Minoritatea evreiască 2007

25.01.2007, Bucureşti. Înfiinţarea Comisiei B'nai B'rith pentru conservarea sinagogilor din România

La Biblioteca Templului Coral, în cadrul întrunirii Forumului B'nai B'rith, a fost înfiinţată Comisia B'nai B'rith pentru conservarea sinagogilor din România.

 

31.01.2007, Bucureşti. Conferinţa de presă a FCER cu privire la manifestările de antisemitism din România

La World Trade Center, în prezenţa a peste douăzeci de ziarişti reprezentând principalele canale media, a avut loc o conferinţă de presă cu privire la manifestările de antisemitism din România. De asemenea, FCER şi AERVH şi-au exprimat intenţia de a-l da în judecată pe Ion Coja pentru afirmaţiile sale negaţioniste şi antisemite nesancţionate de autorităţi.

 

03.02.2007, Bucureşti. Vandalizarea unor monumente din cimitirul evreiesc

Are loc vandalizarea a 21 de monumente funerare din cimitirul evreiesc din Şoseaua Giurgiului, care sunt răsturnate şi sparte.

 

21.02.2007, Bucureşti. Inaugurarea Sinagogii „Yeshua Tova"

Are loc inaugurarea Sinagogii „Yeshua Tova" cu prilejul finalizării renovării ei de către Centrul „Chabad" din România, în prezenta şef rabinului Israelului, Shlomo Amar, a marelui rabin Menachem Hacohen, a preşedintelui Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din Rusia, Levi Levlev, şi a ambasadorului SUA în România.

 

21.02.2007, Bucureşti. Solemnitatea pregătirii a 192 de suluri de Tora pentru a fi trimise în Israel

La Templul Coral are loc solemnitatea pregătirii a 192 de suluri de Tora pentru a fi trimise în Israel cu scopul de a fi restaurate. La ceremonie participă marele rabin Menachem Hacohen, ambasadorul Israelului în România, Rodica Radian-Gordon, conducerea FCER şi CEB.

 

22.02.2007, Bucureşti. Vizita şef rabinului sefard (Ros Le Zion) din Israel

Are loc vizita şef rabinului sefard (Ros Le Zion) din Israel, Shlomo Amar, la Templul Coral, la invitaţia marelui rabin Menachem Hacohen.

 

15.04.2007, Bucureşti. Încheierea misiunii rabinului Abraham Ehrenfeld

La Centrul Cultural Comunitar a avut loc o întâlnire de marcare a încheierii misiunii de peste trei ani a rabinului Abraham Ehrenfeld.

 

Aprilie 2007, Bucureşti. Acord de colaborare între Congresul Evreiesc din Rusia şi FCER

Cu ocazia vizitei în România a preşedintelui Congresului Evreiesc din Rusia, Moshe Kantor, s-a semnat un acord de colaborare între Congresul Evreiesc din Rusia şi FCER, în prezenţa conducerii FCER, a ambasadorului Israelului în România, Rodica Radian-Gordon şi a ambasadorului Federaţiei Ruse, Aleksander Ciurilin.

 

07.06.2007, Bucureşti. Semnarea protocolului de înfrăţire a Lojilor B'nei B'rith din Europa Centrală şi de Sud-est

Are loc semnarea protocolului de înfrăţire a Lojilor B'nei B'rith din Europa Centrală şi de Sud-est la Bucureşti. Participă la eveniment delegaţii din partea lojilor din România, Bulgaria, Serbia şi Ungaria, în prezenţa vicepreşedintelui executiv al B'nei B'rith International, Daniel Marishin, a preşedintelui executivului B'nei B'rith International, Dennis Glick, precum şi a altor oficialităţi ale organizaţiei.

 

24-27.06.2007, Sibiu. Festivalul Euroiudaica

În cadrul manifestărilor prilejuite de decernarea titlului de capitală culturală europeană pentru anul 2007 oraşului Sibiu, are loc un festival al artelor, culturii şi tradiţiilor evreieşti.

 

30.07.2007, Bucureşti. Reinaugurarea Sinagogii Mari

Are loc ceremonia de inaugurare a Sinagogii Mari în prezenţa unor oficialităţi precum ambasadorul Israelului, David Oren, şi ambasadorul SUA în România, Nicholas Taubman, dar şi a conducerii FCER.

