Minoritatea ruteană 2001

 

03-04.08.2001, Petroşani (judeţul Hunedoara). Expoziţia de fotografii-document „Tradiţia mineritului în Valea Jiului - factor de unitate în diversitatea etnică"

Expoziţia este realizată de Uniunea Culturală a Rutenilor din România, în colaborare cu Forumul Democrat din România, filiala Hunedoara, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Consiliul Local al Municipiului Petroşani. Fotografiile, transpuse pe plăci fotografice, sunt realizate de topograful Gaál Oszkár de la mina Lupeni, la începutul secolului trecut şi ilustrează atât activitatea economică principală a Văii Jiului, cât şi viaţa în societatea multietnică a acestei zone. După vernisare expoziţia a fost itinerată în alte localităţi din ţară şi străinătate.

 

06-08.09.2001, Dărmăneşti (judeţul Suceava). Constituirea filialei locale a Uniunii Culturale a Rutenilor din România

În urma discuţiilor avute cu un grup de persoane din localitatea Dărmăneşti, jud. Suceava, se constituie un nucleu organizaţional format din: Bejenar Dumitru, Ciornei Maria, Iacoban Georgeta, Petreşeniuc Mircea, Bejenar Emilia, Saghin Maria, Chidoveţ Gheorghe, pentru derularea în zonă a activităţilor Uniunii.

 

14-16.09.2001, Deva. Uniunea Rutenilor din Romania organizează un seminar naţional pe tema minorităţilor naţionale

Între 14 şi 16 septembrie 2001 Uniunea Rutenilor din România a organizat la Deva seminarul naţional cu tema „Minorităţile naţionale, factor constructiv în procesul integrării României în Uniunea Europeană".