Minoritatea ruteană 2010

18.05.2010, Bucureşti. Lansarea iniţiativei Alianţa Civilizaţiilor

La Palatul Parlamentului a fost lansată iniţiativa Alianţa Civilizaţiilor, eveniment care a marcat şi Ziua Internaţională a Diversităţii Culturale, sărbătorită în fiecare an, la nivel mondial, în data de 21 mai. Lansarea Alianţei Civilizaţiilor a fost organizată de Ministerul Afacerilor Externe, cu sprijinul Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO şi în parteneriat cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României şi Programul ONU – PNUD în România. Lucrările s-au derulat sub înaltul patronaj al preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase. Academicianul Răzvan Theodorescu, prof. univ. dr. George Grigore şi actriţa Maia Morgenstern au fost numiţi ambasadori naţionali pentru UNAOC. Finalul evenimentului a fost marcat de semnarea de către personalităţile prezente în Carta Alianţei Civilizaţiilor, demers care semnifică un angajament comun de promovare a diversităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase în România şi în lume. Uniunea Culturală a Rutenilor din România a fost reprezentată la eveniment de vicepreşedintele Francisc Gal.


22–23.05.2010, Krynica (Polonia). A VI-a ediţie a Bienalei Culturale Rutene/Lemky

Manifestare de prestigiu de popularizare a tradiţiilor, a culturii şi a folclorului rutean prin spectacole organizate cu participarea ansamblurilor folclorice rutene/lemky din ţările membre ale Consilului Mondial al Rutenilor.


04–06.06.2010, Deva. Adunarea Generală a Uniunii Culturale a Rutenilor din România

Adunarea Generală a Uniunii Culturale a Rutenilor din România a avut ca scop analizarea activităţii anului precedent, precum şi stabilirea acţiunilor culturale şi organizatorice viitoare. Au participat delegaţi de la filialele uniunii din Dărmăneşti (Suceava), Peregu Mare (Arad), Bistra (Maramureş), Alba Iulia şi Deva.


26–27.06.2010, Medzilaborce (Slovacia). A XLVIII-a ediţie a Festivalului Culturii şi Sportului

La acest festival UCRR a participat cu un moment folcloric tradiţional al rutenilor din Maramureş, moment apreciat de cei prezenţi. O prezenţă remarcată a fost aceea a acad. Paul Robert Magocsi, care a primit o diplomă de excelenţă din partea autorităţilor locale, precum şi din partea Consiliului Mondial al Rutenilor.


28.06.2010, Svidnic (Slovacia). Vizita delegaţiei UCRR la Muzeul Rutean

Delegaţia UCRR a vizitat cel mai important muzeu de istorie, etnografie şi folclor rutean din Slovacia, o expoziţie fabuloasă cuprinzând toate domeniile de activitate şi de cercetare istoriografică din spaţiul Europei Central-Răsăritene.


03–05.09.2010, Deva. Aniversarea a 10 ani de la înfiinţarea Uniunii Culturale a Rutenilor din România

Evenimentul a debutat cu o slujbă religioasă la Biserica Greco-Catolică „Immaculata” din Deva, oficiată de preotul Vasile Bojcsuk. A urmat şedinţa festivă, care s-a desfăşurat la Casa de Cultură a municipiului Deva. Mesajul preşedintelui României, Traian Băsescu, a fost transmis de consilierul prezidenţial Péter Ekstein Kovács. Au urmat mesajul prefectului de Hunedoara, domnul Dézsi Attila, mesajul preşedintelui Congresului Mondial al Rutenilor, Djura Papuga (Serbia), şi al secretarului acestui for, Vladimir Protivneak (Slovacia). S-a continuat cu alocuţiuni din partea organizaţiilor membre ale forului mondial rutean, a diverselor organizaţii ale minorităţilor naţionale din România. Apoi s-a vernisat expoziţia de fotografii Uniunea Culturală a Rutenilor din România – 10 ani de activitate şi s-a lansat un album de fotografii în două volume. Pe scena Casei de Cultură a urmat un spectacol aniversar susţinut de ansamblurile folclorice ale UCRR din Bistra – Maramureş, Dărmăneşti – Suceava, Peregu Mare – Arad, de grupul de muzică religioasă „Ioanisys” din Deva, precum şi de ansambluri folclorice rutene din Slovacia şi Ucraina.

 

19–21.11.2010, Bratislava (Slovacia). Rusinska Obroda – 20 ani de activitate

Delegaţia UCRR a participat la festivităţile organizate de Asociaţia Rutenilor din Slovacia cu prilejul aniversării a 20 de ani de activitate. Suita de activităţi a debutat cu spectacolul Ruthenika organizat în sala de concerte a Radio Slovacia.


22.11.2010, Bratislava (Slovacia). Ședinţa Consiliului Mondial al Rutenilor

Domnul dr. Gheorghe Firczak, președinte UCRR, a participat ca membru al acestui for la şedinţa CMR, care a avut ca punct central demararea organizării, atât la nivel central, cât şi în fiecare ţară membră a CMR, a Congresului Mondial al Rutenilor şi a Forumului Mondial al Tineretului Rutean, ce vor avea loc anul viitor în Ungaria.


16–18.12.2010, Rusky Krstur (Serbia). Ruska Matka – 20 ani de activitate

Delegaţia UCRR a participat la festivităţile organizate de Asociaţia Rutenilor din Serbia – Ruska Matka – cu prilejul aniversării a 20 de ani de activitate, activitate ce a început în 28 decembrie 1990. În cadrul spectacolului aniversar, domnul dr. Gheorghe Firczak, preşedinte UCRR, a înmânat din partea rutenilor din România o diplomă şi o plachetă aniversară. În continuare a avut loc o slujbă religioasă la Biserica „Sf. Nicolae” din localitate şi apoi prezentarea operelor dramaturgice la Festivalul de Dramaturgie de la Novi Sad.