Monitorizare de presă

Centrul de documentare a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe următoarele teme: conflicte interetnice, discursul vis-á-vis de autonomie, legea învăţământului - predarea limbii române ca a doua limbă, legea minorităţilor naţionale, problema emigranţilor români din Italia, transformarea sistemului electoral - problematica reprezentării minorităţilor în parlament. Proiectul  a debutat în anul 2007 şi a continuat pe parcursul anilor 2008-2010.

În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale cotidianelor naţionale. În cazul presei scrise în limba română sunt acoperite următoarele ziare: Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, Ziua, Cotidianul, Gândul. De asemenea sunt monitorizate şi următoarele cotidiane naţionale ale minorităţii maghiare: Krónika, Új Magyar Szó, Transindex, Erdélyi Riport.
Obiectivul proiectului este acela de a crea o bază de date în programul statistic SPSS, prin care se pot genera rapoarte statistice despre frecvenţa acestor teme apărute în diferite organe de presă, şi crearea unei baze de date cu articolele, ştirile, interviurile, reportajele, editorialele apărute, care va face posibilă o analiza mai amplă, cantitativă a discursurilor publice legate de minorităţile naţionale.
În anul 2010 proiectul şi-a propus o continuare a muncii de monitorizare prin identificarea şi arhivarea articolelor ce dezbat temele de interes pentru proiectul nostru. La ora actuală baza noastră de date cuprinde 2.469 de articole.