Minoritatea albaneză 2009
24.01.2009, Bucureşti. 120 de ani de la naşterea lui Victor Eftimiu. Slujbă de pomenire în memoria scriitorului român cu origine albaneză
La împlinirea a 120 de ani de la naşterea lui Victor Eftimiu, Asociaţia Liga Albanezilor din România a organizat, la mormântul scriitorului de la Cimitirul Bellu, o slujbă de comemorare a marelui dramaturg. După slujba de pomenire, ţinută de părintele Narcis Trifu, au fost rostite discursuri în amintirea lui Victor Eftimiu. Marius Dobrescu a vorbit despre ultimele vizite ale scriitorului în Albania, în anii 1971 şi 1972, şi despre uluitoarea coincidenţă care apropie destinul acestuia de cel al unui alt mare dispărut, poetul Cezar Ivănescu. Din partea Ambasadei Albaniei, dr. Luan Topciu a rostit o alocuţiune în care a amintit de elementele comune româno-albaneze, prezente în scrierile lui V. Eftimiu. Ziarul albanez „Zëri" din 27 ianuarie 2009, a publicat o relatare a evenimentului de la Bucureşti, semnată de F. Struga.
24.02.2009, Tirana, Albania. Ambasadorul Gheorghe Micu, decorat de preşedintele Bamir Topi
Preşedintele Republicii Albania, Bamir Topi, l-a primit pe ambasadorul român Gheorghe Micu cu prilejul încheierii misiunii acestuia la Tirana. Preşedintele albanez i-a înmânat ambasadorului român „Medalia Recunoştinţei", cu motivaţia: „Pentru contribuţia deosebită adusă la intensificarea relaţiilor dintre Albania şi România". Gh. Micu a exercitat înalta demnitate de ambasador al României la Tirana de-a lungul a două mandate: 1990-1996 şi 2007-2009. Domnia Sa a studiat la Universitatea din Tirana, Facultatea de Filologie, şi a fost profund legat de Albania şi de albanezi. Începând cu luna martie 2009, ambasador al României în Republica Albania este dl Viorel Stănilă.
13-15.03.2009, Bacău. ALAR la Târgul de Turism de la Bacău
În Sala Sporturilor din municipiul Bacău a avut loc un interesant târg de turism care a reunit firme de specialitate din întreaga ţară. În această ambianţă, Asociaţia Liga Albanezilor din România şi-a expus produsele culturale într-o zonă a României în care albanezii şi-au făcut mai puţin simţită prezenţa în ultimii ani. Cărţile şi revistele editate de Editura Privirea, precum şi CD-urile cu serenade korceare s-au bucurat de un succes deosebit. Cea mai bună mărturie a acestui succes o constituie ecoul pe care prezenţa organizaţiei albanezilor din România l-a avut în presa locală, în „Observator de Bacău" şi în „Ziarul de Bacău".
03-04.04.2009, Strasbourg, Franţa. Un pas istoric pentru Albania. Ţara Vulturilor a devenit membră NATO
La Summitul NATO desfăşurat la Strasbourg, Albania a participat în calitate de membru cu drepturi depline al Alianţei Nord Atlantice. Cu o zi înainte, secretarul general NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a transmis conducerii Albaniei invitaţia de aderare la alianţă.
