Minoritatea evreiască 1990
01.01.1990, Bucureşti. Lista victimelor evreieşti ale Revoluţiei din decembrie
În „Revista Cultului Mozaic" nr. 683/01.01.1990 se publică numele victimelor evreieşti ale Revoluţiei: Robert Bacalu, Toma Géza şi Janetta Schweifeld.
09.01.1990, Bucureşti. Sosesc transporturi cu ajutoare din partea organizaţiilor Joint şi Central British Fund
Continuă să sosească transporturi cu ajutoare în medicamente şi alimente colectate prin intermediul diverselor organizaţii evreieşti mondiale şi distribuite cu ajutorul organizaţiilor Joint şi Central British Fund pentru populaţia României. Transportul, însoţit de directorul Joint pentru România, Zvi Feine, este întâmpinat de oficialităţi ale statului precum ministrul secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, Teodor Ionescu, şef rabinul Moses Rosen şi de presă.
12.01.1990, Bucureşti. Serviciu divin pentru comemorarea victimelor Revoluţiei
La Templul Coral are loc un serviciu divin pentru comemorarea victimelor Revoluţiei la care participă oficialităţi ale FCER şi ale Comunităţii Evreilor din Bucureşti (CEB), şef rabinul Moses Rosen, ambasadorul israelian la Bucureşti, Zvi Mazel, şi directorul Joint pentru România, Zvi Feine.
18.01.1990, New York, SUA. Omagierea şef rabinului Moses Rosen la Executiva Congresului Mondial Evreiesc
În cadrul şedinţei executivei Congresului Mondial Evreiesc prezidată de Edgar Bronfman, preşedintele acestei organizaţii, şef rabinul României este omagiat pentru activitatea sa şi o telegramă de apreciere este făcută publică în numele acestei instituţii.
18.01.1990, New York, SUA. Telegrama de susţinere din partea Anti-Defamation League of B'nai B'rith
Prin intermediul unei telegrame de susţinere adresate şef rabinului Moses Rosen, preşedintele Anti-Defamation League of B'nai B'rith, Burton S. Levinson, şi directorul aceleiaşi organizaţii, Abraham N. Foxman, reafirmă sprijinul acordat şef rabinului Moses Rosen şi comunităţii evreieşti din România.
22.01.1990, Bucureşti. Ratificarea adeziunii FCER la FSN
În cadrul şedinţei comitetului de conducere al FCER, prezidată de şef rabinul Moses Rosen, se ratifică adeziunea la Frontul Salvării Naţionale care fusese deja exprimată imediat după constituirea acestuia în decembrie 1989.
04-08.02.1990, Israel. Vizita şef rabinului Moses Rosen în Israel
Are loc vizita în Israel a şef rabinului Moses Rosen, care are întrevederi cu preşedintele israelian, Chaim Herzog, şi cu ministrul cultelor al Statului Israel, Zevulun Hammer.
12.02.1990, Bucureşti. Vizita unei delegaţii de parlamentari americani
Şef rabinul Moses Rosen primeşte vizita unui grup de parlamentari americani însoţiţi de ataşatul cultural al Ambasadei SUA.
13.02.1990, Bucureşti. Şedinţa lărgită a comitetului de conducere al FCER
Are loc o şedinţă a comitetului de conducere al FCER, prezidată de şef rabinul Moses Rosen, în care se discută problemele de organizare comunitară şi se cere comunităţilor să se menţină strict în limita atribuţiilor lor de rezolvare a problemelor de cult şi de asistenţă, fără a interveni în politică.
13-14.02.1990, Bucureşti. Vizita delegaţiei Joint în România
În cadrul vizitei în România a delegaţiei Joint condusă de preşedintele Sylvia Hassenfeld şi de vicepreşedintele Michael Schneider au loc întrevederi cu preşedintele Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională, Ion Iliescu, şi cu o serie de miniştri. Se recunoaşte importanţa declaraţiei programatice făcute de Ion Iliescu, prin care se interzice orice discriminare rasială, naţională sau religioasă şi se acordă drepturi egale tuturor minorităţilor. Delegaţia Joint asigură poporul român de susţinerea comunităţii evreilor americani în eforturile de a reface ţara.
14.02.1990, Bucureşti. Vizita unei delegaţii a Congresului SUA
Şef rabinul Moses Rosen primeşte vizita unei delegaţii din partea Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, însoţită de secretarul II al Ambasadei SUA la Bucureşti.
16.02.1990, Oradea. Profanarea Sinagogii Mari Ortodoxe
Are loc profanarea Sinagogii Mari Ortodoxe din Oradea, unde poarta, uşile şi chivoturile sfinte sunt sparte, iar alte obiecte de cult profanate. Au fost sesizate Ministerele Cultelor şi de Interne.
