Minoritatea italiană 2009

 

26.02.2009, Suceava. Întâlnire cu autorităţile locale

Deputatul minorităţii italiene din România, Mircea Grosaru, a participat la întâlnirea dintre prim-ministrul Emil Boc şi ministrul dezvoltării, Vasile Blaga, cu autorităţile locale şi judeţene din Suceava, Botoşani şi Neamţ, prilej cu care la sediul Consiliului Judeţean Suceava s-au semnat proiectele de finanţare pentru infrastructura judeţelor sus-amintite. Au fost prezenţi primari din judeţul Suceava, dar şi parlamentarii din judeţele Suceava, Botoşani şi Neamţ.

 

27.03.2009, Fălticeni. Expoziţia „Amintiri suprapuse"

Asociaţia Italienilor din România - RO.AS.IT. a organizat, la Muzeul „Ion Irimescu" din Fălticeni, expoziţia intitulată „Amintiri suprapuse" a artistei Angela Tomaselli. Încă de la înfiinţarea sa, RO.AS.IT. a sprijinit promovarea artiştilor cu origini italiene, organizând an de an expoziţii, în cadrul cărora aceştia şi-au prezentat lucrările.

Vezi plic 12.

 

22-24.04.2009, Roma. Vizita unei delegaţii a Parlamentului României la Roma

La invitaţia domnului Gianfranco Fini, preşedinte al Camerei Deputaţilor din Parlamentul Republicii Italiene, o delegaţie de deputaţi ai Parlamentului României, condusă de preşedinta Camerei Deputaţilor, doamna Roberta Alma Anastase, a efectuat o vizită la Roma. Din delegaţie a făcut parte şi Mircea Grosaru, reprezentantul minorităţii italiene în Parlamentul României. Au avut loc convorbiri, oficiale şi amicale, ce au avut ca subiect situaţia românilor din Italia, cât şi stadiul şi evoluţia relaţiilor româno-italiene. Preşedintele Fini a fost atât de încântat de prezenţa delegaţiei noastre, încât a ţinut să-i prezinte pe membrii acesteia preşedintelui Senatului domnul Renato Giuseppe Schifani şi primarului Romei domnul Gianni Alemanno, cu care s-au întreţinut cordial. Programul delegaţiei a inclus şi o vizită la şcoala din Ladispoli (provincia Roma), prima şcoală din Italia cu predare în limba română.

 

02.06.2009, Bucureşti. Mircea Grosaru decorat de preşedintele Italiei

De ziua Italiei, E.S. Mario Cospito, ambasadorul Italiei la Bucureşti, în numele preşedintelui Giorgio Napolitano, i-a acordat deputatului Mircea Grosaru, preşedintele Asociaţiei Italienilor din România, Steaua Republicii Italiene în rang de cavaler (Ordine della Stella della Solidarieta Italiana) pentru întreaga activitate desfăşurată în slujba comunităţii italiene din România.

 

2009, România. Etnicii italieni în România

În toate judeţele ţării există comunităţi de etnici italieni cu membri înscrişi în Asociaţia Italienilor din România - RO.AS.IT. Comunităţile mai numeroase sunt cele din: Iaşi, Suceava, Timişoara, Craiova, Brezoi, Galaţi, Bacău, Târgovişte, Greci (jud. Tulcea).