Minoritatea italiană 2015

 

31.01.2015, Bucureşti. A fost inaugurat centrul cultural Casa d'Italia

La sfârşitul lunii ianuarie a avut loc un moment important pentru istoria etnicilor italieni din România: a fost inaugurat centrul cultural Casa d'Italia, în care poate fi vizitat un muzeu permanent al minorităţii. La eveniment au participat oficialităţi reprezentând Preşedinţia României, Guvernul României, Parlamentul, Parlamentul European, Ambasada şi Consulatul Italiei, Institutul Italian de Cultură şi societatea civilă. (Vezi plic 14, fila 25, Piazza Romana.)

 

23.02.2015, Bucureşti. Noi demersuri pentru învăţământul în limba maternă italiană

Ioana Grosaru, preşedintele Asociaţiei Italienilor din România - RO.AS.IT., s-a întâlnit cu Sorin Cîmpeanu, ministrul educaţiei şi cercetării. Tema centrală a întrevederii a fost învăţământul în limba maternă italiană. Doamna Grosaru a prezentat situaţia etnicilor italieni în ceea ce priveşte educaţia şi a subliniat necesitatea continuării demersurilor pentru înfiinţarea unor clase cu predare în limbă italiană ca limbă maternă atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe din ţară. Pe aceleaşi coordonate s-a situat şi discuţia cu inspectorul general şcolar al municipiului Bucureşti, Constantin Trăistaru.

 

02.03.2015, Bucureşti. Ceremonia de înmânare a legitimaţiilor de italofon

La reşedinţa ambasadorului Italiei la Bucureşti a avut loc o ceremonie de înmânare a legitimaţiilor de italofon celor treizeci de personalităţi române înscrise în ordinul italofonilor, foşti cursanţi de limba italiană, aleşi pentru cunoaşterea profundă a limbii şi a culturii italiene şi reprezentanţi iluştri din cele mai diferite domenii:  de la arta gastronomiei şi politică până la operă şi muzică clasică, trecând prin lumea academică şi a sportului.

Printre cei care au primit legitimaţie de italofon s-a numărat şi Andi Grosaru, secretarul general al Asociaţiei Italienilor din România - RO.AS.IT. (Vezi plic 15, fila 26, Piazza Romana.)

 

20.03.2015, Ipoteşti. Inaugurarea secţiei de italiană a Bibliotecii Naţionale de Poezie din Ipoteşti

Cu ocazia Zilei Mondiale a Poeziei, la Ipoteşti a avut loc inaugurarea secţiei de limbă italiană din cadrul Bibliotecii Naţionale de Poezie, în prezenţa delegaţiei Asociaţiei Italienilor din România - RO.AS.IT., care a făcut donații pentru fondul de carte.

 

08.04.2015, Bucureşti. Etnici italieni din Bacău şi Galaţi, invitaţi la Liceul „Dante Alighieri"

La Liceul „Dante Alighieri" din Bucureşti s-a desfăşurat un proiect ce a vizat promovarea şi conservarea limbii materne italiene. În prezenţa doamnei inspector general Ana Elisabeta Naghi, de la Direcţia Generală Învăţământ în Limbile Minorităţilor, delegaţii ale etnicilor italieni din Bacău şi Galaţi s-au întâlnit cu cadrele didactice ale singurei instituţii de învăţământ din România cu clase de limbă maternă italiană, de la nivelul preşcolar la cel liceal.

Evenimentul a fost deschis de masa rotundă cu tema „Modele de bune practici în implementarea învăţământului cu predare în limba italiană", prilej cu care s-au purtat discuţii relevante în contextul demersurilor întreprinse de RO.AS.IT., minister şi comunităţile locale pentru introducerea unor clase pregătitoare cu predare în limba maternă italiană în Colegiul Naţional „Ferdinand I" Bacău şi la Liceul „Emil Racoviţă" Galaţi. (Vezi plic 16, fila 27, Piazza Romana.)

 

27.04.2015, Roma. Vizită în Italia a preşedintelui Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a mers într-o vizită oficială în Italia, unde există cea mai mare comunitate de români din afara graniţelor României. Pe agenda vizitei s-au aflat convorbiri cu omologul său şi cu premierul italian, precum şi o întâlnire cu români stabiliţi acolo.

 

04.07.2015, Bruxelles. Participare la Congresul Tinerilor Democraţi

Organizaţia de tineret a Asociaţiei Italienilor din România - RO.AS.IT. a participat la Consiliul Tinerilor Democraţi Europeni (T.D.E.), desfăşurat la Bruxelles. La reuniune au mai participat reprezentanţi ai organizaţiilor membre din Croaţia, Franţa, Spania, San Marino, Slovacia şi Germania.

