Apel bursă de cercetare în domeniul cercetării migraţiei romilor din România
Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale (ISPMN) anunţă apelul privind acordarea unei burse post-doctorale în cadrul proiectului cu finanţare nerambursabilă „MigRom12 - Migraţia romilor din România în Europa de Vest: Cauze, efecte şi strategiile de abordare pentru viitor", coordonat de Universitatea din Manchester (UK) şi desfăşurat în parteneriat cu un consorţiu de institute de cercetare din 7 ţări europene.
Detalii
Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale este partenerul din România în acest proiect european şi are rolul de a coordona şi facilita cercetarea pe teritoriul României, mai ales, în comunităţile de origine de unde provin romii care migrează către aceste ţări din vestul Europei. Partenerii din proiect vor analiza procesul de migraţie şi adaptare a romilor din România în patru state de destinaţie, Regatul Unit, Franţa, Italia, Spania.
Bursierul va avea sarcina de a participa la cercetarea de teren în aceste comunităţi, împreună cu 2 cercetători din cadrul ISPMN, pentru a înţelege cauzele locale şi efectele migraţiei în mijlocul comunităţilor. În faza de diseminare a proiectului, ISPMN va avea un rol cheie în facilitarea şi distribuirea rezultatelor proiectului în sfera publică din România. Totodată va elabora recomandări de politici publice pentru abordarea fenomenului de migrare a romilor din România.
În cursul cercetării de teren bursierul, care face parte integrantă din echipa ISPMN, va lucra în comunităţi de romi de unde au plecat migranţi, în număr semnificativ, către ţările de destinaţie din Europa de Vest (Marea Britanie, Italia, Spania şi Franţa).
Cercetarea de teren va fi coordonată împreună cu partenerii din aceste ţări, iar materialul empiric adunat şi rapoartele analitice elaborate vor fi prelucrate în cadrul proiectului. Cercetarea de teren se va desfăşura în limbile locale ale comunităţilor (română, romani, maghiară etc.), iar limba de lucru a proiectului este limba engleză. Bursierul va contribui la redactarea rapoartelor periodice, conform calendarului proiectului, şi va colabora la redactarea produselor (deliverables) specificate în proiect şi în planul de lucru al ISPMN (Partenerul nr. 5).
Bursierul va avea sarcina să elaboreze studii ca autor individual, precum şi în calitate de co-autor. Studiile vor fi publicate în reviste internaţionale de specialitate. În faza de diseminare a rezultatelor bursierul va participa la elaborarea recomandărilor pentru autorităţi locale şi naţionale din România, respectiv va participa la întâlnirile organizate în cadrul proiectului.
Eligibilitate:
1) Sunt eligibile acele persoane care şi-au susţinut doctoratul după data de 1 ianuarie 2008. Doctoratul trebuie să fie în domeniul ştiinţelor sociale (antropologie socială, sociologie etc.) cu specializare de preferinţă pe comunităţi de romi.
2) Fiecare candidat trebuie să îndeplinească următoarele criterii eliminatorii:
a) Fluenţă în exprimare orală şi scrisă în limba română;
b) Stăpânirea la nivel avansat a limbii engleze (care va fi probată în cursul interviului) şi a unei alte limbi de circulaţie internaţională (franceză, germană etc.).
c) Candidatul trebuie să fie autorul a cel puţin 1 articol publicat într-o revistă prestigioasă de specialitate din străinătate.
3) Pentru evitarea dublei finanţări candidatul trebuie să depună o declaraţie pe propria răspundere că nu este bursier / nu este angajat într-un alt proiect de cercetare cu o temă similară.
Cerinţe specifice
1) Experienţă în cercetarea problematicii romilor;
2) Cunoaşterea limbii romani constituie un avantaj;
3) Experienţă în munca de teren etnografică;
4) Experienţă în cercetarea etnologică şi metodele specifice antropologiei socio-culturale;
5) Experienţă în culegerea şi interpretarea datelor calitative (metode de intervievare, metode etnografice, analiză de documente);
6) Capacitate de sinteză şi interpretare a rezultatelor;
7) Abilitatea de a lucra după un calendar structurat şi raportare la date limite definite;
8) Capacitate de a lucra în echipă;
9) Experienţă referitoare la participarea în proiecte de cercetare în echipă.
