Minoritatea albaneză 1993

10.02.1993, Bucureşti. Lansarea cărţii „Istoria comunităţii albaneze din România" de Gelcu Maksutovici

Lansarea cărţii „Istoria comunităţii albaneze din România" de Gelcu Maksutovici a avut loc la Librăria „Mihail Sadoveanu" din Bucureşti. Despre însemnătatea cărţii au vorbit: prof. dr. Nicolae Ciachir de la Universitatea din Bucureşti şi Thasin Gemil de la Universitatea Ovidiu din Constanţa, deputat în Parlamentul României, Fran Çukaj, ambasadorul Albaniei la Bucureşti.

 

Mai 1993, Brăila. Simpozion „Mozaic etnic"

În luna mai, în cadrul simpozionului „Mozaic etnic", organizat cu prilejul aniversării a 635 de ani de atestare documentară a oraşului Brăila, prof. Gelcu Makustovici a ţinut comunicarea „România şi Renaşterea Albaneză", iar scriitorul Marius Dobrescu a vorbit despre „Naum Veqhilargi şi Brăila".

 

08.08.1993, Bucureşti. Un grup de muzeografi albanezi la Bucureşti

Lule Simion, secretar general al UCAR, a primit un grup de muzeografi de la Muzeul Naţional de Istorie din Tirana, format din: Tatiana Alimera, Mimoza Kavoja, Dolorez Gaspari şi Tenta Stepa.

 

04.09.1993, Ploieşti. Expoziţie de pictură Vangjush Mjo

La Palatul Culturii de la Ploieşti, a avut loc deschiderea expoziţiei retrospective a pictorului albanez Vangjush Mjo. Din partea ambasadei a participat dr. Emil Çimbi, iar Uniunea Culturală a Albanezilor din România a fost reprezentată de Florica Naum şi Costin Christescu din colegiul de redacţie al revistei „Albanezul".

 

02-03.10.1993, Constanţa. Întâlnire cu albanezii din Constanţa

În zilele de 2 şi 3 octombrie 1993, a avut loc o întâlnire la care au participat, din partea UCAR, Naum Veronica şi Neti Filimon. Scopul acestei întâlniri a fost acela de a contacta albanezii din Constanţa în vederea constituirii unei filiale. Au fost făcute mai multe înscrieri şi s-au primit importante donaţii de la Mişi Atanasius şi Savu Vasile din Constanţa.

 

06.10.1993, Bucureşti. Vernisajul expoziţiei de pictură şi grafică Vangjush Mjo

La Muzeul Colecţiilor de Artă din Bucureşti, a avut loc în ziua de 6 octombrie vernisajul expoziţiei de pictură şi grafică a lui Vangjush Mjo (1897-1957), în prezenţa unui numeros public format în cea mai mare parte din membrii UCAR, precum şi a ambasadorului Albaniei la Bucureşti, Fran Çukaj.

 

18-21.10.1993, Craiova, Slatina, Bucureşti. Vizita unor ziarişti din Macedonia în România

Câţiva ziarişti de la Televiziunea Tetovo - Macedonia (Alush Kamberi, Fexbri Abdruahim şi Muharem Idrizi) au filmat la Craiova, Slatina şi Bucureşti, în perioada 18-21 octombrie 1993. Aceştia s-au întâlnit cu membri UCAR, fiind găzduiţi la Slatina de familia Memish, una dintre cele mai vechi familii, păstrătoare a tradiţiilor albaneze, iar la Bucureşti, de familia Alievici. Ziariştii au filmat unele monumente albaneze, de exemplu, casa Victor Eftimiu, casa Pateli, unde a funcţionat ultima organizaţie a albanezilor din România, Biserica „Dintr-o zi" şi Cimitirul Musulman Ghencea, toate din Bucureşti.

 

29.10.1993, Bucureşti. Protocol de colaborare între Radiodifuziunea Română şi Radiodifuziunea Albaneză

Bardhil Pollo, director general al Radiodifuziunii Albaneze, şi Eugen Preda, director general al Radiodifuziunii Române, au semnat la Casa Radio protocolul de colaborare între cele două instituţii. La ceremonie au participat: Fran Çukaj, ambasadorul Albaniei la Bucureşti, membri ai ambasadei, şefi de departamente din Radiodifuziunea Română, ziarişti.

 

25.11.1993, Bucureşti. Seară culturală dedicată Zilei Naţionale a Albaniei

A avut loc seara culturală de la Universitatea Populară din Bucureşti, dedicată Zilei Naţionale a Albaniei, la care au participat membri ai UCAR.

 

29.11.1993, Bucureşti. Expoziţie de pictură a Henriettei Ana Zissu

În saloanele Ambasadei Albaniei la Bucureşti, s-a vernisat expoziţia de pictură a Henriettei Ana Zissu, cu ocazia celebrării Zilei Naţionale a Albaniei. O iniţiativă lăudabilă a fost cea a dnei Lili Meruşa Remzi care, deşi bolnavă, a confecţionat din panglici roşii şi negre cocarde cu semnele drapelului albanez, reluând o veche tradiţie a etniei albaneze, întreruptă în ultimii 40 de ani.

 

25.12.1993, Bucureşti. Întâlnirea ambasadorului Albaniei la Bucureşti, Fran Çukaj, cu studenţii albanezi care învaţă în România

Excelenţa Sa Fran Çukaj, ambasadorul Albaniei la Bucureşti, a readus în actualitate tradiţia întâlnirilor şi serilor festive pe care ambasada le oferea cu ani în urmă studenţilor albanezi, aflaţi în România. Ambasadorul Fran Çukaj i-a felicitat pe aceştia pentru bunele rezultate obţinute în cadrul facultăţilor pe care le urmează, după care s-a interesat de problemele diverse care îi frământă pe studenţi. Întâlnirea s-a încheiat cu o seară muzicală.