Minoritatea polonă 2007

 

07.01.2007, Soloneţu Nou. Festivalul Jasełka

Organizat de UPR cu ajutorul bursierilor Fundaţiei „Semper Polonia". Participă aproximativ 180 de copii din Soloneţu Nou, Moara, Cacica, Siret, Pleşa, Poiana Micului şi Păltinoasa. Ulterior, copiii din Gura Humorului şi Poiana Micului interpretează un buchet de colinde poloneze. Sunt prezenţi G. Longher, preşedintele UPR, pr. Marius Bucevschi, preşedinţii de asociaţii UPR, Surorile Dominicane din Siret.

 

21.01.2007, Bucureşti. Dzień Babci, Dzień Dziadka („Ziua Bunicii, Ziua Bunicului")

Sărbătorită la Casa Polonă, cu participarea preşedintelui Asociaţiei UPR Bucureşti, Bogdan Polipciuc, a consulului Anna Zalewska şi a părintelui Kazimierz Kotylewicz. Program artistic pregătit de nepoţii seniorilor UPR.

 

02.02.2007, Bucureşti. Întâlnire cu preşedintele Poloniei

Preşedintele polon Lech Kaczyński efectuează o vizită de stat în România, întâlnindu-se cu preşedintele Traian Băsescu, cu premierul Călin Popescu Tăriceanu, cu preşedinţii Senatului şi al Camerei Deputaţilor (Nicolae Văcăroiu şi Bogdan Olteanu). În afara convorbirilor oficiale,  înaltul oaspete se întâlneşte la Ambasada polonă cu ambasadorul J. Paliszewski, cu consulul Anna Zalewska şi cu preşedintele UPR, G. Longher. Barbara Breabăn şi Cazimir Longher sunt decoraţi cu Crucea de Aur pentru Merit. Ansamblul de copii „Mała Pojana" din Poiana Micului şi copiii de la UPR din Bucureşti prezintă un program artistic.

 

17.02.2007, Suceava. Şedinţa conducerii UPR

Preşedintele G. Longher prezintă darea de seamă financiară pe anul 2006, planul de activităţi şi bugetul pe 2007. Sunt aleşi doi noi membri în Biroul executiv: Iosif Irişec şi Vilhelm Briac.

 

02.03.2007, Suceava. Concert de muzică medievală europeană

Organizat la Casa Polonă de către Institutul Polonez din Bucureşti. Susţinut de către muzicienii ansamblului „Dekameron" din Varşovia, înfiinţat în 1993. Interpretare de piese din secolele XII-XV, cu instrumente copii fidele ale celor medievale (alăută, fidel, rebek, organetto).

 

05-08.03.2007, Bucureşti. Vizita Grupului parlamentar de prietenie cu România

Delegaţia polonă condusă de deputatul Jadwiga Zakrzewska s-a întâlnit cu Grupul parlamentar de prietenie cu Polonia din Parlamentul României (preşedinte Aurel Olărean). În timpul vizitei în România, delegaţia polonă a fost însoţită de preşedintele UPR, G. Longher, şi de deputatul Aurel Olărean. Probleme abordate: relaţiile bilaterale româno-polone, colaborarea militarilor poloni şi români în Irak.

 

15-17.03.2007, Sibiu. Seminar „Posibilităţi de accesare a fondurilor europene"

Organizat de Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Guvernului României, cu participarea reprezentanţilor tuturor minorităţilor etnice din România. UPR a fost reprezentată de S. Jakimowska, preşedintele Asociaţiei UPR Suceava, şi de Manuela David, inspector pentru minorităţi în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava.

 

31.03-02.04.2007, Soloneţu Nou. Stagiu de practică pedagogică

Organizat de către UPR şi Secţia consulară a Ambasadei RP din Bucureşti pentru studenţii din anul IV, secţia Polonistică, a Facultăţii de Limbi Străine a Universităţii Bucureşti. Studenţii participă la lecţiile de limba polonă ţinute la Şcoala „Henryk Sienkiewicz" la clasele IV-VIII.

 

15.04.2007, Bucureşti. Emisiune TV despre generalul de brigadă Leonard Mociulschi

Difuzată pe TVR2 cu ocazia donaţiei făcute de familia Mociulschi Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I" din Bucureşti, constând într-o colecţie de ordine şi medalii şi sabia care a aparţinut generalului de etnie polonă, erou al armatei române participant în ambele războaie mondiale. Documentar de 7 minute şi discuţie cu nepotul generalului, compozitorul şi muzicianul Adrian Leonard Mociulschi, membru al UPR Bucureşti.

