Minoritatea evreiască 1993

22.03.1993, Bucureşti. Vizita unei delegaţii a Radio Europa Liberă - Radio Libertatea

Are loc vizita unei delegaţii din partea conducerii posturilor de radio Europa Liberă - Libertatea, condusă de Gene Pell, preşedinte, George W. Woodard, vicepreşedinte, Robert E. Gilette, director, şi Nicolae Stroescu, director executiv al Departamentului românesc, pentru a se informa asupra situaţiei comunităţii evreieşti şi asupra apariţiei unor manifestări de extremism în România.

 

18.04.1993, Bucureşti. Preşedintele României participă la comemorarea Zilei Holocaustului

În cadrul evenimentelor legate de comemorarea Zilei Holocaustului, la adunarea comemorativă de la Templul Coral participă preşedintele României, Ion Iliescu, preşedintele Academiei Române, şefi de partide politice şi un public numeros. Vorbesc preşedintele Ion Iliescu şi şef rabinul Moses Rosen.

 

18.04.1993, Bucureşti. Boicotul opoziţiei faţă de prezenţa preşedintelui Ion Iliescu la comemorarea Zilei Holocaustului de la Templul Coral

Din cauza prezenţei preşedintelui Ion Iliescu, opoziţia a boicotat comemorarea de la Templul Coral şi nu a dat curs invitaţiei de a participa la solemnitate. S-a afirmat că reprezentanţii partidelor din opoziţie nu pot participa la acest eveniment alături de preşedintele Ion Iliescu pentru faptul că acesta acceptă sprijin politic din partea unor grupări care promovează manifestări extremiste. Astfel, reprezentanţii Convenţiei Democratice, ai Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat, ai Frontului Salvării Naţionale, ai Partidului Liberal şi ai Partidului Ecologist nu au participat la comemorare.

 

18.04.1993, Bucureşti. Declaraţia Adunării Generale a Comunităţii Evreieşti din România

Este emisă o declaraţie a Adunării Generale a Comunităţii Evreieşti din România prin care se adresează mulţumiri preşedintelui României, Ion Iliescu, pentru faptul că a acceptat invitaţia de a participa la inaugurarea Muzeului Holocaustului de la Washington şi la comemorarea de la Templul Coral.

 

20-26.04.1993, Statele Unite. Vizita şef rabinului Moses Rosen în Statele Unite

Are loc vizita în Statele Unite a şef rabinului Moses Rosen, care participă la şedinţele organizaţiilor American Jewish Committee şi Joint şi la o întâlnire cu conducerea Congresului Mondial Evreiesc, solicitând sprijin material pentru comunitatea evreiască din România şi prezentând situaţia actuală a acesteia.

 

25.06.1993, Bucureşti. Conferinţa de presă a şef rabinului Moses Rosen privind antisemitismul

La Biblioteca Templului Coral din Bucureşti are loc o conferinţă de presă convocată de şef rabinul Moses Rosen;  în faţa mass-mediei acesta face o analiză a resuscitării extremismului şi a antisemitismului în România, citând exemplul publicaţiei „Infractorul" şi apariţia volumului „Mein Kampf". Se face un apel la presă pentru a împiedica astfel de manifestări.

 

29.06.1993, Bucureşti. Vizita şef rabinului Moses Rosen la preşedintele României

Preşedintele României, Ion Iliescu, îl primeşte în audienţă pe şef rabinul Moses Rosen, care îi semnalează noi manifestări de antisemitism prin cazul publicaţiei „Infractorul" şi prin publicarea volumului „Mein Kampf".

 

10.07.1993, Bucureşti. Preşedintele Iliescu sesizează Procuratura

Preşedintele Ion Iliescu sesizează Procuratura printr-o scrisoare adresată procurorului general, Vasile Manea Drăgulin, prin care îi solicită să ia măsuri în legătură cu apariţia publicaţiei „Infractorul" şi a volumului „Mein Kampf".

 

13.08.1993, Bucureşti. Reacţia şef rabinului Moses Rosen la demersurile comunităţii evreilor din Debreţin (Debrecen) de ajutorare a comunităţii din Cluj

În reacţie la oferta comunităţii evreilor din Debreţin (Debrecen) de a ajuta comunitatea din Cluj, şef rabinul Moses Rosen ripostează printr-o serie de scrisori deschise publicate în presă, afirmând loialitatea evreilor din Transilvania faţă de statul român şi faptul că există posibilitatea de a trăi ca evrei religioşi fără a avea nevoie de ajutor.

