Minoritatea italiană 2011

 

01.03.2011, Bucureşti. Parteneriat între RO.AS.IT. şi A.N.S.T.

Asociaţia Italienilor din România - RO.AS.IT. a intrat în rândul partenerilor Asociaţiei Naţionale pentru Sport şi Tineret.

 

16.03.2011, Bucureşti. Întâlnire pe tema „Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare"

O delegaţie a Asociaţiei Italienilor din România - RO.AS.IT., condusă de preşedintele său, deputatul Mircea Grosaru, s-a întâlnit cu un grup de reprezentanţi ai Consiliului Europei, care a evaluat modul în care se aplică în România „Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare", document internaţional care a fost ratificat de ţara noastră prin Legea 282/2007 şi a intrat în vigoare la 1 mai 2008.

Subiectul întrevederii a fost legat de promovarea limbii italiene în România, de recunoaşterea limbii italiene ca expresie a diversităţii culturale, de folosirea limbii italiene în educaţie, precum şi de alte aspecte ce ţin de viaţa comunităţii italiene din România.

Din delegaţia RO.AS.IT. a făcut parte şi directoarea Liceului „Dante Alighieri", Maria Dan.

 

17.03.2011, Bucureşti. Marcarea a 150 de ani de la Unificarea Italiei

Reprezentanţii RO.AS.IT. au participat la ceremonia organizată de Ambasada Italiei la statuia lui Giuseppe Garibaldi, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la Unificarea Italiei. (Vezi plic 8, fila 10, Piazza Romana.)

 

02.04.2011, Brezoi. Finanţare pentru Biserica Romano-Catolică din Brezoi

„Asociaţia Italienilor din România încearcă să conserve şi să ducă mai departe tradiţiile şi cultura aduse la Brezoi de înaintaşi", declara deputatul Mircea Grosaru pentru ziarul „Piazza Romana". „În ultima vizită făcută la Roma, nu am uitat nici românii din Italia. Avem promisiunea din partea parlamentarilor italieni de recunoaştere a Bisericii Ortodoxe. În Asociaţia noastră sunt şi catolici, şi ortodocşi.

Anul trecut, am obţinut finanţări pentru trei biserici italiene din România. Astfel, s-au făcut lucrări de consolidare la biserica din comuna tulceană Greci, la biserica italiană din Bucureşti şi la biserica catolică din Craiova. Anul acesta, intenţionăm să finanţăm biserica de aici, din Brezoi."

 

06.04.2011, Bucureşti. Acţiune a grupului parlamentar de prietenie cu Republica Italia

Grupul parlamentar de prietenie România-Italia a primit vizita domnului Renzo Tondo, preşedintele regiunii autonome Friuli Venezia Giulia. În cadrul discuţiilor a fost abordată colaborarea bilaterală româno-italiană, în special sub aspectul cooperării regionale.

 

30.05.2011. Bucureşti. Expoziţie la Palatul Parlamentului

Asociaţia Italienilor din România - RO.AS.IT. a organizat la Palatul Parlamentului expoziţia de fotografii-document „De la emigrare la integrare".

Evenimentul a fost dedicat Zilei Republicii Italiene, coincizând cu împlinirea a 18 ani de activitate neîntreruptă a RO.AS.IT. în slujba comunităţii italienilor din România.

Cu ocazia vernisării de la Palatul Parlamentului, expoziţiei i s-a adăugat o nouă secţiune, „Contribuţii italiene la arhitectura Bucureştiului", cu fotografii actuale, tipărite într-o tehnică specială. De asemenea, la eveniment a participat cu lucrări şi sculptorul de origine italiană Horia Colobicchio.

Ambasada Italiei la Bucureşti a acordat înaltul său patronaj pentru toate manifestările expoziţionale desfăşurate sub genericul „De la emigrare la integrare".

