Minoritatea macedoneană 2013

19.01.2013, Craiova, Urzicuța. „Ohridul – centru cultural macedonean”

În data de 19 ianuarie, la Craiova şi la Urzicuţa s-a desfăşurat colocviul „Ohridul – centru cultural macedonean”. Cu această ocazie a fost trecută în revistă bogata istorie a localității Ohrid din Republica Macedonia, care de-a lungul timpului a fost mai mult decât un centru cultural macedonean, a fost un centru cultural european, dat fiind faptul că aici s-a înființat una dintre primele univesități din Europa.


19.02.2013, București. Vizita ambasadorului Pande Lazarovski

În 19 februarie, la București, la sediul central al organizației, Asociația Macedonenilor din România a primit vizita noului ambasador al Republicii Macedonia la București – Pande Lazarovski.


06-10.03.2013, Iași. Târgul Internațional de Carte „Librex”

În perioada 6-10 martie 2013, Asociaţia Macedonenilor din România a participat la Târgul Internaţional de Carte „Librex 21 Primăvara cărţilor la Iaşi”. Acest târg a reprezentat un important eveniment cultural de tip expoziţional şi s-a desfăşurat în incinta Sălii Polivalente din Iaşi. Cu această ocazie Asociaţia Macedonenilor din România a primit trei diplome.


07.03.2013, Băilești. Colțul macedonean

În data de 7 martie 2013, la Biblioteca Municipală „Petre Anghel” din Băileşti a fost inaugurat Colţul Macedonean, dedicat culturii macedonene şi cu precădere literaturii macedonene. La eveniment a participat şi o delegaţie din partea Asociaţiei Macedonenilor din România.


13.03.2013, București. Comisia pentru învățământ și tineret

În data de 13 martie, Asociația Macedonenilor din România a participat la ședința Comisiei pentru învățământ și tineret din cadrul Consiliului Minorităţilor Naţionale, organizată de Departamentul pentru Relaţii Interetnice, la iniţiativa Ministerului Educaţiei Naţionale. Şedința a avut loc la sediul Ministerului Educaţiei Naţionale. Pe ordinea de zi a lucrărilor s-au aflat următoarele puncte: cunoaşterea celor mai recente proiecte şi metodologii referitoare la predarea limbilor materne, educaţia interculturală, istoria minorităţilor și educaţia non-formală.


13.03.2013, București. Evanghelia de la Konikovo

În data de 13 martie 2013, Departamentul de filologie slavă şi rusă aparţinând Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine din cadrul Universităţii Bucureşti, împreună cu Asociaţia Slaviştilor din România şi cu Ambasada Republicii Macedonia la Bucureşti, a organizat un eveniment de mare importanţă pentru slavişti şi nu numai. Evenimentul a constat în prezentarea Evangheliei de la Konikovo, o evanghelie scrisă în limba populară, bilingvă. Evanghelia de la Konikovo a fost descoperită abia în anul 2004 de câţiva oameni de ştiinţă de la Universitatea din Helsinki, Finlanda, în Biblioteca Patriarhului Bisericii Greco-Ortodoxe a Alexandriei şi a întregii Africi, şi a fost prezentată publicului din România de distinşii cercetători din Macedonia care au lucrat la realizarea ediţiei ştiinţifice a evangheliei alături de colegii lor din Finlanda. Aceştia au fost: profesor dr. Ljudmil Spasov – Universitatea din Skopje, liderul echipei de cercetare; profesor dr. Elka Jaceva Ulcar – Institutul de Limbă Macedoneană, membru al echipei de cercetare; profesor dr. Maksim Karanfilovski – Universitatea din Skopje, membru al echipei de cercetare; profesor dr. Maria Ciceva-Aleksik – Institutul de Cultură Slavă Veche Bisericească, membru al echipei de cercetare; şi domnul Borce Arsov – Universitatea din Skopje, membru al echipei de cercetare. Manuscrisul original conținea aproximativ 124 de pagini din care s-au conservat 74. Partea în limba macedoneană constituie o sursă valoroasă de cercetare a dialectelor şi a istoriei recente a Macedoniei. În anul 2004, Victor Friedman, profesor de lingvistică slavă şi balcanică la Universitatea din Chicago, spunea despre Evanghelia de la Konikovo că importanţa sa nu va putea fi trecută niciodată cu vederea când este vorba despre studierea limbii macedonene. El a mai subliniat că Evanghelia de la Konikovo este importantă de asemenea şi pentru studierea limbii greceşti colocviale. Despre acest manuscris Victor Friedman mai spunea că este atât un martor rar şi preţios al activităţii literare în limba macedoneană, cât şi o resursă valoroasă pentru studierea unui dialect al limbii macedonene, dialect important, dar prea puţin studiat.


