AZ ANTROPOLÓGIAI ODAFIGYELÉS MŰVÉSZETE: a szociálantropológia ihlette képzőművészeti kiállítás


A Nemzeti Kisebbségkutató Intézet június 18-30. között vendégül látja a bukaresti székhelyű Antropedia műhely által szervezett kiállítást. A szociálantropológia által ihletett képzőművészeti illusztrációkat bemutató rendezvény megnyitója június 18-án délután 5 órakor lesz Kolozsváron, a Szabók bástyájában (cím: Baba Novac utca 35 sz.).

A rendezvény további partnerei: a kolozsvári Francia Intézet, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Szociológia és Szociális Munka kara, a TIFF, valamint a kiállításnak helyet adó Városi Kulturális Központ.

Ezen alkalommal egy rendkívüli vizuális utazásra hívjuk Önt, amelyet a szociálantropológiai kutatások ihlettek. Az összesen 81 kutató és 55 képzőművész bevonásával megalkotott mintegy 115 grafikai illusztráció összetett narratívákat és kulturális részleteket örökít meg.

Ha az antropológusok a megfigyelés művészetének mesterei, vajon hogyan nézhet ki a megfigyeléseik által inspirált művészet? A kiállítás hidat képez a tudományos és a művészeti világ között, és ezen keresztül rávilágít mindkettő átalakító erejére, akárcsak a diszciplinák közötti együttműködésre.

Mindegyik kiállított grafikai illusztráció mellett egy rövid leírás található arról a tudományos szövegről, amely az illusztráció alkotóját ihlette, valamint egy QR-kód, amely egy linket tartalmaz arra weboldalra, ahol a teljes szöveg elolvasható vagy a vonatkozó anyag podcastként meghallgatható. Minden egyes tudományos szöveg mögött gyakran többéves etnográfiai kutatás áll. Bizonyos értelemben azt is mondhatnánk, hogy a kiállítás alapja egy, több száz évet felölelő tudományos munka. Ezért a kiállítás nem szokványos törekvésként jelentkezik egy olyan világban, amelyet egyre inkább a gyorsaság és a gyors eredmények uralnak.

Az Odafigyelés művészete az emberi tapasztalat sokszínűségét és mélységét tárja fel annak összetettségében, és a társadalmi gyakorlatokról és kulturális normákról való beszélgetésekre ösztönöz. Ilymódon eszközöket adva a reflexióhoz és az emberi kapcsolatokhoz, a kiállítás szervezőinek célja, hogy fedezzük fel azt, ahogyan az antropológia jelentős szerepet játszhat önmagunk és a körülöttünk levő világ mélyebb megértésében.


***

Az „Odafigyelés művészete” (Arta observației) és „Az akadémiai negyed" (Sfertul Academic) a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága (AFCN) által társfinanszírozott projektek. A projektek nem feltétlenül képviselik a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatóságának álláspontját. Az AFCN nem felelős a program tartalmáért, illetve a program eredményeinek felhasználási módjáért.


Az „AnthroArt” az Európai Unió Kreatív Európa programja keretében társfinanszírozott projekt. A kifejtett nézetek és vélemények a szerzők sajátjai, és nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió vagy pedig az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) véleményét. Ezekért sem az Európai Unió, sem a támogatást nyújtó hatóság nem tehető felelőssé.