 

30-31.05.2011, Bucureşti. Reuniune interguvernamentală româno-italiană

Premierul italian Silvio Berlusconi a întreprins o vizită la Bucureşti pentru o reuniune interguvernamentală româno-italiană. În cele două zile au avut loc întâlniri bilaterale la care a participat deputatul Mircea Grosaru, preşedintele RO.AS.IT., în calitate de reprezentant al minorităţii italiene din România.

Atât şeful Guvernului României, cât şi Silvio Berlusconi au arătat importanţa relaţiilor de prietenie între cele două ţări. S-a vorbit despre eliminarea restricţiilor de pe piaţa muncii pentru românii din Italia. (Vezi plic 9, fila 14, Piazza Romana.)

 

02.06.2011, Bucureşti. Mario Nardin a primit Diploma de Onoare de la ambasadorul Italiei

Omul de ştiinţă Mario Nardin, membru de marcă al RO.AS.IT., a primit Diploma de Onoare pentru întreaga activitate din partea ambasadorului Italiei la Bucureşti, Excelenţa Sa Mario Cospito. Într-o alocuţiune ce a precedat momentul acordării distincţiei, la recepţia oferită în 2 iunie, cu ocazia Zilei Republicii, ambasadorul Mario Cospito a mulţumit Asociaţiei Italienilor din România pentru buna colaborare cu ambasada. (Vezi plic 9, fila 11, www.roasit.ro.)

 

01.09.2011, Bucureşti. Ne-a părăsit celebrul chirurg Alexandru Pesamosca

După o lungă suferinţă, prof. doctor Alexandru PESAMOSCA, eminent chirurg pediatru, membru marcant al comunităţii italienilor din România, s-a stins din viaţă. În 60 de ani de activitate desfăşurată în spitalele „Grigore Alexandrescu" şi „Marie Curie", Alexandru Pesamosca a făcut 40 000 de intervenţii chirurgicale, adevărate minuni, reuşind să redea copiilor cu malformaţii un chip normal şi un surâs drăgălaş, plin de recunoştinţă. A fost întemeietor de şcoală în domeniul chirurgiei pediatrice, elevii săi l-au respectat şi l-au iubit, cerându-i sfatul competent până în ultimele săptămâni de viaţă.

 

15.09.2011, Bucureşti. Înfiinţarea clasei de filologie în limba italiană ca limbă maternă la Liceul „Dante Alighieri"

Din anul şcolar 2011-2012, în cadrul Liceului „Dante Alighieri" din Bucureşti a fost creată o clasă a IX-a de filologie cu predare în limba maternă italiană. „Din această clasă vor face parte italieni şi români care cunosc foarte bine limba italiană", a declarat Maria Dan, directoarea Liceului „Dante Alighieri", care a mai avut o veste bună pentru etnicii italieni din Bucureşti: există un proiect şi pentru înfiinţarea a opt clase I-IV cu predare în limba italiană, câte două pe fiecare nivel. Proiectul avea să se concretizeze. (Vezi plic 5, fila 6, Romulus şi Remus.)

 

15-16.09.2011, Bucureşti. Vizita preşedintelui Giorgio Napolitano

Mircea Grosaru, preşedintele Asociaţiei Italienilor din România - RO.AS.IT. şi reprezentantul etnicilor italieni în Parlamentul României, a făcut parte din grupul de oficialităţi române care s-au întâlnit, la Palatul Cotroceni, cu delegaţia italiană condusă de preşedintele Giorgio Napolitano, însoţit de ministrul italian de externe, Franco Frattini. România a fost reprezentată de preşedintele Traian Băsescu, de ministrul de externe Teodor Baconschi, de deputatul minorităţii italiene în Parlament, Mircea Grosaru, de ambasadorul României la Roma, Răzvan Rusu, şi de consilieri ai preşedintelui României.