16.02.1990, Israel. Vizita şef rabinului Moses Rosen la Yitzhak Shamir, prim-ministru al Israelului
Are loc întâlnirea şef rabinului Moses Rosen cu prim-ministrul Statului Israel, Yitzhak Shamir.
26-28.02.1990, Bucureşti. Vizita unei delegaţii a United Jewish Appeal
O delegaţie a secţiei National Allocation Mission din cadrul United Jewish Appeal, condusă de Tiller Norman, a vizitat comunitatea din Bucureşti. Delegaţia a fost însoţită de dr. Zvi Feine, directorul programului Joint pentru România.
08.03.1990, Bucureşti. Întâlnirea şef rabinului Moses Rosen cu prim-ministrul Petre Roman
Are loc întâlnirea şef rabinului Moses Rosen cu prim-ministrul României, Petre Roman, cu ministrul de externe, Sergiu Celac, şi cu cel al cultelor, N. Stoicescu. Se prezintă situaţia îngrijorătoare a antisemitismului în România, iar prim-ministrul dă asigurări de netolerare a acestor acţiuni.
11.03.1990, Bucureşti. Înfiinţarea Asociaţiei Culturale de Prietenie România-Israel
La Bucureşti are loc înfiinţarea Asociaţiei Culturale de Prietenie România-Israel, avându-l ca preşedinte pe profesorul Răzvan Teodorescu, preşedintele Radioteleviziunii Române, şi ca preşedinţi de onoare pe şef rabinul Moses Rosen şi pe academicianul Ştefan Milcu. Ulterior se creează filiale locale ale Asociaţiei la Bacău, Braşov şi Iaşi.
12.03.1990, Bucureşti. Vizita delegaţiei Institutului Naţional Democratic (SUA)
O delegaţie a Institutului Naţional Democratic (NDI) din SUA condusă de Kenneth Vollach, vicepreşedinte, a fost primită de şef rabinul Moses Rosen.
19.03.1990, Statele Unite. Participarea şef rabinului Moses Rosen la Conferinţa Marilor Organizaţii Evreieşti din SUA
Şef rabinul Moses Rosen participă la Conferinţa Marilor Organizaţii Evreieşti din SUA şi prezintă situaţia comunităţii evreieşti din România. De asemenea, are o întrevedere cu ambasadorul României în SUA, Virgil Constantinescu.
27.03.1990, Statele Unite. Întâlnirea şef rabinului Moses Rosen cu subsecretarul Departamentului de Stat
Şef rabinul Moses Rosen are o întrevedere cu subsecretarul Departamentului de Stat din SUA, Lawrence Eagleburger, prezentând situaţia comunităţii evreieşti din România. Moses Rosen mulţumeşte guvernului american pentru sprijinul acordat comunităţii evreieşti din România în timpul dictaturii comuniste. Eagleburger declară că SUA va urmări cu atenţie şi în continuare fenomenul antisemit în România.
Martie 1990, Fălticeni. Vandalizarea Sinagogii Mari
Are loc vandalizarea Sinagogii Mari din Fălticeni.
Martie-Iunie1990, Statele Unite. Acţiune de strângere de fonduri în cadrul „Bonds of Israel" a şef rabinului Moses Rosen
În martie şi iunie are loc o acţiune de strângere de fonduri „Bonds of Israel" promovată şi prin discursurile şef rabinului Moses Rosen în diferite oraşe din SUA precum New York, Chicago, Baltimore, apoi Los Angeles, San Francisco şi Boston.
18.04.1990, Bucureşti. UDMR condamnă atacurile antimaghiare şi antisemite ale lui Ion Coja
O declaraţie a conducerii UDMR condamnă afirmaţiile lui Ion Coja apărute în ziarul Azi. În articolul său, Coja afirmă că maghiarii şi evreii sunt de vină pentru instaurarea regimului comunist în România.
Aprilie 1990, Bucureşti. Constituirea Organizaţiei Tineretului Evreu Sionist-Religios
Are loc constituirea Organizaţiei Tineretului Evreu Sionist-Religios „Bnei Akiva" în cadrul CEB. La şedinţa de constituire au participat şef rabinul Moses Rosen, secretarul general al FCER, Theodor Blumenfeld, şi alţi reprezentanţi ai obştii.
02.05.1990, Londra, Marea Britanie. Întrevedere a şef rabinului Moses Rosen cu ministrul de externe al Marii Britanii
Şef rabinul Moses Rosen are o întrevedere cu ministrul de stat la Ministerul de Externe al Marii Britanii, William Waldegrave, însoţit de Lionel Kopelowitz, preşedintele Board of Deputies of British Jews. Se prezintă situaţia comunităţii evreieşti şi situaţia minorităţilor din România.