09.04.2009, Bucureşti. Lansarea romanului „Funeralii nesfârşite" de Visar Zhiti
În Sala Oglinzilor, la sediul Uniunii Scriitorilor din România, s-a lansat romanul „Funeralii nesfârşite" al scriitorului albanez Visar Zhiti. La eveniment au participat: Oana Manolescu, deputat, Dashnor Dervishi, ambasadorul Republicii Albania la Bucuresti, Laurian Stănchescu, scriitor, Marius Dobrescu, scriitor şi ziarist. Lansarea a fost onorată de prezenţa autorului şi a traducătorului său, Luan Topciu, scriitor şi diplomat. În sală s-au mai aflat Irina Margareta Nistor, critic de film şi scriitor, reprezentanţii Editurii Corint, precum şi un număr mare de oameni de cultură, ziarişti şi scriitori. Comunitatea albaneză a fost de asemenea reprezentată. În cuvântul său, scriitorul Visar Zhiti s-a arătat plăcut impresionat de primirea excepţională a cărţii sale în România şi a mulţumit celor prezenţi pentru aprecieri. Despre scriitorul albanez şi opera sa s-au pronunţat Laurian Stănchescu, Marius Dobrescu şi Luan Topciu. Ambasadorul Republicii Albania la Bucureşti, Dashnor Dervishi, a salutat apariţia noului volum atât în calitate de reprezentant al statului albanez, cât şi de prieten al autorului. La lansare a mai fost prezent ambasadorul Gheorghe Micu, cel care în decursul multor ani de carieră diplomatică a sprijinit cunoaşterea şi propagarea culturii române în Albania.
30.04.2009, Bucureşti. „Konstantin şi Doruntina" pe scena Teatrului Naţional. Actriţa albaneză Margarita Xhepa, într-un spectacol de excepţie la Bucureşti
Pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, sala Atelier, a avut loc spectacolul de teatru cu piesa „Cântecul fratelui mort", o versiune interbalcanică a baladei albaneze „Kostandin şi Doruntina". În rolul mamei celor zece fraţi au jucat, interpretând în limbile română, albaneză şi greacă, Maia Morgenstern, Margarita Xhepa şi Maria Katsiadaki. Spectacolul de la TNB este o iniţiativă balcanică, finanţată de Fundaţia Alexander S. Onassis, şi a fost pus în scenă de regizorul grec Sotiris Hatzakis. Actorii sunt originari din Albania (Margarita Xhepa, Karafil Shena), România (Maia Morgenstern, Mihaela Laura Dumitru), Serbia (Natasa Medici), Bulgaria (Kris Radanov, Kiti Selmani Djecevici) şi Grecia (Nikos Arvanitis, Konstantinos Giannakopoulos ş.a.).
11.05.2009, Bucureşti. Premieră teatrală în prezenţa dramaturgului Stefan Çapaliku. „Allegreto Albania" la Teatrul Odeon
Teatrul Odeon şi Fundaţia Culturală „Camil Petrescu" au prezentat spectacolul-lectură „Allegretto Albania", la care a participat însuşi autorul piesei, Stefan Çapaliku. Premiera, regizată de Cristina Dumitru, i-a avut ca protagonişti pe Mugur Arvunescu, Irina Mazanitis, Relu Poalelungi, Nicoleta Lefter, Mircea N. Creţu, Cătălina Mustaţă, Dimitrii Bogomaz, Marian Lepădatu. Discuţiile care au succedat lecturii au evidenţiat faptul că publicul şi actorii deopotrivă au fost impresionaţi de subtilităţile textului, de semnificaţiile lui, dar mai ales de subiectul inedit: Kanunul albanez.
Iunie 2009, Bucureşti. Lumină şi Umbre în Balcani
Opt fotografi din opt ţări balcanice (Grecia, România, Bulgaria, Albania, Serbia, Croaţia, Bosnia-Herţegovina şi Turcia) s-au reunit la Librăria Cărtureşti din capitală pentru a ne arăta lumea Balcanilor prin zoom-ul personalităţilor lor artistice. Ei argumentează încă o dată că această regiune geopolitică şi culturală este una particulară. La rândul său, Bevis Fusha din Albania demonstrează că identitatea fiecărui neam nu poate fi înţeleasă decât în luminile şi umbrele sale distincte. Temele propuse de artistul albanez Bevis Fusha sunt dominate de întâlnirile antagonice, dar constructive, dintre trecut şi prezent. Aici barierele nu mai ţin de diferenţele culturale, ci de cele ideologice ale căror umbre sunt luminate de actualitate. Este o lume care spune că deşi fortificaţiile vechi s-au prăbuşit, hotarele au rămas la locul lor. Bevis Fusha radiografiază un sat de munte din Albania şi ne relatează cu ajutorul imaginilor o existenţă aspră, dar fascinantă, în alb şi negru: copiii cu chipuri strălucitoare, optimiste, întorc spatele obscurităţilor trecutului.
