Practică profesională în domeniul documentării pe tematica minorităţilor naţionale din România

Prin intermediul unor programe de practică desfăşurate în colaborare cu instituţii de învăţământ superior, studenţii pot beneficia de asistenţa cercetătorilor din cadrul centrului, în vederea formării lor profesionale. La cerere, studenţii pot beneficia de consultanţa oferită de către cercetătorii ISPMN în pregătirea şi derularea propriilor cercetări. 

Practica profesională este un proiect iniţiat de către Centrul de documentare ISPMN.

 

I. Practică profesională în domeniul documentării cercetărilor ştiinţifice asupra minorităţilor naţionale din România - RE/SEARCH

 

Practica profesională implică activităţi legate de derularea proiectului RE/SEARCH, proiect iniţiat de către Centrul de documentare ISPMN.

Descrierea proiectului. Prin acest proiect se doreşte pe de o parte colectarea şi sistematizarea textelor, proiectelor, filmelor documentare şi evenimentelor ştiinţifice care abordează minorităţile naţionale din România, mai precis, rezultate apărute începând cu anul 1990. Pe de altă parte, această bază de date va fi pusă la dispoziţia publicului larg pe o suprafaţă on-line care dispune de un motor de căutare complex, filtrarea fiind posibilă pe următoarele categorii: minoritate, tip, topic, limbă şi disciplină.

Studenţii contribuie la realizarea proiectului prin: 1. Construcţia unei baze de date ce constă în publicaţiile ISPMN şi care conţine datele bibliografice şi abstractele publicaţiilor, respectiv setările pentru filtrare, precum şi încărcarea informaţiilor pe pagina web a institutului. 2. Compilarea unor bibliografii cu publicaţii care abordează unele comunităţi etnice mai mici din România şi includerea datelor relevante în baza de date. 3. Construcţia unei baze de date cu filmele documentare relevante.

 

II. Practică profesională în domeniul bazei de date bibliografice „Bibliografie cu studiile şi reprezentările despre romii din România şi Europa"

Descrierea proiectului. Scopul proiectului constă în adunarea şi prezentarea sistematică a publicaţiilor şi a altor reprezentări (ex. filme documentare) în domeniul studiilor despre comunităţile de romi, fiind o culegere de date a documentelor şi analizelor asupra politicilor publice, sociale, educaţionale etc. din spaţiul european, cu atenţie sporită pe zona Europei Centrale de Est şi de Sud-Est. Cercetarea are ca obiect producerea unei bibliografii adnotate şi cât se poate de completă în domeniu. În această fază cercetarea se va concentra pe perioada 2007-2013.

Studenţii contribuie la realizarea proiectului prin: 1. Completarea unei baze de date din publicaţiile adunate de către cercetătorii ISPMN care conţine datele bibliografice şi abstractele publicaţiilor 2. Compilarea bibliografiilor cu publicaţii care abordează unele aspecte (ex. problemele discriminării etnice, a locuirii, situaţia educaţională, aspectele stării de sănătate etc.)

Responsabil: Fosztó László

 

III. Monitorizarea presei

Descrierea proiectului. Prin acest proiect se doreşte colectarea şi sistematizarea presei, care abordează minorităţile naţionale din România. Această bază de date va fi pusă la dispoziţia publicului larg pe o suprafaţă on-line care dispune de un motor de căutare complex, filtrarea fiind posibilă pe următoarele categorii: tematică, organ, categorie.

Studenţii contribuie la realizarea proiectului prin: 1. construcţia unei bazei de date pe presa romană si maghiară, care conţine articole pe tematicile mai sus-menţionate, precum şi 2. încărcarea informaţiilor pe pagina web a institutului.

Tematici abordate:

1. Condiţia socială (mariaj, delicvenţă juvenilă, sărăcie, cerşit etc.) a copiilor-tinerilor romi; printre aceste teme un accent special se va pune pe educaţia acestei categorii (abandon şcolar, experienţele cu sistemul educaţional) respectiv pe politicile educaţionale, care vizează acest grup.

Pentru aceste activităţi va fi nevoie de un număr de 3 studenti, dintre care unul vorbitor de limba maghiară.

Responsabil: Plainer Zsuzsa

2. Condiţia şi reprezentarea romilor din cartierul Iris, cu precădere la comunităţile de pe strada Byron.

 Pentru aceste activităţi va fi nevoie de un număr de 2 studenţi.

Responsabil: Plainer Zsuzsa

3. Migraţia romilor din România. Pentru aceste activităţi va fi nevoie de un număr de 2 studenţi.

Responsabil: Toma Stefánia

4 Reforma regiunilor de dezvoltare. Pentru aceste activităţi va fi nevoie de un număr de 2 studenţi.

Responsabil: Vitos Katalin

5. Problematica steagului secuiesc. Pentru aceste activităţi va fi nevoie de un număr de 2 studenţi.

Responsabil: Vitos Katalin

6.„Minoritatea română" în judeţele Covasna şi Harghita (Bentiţa tricoloră) Pentru aceste activităţi va fi nevoie de un număr de 2 studenţi.

Responsabil: Vitos Katalin

 

Pentru a consulta bazele de date deja existente vă rugăm să accesaţi http://ispmn.gov.ro/page/monitorizare-de-pres

 

IV. Cadastrul minorităţilor

Prin acest proiect se doreşte relizarea unei noi etape a proiectului cadastrul instituţiilor minoritare, prin completarea bazei de date despre organizaţiile minorităţilor rome. Această bază de date va fi pusă la dispoziţia publicului larg pe o suprafaţă on-line care dispune de un motor de căutare complex, filtrarea fiind posibilă pe următoarele categorii: minorităţi, activitate, judeţe.

Studenţii contribuie la realizarea proiectului prin: 1.Contactarea organizaţiilor de romi. 2. Trimiterea chestionarului cu informaţiile relevante. 3.Menţinerea contactului cu responsabilii organizaţiilor. 4. Modificarea datelor noi despre instituţii. 5. Încărcarea informatiilor pe pagina web ISPMN. Pentru practică este nevoie de 2 studenţi.

Responsabil: Toma Stefánia

 

Pentru a consulta baza de date deja existentă vă rugăm să accesaţi http://ispmn.gov.ro/page/institutiile-minoritatilor