Minoritatea ruteană 2005

 

20-22.05.2005, Budaörs (Ungaria). Zilele Culturale ale Rutenilor din Ungaria

La invitaţia preşedintelui Autoguvernării Rutenilor din Ungaria, domnul Gábor Hattinger-Klebasko, o delegaţie a UCRR participă la aceste manifestări. Grupul folcloric „Lastivocica" din Dărmăneşti (jud. Suceava), condus de înv. Maria Ciornei, interpretează o suită de cântece tradiţionale rutene din Bucovina. Un alt moment al zilei a fost lansarea unui volum de poezii rutene pentru copii, autor Gábor Hattinger-Klebasko.

 

16-18.06.2005, Miskolc (Ungaria). Lansare de carte a academicianului Paul Robert Magocsi

Cu ocazia aniversării de 60 de ani a acad. Paul Robert Magocsi de la Universitatea din Toronto, Canada, Autoguvernarea Rutenilor din România a organizat o lansare de carte ce cuprinde cea mai mare parte a activităţii sale publicistice, în semn de apreciere a muncii depuse de-a lungul timpului pentru cunoaşterea istoriei rutenilor de pretutindeni. Ca preşedinte al Consiliului Mondial al Rutenilor, acad. Paul Robert Magocsi, împreună cu membri ai Consiliului, printre care şi preşedintele UCRR, domnul dr. Gheorghe Firczak, au participat la o slujbă religioasă în localitate. În cadrul manifestărilor, UCRR a acordat domnului acad. Paul R. Magocsi o diplomă de apreciere a activităţii sale.

 

19-21.06.2005, Bucureşti, Vizita academicianului Paul Robert Magocsi

Preşedintele Consiliului Mondial al Rutenilor, acad. Paul Robert Magocsi, a efectuat o vizită în România la invitaţia Uniunii Culturale a Rutenilor din România. Vizita s-a desfăşurat pe durata a două zile şi a constat în întâlniri cu membri ai vieţii politice şi culturale din România. Au fost organizate întâlniri cu membrii Uniunii din comunităţi rutene, precum şi cu membrii Grupului Parlamentar al Minorităţilor Naţionale, cu membrii ai Grupului Parlamentar al UDMR şi cu Attila Markó, secretar de stat în Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului.

 

23-25.06.2005, Krynica (Polonia). Al VIII-lea Congres Mondial al Rutenilor şi al II-lea Forum al Tineretului Rutean

Este primul congres la care UCRR participă cu drepturi depline prin delegatul său în Consiliul Mondial al Rutenilor, dr. Gheorghe Firczak. La acest congres se analizează activitatea din perioada celor doi ani ce au trecut de la congresul anterior desfăşurat la Prešov, în Slovacia. Ca preşedinte al Consiliului Mondial al Rutenilor este ales acad. Paul Robert Magocsi şi vicepreşedinte este ales dr. Gheorghe Firczak, în semn de apreciere a muncii depuse în activitatea de recunoaştere naţională şi internaţională a rutenilor din România. Sighetu Marmaţiei, România, este desemnat ca locaţie a celui de-al IX-lea Congres Mondial al Rutenilor şi celui de-al III-lea Forum Mondial al Tineretului Rutean. În acelaşi timp are loc al II-lea Forum al Tineretului Rutean.

 

22-24.07.2005, Pécs (Ungaria). Comemorarea academicianului Antal Hodinka

La Pécs, Autoguvernarea Ruteană din Ungaria a organizat o serie de acţiuni culturale de evocare a activităţii marelui om de cultură rutean acad. Antal Hodinka. La această manifestare  UCRR a participat cu grupul folcloric „Lastivocica" din Dărmăneşti (jud. Suceava), condus de înv. Maria Ciornei şi poetul Ivan Moisiuc. La încheierea manifestărilor s-au depus coroane la placa comemorativă dezvelită cu un an înainte, când s-au sărbătorit 140 de ani de la naşterea acad. Antal Hodinka.

 

07-09.10.2005, Peregu Mare (judeţul Arad). Zilele Culturii Rutene

Are loc o acţiune culturală de amploare, cu participarea Preasfinţitului Milan Šašik, episcop de Mukacsevo - Ucraina, şi a Preasfinţitului Alexandru Mesian, episcop de Lugoj, alături de membri ai Consiliului Mondial al Rutenilor şi artişti din Ucraina, Slovacia şi Serbia. A fost celebrată o slujbă religioasă în Biserica Greco-Catolică Ruteană din Peregu Mare, urmată de o expoziţie despre marele om de cultură rutean Aleksander Duchnovici şi apoi de un spectacol folcloric şi prezentarea unor obiceiuri şi tradiţii din zonă.

 

04-06.11.2005, Rusky Krstur (Serbia). Reuniune a Consiliului Mondial al Rutenilor

La Rusky Krstur, o localitate din Serbia cu populaţie ruteană majoritară, are loc a patra şedinţă ordinară a Consiliului Mondial al Rutenilor, cu participarea membrilor acestui for din toate ţările reprezentate, având ca scop analizarea activităţii culturale pe parcursul anului, precum şi a ecourilor celui de-al VIII-lea Congres Mondial al Rutenilor de la Krynica, Polonia

 

07.11.2005, Prešov (Slovacia). Moare Vasil Turok-Hetes

Trece la cele veşnice Vasil Turok-Hetes (08 ianuarie 1940 - 07 noiembrie 2005), om de cultură, scriitor şi dramaturg rutean. A fost primul preşedinte al Consiliului Mondial al Rutenilor (2000-2002) şi director al Teatrului „Aleksander Duchnovici" din Prešov, locul în care s-au jucat multe dintre piesele sale de teatru. O delegaţie a UCRR participă la funeralii, depunând o coroană ca omagiu din partea rutenilor din România.

 

14.11.2005, Washington (SUA). Preşedintele Congresului Mondial al Rutenilor s-a întâlnit cu diplomaţii
Acad. Paul Robert Magocsi, preşedintele Congresului Mondial al Rutenilor, a iniţiat o serie de întâlniri cu membri ai corpului diplomatic acreditat în capitala SUA din ţările în care există organizată mişcarea ruteană afiliată Consiliului Mondial al Rutenilor, printre care şi România.

 

09-11.12.2005, Baia Mare. Lansare de carte şi spectacol folcloric

În holul Prefecturii Maramureş se lansează al doilea volum volum al romanului Apocalipsa rusină - Principele, al regretatului Francisc Oscar Gaál. Prezentarea volumului este realizată de istoricul dr. Gheorghe Firczak şi de fiul scriitorului, Francisc Oscar Gal. După prezentare are loc un spectacol de cântece tradiţionale de Crăciun în limbile ruteană şi română.