În ziua următoare, Mircea Grosaru a condus delegaţia etnicilor italieni, care s-a întâlnit cu şeful statului italian la Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti. Mircea Grosaru a fost felicitat personal de preşedintele Italiei pentru activitatea depusă în vederea promovării limbii, a culturii şi a drepturilor minorităţii italiene în România. (Vezi plic 9, fila 12, www.roasit.ro.)

 

18.09-01.10.2011, Italia. Întâlnire peste veacuri

Asociaţia Italienilor din România - RO.AS.IT. a organizat proiectul intitulat  „Întâlnire peste veacuri". Realizat cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României, acest proiect s-a constituit într-un drum refăcut, în sens invers, pe urmele strămoşilor, fiind vizitate mai multe localităţi din nordul Italiei, unde cei 32 de participanţi s-au întâlnit cu oficialităţi, rude, prieteni şi cunoştinţe. Itinerariul a inclus: Bolzano, Trento, Predazzo, Calavese, Bergamo, Milano, Venezia, Pordenone, Valvazone şi Udine. Cei mai mulţi membri ai delegaţiei au fost etnici italieni din Bucureşti, Brezoi, Galaţi, Bacău, Suceava, Falticeni, Piteşti, Câmpulung Muscel, Petroşani, Sibiu.  Printre activităţile la care au luat parte s-a numărat şi participarea la festivalul „România - Tradiţii şi valori europene" din Milano, alături de Asociaţia Românilor din Italia - A.R.I. (Vezi plic 7, fila 9, Siamo di nuovo insieme.)

 

19.10.2011, Bucureşti. 100 de ani de emigraţie italiană în România

I.N.A.S. a organizat, în colaborare cu Asociaţia Italienilor din România - RO.AS.IT., la Palatul Parlamentului, conferinţa cu titlul „100 de ani de emigraţie italiană în România: de la artişti şi meşteşugari la iniţiativa economică modernă". Evenimentul s-a bucurat de patronajul Ambasadei Italiei la Bucureşti. Au luat cuvântul Excelenţa Sa Mario Cospito, ambasadorul Italiei în România, deputatul Mircea Grosaru, reprezentantul minorităţii italiene în Parlamentul României și  preşedintele RO.AS.IT., dl Cesare Insinsola, coordonatorul I.N.A.S. România, dl Gustavo de Sanctis, secretarul general al Fundaţiei Giulio Pastore, dl Luca Serena, preşedintele Confindustria România, şi dl Natale Forlani, director general în Ministerul Muncii din Italia.

 

29-30.10.2011, România. Minoritatea italiană are reprezentanţi în toate judeţele ţării

Al 12-lea recensământ din istoria României a fost primul în care nu au fost luaţi în considerare cetăţenii plecaţi de mai mult de 12 luni din ţară. Rezultatele recensământului au fost îmbucurătoare pentru etnia italiană, care a numărat 3 203 membri, faţă de 3 331, câţi avea în 2002 potrivit recensământului. Scăderea a fost foarte mică, în comparaţie cu diminuarea numărului membrilor altor minorităţi etnice şi a totalului populaţiei ţării. De asemenea, rezultatele au arătat că minoritatea italiană are reprezentanţi în toate cele 41 de judeţe şi în municipiul Bucureşti. (Vezi plic 1, fila 1, recensamantromania.ro.)

 

14.11.2011, Bucureşti. Grupul interparlamentar „Amici della Romania", în vizită la RO.AS.IT.

Cu ocazia vizitei grupului interparlamentar de prietenie „Amici della Romania" la Bucureşti, Asociaţia Italienilor din România - RO.AS.IT. a prezentat, la sediul din str. Lipscani, expoziţia „O istorie în imagini a imigraţiei italiene în România". „Amici della Romania" este un grup format din deputaţi şi senatori italieni, omolog grupului de prietenie România-Italia din Parlamentul României. După inaugurarea expoziţiei, membrii delegaţiei conduse de deputatul Guido Melis au primit plachete omagiale din partea domnului deputat Mircea Grosaru, preşedintele Asociaţiei Italienilor din România.