26.06.1990, Bucureşti. Acordarea de titluri de Drepţi între Popoare
29 de diplome de onoare şi medalii „Drept între popoare" (Yad Vashem) sunt înmânate de Ministerele Cultelor şi de Interne unor neevrei care au salvat evrei persecutaţi în perioada Holocaustului. Evenimentul a avut loc la Ambasada Israelului din Bucureşti, în prezenţa ambasadorului Zvi Mazel şi a unor oficialităţi ale FCER.
28.06.1990, Israel. Vizita şef rabinului Moses Rosen la preşedintele Chaim Herzog
Şef rabinul Moses Rosen face o vizită preşedintelui statului Israel, Chaim Herzog, în care se prezintă situaţia comunităţii evreieşti din România.
01.07.1990, Dorohoi. Comemorarea a 50 de ani de la Pogromul de la Dorohoi din 1940
După 50 de ani, în prezenţa şef rabinului Moses Rosen are loc prima comemorare a pogromului de la Dorohoi din 1 iulie 1940, primul din seria de pogromuri din acea perioadă.
13.07.1990, Bucureşti. Întâlnirea şef rabinului Moses Rosen cu preşedintele Ion Iliescu
Preşedintele Ion Iliescu primeşte vizita şef rabinului Moses Rosen. Şef rabinul adresează felicitări cu ocazia alegerii lui Ion Iliescu în funcţia de preşedinte al României şi îşi exprimă speranţa că egalitatea tuturor naţionalităţilor şi libertatea religioasă vor constitui cadrul social în România în noul context politic.
31.08.1990, Bucureşti. Întrevedere cu membrii delegaţiei senatorilor americani
Cu ocazia vizitei în România a unei delegaţii de senatori americani conduşi de senatorul Robert Dole, şef rabinul Moses Rosen are întrevederi cu aceştia. În cadrul acestor întrevederi se discută despre actuala situaţie din România, despre situaţia comunităţilor evreieşti din România după Revoluţia din decembrie 1989, dar şi despre libertatea vieţii culturale şi religioase şi despre manifestele antisemite care au loc în ţară.
03-05.09.1990, Bucureşti. Vizita delegaţiei Anti-Defamation League of B'nai B'rith
Are loc o vizită a delegaţiei Anti-Defamation League of B'nai B'rith condusă de Abraham H. Foxman, preşedintele organizaţiei. Însoţit de şef rabinul Moses Rosen, Abraham H. Foxman are o întrevedere cu prim-ministrul Petre Roman. Au loc discuţii privind manifestările de extremism şi antisemitism, dar şi de protejare a minorităţilor din România pe fundalul intenţiei exprimate a statului român de a primi clauza naţiunii celei mai favorizate din partea SUA.
07-10.09.1990, Bucureşti. Vizita preşedintelui Congresului Evreiesc European şi al Board of Deputies of British Jews
Preşedintele Congresului Evreiesc European, Lionel Kopelowitz, care este şi preşedintele organizaţiei conducătoare a iudaismului britanic, Board of Deputies of British Jews, vizitează comunitatea şi are întrevederi cu şef rabinul Moses Rosen.
10-11.09.1990, Bucureşti. Sesiunea Prezidiului Conferinţei Rabinice Europene
Are loc la Bucureşti Sesiunea Prezidiului Conferinţei Rabinice Europene, cu participarea lordului Immanuel Jakobovits, preşedintele Prezidiului, şi a altor importante personalităţi rabinice conducătoare din Europa. Membrii delegaţiei Prezidiului Conferinţei Rabinice Europene au întrevedere şi cu Ion Iliescu, preşedintele României, respectiv cu prim-ministrul Petre Roman.
13.09.1990, Bucureşti. Vizita preşedintelui Fundaţiei „Appeal for Conscience"
Are loc vizita rabinului Arthur Schneier din SUA, preşedintele Fundaţiei „Appeal for Conscience". Împreună şef rabinul Moses Rosen, rabinul Arthur Schneier face o vizită preşedintelui Ion Iliescu şi are o serie de întâlniri cu prim-ministrul Petre Roman, ministrul de externe Adrian Năstase, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române Teoctist şi cu arhiepiscopul Bisericii Romano-Catolice Ioan Robu.
25.09.1990, Bucureşti. Vizita preşedintelui PNŢCD, Corneliu Coposu, la şef rabinul Moses Rosen
Preşedintele PNŢCD, Corneliu Coposu, a făcut o vizită şef rabinului Moses Rosen; au avut loc discuţii privind necesitatea condamnării antisemitismului şi a consolidării egalităţii în drepturi a populaţiei evreieşti în România.