04-06.04.2013, București. „Istoria antică – Macedonia şi macedonenii – Scrierile lui Josephus Flavius”

La București, în perioada 4-6 aprilie 2013 s-a desfăşurat colocviul cu tema „Istoria antică – Macedonia şi macedonenii – Scrierile lui Josephus Flavius”. Scrierile detaliate ale lui Iosephus Flavius despre viaţa macedonenilor din Palestina antică sunt incluse în cartea „Isus Hristos şi macedonenii“ (apărută la Ştip în anul 2001). După ce a dat o conotaţie pozitivă cuceririi Ţării Sfinte de către Alexandru Macedon, Flavius a descris evenimentele care au avut loc după moartea lui Alexandru. Este bine cunoscut faptul că dinastia macedoneană seleucidă a păstrat controlul în această zonă, control instituit iniţial de Seleuc, generalul lui Alexandru. Datorită cârmuirii prea puţin inspirate şi fără de succes a lui Antioh al IV-lea, care a aparţinut acestei dinastii macedonene, în cele din urmă evreii au organizat o revoltă care s-a bucurat de succes şi care a dus la fondarea statului lor independent în mijlocul secolului al II-lea î. Hr. Iosephus Flavius tratează macedonenii ca pe un popor distinct, separat, diferit de greci. El este doar unul dintre mulţii istorici ai Antichităţii ale căror scrieri nenumărate contrazic propaganda contemporană greacă, ce spune că anticii macedoneni se considerau a fi greci. De fapt, scrierile lui Iosephus Flavius nu numai că dovedesc că macedonenii din Antichitate nu se considerau a fi greci, ci, de asemenea, arată că multe alte popoare din lumea antică îi considerau pe macedoneni şi pe greci populaţii ce aparţin de două grupuri etnice distincte.


10.04.2013, Craiova, Băilești, Urzicuța. Vizita ambasadorului Pande Lazarovski

În data de 10 aprilie 2013, Excelenţa Sa Pande Lazarovski, ambasadorul Macedoniei la Bucureşti, a vizitat comunitatea de macedoneni din judeţul Dolj, deplasându-se în oraşele Craiova şi Băileşti, precum şi în comuna Urzicuţa. La Băilești oficialul a fost întâmpinat cu pâine, sare şi ardei pisat, în stil tradiţional macedonean. Copiii au prezentat un moment artistic de cântece şi poezie în limba macedoneană. De asemenea, a fost prezentată expoziţia cu obiecte pascale tradiţionale: oale de lut vopsite în culorile roşu şi galben, culorile steagului macedonean, şi cu simbolul acestuia, soarele, iepuri croşetaţi şi ouă vopsite cu leuştean, aşa cum se fac şi în Macedonia. Excelenţa Sa Pande Lazarovski a spus: „Mesajul meu pentru comunitatea macedoneană este simplu, concis şi spus din inimă, şi anume acela că ei trebuie să fie mândri de România, ţara lor de naştere, şi să nu uite de rădăcinile mecedonene”. Diplomatul a primit în dar praz şi zaibăr de Băileşti într-o paporniţă împletită. Vizita s-a încheiat după-amiaza târziu, când ambasadorul Macedoniei în România a mai vizitat şi comunitatea de macedoneni din Urzicuţa. Aici Excelenţa Sa a fost primit cu mâncare tradiţională, cu plăcinte macedonene cu praz, plăcinte cu brânză, pui în turtiţă, aivar şi pingiur.


