Minoritatea italiană 2013

 

13.02.2013, Bucureşti. Noul ambasador al Republicii Italiene a prezentat scrisorile de acreditare

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, l-a primit pe ambasadorul agreat al Republicii Italiene în România, Diego Brasioli, cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare.

 

25.03.2013, Bucureşti. S-a stabilit componenţa grupului parlamentar de prietenie România-Italia

S-a stabilit noua componenţă a grupului parlamentar de prietenie România-Italia pentru legislatura 2012-2014:

Preşedinte: Neculoiu Marius, senator - grupul parlamentar al P.N.L.

Vicepreşedinte: Bota Marius-Sorin-Ovidiu, senator - grupul parlamentar al P.S.D.

Secretar: Gliga Vasile-Ghiorghe, deputat - grupul parlamentar al P.S.D.

Membri:

Itu Cornel, deputat - grupul parlamentar al P.S.D.

Vlădoiu Aurel, deputat - grupul parlamentar al P.S.D.

Rădulescu Cătălin-Marian, deputat - grupul parlamentar al P.S.D.

Ghiveciu Marian, deputat - grupul parlamentar al P.S.D.

Mocioalcă Ion, deputat - grupul parlamentar al P.S.D.

Federovici Doina-Elena, senator - grupul parlamentar al P.S.D.

Surdu Raluca, deputat - grupul parlamentar al P.N.L.

Chirteş Ioan-Cristian, deputat - grupul parlamentar al P.N.L.

Silaghi Ovidiu-Ioan, deputat - grupul parlamentar al P.N.L.

Popescu Dumitru-Dian, senator - grupul parlamentar al P.N.L.

Vladu Iulian, deputat - grupul parlamentar al P.D.L.

Sămărtinean Cornel Mircea, deputat - grupul parlamentar al P.D.L.

Florian Daniel Cristian, senator - grupul parlamentar al P.D.L.

Caloianu Mario Ernest, deputat - grupul parlamentar al P.P.-D.D.

Dumitru Ioana-Jenica, deputat - grupul parlamentar al P.P.-D.D.

Kerekes Károly, deputat - grupul parlamentar al U.D.M.R.

Grosaru Mircea, deputat - grupul parlamentar al minorităţilor naţionale

Drăguşanu Vasile-Cătălin, deputat - grupul parlamentar al  P.C.

(Vezi plic 11, fila 20, Piazza Romana.)

 

01.04.2013, Timişoara. Parteneriat între RO.AS.IT. şi Radio România Timişoara

Asociaţia Italienilor din România - RO.AS.IT. a semnat un parteneriat de promovare cu Radio România Timişoara, postul de radio introducând în grilă emisiuni în limba italiană.

 

03.04.2013, Bucureşti. Preselecţia etnicilor preşcolari la Liceul „Dante Alighieri"

Comisia pentru învăţământ a Asociaţiei Italienilor din România - RO.AS.IT. a stabilit criteriile de selecţie a copiilor preşcolari pentru înscrierea în clasa pregătitoare sau în clasa I cu predarea limbii italiene ca limbă maternă la Liceul „Dante Alighieri":

1. au prioritate la înscriere copiii cu origine etnică italiană, dovedită cu documente;

2. au, de asemenea, prioritate cei care au unul dintre părinţi italian;

3. se pot înscrie, apoi, copiii sau nepoţii membrilor Asociaţiei Italienilor din România - RO.AS.IT. cu o vechime de minimum doi ani în asociaţie şi cu activitate în cadrul acesteia;

4. vorbitori de limbă italiană - etnici sau aparţinători ai altor etnii recunoscute în România ca minorităţi.

 

21-23.06.2013, Bucureşti. Dansuri tradiţionale italiene la Festivalul Internaţional de Folclor

Asociaţia Italienilor din Romania - RO.AS.IT. a participat la cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Muzici şi Tradiţii în Cişmigiu", valoarea evenimentului cultural fiind atestată atât de numărul mare de spectatori, cât şi de prezenţa pe scenă a peste 1 200 de artişti din ţară şi din străinătate.

 

01.07.2013, Bucureşti. Locuri alocate etnicilor italieni la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine din cadrul Universităţii Bucureşti

Pentru prima oară, în anul 2013, graţie intervenţiei RO.AS.IT., la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine Bucureşti au fost alocate patru locuri bugetate pentru etnicii italieni, la specializarea limbă străină A, secţia filologie. În conformitate cu Legea privind învăţământul în limba minorităţilor, s-a respectat un drept constituţional.

 

08.08.2013, România. „Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare"

În 2013 s-a încheiat a doua etapă de monitorizare a modului de aplicare a „Cartei" pentru ţara noastră: „Privitor la situaţia limbii italiene în România, considerăm că sunt create condiţii pentru toţi cei care nu vorbesc limba italiană, dar doresc să o studieze, iar prin activitatea desfăşurată şi prin proiectele realizate Asociaţia Italienilor din România - RO.AS.IT. a contribuit semnificativ la obţinerea unor rezultate pozitive în câteva dintre cele mai importante domenii: învăţământ, presă scrisă, audio şi vizual, precum şi prin manifestări artistice tradiţionale".

