Minoritatea albaneză 1998

09.01.1998, Bucureşti. Vernisaj Taso

UCAR în colaborare cu Casa de Cultură a Ministerului de Interne şi Ambasada Albaniei la Bucureşti au organizat o expoziţie care l-a avut ca protagonist pe Anastas Kostandini-Taso, pictor şi grafician din Pogradec, Albania. Printre cei prezenţi la vernisajul expoziţiei au fost criticul Adrian Silvan Ionescu, ambasadorul Marko Bello, ambasadorul Gheorghe Micu, István Bartunek de la Departamentul pentru Protecţia Minorităţilor Naţionale.

 

07.03.1998, Bucureşti. Întâlnirea Doamnelor Albaneze

Cu prilejul celebrării mărţişorului, la sediul Uniunii Culturale a Albanezilor din România a avut loc întâlnirea Cercului Doamnelor Albaneze, la care au participat preşedintele organizaţiei, Gelcu Maksutovici, ambasadorul Albaniei la Bucureşti, Marko Bello, cu soţia, prim-secretarul al Ambasadei, dl. Sherif Merdani, cu soţia, poeta Carolina Ilica ş.a. După urările de felicitare, preşedintele organizaţiei, ambasadorul Marko Bello, şi preşedinta Cercului Doamnelor Albaneze, doamna Adria Calogheri, şi-au exprimat îngrijorarea şi solidaritatea membrilor etniei cu fraţii kosovari, aflaţi în momente de grea cumpănă în lupta de afirmare a identităţii naţionale. În cadrul evenimentului a avut loc lansarea cărţii „Un nume pe nedrept uitat, Dora d'Istria" de Cristia Maksutovici. Lansarea volumului a marcat astfel aniversarea a 170 de ani de la naşterea prinţesei române de origine albaneză, scriitoarea Elena Ghica (Dora d'Istria).

 

27-29.11.1998, Bucureşti. Cea de-a III-a Conferinţă Naţională a Uniunii Culturale a Albanezilor din România

Conferinţa naţională organizată de UCAR a marcat evenimente de mare însemnătate naţională, şi anume 86 de ani de la proclamarea independenţei de stat a Albaniei din 28 noiembrie 1912, 44 de ani de la eliberarea Albaniei din 29 noiembrie 1944 şi 80 de ani de la crearea României Mari (1 Decembrie, Ziua Naţională a României). La conferinţă a fost ales Consiliul de conducere al UCAR, alcătuit din următorii membri: Gelcu Maksutovici, preşedinte, Christescu Costin, prim-vicepreşedinte, Fatime Alievici, vicepreşedinte. Din consiliul de conducere mai fac parte următorii: Bordea Daniela, Mihaela Buican, Calogheri Adria, Cornelia Dănilă, Mircea Istrate, Hashim Memish, Cristia Maksutovici, Costel Polena, Remzi Ghica, Lule Simion ş.a. Au fost aleşi de asemenea membrii Comisiei de cenzori, Comisiei sociale, Comisiei de tineret şi ai Cercului Doamnelor Albaneze.