Minoritatea italiană 2012

 

10.06.2012, Curtici. Aleşi locali cu origini italiene

Doi dintre candidaţii cu origini italiene au câştigat alegerile pentru Primăria din Brezoi, respectiv Greci. La Curtici (județul Arad), alianţa Alternativa Civică Arădeană, din care a făcut parte şi RO.AS.IT., a câştigat două locuri în Consiliul Local şi un post de viceprimar. La alegerile pentru Consiliul Local, alianţa s-a situat pe locul secund în topul preferinţelor, după U.S.L. (Vezi plic 10, filele 18 şi 19, Piazza Romana.)

 

23.06.2012, România. RO.AS.IT. a devenit partener în G.A.L. „Valea Siretului"

Asociaţia Italienilor din România - RO.AS.IT. a devenit partener al Grupului de Acţiune Locală „Valea Siretului" (G.A.L.V.S.), înfiinţat pentru a sprijini zona de nord-est a judeţului Neamţ (comunele Săbăoani, Tămăşeni, Doljeşti) şi zona de sud-est a judeţului Iaşi (comuna Răchiţeni).

 

26.06.2012, Bucureşti. A fost decernată diploma „Mansi Barberis"

Ca în fiecare an, Asociaţia Italienilor din România - RO.AS.IT. a decernat diploma „Mansi Barberis" pentru încurajarea tinerelor talente. Distincţia i-a fost acordată, pentru interpretare şi creaţie, elevei Ana Elena Albu, din clasa a XII-a a Colegiului Naţional de Muzică „George Enescu" din Bucureşti, clasa profesor Doina Paron-Floriştean.

 

09-19.07.2012, Tulcea. Tabăra interetnică „Italieni pe meleagurile Dobrogei"

Asociaţia Italienilor din România - RO.AS.IT. a organizat o tabără pentru copiii etnicilor italieni, la care au fost invitaţi să participe şi reprezentanţi ai altor minorităţi naţionale.

 

26.08.2012, Brezoi. RO.AS.IT. a împlinit 20 de ani de existenţă

Asociaţia Italienilor din România - RO.AS.IT. a împlinit 20 de ani de existenţă. Momentul a fost celebrat prin organizarea unui spectacol de excepţie în oraşul Brezoi, acolo unde există o importantă comunitate de etnici italieni. În deschiderea evenimentului au vorbit Mircea Grosaru, preşedintele RO.AS.IT. şi deputat din partea minorităţii italiene în Parlamentul României, şi primarul de origine italiană al oraşului Brezoi. (Vezi plic 9, fila 15, www.roasit.ro.)

 

25.10.2012, Bucureşti. Istoricul Radu Coroamă a fost decorat de Majestatea Sa regele Mihai I

În zi aniversară pentru Majestatea Sa regele Mihai I, a avut loc la Palatul Elisabeta din Bucureşti o ceremonie în cadrul căreia Majestatea Sa şi Alteţa Sa Regală principesa moştenitoare Margareta au decorat proeminente personalităţi ale lumii culturale, sociale, politice şi economice româneşti. Printre cei care s-au bucurat de acest privilegiu s-a numărat şi prof. Radu Coroamă, reputatul istoric şi muzeograf cu origini italiene, fiu al Soranei Coroamă Stanca, regizoare şi scenaristă de excepţie, descendentă a familiei Barberis-Ademolo. 

 

16.11.2012, Bucureşti. Protocol între Asociaţia Italienilor din România şi Partidul Democrat European

Asociaţia Italienilor din România - RO.AS.IT. a încheiat un protocol de colaborare cu Partidul Democrat European (P.D.E.) şi cu Institutul Democraţilor Europeni (I.D.E.). Parteneriatul a fost parafat la sediul RO.AS.IT. din str. Lipscani, fiind semnat de dl Mircea Grosaru, respectiv de reprezentanţii Partidului Democrat European. (Vezi plic 9, fila 17, www.roasit.ro.)

 

24.11.2012, Bucureşti. Lansarea cărţii-album „Italienii din România. O istorie în imagini"

În cadrul Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus, a fost lansată cartea-album „Italienii din România. O istorie în imagini" realizată de Ioana Grosaru şi Gabriela Tarabega. Aceasta reprezintă o lucrare de referinţă pentru istoria etnicilor italieni din România, prin imaginile-document şi poveștile de viaţă pe care le cuprinde. Lansarea a fost făcută în prezenţa multor etnici italieni, membri ai RO.AS.IT, precum şi a liderilor comunităţilor de etnici italieni din Bucureşti, Suceava, Iaşi, Petroşani, Brezoi, Galaţi, Piatra Neamţ şi Tulcea.

În cadrul aceluiaşi târg de carte, la standul RO.AS.IT. a fost organizată masa rotundă „20 de ani de apariţie neîntreruptă a publicaţiilor periodice ale comunităţii italiene". Invitaţi speciali au fost dl Modesto Ferrarini, părintele primei publicaţii în limba italiană din Bucureşti de după Revoluţie, şi dl Ligiu Forgiarini din Iaşi, unul dintre fondatorii publicaţiei „Columna". (Vezi plic 19, fila 30, copertă.)

 

09.12.2012, Bucureşti. Mircea Grosaru, din nou victorios în alegerile parlamentare

Alegerile legislative din 2012 din România au avut loc în 9 decembrie. Prezenţa la vot a fost de 41,76%. Preşedintele Asociaţiei Italienilor din România - RO.AS.IT., Mircea Grosaru, a obţinut 7 943 de voturi, obţinând un nou mandat în Camera Deputaţilor. (Vezi plic 18, fila 29.)

 

18.12.2012, Galaţi. Etnicii italieni au sărbătorit Ziua Minorităţilor

Etnicii italieni din judeţul Galaţi au participat la evenimentul organizat de Consiliul Judeţean Galaţi cu ocazia Zilei Minorităţilor.