Minoritatea italiană 2008

 

30.01.2008. RO.AS.IT. dobândeşte statut de utilitate publică

Recunoştinţa pentru munca depusă în vederea păstrării şi ocrotirii drepturilor, limbii şi culturii etnicilor italieni, cât şi recunoaşterea de către Guvernul României a Asociaţiei Italienilor din România - RO.AS.IT., ca fiind unica asociaţie a minorităţii italiene, vine prin acordarea Statutului de utilitate publică. De la constituire şi până în prezent, Asociaţia a iniţiat şi a organizat, în colaborare cu instituţii publice şi parteneri din mediul academic şi societatea civilă, evenimente culturale şi ştiinţifice, seminarii, colocvii, dezbateri, simpozioane, oferind, cu precădere, etnicilor italieni din România oportunitatea de a se manifesta în sfera culturii, limbii, religiei, educaţiei,vieţii publice etc. Asociaţia s-a implicat în elaborarea unor strategii care au ca scop promovarea şanselor de acces la educaţie în limba maternă, spiritului de toleranţă, a dialogului intercultural, precum şi a egalităţii între persoanele aparţinând minorităţilor naţionale şi cele aparţinând majorităţii. Până în prezent, Asociaţia a demonstrat că programele şi proiectele pe care le-a iniţiat şi derulat au condus la îndeplinirea scopului prevăzut în statut, promovarea unor măsuri adecvate care permit etnicilor italieni din România să-şi menţină şi să-şi dezvolte cultura, precum şi să-şi păstreze elementele esenţiale ale identităţii lor, respectiv religia, limba, tradiţiile şi patrimoniul cultural, s-a scris în nota de fundamentare.

Vezi plic 11.

 

21.05.2008, Craiova. Lansarea cărţii „Introducere în gramatica italiană în şapte paşi şi jumătate"

Omul de litere italian Emanuele Leoni a lansat cartea „Introducere în gramatica italiană în şapte paşi şi jumătate". Cartea a fost publicată cu contribuţia Asociaţiei Italienilor din România - RO.AS.IT. şi cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Relaţii Interetnice. „Intenţia este de a conduce de mână pe cel ce vrea să înveţe limba italiană, oferind o gramatică adecvată şi corectă", a subliniat autorul.

 

01.06.2008, Craiova. Candidat italian pentru funcţia de consilier la Primăria Craiova

La alegerile locale din Craiova a participat şi un etnic italian: Emanuele Leoni. Acesta a candidat pentru un post de consilier în cadrul Primăriei, dar nu s-a calificat pentru obţinerea mandatului.

Vezi plic 11, România Liberă.

 

28.09-01.10.2008, Roma. Participare la campania Piazza di Romania

Reprezentanţii Asociaţiei Italienilor din România - RO.AS.IT. au luat parte la campania de diplomaţie publică „Piazza di Romania", organizată la Roma de Ministerul de Externe român. În cadrul acestei campanii au avut loc acţiuni menite să sublinieze valorile comune şi legăturile dintre Italia şi România. Campania amintită a fost dublată de eforturile personale ale deputatului Mircea Grosaru, care a avut numeroase întrevederi cu oficialităţi italiene în cadrul cărora s-au căutat soluţii pentru cultivarea bunei înţelegeri între români şi italieni, atât în Italia, cât şi în România.

Vezi plic 2, www.mae.ro.

 

16-17.10.2008, Bucureşti. Centenarul Cesare Pavese

Biblioteca Academiei din Bucureşti a găzduit festivalul „CESARE PAVESE - 100 de ani de la naştere" - a IV-a ediţie a dialogului intercultural şi interetnic. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Italienilor din România - RO.AS.IT., Institutul Italian de Cultură din Bucureşti, Fondazione CESARE PAVESE - din Santo Stefano Belbo, Academia Română (Institutul „G. Călinescu"), Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă şi Comisia Naţională a României pentru UNESCO. La centenar  au participat invitaţi de marcă din ţară şi din străinătate, printre care reprezentanţi ai Asociaţiei Poesia Attiva din Torino. A fost unul dintre cele mai importante evenimente culturale ale anului, fiind reflectat pe larg în presa din România şi Italia.

 

30.11.2008. Al doilea mandat de deputat pentru Mircea Grosaru

Alegerile legislative din 2008 s-au desfăşurat în 30 noiembrie. În premieră, la aceste alegeri s-a renunţat la votul pe liste, reprezentanţii politici ai cetăţenilor fiind aleşi printr-un sistem mixt, în care candidaturile şi votul sunt uninominale, iar acordarea mandatelor se face proporţional. Minoritatea italiană a fost reprezentată la alegeri de Asociaţia Italienilor din România - RO.AS.IT. prin Mircea Grosaru. Acesta a câştigat un al doilea mandat, cu 9 567 de voturi.