Minoritatea italiană 2006

 

Martie 2006, Bucureşti. Vizita ambasadorului Daniele Mancini

Ambasadorul Italiei la Bucureşti, Daniele Mancini, a vizitat sediul din str. Lipscani al Asociaţiei Italienilor din România - RO.AS.IT. Excelenţa Sa s-a întâlnit cu conducerea Asociaţiei, interesându-se de situaţia comunităţii italiene istorice din România. Cu acest prilej, Natividad Luisa Murariu, membru RO.AS.IT., i-a oferit ambasadorului un tablou pictat de mama sa, pictoriţa de origine italiană Mădălina Coracin.

 

31 martie - 2 aprilie 2006, Suceava. Prima participare la Cupa Interetnică Bucovina

Asociaţia Italienilor din România - RO.AS.IT. a participat la Cupa Interetnică Bucovina (proiect devenit tradiţie la Suceava), fiind reprezentată de tineri de origine italiană din patru centre din ţară (Braşov, Bucureşti, Câmpulung-Muscel şi Suceava) şi chiar invitaţi italieni, elevi ai Liceului „Aldo Moro". Evenimentul a fost completat de spectacole în care toate formaţiile prezente au evoluat cu momente de dans, cântec şi poezie specifice etniei pe care au reprezentat-o.

 

Aprilie 2006, Iaşi. Vizite în teritoriu

În cadrul demersului pentru unificarea comunităţilor de etnici italieni din ţară, deputatul Mircea Grosaru, preşedintele Asociaţiei Italienilor din România - RO.AS.IT., a întreprins o serie de vizite în ţară, printre oraşele vizitate fiind Iaşi şi Albeşti, ale căror comunităţi, în urma discuţiilor purtate, au aderat la RO.AS.IT. Ca şi în cazul celorlalte comunităţi locale, etnicii italieni din Iaşi au recunoscut meritul RO.AS.IT. de a se constitui într-o asociaţie reprezentativă prin activităţile depuse şi au aderat la proiectele de viitor ale preşedintelui Mircea Grosaru şi ale colaboratorilor săi.

Vezi plic 5 fila 4, Di nuovo insieme.

 

24-25 aprilie 2006, Bruxelles. Colocviu interparlamentar important pentru minoritatea italiană

În perioada 24-25 aprilie 2006, membri ai Parlamentului European şi ai parlamentelor ţărilor candidate la UE, respectiv România şi Bulgaria, au participat la Bruxelles la un colocviu pe tema „Rolul legii şi independenţa justiţiei, condiţie de acces în Uniunea Europeană". Din delegaţia României a făcut parte Mircea Grosaru, deputatul minorităţii italiene în Parlamentul României, care a declarat la întoarcere: „A fost o întâlnire deosebit de importantă în special pentru România, dar şi pentru minoritatea italiană, având în vedere problematica deosebit de generoasă abordată. Punctul culminant al colocviului, dar şi revelaţia acestuia, a fost întâlnirea cu comisarul european Franco Frattini, o personalitate de excepţie, un om de mare ţinută şi un prieten adevărat pentru România."

Vezi plic 5 fila 5, Di nuovo insieme.

 

02.06.2006, Bucureşti. Etnici din toată ţara au participat la Ziua Italiei

Etnici italieni din Bucureşti, Piteşti, Galaţi, Târgovişte şi alte oraşe ale ţării au fost invitaţi, alături de deputatul Mircea Grosaru, la recepţia oferită de ambasadorul Italiei, Daniele Mancini, cu ocazia Zilei Republicii.

 

21.10.2006, Bucureşti. Eveniment cultural la Palatul Parlamentului

Asociaţia Italienilor din România, RO.AS.IT, a organizat Expoziţia de caricatura „Sorrisi dall'Europa" la Palatul Parlamentului, în incinta Camerei Deputaţilor, sala „Constantin Brâncuşi". Acest eveniment cultural a fost organizat sub înaltul patronaj al Ambasadei Republicii Italiene în România, în parteneriat cu Parlamentul României - Camera Deputaţilor, Primăria Municipiului Bucureşti şi Institutul Italian de Cultura „Vito Grasso", cu participarea celor mai renumiţi caricaturişti italieni şi români, expoziţia fiind dedicată eforturilor de aderare a României la UE, la care o contribuţie notabilă a avut-o şi minoritatea italiană.

 

Noiembrie 2006, Bucureşti. Dialog interetnic al artelor

Departamentul pentru Tineret al Asociaţiei Italienilor din România - RO.AS.IT. a iniţiat şi organizat o expoziţie interetnică de pictură, grafică şi ceramică, care a creat premizele iniţierii unui program mult mai amplu menit să întărească legăturile interetnice dintre minorităţi. Expoziţia a reunit lucrările a zece artişti plastici reprezentând patru etnii (italiană, maghiară, ucraineană şi turcă), constituindu-se într-un îndemn de unitate a tinerilor în diversitatea identităţii lor.

Vezi plic 5 fila 7, Di nuovo insieme.

 

Decembrie 2006. „România - Italia, identităţi culturale"

În Saloanele UNITER (Uniunea Teatrală din România) a avut loc deschiderea stagiunii de evenimente culturale, prilej cu care etniei italiene din ţara noastră i s-a făcut o plăcută surpriză. Tema aleasă de amfitrioana salonului, cunoscuta regizoare Sorana Coroamă Stanca, personalitate marcantă a Asociaţiei Italienilor din România - RO.AS.IT., s-a aflat sub semnul „România - Italia, identităţi culturale".

Vezi plic 5 fila 6, Di nuovo insieme.