18 ianuarie 2011: Atelier ştiinţific - Problemele legate de utilizarea etnonimelor romi/ţigani în România şi în Europa

Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale (ISPMN) organizează un seminar urmat de o masă rotundă despre problemele legate de denumirea oficială a etnonimelor romi/ţigani în România şi în Europa. Evenimentul va avea loc pe data de 18 ianuarie 2011 la sediul ISPMN (str. Muzicescu nr.5, Cluj-Napoca).

Tema dezbătută este utilizarea instituţională a definiţiilor etnice în diferitele contexte sociale şi perioade istorice. Dezbaterea va fi focalizată în primul rând pe cazul populaţiei rome din România. Prima parte a evenimentului va consta într-o serie de prezentări făcute de către specialişti din diferite domenii ale ştiinţelor socio-umane. Fiecare prezentare va supune discuţiei câte un aspect legat de schimbarea de denumire a populaţiilor minoritare şi problemele de autodefinire a grupurilor etnice, rolul statului şi relaţiile de putere care sunt implicate în utilizarea oficială a denumirilor etnice. În cea de-a doua partea vom organiza o masă rotundă pe tematica utilizării etnonimelor „romi" versus „ţigani" în discursurile publice, media şi în documentele oficiale. Sunt invitaţi reprezentanţi ai instituţiilor publice, ai societăţii civile şi reprezentanţi ai romilor. Totodată, este preconizat un eveniment paralel, o consultare a reprezentanţilor organizaţiilor nonguvernamentale rome, consultare menită să faciliteze eforturile de autodefinire a acestora. Rezultatele consultării vor fi prezentate în cadrul discuţiilor mesei rotunde.

Motivul principal pentru care organizăm această întâlnire este revenirea recentă în sfera publică din România a dezbaterilor asupra denumirii oficiale a comunităţilor de romi şi a membrilor acestor comunităţi. Aceste dezbateri au intrat într-o nouă fază din toamna anului 2010, când un membru al Senatului României a iniţiat un proiect de lege care propune înlocuirea termenului de rom (utilizat în prezent) cu cel de „ţigan". La solicitarea Guvernului României, Academia Română a trimis o scrisoare prin care recomandă folosirea oficială a termenului de „ţigan". Există şi o a doua propunere legislativă privind comemorarea dezrobirii romilor din România. Aceste iniţiative arată importanţa politică atribuită termenilor etnici aplicaţi comunităţilor rome, dar totodată arată măsura în care discuţiile despre regulile corectitudinii politice sunt încă instabile şi discutabile în discursurile politice.

 

Loc: Sala de conferinţe ISPMN, str. Gavril Muzicescu nr.5, Cluj-Napoca, România

Data: 18 ianuarie 2011, ora 10:00

Invitaţie

Program