Minoritatea ruteană 2008

 

04-06.02.2008, Bucureşti. Reuniunea Consiliului Mondial al Rutenilor şi lansarea volumului „Poporul de niciunde" al acad. Paul Robert Magocsi

La Palatul Parlamentului are loc sub organizarea UCRR lansarea cărţii Poporul de niciunde a acad. Paul Robert Magocsi, preşedintele Consiliului Mondial al Rutenilor. La lansare au participat personalităţi ale vieţii politice româneşti. În deschiderea acţiunii, oaspeţii din CMR au fost primiţi de preşedintele Camerei Deputaţilor Bogdan Olteanu, iar în plenul Camerei Deputaţilor a fost salutată delegaţia CMR. După lansare a avut loc un spectacol artistic al grupurilor folclorice „Holubok" din Peregu Mare, jud. Arad, condus de Viorica Bojcsuk, „Cervona Ruja" din Bistra, jud. Maramureş, condus de Mariana Petreţchi, şi „Lastivocica" din Dărmăneşti, jud. Suceava, condus de înv. Maria Ciornei.. După încheierea evenimentului a fost vizitat Palatul Parlamentului, apoi a avut loc prima şedinţă a CMR din anul 2008.

 

02-04.05.2008, Dărmăneşti (judeţul Suceava). Zilele Culturii Rutene

Membri ai UCRR din diferite localităţi ale ţării au participat la o serie de întâlniri cu membrii filialei Dărmăneşti. Punctul central a fost spectacolul folcloric, la care au participat grupurile folclorice „Holubok" din Peregu Mare, jud. Arad, „Cervona Ruja" din Bistra, jud. Maramureş, şi „Lastivocica", ca gazde. Toţi au gustat apoi din produse ale bucătăriei rutene din zonă preparate de membri filialei UCRR.

 

01.06.2008, România. Uniunea Rutenilor în alegerile locale

UCRR participă la alegerile locale din România în localităţile Peregu Mare, jud. Arad, Bistra, jud. Maramureş, şi Dărmăneşti, jud. Suceava, pentru funcţiile de primar, respectiv de consilieri locali. În urma alegerilor UCRR nu a reuşit câştigarea niciunui post în administraţiile locale comunale.

 

13.09.2008, Deva. Adunarea Generală a UCRR

Adunare Generală extraordinară a Uniunii, la care au participat delegaţi ai filialelor din ţară, a analizat rezultatele alegerilor locale din 2008, precum şi participarea la alegerile parlamentare. Pentru candidatura la alegerile parlamentare a fost ales dr. Gheorghe Firczak, preşedinte UCRR.

 

14.09.2008, Deva. Inaugurarea sediului UCRR

A fost inaugurat şi sfinţit noul sediu al UCRR. La acest moment au participat delegaţi din toate filialele Uniunii.

 

10-12.10.2008, Peregu Mare (judeţul Arad). Tradiţii culturale rutene

La Biserica Greco-Catolică Ruteană din Peregu Mare se celebrează hramul bisericii, Acoperământul Maicii Domnului. La această manifestare participă membri din mai multe filiale ale Uniunii. Este şi sărbătoarea „Plecării recruţilor", dedicată persoanelor care împlinesc 18 ani.

 

30.11.2008, România. Uniunea Rutenilor în alegerile parlamentare

UCRR participă la alegerile parlamentare din România în toate circumscripţiile electorale, conform Legii electorale, şi obţine un mandat de deputat prin persoana dr. Gheorghe Firczak (cu 4514 voturi, 0,07%). Activează în acel mandat parlamentar în Grupul Parlamentar al Minorităţilor Naţionale, precum şi în Comisia pentru egalitate de şanse pentru femei şi bărbaţi (cu funcţia de vicepreşedinte) şi în Comisia comună Camera Deputaţilor - Senat, respectiv în Comisia parlamentară a revoluţionarilor din Decembrie 1989. Activează în mai multe grupuri de prietenie cu alte state, dar cel mai activ grup de prietenie este cu Ungaria.

 

12-14.12.2008, Budapesta. Şedinţă trimestrială a Consiliului Mondial al Rutenilor

La Budapesta are loc ultima şedinţă a anului 2008, la care participă membrii Consiliului Mondial al Rutenilor.