Minoritatea albaneză 1994

02.02.1994, Bucureşti. Vizită a reprezentanţilor ATA la Bucureşti

Rompres a desfăşurat o conferinţă de presă organizată cu prilejul vizitei în România a delegaţiei agenţiei de presă ATA, condusă de Ilir Zhila, director general, însoţit de Mustaca Tace, adjunct. Au fost prezenţi: Neagu Udroiu, director general Rompres, Fran Çukaj, ambasadorul Albaniei la Bucureşti, Gelcu Maksutovici şi Arben Grada din partea revistei „Albanezul". Numerele 1-7 ale revistei „Albanezul" le-au fost distribuite gratuit participanţilor.

 

03.03.1994, Bucureşti. Masă rotundă: „550 de ani de la unirea albanezilor sub Skanderbeg. Raporturi româno-albaneze"

La sediul ADIRI (Casa Titulescu) din B-dul Kiseleff nr. 47 s-a desfăşurat masa rotundă cu tema „550 de ani de la unirea albanezilor sub Skanderbeg. Raporturi româno-albaneze", la care au susţinut comunicări: acad. Virgil Cândea, preşedintele UCAR Gelcu Makustovici, prof. univ. Nicolae Ciachir, ing. Kopi Kyçyku, muzicologul Pandi Bello.

 

07-09.05.1994, Craiova. Gelcu Maksustovici la Craiova

Gelcu Maksutivici, preşedintele UCAR, şi Baki Ymeri s-au deplasat la Craiova în vederea constituirii Filialei Oltenia a UCAR. Cu acest prilej noi simpatizanţi şi familii de albanezi au fost înscrişi în UCAR, printre care şi poeta Chrisanta Maria Stănescu, redactor la studioul local de radio, şi prof. Oana Manolescu. De asemenea, Gelcu Maksutovici a participat şi la lucrările simpozionului „România - latinitate, permanenţă şi independenţă", unde a susţinut lucrarea „Impactul politicii externe româneşti asupra Albaniei (1920-1939)", iar Baki Ymeri a distribuit în mod gratuit 200 de exemplare ale revistei „Albanezul".

 

09-11.05.1994, Bucureşti. Vizita preşedintelui Albaniei, Sali Berisha, în România

În dimineaţa zilei de 10 mai 1994, a avut loc la Palatul Cotroceni primirea oficială de către preşedintele Ion Iliescu a preşedintelui Albaniei Sali Berisha, aflat într-o vizită în România. Preşedintele Berisha a depus apoi o coroană de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut şi a avut întrevederi cu reprezentanţi ai UCAR la sediul Ambasadei Republicii Albania la Bucureşti. Seara, la Palatul Cotroceni, preşedintele Iliescu a oferit un dineu oficial în onoarea preşedintelui Sali Berisha.

 

11.05.1994, Bucureşti. Semnarea Tratatului de înţelegere, colaborare şi bună vecinătate

Preşedinţii României şi Albaniei au semnat la Bucureşti, la 11 mai 1994, Tratatul de înţelegere, colaborare şi bună vecinătate care prevede, printre altele, consolidarea relaţiilor tradiţionale de prietenie dintre cele două ţări.

 

03.06.1994, Bucureşti. Sediu pentru Uniunea Culturală a Albanezilor din Bucureşti

Vineri, 3 iunie 1994, UCAR a primit un sediu în plin centrul capitalei, pe strada Matei Millo nr. 7, la parter, în blocul Romconsult, administrat de RA-APPS (Regia Autonomă - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat).

 

10.06.1994, Bucureşti. Întâlnire cu grupul de prietenie Albania-România

La 10 iunie 1994, a avut loc întâlnirea cu grupul de albanezi ai Asociaţiei Albania-România care a vizitat România. La întâlnire au fost prezenţi: prof. dr. Rolanda Dhimitri, preşedinta asociaţiei, ing. Namik Kacidija, preşedintele Filialei din Tirana, şi membrii UCAR. Oaspeţii au relatat despre acţiunile întreprinse de Asociaţia Albania-România, iar membrii UCAR au vorbit despre activităţile organizaţiei comunităţii din România.

 

19.06.1994, Bucureşti. Masă rotundă: „Influenţa ideilor Revoluţiei Franceze din 1789 asupra Revoluţiei Albaneze din 1924"

La sediul UCAR din str. Matei Millo nr. 7 a avut loc o masă rotundă cu tema „Influenţa ideilor Revoluţiei Franceze din 1789 asupra Revoluţiei Albaneze din 1924". În cuvântul său, Gelcu Maksutovici, preşedintele UCAR, a subliniat importanţa lui Fan Noli (cel care a scris „Beethoven şi Revoluţia Franceză") în influenţarea ideologică a Revoluţiei Albaneze din iunie 1924, iar prof. univ. Nicolae Ciachir a trecut în revistă importante evenimente istorice ale secolului al XIX-lea în Balcani. Au mai ţinut alocuţiuni: Ivan Truţer, secretar executiv al CMN, Fran Çukaj, ambasadorul Albaniei la Bucureşti, Eqerem Petroshati, secretar general al Asociaţiei Albania-România, Ion Calafeteanu, director în MAE, Marko Bello de la BBC ş.a.