Septembrie 1990, Bucureşti. Vizita unei delegaţii a Parlamentului Britanic
Are loc vizita unei delegaţii a Parlamentului Britanic reprezentând un comitet interparlamentar al Comisiei Comunelor din Marea Britanie condus de deputatul Greville Janner, fostul preşedinte al Board of Deputies of British Jews şi vicepreşedinte al Congresului Mondial Evreiesc, în scopul studierii situaţiei evreilor din răsăritul Europei. Delegaţia are întrevederi cu preşedintele Ion Iliescu şi cu prim-ministrul Petre Roman. Se afirmă decizia Guvernului de a nu tolera manifestările de antisemitism şi extremism, iar concluzia analizei delegaţiei accentuează necesitatea elaborării unei legislaţii care să garanteze drepturile omului.
17.10.1990, Bucureşti. Adoptarea unei Rezoluţii a FCER cu privire la creşterea antisemitismului
La Bucureşti are loc adoptarea în unanimitate a unei Rezoluţii a Congresului FCER, precum şi a intelectualilor din cadrul FCER, cu privire la accentuarea antisemitismului în România, în care se solicită autorităţilor o poziţie fermă de condamnare a manifestărilor de şovinism şi antisemitism.
22.10.1990, Bucureşti. Interpelare în Senat asupra manifestărilor antisemite
În cadrul şedinţei Senatului are loc o interpelare a senatorului Gelu Voican Voiculescu în privinţa manifestărilor antisemite apărute în România şi în presă. Se face referire la profanarea sinagogii ortodoxe din Oradea şi a cimitirului evreiesc din Târgu Mureş, la inscripţiile de pe zidurile din oraşe şi se solicită măsuri faţă de situaţia creată.
Octombrie 1990, Cluj-Napoca. Înfiinţarea Institutului de Iudaistică şi Istorie Evreiască
Are loc înfiinţarea Institutului de Iudaistică şi Istorie Evreiască „Dr. Moshe Carmilly" în cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, la iniţiativa rabinului Moshe Carmilly-Weinberger. Din 2009 Institutul funcţionează în cadrul Facultăţii de Studii Europene.
Octombrie 1990, Bucureşti. Realegerea şef rabinului Moses Rosen ca preşedinte al FCER
Are loc Congresul Comunităţilor Evreieşti din România, în cadrul căruia şef rabinul Moses Rosen este reales în funcţia de preşedinte al FCER.
01.11.1990, Bucureşti. Vizita delegaţiei Congresului Evreiesc Canadian şi a Appeal of United Israel of Canada
O delegaţie a Congresului Evreiesc Canadian, condusă de Less Scheininger, şi cea a Appeal of United Israel of Canada au vizitat comunitatea. De asemenea, au avut loc întrevederi cu preşedintele Senatului României, Alexandru Bârlădeanu, cu prim-ministrul Petre Roman, cu secretarul de stat pentru culte, Gheorghe Vlăduţescu, şi, la Palatul Cotroceni, cu ministrul Vasile Secăreş şi cu secretarul de stat de la Ministerul Afacerilor Externe, Romulus Neagu.
26.11-04.12.1990, Statele Unite. Întâlniri între şef rabinul Moses Rosen şi conducerea Joint
La New York, şef rabinul Moses Rosen are repetate întâlniri cu preşedintele şi vicepreşedintele Joint, Sylvia Hassenfeld şi Michael Schneider, pentru a discuta problema bugetului organizaţiei.
28.11.1990, Statele Unite. Întrevederea şef rabinului Moses Rosen cu preşedintele Congresului Mondial Evreiesc
Şef rabinul Moses Rosen îi întâlneşte pe preşedintele Congresului Mondial Evreiesc, Edgar Bronfman, şi pe directorul Congresului, Ilan Steinberg, pentru a discuta probleme legate de susţinerea României şi de situaţia comunităţii evreieşti.
29.11.1990, Statele Unite. Întrevederea şef rabinului Moses Rosen cu subsecretarul de stat al SUA
Are loc vizita şef rabinului Moses Rosen la subsecretarul de stat al SUA, Lawrence Eagleburger. Se discută despre manifestările extremiste din România şi despre influenţa acestora asupra comunităţii evreieşti din România. S-a solicitat asistenţa umanitară pentru populaţia românească.
03.12.1990, Bucureşti. Vizita directorului Anti-Defamation League
Vizita lui Abraham Foxman, directorul general al organizaţiei Anti-Defamation League, la şef rabinul Moses Rosen.
1990, Bucureşti. Înfiinţarea Editurii Hasefer
Se înfiinţează Editura Hasefer a Federaţiei Comunităţii Evreilor din România, care „publică lucrări despre istoria evreilor, contribuţia lor la cultura română şi universală, filosofie iudaică, opere ale laureaţilor premiului Nobel, dicţionare specifice, albume de artă. Întreaga activitate a editurii are ca scop mai buna cunoaştere a valorilor specifice minorităţii evreieşti din România, întreaga ei activitate în dezvoltarea culturii şi civilizaţiei româneşti pe baza respectului reciproc şi pentru bună convieţuire în multiculturalitate" (din prezentarea oficială a instituţiei).