La Editura ISPMN a apărut cartea: Ottmar Traşcă, Remus Gabriel Anghel (coord.): Un veac frământat. Germanii din România după 1918

Ottmar Traşcă, Remus Gabriel Anghel (coord.): Un veac frământat. Germanii din România după 1918

Germanii au reprezentat de-a lungul secolelor una dintre cele mai importante comunități etnice din România. Sosiți pe meleagurile Transilvaniei acum mai bine de 800 de ani și pe cele ale Banatului în urmă cu peste 200 de ani, ei au constituit, până acum câteva decenii, când au emigrat în masă, una dintre cele mai apreciate, invidiate, dar, în fapt, puțin cunoscute și înțelese minorități etnice de la noi. Această carte este o istorie socială și politică a germanilor după 1918, în care aducem în prim-plan cele mai importante momente care au marcat istoria acestei comunități: perioada de relativă prosperitate până în 1933; tulburii ani '30, caracterizați prin ascendența grupărilor radicale şi a antisemitismului,participarea la război; deportareaîn masă, deposedările de bunuri și discriminările din perioada postbelică, refugiul și migrația masivă care aproape că au condus la extincția comunităților germane din România; în fine, revirimentul actual și rearticularea asociativă postdecembristă.

Cunoașterea destinului germanilor pe pământurile României în ultimul veac, de negăsit, de altfel, în manualele de istorie, este un exercițiu esențial pentru înţelegerea contextului românesc contemporan și a istoriei recente a României. Este o istorie captivantă, uneori problematică, cel mai adesea dramatică și tristă. Este nu numai o istorie evenimențială bogată și adesea impredictibilă, ci și un câmp de reflecție despre minorități, state și mobilizare politică; migrație și relații cu diaspora; schimbare socială și adaptare. Este istoria unei comunități etnice într-un veac frământat care a schimbat din temelii configuraţia politică, dar şi etnică, a Europei.

Proiect finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).