20.06.2009, Bucureşti. Radioteleviziunea din Prishtina în vizită la ALAR
La sediul Asociaţiei Liga Albanezilor din România a avut loc vizita unei delegaţii de realizatori din cadrul Radioteleviziunii din Prishtina (Republica Kosova). Din partea ALAR, la întâlnire au participat Marius Dobrescu, redactorul-şef al revistei „Prietenul albanezului", Ledia Muşat şi Venera Stancu. Ziariştii kosovari au fost informaţi despre activităţile socioculturale desfăşurate de asociaţie, pentru conservarea tradiţiilor etniei albaneze din România. Din delegaţia RTK au făcut parte Sadedin Prekazi, Kurtesh Devaja şi Fatmir Hadri.
24.06.2009, Oviedo, Spania. Kadare a primit premiul „Prinţul Asturias pentru literatură"
Cunoscutul scriitor albanez Ismail Kadare a fost onorat, în ziua de 24 iunie 2009, cu marele premiu spaniol „Prinţul Asturias pentru literatură" (Prince of Asturias Award for Letters), unul dintre cele mai prestigioase premii mondiale, pentru care au concurat nume cunoscute ale literaturii universale.
06-09.08.2009, Sinaia. Sărbătoarea cărţii la Sinaia
AMPLUS International a organizat a XV-a ediţie estivală a „Salonului de carte, presă şi muzică" la Centrul Internaţional de Conferinţe Casino Sinaia. Prezenţa Standului Interculturalităţii Etnice a demonstrat că literatura minorităţilor naţionale este foarte apreciată de către publicul cititor. Editura „Privirea" a ALAR a prezentat la acest eveniment cultural un stand bogat: 13 titluri de carte, ultimele 6 numere ale revistei „Prietenul albanezului" din anul 2009, 2 costume populare albaneze, 4 albume muzicale înregistrate de grupul vocal „Serenada" cu cântece albaneze, şi expoziţia de modele populare albaneze.
17-28.08.2009, Prishtina, Kosovo. Seminarul Internaţional de Limbă, Literatură şi Cultură Albaneză
Prieteni ai culturii albaneze din 21 de ţări au fost prezenţi la Seminarul Internaţional de Limbă, Literatură şi Cultură Albaneză de la Prishtina. Din partea comunităţii albaneze din România a participat scriitorul Marius Dobrescu, care a avut întâlniri cu personalităţi importante ale culturii albaneze, printre care ministrul educaţiei din Kosovo, Enver Xoxhaj, poetul Ali Aliu şi scriitorul Eqrem Basha.
17.09.2009, Bucureşti. ALAR - Un deceniu de existenţă
În toamna acestui an, ALAR a sărbătorit zece ani de la înfiinţare. La manifestarea cultural-artistică organizată cu acest prilej au participat deputata Oana Manolescu, ambasadorul Republicii Albania la Bucureşti, Dashnor Dervishi, redactorul-şef al revistei „Prietenul albanezului", Marius Dobrescu, scriitorul şi diplomatul Luan Topciu, membri şi simpatizanţi ai organizaţiei. Cei prezenţi au participat la un microconcert al grupului vocal „Serenada".
25.09.2009, Bucureşti. Ziua Europeană a Limbilor
Redactorul-şef al revistei „Prietenul albanezului" a participat la reuniunea cu tema „Multilingvism şi limbi minoritare în România", desfăşurată la Centrul Român pentru UNESCO. Evenimentul a fost dedicat Zilei Europene a Limbilor şi a beneficiat de participarea lui Nicolae Idu, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, precum şi a lui Markó Attila, secretar de stat pentru Relaţii Interetnice. Reuniunea a inclus lansarea studiului intitulat „Multilingvism şi limbi minoritare în România", realizat de prof. univ. dr. Nicolae Saramandu şi cercetător dr. Manuela Nevaci de la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan - Alexandru Rosetti" al Academiei Române. Prezentarea studiului de către autori a fost urmată de o scurtă sesiune de dezbateri privind modalităţile concrete în care în anii viitori ar putea fi promovate limbile minorităţilor în România.