27.04.2013, Băilești. Concurs de creație de obiecte tradiţionale pascale macedonene

La Băilești, în data de 27 aprilie a fost organizat un concurs de creație de obiecte tradiționale pascale macedonene. La realizarea acestor obiecte au participat toate categoriile de vârstă – copii şi adulţi. Lucrările expuse, care au avut în spate ore întregi de trudă a copiilor, părinţilor, bunicilor, au avut un puternic impact emoţional asupra juriului şi a tuturor membrilor. Lucrările premiate, de o calitate de necontestat, au exprimat sinceritatea şi plăcerea cu care şi-au deconspirat trăirile creştine şi macedonene – cultivate în familie, biserică, şcoală şi societate. Efectul trăirilor lor a fost o pleiadă de lucrări de mare ţinută din punct de vedere artistic şi tradiţional.


15-19.05.2013, București. Târgul economiei sociale

În această perioadă, la Bucureşti, A.M.R. a participat la cea de-a patra ediţie a ONG Fest-ului, Târgul Economiei Sociale 2013. Organizată anual, această manifestare a adunat în acest an peste 150 de ONG-uri româneşti din toate domeniile de interes.


Mai 2013, București. Comisia pentru învățământ și tineret

În luna mai, Asociația Macedonenilor din România a participat la reuniunea Comisiei pentru învăţământ şi tineret din cadrul Consiliului Minorităţilor Naţionale, care a avut loc la Liceul Teoretic „Ady Endre” din Bucureşti. Vizita la acest liceu a avut ca obiectiv un schimb de experienţă între organizaţiile minorităţilor în ceea ce priveşte învăţământul cu predare în limba maternă, precum şi discutarea unei teme actuale – realizarea educaţiei interculturale prin activităţi extracurriculare. Legat de tema educaţiei interculturale prin activităţi extracurriculare cu elevii, unul dintre cadrele didactice ale liceului a prezentat proiectul „Over the Rainbow to Europe”, finanţat prin programul european Comenius, proiect axat pe diversitatea lingvistică şi culturală în educaţie. Cinci şcoli din cinci ţări, între care şi Liceul „Ady Endre”, colaborează în cadrul acestui proiect cu rezultate excelente, atât pentru copii, cât şi pentru cadrele didactice implicate.


06-09.06.2013, Sibiu. Sibiu BookFestival

Pentru patru zile încheiate, în perioada 6-9 iunie 2013, Asociația Macedonenilor din România, prin Editura „Macedoneanul”, a participat la o întâlnire de înaltă clasă cu cartea, întâlnire de care sibienii, turiştii, pasionații de lectură și de carte tipărită și nu numai s-au bucurat foarte mult. Mai mult de 40 de edituri din România i-au aşteptat la un regal cultural pe cititori și pe iubitorii de carte, începând din data de 6 iunie și terminând cu data de 9 iunie, în Piaţa Mică, locul în care s-a desfăşurat Sibiu BookFestival – Strada cu Cărţi. Evenimentul a fost organizat de Asociația Editorilor din România, în colaborare cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Sibiu.


24.07-02.08.2013, Skopje (Republica Macedonia). Cea de-a patra Conferință Globală Anuală a U.M.D. și cel de-al patrulea congres anual al organizațiilor etnicilor macedoneni

În perioada 24 iulie – 2 august 2013, o delegaţie a Asociaţiei Macedonenilor din România a participat la lucrările celei de-a patra Conferinţe Globale Anuale a U.M.D. (United Macedonian Diaspora – Diaspora Unită Macedoneană) şi la cel de al patrulea congres anual al organizaţiilor macedonene din diasporă, organizat de către Departamentul pentru Emigrare din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Macedonia. Cu această ocazie U.M.D. a subliniat importanţa aniversării a o sută de ani de la semnarea Tratatului de pace de la Bucureşti, un eveniment care a pus capăt războaielor balcanice (10 august 1913), eveniment care a pus bazele procesului de îndepărtare a Imperiului Otoman din Macedonia şi ale anexării a mari porțiuni din aceasta de către regatele din Grecia, Bulgaria, Serbia şi Albania, toate acestea realizându-se cu aprobarea marilor puteri ale lumii din vremea aceea. Tratatul a constituit începutul uneia dintre cele mai întunecate perioade ale istoriei moderne pentru poporul macedonean. Cea de-a patra Conferinţă Globală a U.M.D. s-a desfăşurat în capitala Macedoniei, Skopje. La această conferinţă au participat distinşi academicieni şi oameni de ştiinţă din întreaga lume, care împreună au trecut în revistă diversele consecinţe ale Tratatului de la Bucureşti asupra Macedoniei de astăzi şi a poporului macedonean.


