Tinerii maghiari din Transilvania 2008. Anchetă sociologică despre starea socială şi aşteptările tinerilor maghiari din Transilvania. Dimensiuni comparative

Abstract

Cercetarea constă într-o anchetă sociologică efectuată pe un eşantion reprezentativ pentru tinerii maghiari din Transilvania, aparţinând grupei de vârstă cuprinse între 18-35 ani. Aria de desfăşurare a cercetării a cuprins 16 judeţe din România (Alba, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Caraş-Severin, Cluj, Covasna, Harghita, Maramureş, Mureş, Satu Mare, Sălaj, Sibiu şi Timiş). Datele recensământului din 2002 arată că în aceste judeţe se concentrează 98,9 % din populaţia de etnie maghiară din România.

Ancheta, de fapt, este sondaj de opinie publică, majoritatea întrebărilor fiind menite a identifica opiniile, atitudinile, valorile şi planurile tinerilor vis-a-vis de diferite probleme. În al doilea rând, am încercat să evidenţiem aspectele legate de acţiunile publice, obiceiurile de consum, modul de petrecere a timpului liber şi modelele de migraţie ale tinerilor. Un al treilea aspect a urmărit starea de fapt care influenţează în mod direct statutul social. (ex. Dacă cineva are locuinţă proprie sau cunoştinţe de limbi străine).

Download