Dosarul de concurs
Dosarul de candidatură va cuprinde:
1) O scrisoare (cover letter) cu lista documentelor depuse;
3) Scrisoare de motivaţie (max. 3 pagini A4. Times New Roman 12, la 1,5 linii distanţă);
4) CV, format Europass, semnat pe fiecare pagină;
5) Copii ale diplomelor de studii (diploma de doctor, diploma de master, diploma de licenţă);
6) Declaraţie pe propria răspundere pentru evitarea dublei finanţări;
7) O mostră de text în limba engleză (publicaţie existentă în engleză, studiu publicat, capitol din disertaţie etc.);
8) Altele (opţional): adeverinţe, copii după contracte de bursă sau granturi, sau alte documente care dovedesc experienţa în domeniu.
Interviul
Interviul va avea loc după evaluarea dosarelor de candidatură şi va avea la bază scrisoarea de motivaţie inclusă în dosar. În cursul interviului comisia va evalua coerenţa exprimării, viziunea candidaţilor asupra domeniului şi fenomenelor studiate în proiect, va testa competenţele lingvistice, experienţa profesională, angajamentul şi motivaţia candidatului de a participa în proiect, precum şi atitudinile personale obiective (fără prejudecăţi) şi profesionale faţă de tema studiată.
Criterii de selecţie şi procedura evaluării
Evaluarea şi selectarea candidaţilor se face după următorul model:
1) Depunerea dosarului complet prin poştă sau personal la sediul ISPMN. Data limită (10 august 2013) este data primirii dosarului nu ştampila poştei! Dosarele incomplete nu vor fi evaluate.
2) Evaluarea candidaţilor (analiza dosarului de candidatură şi interviu) se face de către o comisie care are în componenţă 3 cercetători ISPMN, inclusiv coordonatorul de proiect;
3) Analiza şi evaluarea dosarelor de candidatură de către comisia de evaluare va fi făcută şi publicată în termen de maximum 5 zile.
4) Diferitele componente din dosar au următoarea pondere: 30% scrisoarea de motivaţie (3 puncte maximum), 30% experienţa profesională în domeniu (3 puncte maximum), 20% calificările şi capacităţile dovedite prin CV (2 puncte maximum), 20% publicaţiile de specialitate (2 puncte maximum). Dosarele care nu ating pragul minim de 8 puncte vor fi respinse.
5) Candidaţii vor avea la dispoziţie 72 de ore după publicarea rezultatelor să depună contestaţie pentru evaluarea dosarelor.
6) Candidaţii declaraţi admişi după evaluarea dosarelor vor fi invitaţi la un interviu final. Interviul va avea loc la sediul ISPMN în maximum 3 zile lucrătoare după publicarea rezultatelor evaluării dosarelor.
7) În cursul interviului candidaţii vor fi evaluaţi de comisia de evaluare în baza prezentării scrisorii de motivaţie depuse la dosar, a capacităţilor şi aptitudinilor profesionale privind fenomenul studiat.
8) Candidaţii vor avea la dispoziţie 72 de ore după publicarea rezultatelor interviului să depună contestaţie.
9) Candidatul declarat admis în final va semna un contract de bursă cu ISPMN pe perioadă determinată (43 de luni).
Durata bursei:
Bursa are o durată de 43 luni care va cuprinde perioada: 1 septembrie 2013 - 31 martie 2017.
Suma lunară a bursei:
Cuantumul lunar al bursei este de 4800 RON neimpozabil. Această sumă include costurile muncii de teren şi cheltuielile deplasărilor în ţară şi străinătate pentru a participa la întâlniri şi alte activităţi ale proiectului.
Data limită:
Dosarele vor fi depuse la sediul ISPMN din str. Gavril Muzicescu, nr. 5, Cluj-Napoca până la data de 10 august 2013 (data primirii dosarului, nu ştampila poştei).
Pentru întrebări şi detalii suplimentare îl puteţi contacta pe dl. László Fosztó (coordonator proiect) la adresa de email: laszlo.foszto@gmail.com sau la nr. de telefon +40748452219.