29.08-01.09.2013, Sighișoara. Festivalul interetnic ProEtnica

În perioada 29 august – 1 septembrie, Asociaţia Macedonenilor din România a participat la cea de-a unsprezecea ediție a festivalului interetnic ProEtnica Sighişoara. Inaugurat în anul 2001 la inițiativa Centrului Educațional Interetnic pentru Tineret, alături de autorităţile locale ale municipiului Sighişoara şi cu sprijinul Departamentului pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României, în cele zece ediţii trecute a concentrat contribuţia a peste 8.000 de reprezentanţi ai minorităţilor etnice din România și a peste 550.000 de vizitatori care au participat la programul variat al manifestării, mesajul evenimentului ajungând la milioane de oameni prin intermediul tuturor canalelor de mass-media. Din mai multe puncte de vedere, Sighişoara a fost și este locaţia ideală de desfăşurare pentru acest eveniment. Pe de o parte, între zidurile medievale există o localitate unde se reflectă în mod impresionant şi exemplar influenţele culturilor minoritare. Pe de altă parte, vechiul oraş devine în timpul festivalului un creuzet al dialogului intercultural, de împăcare, de cunoaştere şi recunoaştere, precum şi de respect reciproc. Astfel, ProEtnica a fost mereu ceva mult mai mult decât un festival. Este cel mai important punct de întâlnire a comunităţilor etnoculturale din România, o instituţie vie şi o sărbătoare a multiculturalismului.


09.09.2013, București. Celebrarea Zilei Naționale a Republicii Macedonia

La București, în data de 9 septembrie 2013, Asociația Macedonenilor din România a participat la Ambasada Republicii Macedonia la celebrarea Zilei Naționale a Republicii Macedonia și totodată la festivitatea arborării drapelului și la inaugurarea noului sediu al ambasadei.


26.09.2013, București. Linguafest 2013

În data de 26 septembrie 2013, Asociația a participat la inaugurarea evenimentului Linguafest 2013, realizată la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene în România, strada Vasile Lascăr, nr. 31, etaj 1, sala Titulescu. Evenimentul desfășurat în perioada 26-28 septembrie a fost constituit dintr-o serie de evenimente organizate de Reprezentanţa Comisiei Europene în România (R.C.E.), Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației şi Formării Profesionale (A.N.P.C.D.E.F.P.), Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României şi institutele culturale din reţeaua EUNIC, care îşi desfăşoară activitatea în România, și s-a dorit a fi o recunoaştere simbolică a valorii tuturor limbilor, un omagiu adus comunicării interculturale şi un îndemn la dialog şi înţelegere.


11-13.10.2013, Băile Herculane. „Minoritățile și strategia europeană referitoare la minorități”

În perioada 11-13 octombrie 2013, la Băile Herculane a fost organizată masa rotundă cu tema: „Minorităţile şi strategia europeană referitoare la minorităţi”. Cu această ocazie au fost discutate principalele direcţii de dezvoltare a strategiei Uniunii Europene referitoare la minorități.


25-27.10.2013, Iași. Bookfest

Asociaţia Macedonenilor din România a participat, în perioada 25-27 octombrie 2013, la prima ediție a târgului de carte Bookfest, organizat la Iaşi de Asociația Editorilor din România şi desfăşurat în Sala Paşilor Pierduţi din incinta Universităţii „Al. I. Cuza”.