29.10.2009, Bucureşti. „Lasgush Poradeci - poetul sufletului albanez". Simpozion româno-albanez dedicat poetului Lasgush Poradeci, la 110 ani de la naştere
La Sala Oglinzilor din sediul Uniunii Scriitorilor din Bucureşti a avut loc Simpozionul româno-albanez „Lasgush Poradeci - poetul sufletului albanez". La eveniment au fost invitaţi Maria Gusho, una dintre cele două fiice ale poetului, precum şi Ermir Nika, şeful sectorului Publicaţii din cadrul Ministerului Culturii de la Tirana. Printre personalităţile prezente la simpozion s-au numărat Dashnor Dervishi, ambasadorul Albaniei la Bucureşti, Gheorghe Micu, fostul ambasador al României la Tirana, prof. Ion Teodorescu şi scriitorul Cornel Ostahie. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Liga Albanezilor din România, care a iniţiat şi o vizită la locurile frecventate cândva de poet în Bucureşti şi provincie. Despre viaţa şi opera lui Lasgush Poradeci au susţinut referate şi comunicări Maria Gusho, Ermir Nika, Marius Dobrescu şi Luan Topciu. În ziua simpozionului, ALAR a amenajat la sediul Uniunii Scriitorilor o miniexpoziţie cu producţia editorială a organizaţiei. Scriitorul evocat este unanim considerat cel mai important poet albanez din secolul XX.
25-29.11.2009, Bucureşti şi 28.11-02.12.2009, Sinaia. ALAR la două importante târguri de carte
ALAR a fost prezentă cu producţiile sale editoriale la Târgul de Carte „Gaudeamus", organizat la Romexpo Bucureşti, şi la Salonul Naţional „Etno Rustica" de la Sinaia (28 noiembrie - 2 decembrie 2009).
28.11.2009, Bucureşti. „Panteonul negru" la Bucureşti
Sâmbătă, 28 noiembrie, la Târgul de Carte „Gaudeamus", deschis la pavilionul expoziţional Romexpo, a avut loc prezentarea romanului „Panteonul negru" de Fahri Balliu. Cartea a apărut la Editura Vremea din Bucureşti, sub îngrijirea Silviei Colfescu, directoarea editurii, iar prezentarea a beneficiat de prezenţa autorului. Romanul este o cronică dramatică a anilor regimului comunist albanez, recunoscut drept cel mai represiv şi mai criminal regim comunist european. Eroina romanului, tânăra Kalina, căsătorită cu fiul unui înalt demnitar comunist, trece printr-o metamorfoză tragică, căpătând odată cu trecerea timpului trăsături de caracter care o apropie de cei pe care la început îi detestă. Autorul ilustrează faptul că, intrat în angrenajul unei puteri criminale, omul simplu îşi abandonează principiile oneste şi trece de partea răului. „Panteonul negru" a fost tradus în ultimii ani în limbile franceză şi macedoneană slavă. Versiunea în limba română îi aparţine lui Marius Dobrescu.
28.11.2009, Bucureşti. Ziua Naţională a Albaniei la ALAR
Membrii comunităţii albaneze din Bucureşti au sărbătorit Ziua Naţionala a Albaniei. În cadrul acestei activităţi, redactorul-şef al revistei „Prietenul albanezului", Marius Dobrescu, a vorbit despre evenimentul din 1912 şi importanţa lui naţională şi internaţională. Au fost rememorate pagini din istoria comunităţii, care explică atracţia pe care ţara noastră a exercitat-o asupra albanezilor. Ca de fiecare dată, grupul vocal „Serenada" a interpretat un program de serenade din oraşul Korcea. Cei prezenţi au primit ultimele producţii literare ale Editurii Privirea.