Minoritatea ruteană 2003

 

24-26.01.2003, Baia Mare. Serbarea a 200 de ani de la naşterea lui Aleksander Duchnovici (1802-1865): lansare de carte, expoziţie de desen şi spectacol folcloric

Acţiunea culturală pentru celebrarea a 200 de ani de la naşterea marelui om de cultură rutean Aleksander Duchnovici a fost organizată în colaborare cu Liceul de Artă din Baia Mare. În cadrul acţiunii au avut loc lansarea volumului Aleksander Duchnovici (1802-1865) eroul mişcării de renaştere naţională a rutenilor, vernisarea expoziţiei de desene având ca temă viaţa şi activitatea marelui om de cultură şi un spectacol literar-artistic cu participarea formaţiilor artistice rutene din Dărmăneşti (jud. Suceava) şi Peregu Mare (jud. Arad), în colaborare cu corul „Prichindel" al Liceului de Artă din Baia Mare, sub coordonarea prof. Baciu Silviu şi prof. Bogdan Dragoş Pauliuc. La eveniment au fost prezenţi Adrian Iorgulescu, preşedinte al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, şi Andrei Marga, rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.

 

04-06.04.2003, Prešov (Slovacia). Comemorarea a 200 de ani de la naşterea marelui om de cultură rutean, poetul Aleksander Duchnovici

O delegaţie a UCRR a participat la Prešov în Slovacia la festivităţile prilejuite de marcarea a 200 de ani de la naşterea lui Aleksander Duchnovici. În cadrul manifestării s-au depus coroane la statuia marelui om de cultură.

 

06-08.05.2003, Suceava. Zilele Culturii Rutene

În această perioadă au loc diverse manifestări organizate de filiala locală Suceava a UCRR, la care participă invitaţi din Slovacia şi Ungaria. În cadrul acestor manifestări au loc un spectacol al grupului folcloric „Lastivocica" (Rândunica) din Dărmăneşti,  unul al grupului folcloric din Slovacia şi lansarea cărţii Apocalipsa rusină, de Francisc Oscar Gaál. După finalizarea activităţilor în Suceava, invitaţii participă la o serie de întâlniri cu membrii filialei din Dărmăneşti a Uniunii.

 

15.05.2003, Alba Iulia. Lansarea volumului „Apocalipsa rusină", de Francisc Oscar Gaál

La Librăria „Mihai Eminescu" din Alba Iulia are loc lansarea primului volum al romanului Apocalipsa rusină. Dr. Gheorghe Firczak, preşedintele UCRR, a prezentat relevanţa cărţii: „Cartea, însă, nu trebuie citită ca un epitaf şi nici măcar ca un epilog. Istoriile cuprinse în ea, deşi sfârşite, nu marchează sfârşitul istoriei pentru eroii cărţii, rusinii. Chiar dacă au fost obligaţi la retrageri forţate din istorie, rusinii nu şi-au pierdut credinţa că vremea lor va reveni. Şi iată că a revenit, mărturie stând chiar această carte, care ar fi fost de neconceput nu cu foarte mult timp în urmă. Recuperarea istoriei noastre, proces din care face parte şi acest demers publicistic, nu este uşoară. Cei care şi-au încercat asupra noastră talentele într-ale ingineriilor istorice, departe de a fi reuşit să ne anuleze ca popor, au reuşit totuşi să determine o ocultare a expresiilor conştiinţei naţionale, care iată că acum erupe din hibernare. Iarna istoriei pentru noi s-a sfârşit odată cu sucombarea ideologiilor care ne-au negat existenţa, crezând că ne pot anula ca popor prin simpla negare. Nu a fost aşa. Cuvintele detractorilor s-au dovedit inutile în faţa adevărului, nereuşind decât să ne întărească şi să ne purifice. Noi am reintrat în istorie cu fruntea sus după ce ne-am trăit apocalipsa".

 

23-25.05.2003, Komlóska (Ungaria). Zilele Rutenilor din Ungaria

Sub organizarea Autoguvernării Rutenilor din Ungaria au loc în Komlóska şi Nyíregyháza o suită de activităţi sub denumirea generică Zilele Rutenilor din Ungaria. La invitaţia făcută de Gábor Hattinger-Klebasko - preşedinte, UCRR a participat la această activitate cu o delegaţie condusă de dr. Gheorghe Firczak.

 

04-08.06.2003, Prešov (Slovacia). Al VII-lea Congres Mondial al Rutenilor şi Primul Forum Mondial al Tineretului Rutean

Are loc congresul mondial al rutenilor, ce se organizează din doi în doi ani, şi unde se stabilesc liniile directoare ale activităţii culturale a rutenilor din ţările membre ale congresului. Uniunea Culturală a Rutenilor din România devine membru cu drepturi depline alături de celelalte ţări participante: Slovacia, Cehia, Serbia, Ungaria, Ucraina, Polonia, Croaţia, SUA şi Canada.

 

16-19.06.2003, România. Vizita preşedintelui Autoguvernării rutene din Ungaria, domnul Hattinger Gábor Klebasko, în România

Preşedintelui Autoguvernării rutene din Ungaria, Gábor Hattinger-Klebasko, a răspuns invitaţiei de a vizita comunităţile rutenilor din România. La Bucureşti a întâlnit membrii Grupului Minorităţilor Naţionale din Camera Deputaţilor şi pe preşedintele acestuia, domnul Varujan Pambuccian, ai Grupului Uniunii Democrate a Maghiarilor din România şi experţi din cadrul Ministerului Culturii. În judeţul Suceava au avut loc şi întâlniri cu autorităţile locale şi judeţene, după care vizita a continuat în comunităţile din judeţul Maramureş, unde au avut loc întâlniri cu autorităţile locale ale municipiului Sighetu Marmaţiei şi cu cele judeţene din Baia Mare.

 

07.07.2003, Alba Iulia. Moare scriitorul Francisc Oscar Gaál

După o îndelungă suferinţă, trece la cele veşnice scriitorul Francisc Oscar Gaál, un mare apărător al idealurilor rutenilor din România. În ultima parte a vieţii a reuşit publicarea primului volum dintr-o serie de romane istorice, care uşurează înţelegerea istoriei, a culturii, a limbii, a spiritualităţii şi a tradiţiilor rutenilor de pe meleagurile noastre.

 

26.09.2003, Baia Mare. Spectacol folcloric: Rutenii din România se prezintă

În colaborare cu Liceul de Artă din Baia Mare, în sala de spectacole a liceului, are loc un spectacol organizat de prof. Dragoş Pauliuc, secretar general al Uniunii, şi susţinut de grupul folcloric „Lastivocica" din Dărmăneşti (judeţul Suceava), conducător prof. Maria Ciornei, şi de corul „Prichindel" al Liceului de Artă din Baia Mare, sub conducerea prof. Silviu Baciu.

 

10.12.2003, Bucureşti. UCRR participă la serbarea a 10 ani de existenţă a Consiliului Minorităţilor Naţionale

La Palatul Parlamentului a fost organizată o plenară festivă cu prilejul aniversării a zece ani de la înfiinţarea Consiliului Minorităţilor Naţionale. Din partea UCRR participă preşedintele Uniunii, dr. Gheorghe Firczak, care a transmis un mesaj participanţilor, Francisc Oscar Gal şi poetul Ivan Moisiuc.