Ministerul Educaţiei a aprobat ca, începând cu anul următor, elevii de la licee cu limbă de predare italiană ca limbă maternă să poată participa la faza naţională a olimpiadei şcolare de limbi străine, iar patru dintre locurile subvenţionate de stat pentru admiterea la secţiile universitare de limbă italiană vor fi rezervate pentru tineri de etnie italiană. Şi tot începând cu anul şcolar următor, pentru comunitatea tot mai restrânsă de italieni din comuna Greci din judeţul Tulcea s-a obţinut acordul autorităţilor ca la şcoala gimnazială locală să se studieze limba italiană ca limbă modernă.

 

21-27.08.2013, Pădureni. Participare la tabără interetnică

Reprezentanţi a zece etnii din România au participat la prima ediţie a Taberei Multiculturale Naţionale Pădureni, în organizarea Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret Covasna şi a Asociaţiei de Tineret ECOU. Din partea Asociaţiei Italienilor din România - RO.AS.IT. au fost prezenţi Roxana şi Diana-Maria Dell'Agnollo, Alin Mezaroba şi Mircea Pezamosca. Pe parcursul săptămânii au fost organizate excursii, petreceri tematice, reprezentaţie de teatru-forum.

 

23.09.2013, Geneva. Expoziţia „De la emigrare la integrare", vernisată la Palatul Naţiunilor Unite

Expoziţia „De la emigrare la integrare", dedicată minorităţii italiene istorice din România, a fost vernisată la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva. La eveniment a participat un public de seamă, format din membri ai corpului diplomatic şi funcţionari internaţionali, care au apreciat în mod deosebit această expoziţie, atât din punctul de vedere al conţinutului, cât şi al prezentării grafice. Expoziţia fusese itinerată, în prealabil, în câteva importante centre româneşti: Bucureşti, Suceava, Oradea, Râmnicu Vâlcea, Tulcea.

 

11-14.10.2013, Iaşi. Festivalul interetnic „Confluenţe 2013"

Asociaţia Italienilor din România - RO.AS.IT., în parteneriat cu Casa de Cultură a Studenţilor Iaşi, a organizat Festivalul Interetnic intitulat „Confluenţe 2013". Evenimentul cultural-artistic a fost realizat sub forma unui spectacol sincretic şi a inclus muzică, dans, teatru de umbre şi tehnici specifice filmului documentar. Au participat 10 ansambluri de dans ale minorităţilor naţionale.

 

05.11.2013, Bucureşti. Conferinţa internaţională „Minorităţile naţionale în strategia europeană. Studiu de caz: Italienii din România"

Asociaţia Italienilor din România - RO.AS.IT. a organizat, în parteneriat cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice şi cu Institutul Democraţilor Europeni, Conferinţa internaţională „Minorităţile naţionale în strategia europeană. Studiu de caz: Italienii din România". Finanţat de Parlamentul European, evenimentul a fost găzduit de Palatul Parlamentului (Sala „Drepturilor Omului").

La conferinţă au participat deputaţi şi senatori din Parlamentul României, reprezentanţi ai instituţiilor italiene din ţara noastră, membri ai RO.AS.IT., oaspeţi din Bruxelles şi Roma. Lucrările au fost structurate pe două sesiuni, pornind de la situaţia particulară a minorităţii italiene din România şi continuând cu problematica generală a minorităţilor în context european.

Importanţa învăţământului în limba maternă pentru păstrarea identităţii etnicilor italieni a fost subliniată şi de directorul Liceului „Dante Alighieri" şi de un profesor invitat din cadrul Catedrei de limba şi literatura italiană de la Universitatea Bucureşti.  (Vezi plic 11, fila 21, Piazza Romana.)

 

08.11.2013, Râmnicu Vâlcea. Expoziţie aniversară Angela Tomaselli

Asociaţia Italienilor din România - RO.AS.IT. a participat la expoziţia aniversară organizată în cinstea pictoriţei Angela Tomaselli, la Muzeul de Artă din Râmnicu Vâlcea.

 

23-25.11.2013, Bucureşti. Târgul Internaţional de Carte „Gaudeamus"

Asociaţia Italienilor din România - RO.AS.IT. a participat la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus cu un stand de carte, publicaţii periodice, CD-uri, măşti veneţiene, lucrări de artă plastică, filme documentare. În cadrul târgului a fost lansat volumul „Poza de nuntă" al poetului de origine italiană Mihai Niculiţă, descendent al vechii familii Pesamosca.

 

01.12.2013, Roma. Deputatul Mircea Grosaru a luat parte la festivităţile prilejuite de Ziua României la Roma

Mircea Grosaru, reprezentantul minorităţii italiene în Parlamentul României, a participat la manifestările organizate de români la Roma, lângă Columna lui Traian, cu prilejul zilei naţionale a României.

 

03.12.2013, Bucureşti. Vizita la Bucureşti a preşedintelui Senatului din Italia

Preşedintele Senatului Republicii Italiene, Pietro Grasso, a primit titlul de doctor honoris causa din partea Universităţii din Bucureşti, pentru meritele în confruntarea cu criminalitatea organizată din Italia, precum şi în implicarea în adunările menite să amintească lumii victimele acestui fenomen social. (Vezi plic 12, fila 22, Piazza Romana.)

 

11.12.2013, Bacău. Etnicii italieni au participat la „Seara minorităţilor"

Etnicii italieni din Bacău au participat la evenimentul organizat de Instituţia Prefectului cu ocazia Zilei Minorităţilor.