Minoritatea evreiască 2005

14-16.02.2005, Bucureşti. Vizita delegaţiei conducătorilor Conferinţei Preşedinţilor Marilor Organizaţii Evreieşti Americane

Are loc vizita delegaţiei conducătorilor Conferinţei Preşedinţilor Marilor Organizaţii Evreieşti Americane, condusă de James Tisch şi Malcolm Hoenlein, preşedinte, respectiv vice-preşedinte executiv al organizaţiei, la invitaţia ministrului de externe, Mihai Răzvan Ungureanu. Sunt discutate probleme precum consolidarea relaţiilor româno-americane, poziţia României în cadrul procesului de pace din Orientul Mijlociu şi retrocedarea proprietăţilor evreieşti. Au loc întâlniri cu preşedintele Traian Băsescu, cu prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu şi cu ministrul de externe.

 

08-10.03.2005, Washington, SUA. Vizita preşedintelui Traian Băsescu la Muzeul Holocaustului

În cadrul călătoriei la Washington, preşedintele Traian Băsescu a vizitat şi Muzeul Holocaustului, a depus o coroană de flori în memoria victimelor şi a vorbit despre necesitatea asumării răspunderii cu privire la trecut.

 

15.03.2005, Bucureşti. Decizia Consiliului Naţional al Audiovizualului de sancţionare a prezentării apologetice a crimelor şi abuzurilor regimurilor totalitare

Se publică o Decizie a Consiliului Naţional al Audiovizualului care, făcând referire la art. 17, alin. (1), lit. d din Legea audiovizualului nr. 504/2002, completată şi modificată, interzice prezentarea apologetică, în emisiunile audiovizuale, a crimelor şi abuzurilor regimurilor totalitare nazist şi comunist, a autorilor unor astfel de fapte, precum şi denigrarea victimelor acestora. Încălcarea acestor dispoziţii urmează să fie sancţionată.

 

15-16.03.2005, Ierusalim, Israel. Participarea delegaţiei oficiale române la inaugurarea Memorialului Holocaustului de la Ierusalim

Cu ocazia inaugurării noii aripi a Memorialului Holocaustului (Yad Vashem) de la Ierusalim, printre delegaţiile participante din peste 40 de ţări, incluzând şefi de stat şi de guvern, România este reprezentată de o delegaţie condusă de premierul Călin Popescu Tăriceanu. Cu acest prilej, premierul a avut întrevederi cu preşedintele israelian, Moshe Katsav, cu premierul Ariel Sharon şi cu vicepremierul Shimon Peres în problema conflictului din Orientul Mijlociu, a retrocedării proprietăţilor evreieşti şi a colaborării economice.

 

11.04.2005, Bucureşti. Vizita deputatului FCER la Ministerul Educaţiei

Are loc întâlnirea deputatului FCER, dr. Aurel Vainer, şi a reprezentantului AERVH, Oliver Lustig, cu secretarii de stat în Ministerul Educaţiei şi Cercetării, József Kötő şi Dumitru Miron, pentru a discuta problema predării istoriei Holocaustului în învăţământul liceal românesc şi, ca program opţional, în învăţământul superior. S-a convenit ca între Ministerul Educaţiei şi AERVH să fie semnat un protocol de colaborare.

 

16-19.05.2005, Iaşi. Al II-lea Simpozion Internaţional Inter-Religios

Are loc la Iaşi al II-lea Simpozion Internaţional Inter-Religios cu tema „Viaţa - dar divin şi responsabilitate umană în tradiţiile iudaică şi creştină" organizat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei cu binecuvântarea Patriarhiei BOR, în cooperare cu FCER, cu binecuvântarea şi implicarea Rabinatului din România. De asemenea, manifestarea a avut susţinerea Secretariatului de Stat pentru Culte din România şi a ambasadei Statului Israel.

 

24.05.2005, Bucureşti. Alegerea noului preşedinte al Forumului B'nai B'rith „Dr. Moses Rosen"

La Centrul Cultural Comunitar are loc întâlnirea membrilor Forumului B'nai B'rith „Dr. Moses Rosen" în scopul alegerii noului preşedinte, la un an de la decesul fostului preşedinte al Forumului, academicianul Nicolae Cajal. În urma dezbaterilor, noul preşedinte ales este Jose Iacobescu.

 

02.06.2005, Bucureşti. Vizita Simonei Veil, preşedinta Fundaţiei pentru Memoria Şoahului

Simone Veil, preşedinta Fundaţiei pentru Memoria Şoahului din Franţa, vizitează România şi are întâlniri cu lideri FCER pentru a se informa asupra problemelor comunităţii. Fundaţia pentru Memoria Şoahului reprezintă unul dintre susţinătorii programelor de asistenţă socială şi medicală pentru vârstnici desfăşurate în cadrul FCER.

