Minoritatea italiană 2014

 

03.02.2014, Suceava. Mircea Grosaru, reprezentantul minorităţii italiene în Parlamentul României, a trecut în nefiinţă

Mircea Grosaru, deputatul minorităţii italiene din România, a încetat din viaţă la Spitalul Judeţean Suceava, în urma unui stop cardio-respirator. Avea 61 de ani şi se afla la al treilea mandat de deputat în Parlamentul României.

 

16.02.2014, Bucureşti. Ioana Grosaru devine preşedintele RO.AS.IT.

Ioana Grosaru a fost aleasă în funcţia de preşedintă a Asociaţiei Italienilor din România - RO.AS.IT., întrunind unanimitate de voturi în cadrul Conferinţei Naţionale Extraordinare, desfăşurate la sediul din str. Lipscani nr. 19.

La reuniune au fost prezenţi membri activi cu drept de vot din Bucureşti şi din întreaga ţară, precum şi invitaţi, printre care dna Carmen Stamate de la Departamentul pentru Relaţii Interetnice, dl Ezio Peraro, directorul Institutului Italian de Cultură, dna Maria Dan, directoarea Liceului „Dante Alighieri", şi dl Modesto Ferrarini, fondatorul primelor publicaţii în limba italiană de după Revoluţia din 1990.

În urma votului, au fost omologaţi:

Ioana Grosaru - preşedinte RO.AS.IT.

Daniela Enrichetta Câmpan Goni - vicepreşedinte

Silviu Niţă - vicepreşedinte

Andi Gabriel Grosaru - secretar general

Victor Partan - membru

Mihai Niculiţă - membru supleant.

(Vezi plic 13, fila 24, Piazza Romana.)

 

28.02.2014, Bruxelles. Participare la Consiliul P.D.E.

Andi Grosaru, secretarul general al Asociaţiei Italienilor din România - RO.AS.IT., a participat la Consiliul Partidului Democrat European (P.D.E.), prilej cu care a fost adoptat Manifestul acestei grupări. La eveniment au mai participat membri din Italia, Franţa, Slovacia, Cipru, Ţara Bascilor, San Marino şi Insulele Canare, precum şi oaspeţi din Cehia şi Portugalia.

 

Februarie 2014, Brezoi. Centenara din Brezoi a plecat dintre cei vii

Asociaţia Italienilor din România - RO.AS.IT. şi-a exprimat regretele pentru trecerea în nefiinţă, la vârsta de 100 de ani, a Aurorei Riccobon.

„Tanti Nora" s-a născut la Brezoi în 30 mai 1913, ambii părinţi fiind veniţi din Italia în căutarea unui trai mai bun. Ca o adevărată italiancă, Aurora Riccobon a mai avut un talent: vocea ei frumoasă a răsunat ani de-a rândul în corul Bisericii Romano-Catolice din Brezoi.

 

12.06.2014, Bucureşti. „Filonul sacru" la Palatul Parlamentului

Asociaţia Italienilor din România - RO.AS.IT. a organizat la Palatul Parlamentului din Bucureşti expoziţia de pictură „Filonul sacru", a artistei de origine italiană Mihaela Mateescu Profiriu. Tablourile expuse pe holul din faţa sălii de plen a Camerei Deputaţilor, un spaţiu cu vizibilitate foarte bună, au fost dispuse în două secţiuni.

 

17.06.2014, Bucureşti. Întâlnire pe tema învăţământului în limba maternă italiană

Pe fondul discuţiilor privind studiul limbii materne în comunităţile de italieni din România, la Liceul „Dante Alighieri", preşedintele RO.AS.IT., Ioana Grosaru, a avut o întrevedere cu un reprezentant din cadrul Ministerul Educaţiei, responsabil de studiul în limbile minorităţilor naţionale.

S-a discutat despre extinderea învăţământului în limba italiană ca limbă maternă, cu susţinerea RO.AS.IT., în instituţiile de învăţământ de stat din judeţele Bacău, Galaţi, Timişoara, Dolj şi Suceava. În acest sens, s-a decis ca echipe mixte - inspector şcolar - reprezentant RO.AS.IT. - să viziteze judeţele amintite în lunile următoare. (Vezi plic 9, fila 13, www.roasit.ro.)

 

25.06-01.07.2014, Bucureşti. Festitalia la Bucureşti

Institutul Italian de Cultură a organizat a doua ediţie a Festitalia. Asociaţia Italienilor din România - RO.AS.IT. s-a numărat din nou printre partenerii evenimentului.

RO.AS.IT. a avut un stand de prezentare şi a contribuit la popularizarea evenimentului prin mijloacele de informare în masă proprii. (V ezi plic 13, fila 23, Piazza Romana.)

 

09.07.2014, Bruxelles. RO.AS.IT. a solicitat aderarea la P.D.E.

Andi Grosaru, secretarul general al Asociaţiei Italienilor din România - RO.AS.IT., a participat la lucrările Consiliului P.D.E., la Parlamentul European din Bruxelles. Cu acest prilej, a fost înaintată oficial solicitarea de adeziune a RO.AS.IT. la Partidul Democrat European, între cele două părţi existând un parteneriat concretizat deja prin organizarea unor conferinţe internaţionale.

 

09.07.2014, Bucureşti. A murit istoricul Radu Coroamă

A murit distinsul istoric Radu Coroamă, fiul regizoarei Sorana Coroamă Stanca, fost director al Muzeului Naţional de Istorie a României, descendent din importanta familie italiană Barberis-Ademolo.

Radu Coroamă a fost un membru activ al RO.AS.IT., contribuind cu scrieri valoroase la realizarea revistei „Siamo di nuovo insieme" şi fiind un consultant permanent în alcătuirea calendarului asociaţiei.

 

21-24.08.2014, Sighişoara. Participare la ProEtnica

A avut loc cea de-a 12-a ediţie a festivalului intercultural ProEtnica, desfăşurat între zidurile cetăţii medievale din Sighişoara.

Din partea minorităţii italiene a participat ansamblul de dansuri tradiţionale „Di nuovo insieme", coordonat de profesorul coregraf Petre Șuşu, care a susţinut două reprezentaţii. În cel de-al doilea spectacol, artiştii au interacţionat cu spectatorii, pe care „i-au dansat" pe ritmuri italiene. De asemenea, vizitatorii au putut găsi la standul RO.AS.IT. cărţi, ziare, reviste, CD-uri şi alte materiale de promovare a identităţii minorităţii italiene istorice din România.

 

13.11.2014, Bucureşti. Vizita la Bucureşti a premierului Matteo Renzi

Matteo Renzi, şeful guvernului italian, a vizitat România pentru prima oară.

 

10.12.2014, Bruxelles. RO.AS.IT. a aderat la P.D.E.

Peste 80 de delegaţi din toată Europa, participanţi la Congresul de la Bruxelles al Partidului Democrat European, au votat în unanimitate pentru aderarea Asociaţiei Italienilor din România - RO.AS.IT. la această grupare politică. (Vezi plic 9, fila 16, www.roasit.ro.)

 

27.12.2014, Bacău. Prezentarea filmului „Italienii din Bacău"

În Bacău a avut loc o întrunire periodică a etnicilor italieni din acest oraş. Cu acest prilej a fost prezentat un film despre istoria comunităţii, „Italienii din Bacău".