Minoritatea evreiască 2008

06-07.02.2008, Bucureşti. Inaugurarea proiectului BERESHIT

La JCC Bucureşti are loc inaugurarea proiectului BERESHIT - Universitatea Comunităţii Evreieşti Europene. Acest proiect de anvergură din cadrul programului centrelor evreieşti din Europa constă în cicluri de cursuri de istorie şi cultură evreiască.

 

Martie 2008, Bucureşti. Protestul FCER privind incidentul antisemit de la Cluj-Napoca

Prin intermediul Comitetul Director al FCER este făcut public protestul populaţiei evreieşti faţă de incidentul antisemit constând în inscripţionarea pe pereţii sediului Comunităţii Evreilor din Cluj-Napoca a cuvintelor „Moarte - Garda vă vede" împreună cu însemnele legionare. Se solicită ca autorităţile să ia măsurile legale.

 

06.05.2008, Bucureşti. Inaugurarea Bibliotecii FCER

Are loc inaugurarea Bibliotecii FCER „Dr. Alexandru Şafran" din str. Negustori 5, Bucureşti, în prezenţa a numeroase oficialităţi ale FCER.

 

18.09.2008, Bucureşti. Conferinţa Regională privind Combaterea Antisemitismului

La Bucureşti s-au desfăşurat lucrările Conferinţei Regionale privind Combaterea Antisemitismului iniţiate de România, o continuare a dezbaterilor desfăşurate la summitul OSCE privind combaterea discriminării care a avut loc la Bucureşti în iunie 2006.

 

28.09.2008, Bucureşti. Alegerea candidatului FCER pentru alegerile parlamentare din România

Are loc reuniunea Consiliului de conducere al FCER pentru alegerea candidatului FCER pentru alegerile parlamentare din România din 30.11.2008. Conform Legii 35/2005, orice minoritate naţională are dreptul la un loc în Camera Deputaţilor reprezentând minoritatea respectivă. În urma acestor dezbateri, candidatul FCER este deputat dr. Aurel Vainer, care candidează pentru al doilea mandat.

 

22.10.2008, Bucureşti. Vandalizarea cimitirului evreiesc din Şoseaua Giurgiului

Peste 131 de monumente funerare din cimitirului evreiesc din Şoseaua Giurgiului au fost profanate şi distruse, iar geamurile şi birourile administrative ale cimitirului au fost sparte. Preşedintele FCER, dr. Aurel Vainer, face publică o declaraţie de protest adresată autorităţilor statului şi opiniei publice, urmată de o vizită a oficialităţilor la monumentele funerare devastate din cimitirul din Şoseaua Giurgiului. De asemenea, sunt prezentate o serie de mesaje de susţinere din partea preşedintelui statului, Traian Băsescu, a prim-ministrului Călin Popescu-Tăriceanu, a primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, şi a Ministerului Culturii şi Cultelor.

 

03-04.11.2008, Bucureşti. Acord de colaborare între FCER şi o delegaţie de rabini originari din România în privinţa administrării cimitirelor evreieşti din România

O delegaţie de rabini, compusă din reprezentanţi ai rabinilor originari din România, stabiliţi în Israel, SUA şi Marea Britanie, s-a întâlnit cu conducerea FCER pentru a elabora condiţiile de încheiere a unui acord privind colaborarea în domeniul administrării în comun, a menţinerii şi conservării cimitirelor evreieşti din România.

 

16.11.2008, Frankfurt. Protocol de colaborare cu Loja „Frankfurt Schönstädt"

Se semnează un protocol de înfrăţire între Loja B'nei B'rith „Dr. Moses Rosen" din România şi Loja „Frankfurt Schönstädt" din Germania în scopul unor proiecte de colaborare.

 

30.11.2008, Bucureşti. Realegerea candidatului FCER, dr. Aurel Vainer, ca deputat în Parlament

La alegerile parlamentare din 30.11.2008, candidatul FCER, dr. Aurel Vainer, a fost reales în Camera Deputaţilor pentru un nou mandat de patru ani cu peste 22.000 de voturi. Decan de vârstă potrivit Regulamentului, dr. Aurel Vainer conduce lucrările Camerei Deputaţilor în cadrul primei şedinţe a Parlamentului de după alegeri şi rosteşte o alocuţiune.

 

11.12.2008, Bucureşti. Întrevederea preşedintelui FCER cu patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Preşedintele FCER, deputat dr. Aurel Vainer, şi directorul INSHREW, general (r.) Mihail Ionescu, au avut o întrevedere cu patriarhul Bisericii Ortodoxe Române Daniel în scopul dezvoltării colaborării între cele două culte şi instituţii şi pentru solicitarea unor reacţii de condamnare a manifestărilor de antisemitism din societatea română.

 

2008, Bucureşti. Întrevederea delegaţiei FCER cu patriarhul Daniel

O delegaţie FCER condusă de preşedintele său, deputat dr. Aurel Vainer şi de marele rabin Menachem Hacohen a vizitat sediul Patriarhiei Române şi a avut întrevederi cu patriarhul Bisericii Ortodoxe Române Daniel şi cu o delegaţie a Patriarhiei pentru continuarea programului de colaborare.

 

2008, Ştefăneşti. Reinaugurarea monumentului funerar al rabinului Mattatiahu Friedmann

La cimitirul evreiesc din Ştefăneşti a avut loc reinaugurarea „Casei Rabinului", monumentul funerar al marelui rabin de Ştefăneşti, Mattatiahu Friedmann, după restaurare.

 

2008, Bucureşti. Declaraţia FCER în legătură cu Proiectul de lege iniţiat de senatorul Corneliu Vadim Tudor privind proprietăţile sacre ale cultului mozaic

Este făcută publică Declaraţia FCER în legătură cu Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 598/2002 pentru aprobarea OUG nr. 36/2002 privind reglementarea dreptului de proprietate al FCER asupra proprietăţilor evreieşti destinate cultului mozaic, iniţiat de senatorul Corneliu Vadim Tudor. Având în vedere că acest Proiect de lege are în vedere modificarea statutului de proprietate asupra patrimoniului sacru evreiesc şi obţinerea controlului acestor proprietăţi de către entităţi exterioare FCER în scopuri imobiliare, FCER consideră că această propunere dăunează intereselor populaţiei evreieşti din România.

 

2008, Bucureşti, Chişinău. Declaraţia comună de solidaritate cu Statul Israel a FCER şi a Asociaţiei Organizaţiilor şi Comunităţilor Evreieşti din Republica Moldova

Este făcută publică Declaraţia comună a FCER şi a Asociaţiei Organizaţiilor şi Comunităţilor Evreieşti din Republica Moldova prin care se exprimă solidaritatea cu politica Statului Israel şi susţine soluţionarea paşnică a situaţiei conflictuale din Orientul Mijlociu.

 

2008, Bacău. Inaugurarea Muzeului Comunităţii Evreilor din Bacău

În prezenţa oficialităţilor locale, a unor diplomaţi şi reprezentanţi ai FCER are loc inaugurarea Muzeului Comunităţii Evreilor din Bacău, care va purta numele „Dr. Alexandru Şafran".