 

11.09.2005, Şimleul Silvaniei. Inaugurarea Muzeului Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord

La Şimleul Silvaniei are loc ceremonia de inaugurare a Muzeului Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord şi a Centrului Multicultural în clădirea singurei sinagogi care mai există în judeţul Sălaj şi care a fost renovată şi transformată în acest scop.

 

20-21.09.2005, Bucureşti. Congresul FCER şi alegerea noului preşedinte al Federaţiei

La Centrul Cultural Comunitar Bucureşti are loc congresul FCER în cadrul căruia este ales noul preşedinte al Federaţiei în persoana deputatului dr. Aurel Vainer.

 

09.10.2005, Iaşi. Inaugurarea Centrului de Studii Ebraice de la Facultatea de Istorie a Universităţii „Al. I. Cuza"

La Iaşi are loc inaugurarea Centrului de Studii Ebraice al Universităţii „Al. I. Cuza" în prezenţa oficialităţilor şi a invitaţilor din străinătate şi sub patronajul ministrului de externe, Mihai Răzvan Ungureanu.

 

10.10.2005, Bucureşti. Inaugurarea Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel"

Are loc la Bucureşti inaugurarea Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel". Înfiinţat în 04.08.2005 prin Hotărâre de Guvern, Institutul funcţionează ca instituţie publică cu personalitate juridică subordonată Ministerului Culturii şi Cultelor.

 

10.10.2005, Bucureşti. Lansarea primului manual pentru studierea istoriei Holocaustului din România

La Palatul Cotroceni are loc lansarea primului manual pentru studierea istoriei Holocaustului din România, „Istoria evreilor. Holocaustul", redactat de Florin Petrescu. Manualul a apărut la Editura Didactică şi Pedagogică, fiind rezultatul cooperării dintre Ministerul Educaţiei, Filiala SOHNUT din România şi Fundaţia Ronald S. Lauder.

 

23.10.2005, Bucureşti. Vizita unei delegaţii de oficiali americani

O importantă delegaţie de oficiali americani, condusă de Stephen Hadley, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui G. W. Bush, vizitează România. Au loc întrevederi cu preşedintele Traian Băsescu, cu premierul Călin Popescu Tăriceanu, cu ministrul de externe Mihai Răzvan Ungureanu şi cu preşedintele PSD, Mircea Geoană, în probleme de combatere a terorismului. La Templul Coral, delegaţia întâlneşte reprezentanţi ai obştii evreieşti bucureştene.

 

23-29.10.2005, Iaşi. Festivalul Internaţional de Teatru „Avram Goldfaden"

Are loc ediţia a IV-a a Festivalului Internaţional de Teatru „Avram Goldfaden" organizat de Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri".

 

31.10-02.11.2005, Bucureşti. Vizita unei delegaţii a organizaţiei Women's Division of the United Jewish Federation

Are loc vizita unei delegaţii a organizaţiei Women's Division of the United Jewish Federation of Stamford, Connecticut, SUA, în scopul de a cunoaşte comunitatea.

 

Noiembrie 2005, Bucureşti. Comunicat de presă al FCER în legătură cu escaladarea antisemitismului

Este publicat un comunicat de presă al FCER în care se condamnă manifestările de antisemitism din ultima perioadă, în ciuda existenţei unui cadru legal care reglementează această situaţie.

 

Noiembrie 2005, Bucureşti. Comunicatul Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului în România

În reacţie la un articol antisemit publicat de Ion Coja în revista „România Mare" în 11.11.2005, Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului în România publică un comunicat de condamnare a acestui gest şi solicită măsuri. De asemenea, FCER sesizează Ministerul Justiţiei.

 

14-15.12.2005, Strasbourg, Franţa. Participarea preşedintelui FCER la reuniunea Consiliului de Conducere al Congresului European Evreiesc

La Strasbourg au loc lucrările Consiliului de Conducere al Congresului European Evreiesc (CEE), din care face parte şi preşedintele FCER, deputat dr. Aurel Vainer.

 

2005, Bucureşti. Decesul preşedintelui comunităţii sefarde din România

Absolvent de studii economice, dar şi traducător din spaniolă, Ezra Alhasid s-a născut la Silistra, a fost membru al Uniunii Scriitorilor şi a primit distincţia Ordinul „Meritul Civic" din partea regelui Juan Carlos, decernată la ambasada Spaniei. A tradus literatură, dar şi lucrări despre istoria sefardă. A publicat articole şi traduceri în presa culturală.

 

2005, Timişoara. Apariţia unor inscripţii antisemite pe pereţii Teatrului Naţional

Pe pereţii Teatrului Naţional din Timişoara apar inscripţii antisemite şi zvastici.

 

2005, Bucureşti. Înfiinţarea unei comisii consultative de combatere a antisemitismului

Comitetul Director al FCER a decis înfiinţarea unei comisii consultative de combatere a antisemitismului care să se implice în activitatea de combatere a acestui fenomen.