 

08.07.2015, Bucureşti. Vizita la Bucureşti a ministrului afacerilor externe şi al cooperării internaţionale al Republicii Italiene

Aflat în vizită în România, ministrul afacerilor externe şi al cooperării internaţionale al Republicii Italiene, Paolo Gentiloni, s-a întâlnit cu reprezentanţii minorităţii italiene din România, arătându-şi interesul pentru această comunitate.

 

18.07.2015, Bucureşti. Influenţe italiene în istoria artei teatrale din România

La centrul cultural Casa d'Italia din Bucureşti a avut loc un salon în cadrul căruia criticul şi istoricul de teatru Jean Cazaban a prezentat felul în care au contribuit italienii ca actori, scenarişti sau regizori la activitatea teatrului în România.

 

26-27.08.2015, Milano. Participare la Expo Milano

La invitaţia Ministerului Afacerilor Externe, Asociaţia Italienilor din România - RO.AS.IT. a participat la Expo Milano 2015. Asociaţia a organizat, la pavilionul României, o serie de evenimente cultural-artistice cu tema „Rolul şi specificul emigraţiei italiene în România", menite să promoveze minoritatea italiană din ţara noastră.

Programul participării Asociaţiei Italienilor din România - RO.AS.IT. la Expo Milano a cuprins proiecţii de filme cu şi despre comunitatea italiană din România, recitaluri de chitară clasică,  momente artistice, dar şi prezentări gândite în acord cu tema expoziţiei - „Hrănind planeta. Energie pentru viaţă" - precum „Ocupaţii şi tradiţii culinare ale etnicilor italieni din România" şi „Materiale şi meserii care dau viitor trecutului". (Vezi plic 17, fila 28, Piazza Romana.)

 

18.09.2015, Bucureşti. Echipa de minifotbal a minorităţii italiene a participat la Cupa Diversităţii

Echipa de minifotbal a minorităţii italiene din România a participat la prima ediţie a Cupei Diversităţii, competiţie organizată de Departamentul pentru Relaţii Interetnice, în parteneriat cu Federaţia Română de Fotbal.

Italienii au terminat pe locul al treilea în clasamentul Grupei A la Cupa Diversităţii, după formaţiile similare ale Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România (cea care avea să şi câştige turneul) şi a Uniunii Democratice a Maghiarilor din România (câştigătoarea medaliei de bronz la final). Din grupă a mai făcut parte echipa Uniunii Democrate a Cehilor şi Slovacilor din România. (Vezi plic 20, fila 31, blog Romulus şi Remus.)

 

16-17.10.2015, Iaşi. A VIII-a ediţie a Festivalului Interetnic „Confluenţe"

Asociaţia Italienilor din România - RO.AS.IT. a organizat, la Iaşi, cea de-a opta ediţie a Festivalului Interetnic „Confluenţe", care a reunit ansambluri de dansuri tradiţionale ale etnicilor germani, greci, maghiari, polonezi, ruşi-lipoveni, romi, sârbi, tătari, ucraineni şi italieni.

 

31.10.2015, Cluj-Napoca. Întâlniri cultural-artistice italiene

Centrul de Cultură Urbană „Casino" şi Institutul Italian de Cultură din Cluj-Napoca au găzduit o serie de prezentări susţinute de omul de cultură italian Antonio Rizzo, precum şi momente artistice cu participarea unor artişti reprezentativi pentru minoritatea italiană din România: Antonio Furnari, Bianca Luigia şi Remus Manoleanu, Ștefan Lupu, dansatorii ansamblului „Di nuovo insieme".

 

03.12.2015, Bucureşti. Expoziţie la Palatul Parlamentului. „Mozaic plastic. Artişti plastici italieni şi invitaţii lor"

Asociaţia Italienilor din România - RO.AS.IT. a organizat, în Sala „Constantin Brâncuşi" a Palatului Parlamentului, expoziţia „Mozaic plastic. Artişti plastici italieni şi invitaţii lor". Au fost expuse lucrări de referinţă ale artiştilor: Gabrel Baban, Călin Baban, Marius Mateas, Traian Boicescu, Viorica-Ana Moruz, Mihaela Mateescu Profiriu, Angela Tomaselli, Danita Petcov Cuzmanov, Mihaela Panaitescu, Celine Ali, Eugen Holban, Botár László, Miron Topciu, Constantin Conghilete.