Minoritatea ruteană 2002

 

22-23.01.2002, Baia Mare. Expoziţia de fotografii-document „Tradiţia mineritului în Valea Jiului - factor de unitate în diversitatea etnică"

Expoziţia de fotografii este realizată în colaborare cu Muzeul de Istorie Maramureş şi exemplifică în imagini viaţa socială a diverselor comunităţi etnice din zonele miniere.

 

12.02.2002, Bucureşti. Expoziţia de fotografii-document „Tradiţia mineritului în Valea Jiului - factor de unitate în diversitatea etnică"

Expoziţia de fotografii itinerantă este vernisată în spaţiile expoziţionale ale Palatului Parlamentului. Este primită cu interes atât de specialiştii în domeniu, cât şi de persoane care au dorit cunoaşterea vieţii sociale a diverselor comunităţi etnice din zonele miniere de la începutul secolului trecut. Au fost prezente la vernisaj personalităţi ale vieţii publice din România şi din străinătate, fiind invitaţi şi reprezentanţi ai ambasadelor ţărilor unde trăiesc ruteni.

 

17-19.06.2002, Budapesta (Ungaria). Uniunea Culturală a Rutenilor din România organizează o expoziţie şi lansări de carte la Centrul Cultural Român din Budapesta

Cu sprijinul Centrului Cultural Român şi al Ambasadei României de la Budapesta se vernisează în data de 17 iunie expoziţia Tradiţia mineritului în Valea Jiului - factor de unitate în diversitatea etnică. Expoziţia este urmată de prezentarea a două lucrări apărute sub îngrijirea Uniunii Culturale a Rutenilor din România: Rutenii/Rusinii, un popor pe nedrept uitat, autor dr. Gheorhe Firczak, şi România - Vatican: 1920-1940. Relaţii diplomatice, autor dr. Adela Herban. După prezentare, oaspeţii au audiat o serie de cântece tradiţionale rutene în interpretarea vocală a d-rei Dana Elena Saghin, acompaniată la pian de prof. Dragoş Pauliuc.

 

05-07.07.2002, Budapesta (Ungaria). Schimburi culturale cu rutenii din Ungaria

În urma definitivării unor parteneriate cu rutenii din Ungaria, respectiv cu Autoguvernarea Ruteană din Budapesta, au fost iniţiate o serie de activităţi comune pentru prezentarea particularităţilor rutenilor din diverse ţări. Astfel, rutenii din România au participat la Zilele Rutenilor din Ungaria printr-o delegaţie condusă de preşedintele Uniunii, dr. Gheorghe Firczak, cu o expoziţie de fotografii, o prezentare de carte şi un moment folcloric tradiţional rutean din România.

 

12-14.08.2002, Prešov (Slovacia). Vizită la sediul Uniunii Rutenilor din Slovacia

În urma parteneriatelor propuse de diverse organizaţii ale rutenilor, s-au demarat activităţi comune cu organizaţii ale rutenilor din alte ţări. O delegaţie a Uniunii Rutenilor din România a fost oaspetele preşedintelui asociaţiei rutenilor din Slovacia, Aleksander Zozulak, la sediul din Prešov.

 

22-25.08.2002, Sighişoara. ProEtnica 2002

UCRR participă cu grupul folcloric „Lastivocica" din Dărmăneşti, condus de înv. Maria Ciornei, cu spectacole pe scenele din cetate şi din Piaţa Mare, şi cu un recital de poezie al poetului Ivan Moisiuc, acompaniat cu muzică tradiţională ruteană de prof. Bogdan Dragoş Pauliuc.