 

10.09.2007, Oradea. Inaugurarea Centrului Comunitar Evreiesc (JCC)

La Oradea are loc inaugurarea primului Centru Comunitar Evreiesc (Jewish Community Center) din România.

 

19.09.2007, Bucureşti. Vizita unei delegaţii parlamentare israeliene

Cu ocazia vizitei efectuate în România la invitaţia Comisiei pentru Drepturile Femeii din Parlamentul României, un grup parlamentar din Knesset, reprezentând o comisie similară din Parlamentul israelian, a avut întrevederi cu preşedintele FCER, deputat dr. Aurel Vainer.

 

30.09.2007, Bucureşti. Ceremonia consacrării lui Şlomo Sorin Rosen ca rabin

Are loc ceremonia consacrării unui nou rabin al comunităţilor evreieşti din România, Şlomo Sorin Rosen.

 

30.09.2007, Bucureşti. Inaugurarea Centrului Comunitar Evreiesc (JCC)

La Bucureşti are loc deschiderea festivă a Centrului Comunitar Evreiesc.

 

09.10.2007, Bucureşti. Decorarea a 21 de supravieţuitori ai Holocaustului de către preşedintele Traian Băsescu

Cu ocazia ceremoniilor Zilei Holocaustului în România, la Palatul Cotroceni are loc decorarea a 21 de supravieţuitori ai Holocaustului de către preşedintele Traian Băsescu. Se acordă distincţii prestigioase ale statului român precum Ordinul Naţional „Steaua României", Ordinul Naţional „Serviciul Credincios" şi Ordinul Naţional „Pentru Merit, ca o „reparaţie morală pentru suferinţele îndurate de evreii români".

 

13.11.2007, Ploieşti. Reinaugurarea Sinagogii Mari „Beth Israel"

Are loc ceremonia de inaugurare a Sinagogii Mari „Beth Israel" în prezenţa unor oficialităţi locale şi a conducerii FCER, reprezentată de preşedintele şi de vicepreşedintele FCER, dr. Aurel Vainer, respectiv Paul Schwartz, de marele rabin Menachem Hacohen, de rabinul Shlomo Sorin Rosen, dar şi de conducători ai Joint şi de lideri ai comunităţilor evreieşti din Braşov, Focşani şi Piatra Neamţ. Ridicată între anii 1794-1795, sinagoga a fost reclădită în 1842 şi, ulterior, în 1901, iar în 2007 a fost finalizată renovarea.

 

16-17.12.2007, Bucureşti. Adoptarea Statutului Federaţiei Comunităţilor Evreieşti - Cultul Mozaic

În cadrul Adunării Generale a FCER a fost dezbătut şi adoptat Statutul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti - Cultul Mozaic. Prin acest document, evreii din România sunt confirmaţi atât ca membri ai cultului mozaic, cât şi ca membri ai uneia dintre minorităţile din România. Prin noul Statut, elaborat în concordanţă cu Legea cultelor, care garantează drepturi şi libertăţi extinse celor 18 culte religioase din România, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România este reconfirmată ca reprezentantă a cultului mozaic.

 

2007, Bucureşti. Declaraţia FCER şi AERVH cu ocazia reabilitării parţiale a mareşalului Ion Antonescu

FCER şi AERVH publică o Declaraţie comună de dezaprobare faţă de gestul de reabilitare parţială a mareşalului Ion Antonescu şi a altor cunoscuţi lideri legionari din „lotul Antonescu" prin decizia Curţii de Apel Bucureşti din decembrie 2006. Este salutată iniţiativa Parchetului General de a formula recurs la această decizie.

 

2007, Ierusalim, Israel. Ceremonia de „gniza" pentru sulurile de Tora aduse în Israel

Are loc ceremonia aducerii în Israel a celor 192 de suluri de Tora din România şi ceremonia de „gniza" (îngropare) la Muntele Măslinilor a celor care nu mai pot fi recondiţionate. Ceremonia are loc în prezenţa marelui rabin Menachem Hacohen, a liderilor FCER, a secretarilor de stat Attila Markó şi Adrian Lemeni, a şef rabinului sefard al Israelului, Şlomo Amar.

 

2007, Bucureşti. Sondajul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel"

Este publicat sondajul de opinie referitor la Holocaustul din România şi la percepţia relaţiilor interetnice, realizat de TNS-CSOP pentru Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel" şi finanţat de The Task Force for International Cooperation on Holocaust Education, Remembrance and Research.