15.11.2013, Craiova. Ședință tehnică

În data de 15 noiembrie 2013, la Craiova a avut loc prima şedinţă tehnică prilejuită de organizarea Festivalului-Concurs de Poezie „Alexandru Macedonski”, adresat membrilor şi simpatizanţilor Asociaţiei Macedonenilor, dar şi creatorilor care vor să participe la acest eveniment organizat sub egida A.M.R. Iniţiativa organizării unui festival-concurs de poezie care să poarte numele „poetului rondelurilor”, cum a mai fost numit Macedonski, a venit în mod firesc, având în vedere că poetul era originar din Macedonia. Alexandru Macedonski s-a născut la Bucureşti, în mahalaua Precupeţii Noi. Era nepotul căpitanului de panduri Dimitrie Macedonski, participant la revolta din 1821 şi adept al Eteriei, mai exact una dintre căpeteniile macedonene care au luptat alături de Tudor Vladimirescu. Tatăl său, colonelul macedonean Al. Dimitrie Macedonski, a avut o contribuţie majoră la alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al celor două provincii româneşti unite. A devenit ulterior ministru de război al lui Cuza. Poezia lui Alexandru Macedonski se înscrie în mai multe curente literare, adeseori „mixate”: parnasianism, simbolism şi romantism. Până în 1890, Al. Macedonski a scris poeme ample, de factură romantică şi cu un pronunţat caracter satiric. După 1890 Macedonski a scris celebrele rondeluri, poezia sa devenind sugestivă şi muzicală. Este autor al celebrelor poezii „Rondelul rozelor ce mor”, „Rondelul apei din grădina japonezului”, „Rondelul câinilor”, „Rondelul lucrurilor”, „Rondelurile pribege”, „Rondelurile celor patru vânturi”, „Rondelul rozelor”, „Rondelurile Senei” şi „Rondelurile de porţelan”. Poetul a copilărit şi şi-a făcut şcoala în Oltenia. Familia poetului din partea tatălui se mândrea cu faptul că are origini de revoluţionari macedoneni, aceasta a emigrat în Ţara Românească la începutul secolului al XIX-lea. În anul 1830, fraţilor Macedonski li s-a recunoscut statutul de aristocraţi macedoneni şi au primit ranguri militare în armata ţării. Tatăl poetului a urcat pe scara ierarhică militară, ocupând funcţia de ministru de război în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, după Unirea Principatelor Române. Un alt motiv pentru care această şedinţă s-a ţinut la Craiova este acela că, datorită originii după mamă, Maria, care provenea dintr-o familie de boieri din Oltenia, poetul, al treilea copil al familiei, a urmat şcoala în Oltenia, la Colegiul Naţional „Carol I”, absolvind în anul 1867. Copilăria petrecută la moşia din Amaradia l-a marcat pe scriitor, care îşi va revărsa nostalgia copilăriei în „poemele amărăzene”. S-a aprobat ca prima ediţie a festivalului să aibă doar o secţiune de poezie, urmând ca în ediţiile viitoare acesta să fie extins şi cu secţiunea de proză.


23.11.2013, București. Lansare de carte

În perioada 20-24 noiembrie 2013, Asociația a participat la cea de-a douăzecea ediție a Târgului Gaudeamus – Carte de învățătură, ocazie cu care a fost lansat volumul „Macedonia şi comunitatea macedoneană din România” de Emilian Mireape, în data de 23 noiembrie 2013.


29.11-01.12.2013, Timișoara. Zilele porților deschise

În perioada 29 noiembrie – 1 decembrie 2013 Asociația Macedonenilor din România a organizat evenimentul „Zilele porţilor deschise la macedoneni”. Cu această ocazie doritorii au putut lua contact direct cu realităţile comunităţii macedonene din România. Locul în care Asociația își desfășoară activitate în Timișoara a aşteptat cu uşile deschise vizitatorii, pe aceia care au dorit să-i cunoască direct la sursă pe etnicii macedoneni din România.


17.12.2013, Timișoara. Depunere de coroane în memoria eroilor căzuți la Revoluție

17 decembrie a fost declarată în anul 1990 zi de doliu la Timişoara, iar reprezentanţii Asociaţiei Macedonenilor au participat şi ei la evenimentele dedicate eroilor Revoluţiei. Pe lângă autorităţile locale timişorene, la evenimentele dedicate Revoluţiei au participat şi reprezentanţii Asociaţiei Macedonenilor din România – Timiş, care au depus o coroană la monumentul din Cimitirul Eroilor, pentru a-şi manifesta la rândul lor recunoştinţa faţă de eroii care s-au jertfit pentru România, unii dintre ei aparținând și etniei macedonene din zonă.


18.12.2013, Craiova. Ziua Minorităților Naționale

Asociația Macedonenilor din România a organizat în data de 18 decembrie 2013, pentru a marca Ziua Minorităților Naționale, o acțiune în cadrul Colegiului Național „Frații Buzești” din orașul Craiova, unde învață câțiva copii aparținând etniei macedonene.