumare a rămășitelor pământești ale regelui Zogu I

La jumătatea lunii noiembrie au avut loc la Tirana ceremoniile de reînhumare în solul patriei a rămășitelor pământești ale regelui Zogu I și ale altor membri ai familiei regale a Albaniei. Casa regală a României a fost reprezentată la eveniment de ASR principele Radu Duda.


28.11.2012, Tirana, Vlora, Albania. Celebrarea Centenarului Independenței Republicii Albania

Ceremoniile au cuprins manifestări omagiale în Albania, Macedonia, Kosova și România. Declararea independenței Albaniei, cu o sută de ani în urmă, în orașul Vlora, a prilejuit o serie de mari evenimente omagiale la Skopje, Prishtina și Tirana, cu participarea a sute de mii de cetățeni albanezi, într-un program amplu și unic în istoria acestui mic stat balcanic. Programul evenimentelor a cuprins expoziții, conferințe și simpozioane, manifestări sportive și muzicale.


28.11.2012, Tirana, Vlora, Albania. Participarea secretarului de stat Dan Petre la evenimentele prilejuite de celebrarea Centenarului Independenței Republicii Albania

Secretarul de stat Dan Petre a participat la ceremonia sărbătoririi a 100 de ani de independență a Republicii Albania.

Festivitățile de la Tirana au fost precedate de o ceremonie la Vlora, locul în care patrioții albanezi au declarat independența de stat a Albaniei în 28 noiembrie 1912. Momentele festive din capitala Albaniei au inclus și o paradă militară.

Participarea României la ceremoniile consacrate centenarului independenței Albaniei demonstrează atașamentul României față de evoluția acestui stat, precum şi susținerea obiectivelor sale de integrare europeană şi euroatlantică.

Decizia privind independența Albaniei a fost luată în 5 noiembrie 1912 la București, la Hotelul Continental, locul în care s-a organizat Marea Adunare a coloniilor albaneze din România.

România a fost primul stat care a recunoscut independența Albaniei în 1912 și a manifestat, în deceniile care au premers acest eveniment, un interes constant față de Albania.


09.12.2012, România. Alegeri parlamentare

Din partea ALAR a candidat la alegerile parlamentare Oana Manolescu, ea obținând 10 010 voturi și un mandat în Camera Deputaților.