 

17-18.10.1993, Bucureşti. Vizita delegaţiei Comitetului Evreiesc American

Are loc vizita delegaţiei Comitetului Evreiesc American condusă de preşedintele Comitetului, Alfred Moses, la FCER, la preşedintele Camerei Deputaţilor, Adrian Năstase, şi la viceprim-ministrul guvernului, Dan Mircea Popescu, unde se discută despre susţinerea preşedintelui Alfred Moses în demersurile României de a primi clauza naţiunii celei mai favorizate şi despre atacurile antisemite din societatea românească.

 

26.10.1993, Bucureşti. Vizita unui reprezentant al Ministerului de Externe israelian

Are loc vizita directorului general adjunct în Ministerul de Externe al Statului Israel, Yoel Sher, însoţit de Avshalom Megiddon, ambasadorul Statului Israel la Bucureşti, la şef rabinul Moses Rosen.

 

03.11.1993, Israel. Audienţa şef rabinului Moses Rosen la preşedintele israelian

Preşedintele Statului Israel, Ezer Weizmann, îl primeşte în audienţă pe şef rabin Moses Rosen.

 

09.11.1993, Bucureşti. Scrisoarea FCER către Consiliul pentru Minorităţile Naţionale

Este redactată o scrisoare a FCER către Consiliul pentru Minorităţile Naţionale, în care se exprimă îngrijorarea faţă de continuarea manifestărilor xenofobe şi antisemite în presă şi se solicită măsuri.

 

08.12.1993, Washington, SUA. Scrisori de protest ale unor personalităţi americane împotriva încercărilor de reabilitare a mareşalului Ion Antonescu în România

Abraham Foxman, director general al organizaţiei americane Anti-Defamation League, şi Carolyn B. Maloney, membru al Congresului SUA, adresează scrisori de protest preşedintelui României, Ion Iliescu, faţă de încercările de reabilitare a mareşalului Ion Antonescu în România.

 

1993, Bucureşti. Mesajul Bisericii Romano-Catolice de condamnare a antisemitismului

Biserica Romano-Catolică din România condamnă antisemitismul prin declaraţia arhiepiscopului Ioan Robu.

 

1993, Bucureşti. Scrisoare de protest a şef rabinului Moses Rosen împotriva deciziei de a nu se da curs în instanţă sesizării împotriva publicaţiei „Europa"

Este dată publicităţii o scrisoare de protest a şef rabinului Moses Rosen adresată Senatului României şi Camerei Deputaţilor faţă de modul în care situaţia sesizărilor nesoluţionate împotriva revistei „Europa" a fost prezentată Adunării Parlamentare a Consiliului Europei din 08-18.03.1993 de la Bucureşti.

 

1993, Bucureşti. Scrisoare adresată de şef rabinul Moses Rosen ministrului apărării naţionale

Este făcută publică o scrisoare adresată de şef rabinul Moses Rosen ministrului apărării naţionale, Niculae Spiroiu, cu solicitarea de a deschide arhivele Ministerului Apărării Naţionale pentru cercetare şi acces în scopul clarificării problemelor legate de Holocaust şi de ocuparea Odesei, care sunt prezentate în arhivele Muzeului Holocaustului de la Washington.

 

1993, Bucureşti. Memorandum FCER pentru trimiterea în judecată a revistei „Europa"

Este trimis procurorului general un memorandum din partea şef rabinului Moses Rosen, în calitate de preşedinte al FCER, în scopul trimiterii în judecată a revistei „Europa" şi a directorului său, Ilie Neacşu, pentru propagandă antisemită. De asemenea, se solicită interzicerea revistei „Europa".

 

1993, Bucureşti. Proteste adresate procurorului general împotriva publicaţiilor antisemite

Sunt făcute publice două proteste adresate procurorului general, Vasile Manea Drăgulin, la aflarea faptului că a acceptat editarea şi răspândirea cărţii „Mein Kampf" a lui Adolf Hitler şi cu ocazia apariţiei unui articol antisemit în ziarul „Infractorul".

 

1993, Bucureşti. Memoriul prin care se solicită acordarea dreptului evreilor români de a primi despăgubiri din partea statului german

Şef rabinul Moses Rosen redactează un memorandum prin care solicită acordarea dreptului evreilor români de a primi despăgubiri din partea statului german. Documentul este adresat preşedintelui Congresului Mondial Evreiesc, Edgar Bronfman; vicepreşedintelui Asociaţiei de Prietenie Israel-România, Yitzhak Artzi; directorului general al Agenţiei Evreieşti, Moshe Nativ; preşedintelui Agenţiei Evreieşti, Simha Dinitz; unor membri ai organizaţiei Claims Conference; vicepreşedintelui executiv al Comitetului Mondial Evreiesc pentru despăgubiri.