 

23.06.1994, Bucureşti. Preşedintele Parlamentului Republicii Albania în mijlocul albanezilor din România

La 23 iunie 1994, ora 11.00, la sediul Ambasadei Republicii Albania, dl. Pjeter Arbnori, preşedintele Adunării Populare din Albania, însoţit de Fran Çukaj, ambasadorul Albaniei la Bucureşti, s-a întâlnit cu membrii diasporei din Bucureşti şi au vorbit despre realităţile actuale din Albania. Au fost prezenţi şi Lule Simion, Nicolae Djamo, Baki Ymeri, Geavid Memish.

 

15.08.1994, Bucureşti. Expoziţie de pictură şi grafică a Doinei Chelaru

În holul Universităţii Populare Dalles, s-a deschis la 15 august 1994 expoziţia de pictură şi grafică a Doinei Chelaru, membră în colegiul de redacţie al revistei „Albanezul". Tematica expoziţiei se concentrează pe imagini simple, armonioase, pe peisaje rurale cu iz arhaic din Albania şi România.

 

23.08.1994, Bucureşti. Fran Çukaj, ambasadorul Albaniei la Bucureşti, s-a întâlnit cu presa

La sediul Ambasadei Albaniei, Fran Çukaj, ambasadorul Albaniei la Bucureşti, s-a întâlnit cu reprezentanţi ai presei centrale. Din partea revistei „Albanezul" au participat: Gelcu Maksutovici, Arben Grada, Costin Christescu şi Baki Ymeri.

 

12.09.1994, Bucureşti. Proiect de lege pentru minorităţi

Au avut loc la Palatul Parlamentului convorbiri privitoare la proiectele de legi pentru minorităţi, proiecte depuse de către reprezentanţi ai acestora. Gelcu Maksutovici, preşedintele UCAR, a exprimat regretul că UDMR s-a retras din CMN, acesta fiind un miniparlament al tuturor minorităţilor şi a subliniat necesitatea ca Legea minorităţilor să fie adoptată cât mai urgent.

 

08-10.10.1994, Herculane. Primul Congres al Spiritualităţii Româneşti

La primul Congres al Spiritualităţii Româneşti, desfăşurat între 8-10 octombrie 1994, la Băile Heculane, au fost ţinute trei comunicări despre etnia albaneză: Gelcu Makustovici - „Conlucrarea dintre aromâni şi albanezi în societăţile culturale din România la sfârşitul sec. al XIX-lea şi începutul sec. XX", Rodica Berciu - „Folclor româno-albanez. Interferenţe" şi Kopy Kyçyku - „Aromânii din Albania - element de stabilitate, progres şi punte de legătură între această ţară şi România".

 

19.11.1994, Constanţa. Constituirea Filialei Constanţa a Uniunii Culturale a Albanezilor din România

În saloanele Partidului Naţional Liberal din str. Vasile Pârvan nr. 3, a avut loc şedinţa de constituire a Filialei Constanţa a Uniunii Culturale a Albanezilor din România şi alegerea conducerii acesteia, în prezenţa delegaţiei UCAR. În Comitetul de conducere au fost aleşi: Mihai Anastasiu, Hristu Buzu şi Vasile Sava din Constanţa.

 

26-27.11.1994, Bucureşti. Conferinţa pe Ţară a UCAR

La Sala Dalles din Bucureşti au avut loc lucrările Conferinţei pe ţară a UCAR, unde s-a vorbit despre activitatea organizaţiei, s-a ales Comitetul de conducere şi s-a prezentat Proiectul de activitate pentru anul 1995, când va fi organizată manifestarea „400 de ani de atestare documentară a albanezilor pe pământ românesc". Preşedinte a fost ales Gelcu Maksutovici.

 

29.11.1994, Bucureşti. Expoziţia de presă şi carte a minorităţilor naţionale din România

La iniţiativa dnei Maria Oprea, jurnalistă, redactor la revista „Albanezul", s-a vernisat Expoziţia de presă şi carte a minorităţilor naţionale din România. A fost primul eveniment de acest gen din ţară, realizat la sediul Bibliotecii Naţionale a României. Această manifestare inedită a fost organizată cu sprijinul directorului Bibliotecii Naţionale, Marius Dobrescu, cunoscut scriitor şi cercetător al culturii albaneze, preşedintele Asociaţiei de Prietenie România-Albania.