 

19-21.04.2007, Suceava, Soloneţu Nou, Cacica, Mănăstirea Humorului, Gura Humorului. Vizita delegaţiei Inspectoratului de Învăţământ din Rzeszów (Polonia)

Delegaţia condusă de inspectorul adjunct Jerzy Cyprys a semnat un acord de cooperare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean din Suceava (inspector general Petru Carcalete), a vizitat Casa Corpului Didactic din Suceava (director Traian Duminică), Prefectura Suceava (discuţii cu subprefectul Dumitru Paşniciuc) şi Colegiile Naţionale „Ştefan cel Mare", „Petru Rareş" şi „Dimitrie Cantemir" din Suceava. Pe parcursul vizitei, delegaţia polonă a fost însoţită de vicepreşedintele UPR Cazimir Longher şi de preşedinta Asociaţiei UPR Suceava, S. Jakimowska. A doua zi au fost vizitate şcolile în care se predau lecţii de limba polonă din localităţile menţionate.

 

28.04-02.05.2007, Hénin-Beaumont (departamentul Pas-de-Calais, Franţa). Primul Congres Mondial al Diasporei şi Caselor Polone

Participă reprezentanţi ai diasporei polone din Belarus, Belgia, Cehia, Lituania, România, Ucraina, Ungaria şi ai Casei Diasporei Polone din Rzeszów (Polonia). UPR a fost reprezentată de G. Longher şi S. Jakimowska. Schimb de experienţă privitor la rolul Caselor Polone în menţinerea identităţii poloneze dincolo de graniţele patriei-mamă.

 

30.04-03.05.2007, Suceava, Soloneţu Nou. Vizita Asociaţiei „Wspólnota Polska" din Zamość (Polonia)

Discuţii cu conducerile Caselor Polone, supervizate de vicepreşedintele UPR Cazimir Longher, privitoare la viitoarea colaborare. Semnarea la Suceava a unui acord privitor la organizarea la Zamość a unei tabere pentru elevii cu origine poloneză din România.

 

03.05.2007, Bucureşti. Ziua Constituţiei din 1791

Organizată la Ambasada RP din Bucureşti, cu participarea a numeroşi diplomaţi acreditaţi în România. UPR a fost reprezentată de vicepreşedintele Bogdan Polipciuc şi de Irena Petrică, vicepreşedinte al Casei Polone din Bucureşti.

 

06.05.2007, Bucureşti. Aniversarea unor date simbolice

La Casa Polonă sunt sărbătorite Ziua Diasporei Poloneze şi a Polonezilor din Străinătate (2 Mai) şi Ziua Constituţiei (3 Mai). Participă vicepreşedintele UPR Bogdan Polipciuc, consulul RP la Bucureşti Anna Zalewska, membrii Asociaţiei UPR Bucureşti.

 

09.05.2007, Suceava. Ziua Europei

Expoziţii de fotografii şi desene privitoare la UE, organizate la Palatul Administrativ de Prefectura şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava. În cinstea acestei zile, pe esplanada Casei de Cultură Suceava evoluează ansamblul românesc „Balada" din Suceava, ansamblul polonez „Sołonczanka" din Soloneţu Nou şi ansamblul ucrainean „Colomeica" din Siret.

 

12.05.2007, Suceava. Faza naţională a concursului de poezie „Maria Konopnicka"

Participă 80 de copii, împărţiţi pe patru categorii de vârstă (preşcolari şi clasa I; cls. II-IV; cls. V-VIII; cls. IX-XII). Juriul, alcătuit din Iza Kluska, Janina Bivol şi Paweł Rutkowski, a acordat premiile I-III elevelor de liceu Lucica Kucharec din Poiana Micului, Sofia Drozdec din Poiana Micului şi Monica Năstase din Bucureşti.

 

19-23.05.2007, Cacica, Suceava, Vicşani, Soloneţu Nou, Gura Humorului. Vizita Asociaţiei umanitare „Medicii Speranţei" (Polonia)

Echipa de 10 persoane (dintre care 4 medici) a acestei asociaţii oferă consultaţii, medicamente şi asistenţă medicală gratuite etnicilor poloni din aceste localităţi. Profesorul Zbigniew Chłap, preşedintele Asociaţiei „Medicii Speranţei", şi vicepreşedintele UPR, Cazimir Longher, se ocupă de organizarea vizitei.

 

05-10.06.2007, Piła, Jastrowie (Polonia). Festivalul Folcloric Internaţional „Întâlniri Bucovinene"

La a XVIII-a ediţie a acestei manifestări participă 22 de ansambluri folclorice din Polonia, România, Ucraina şi Ungaria. UPR este reprezentată de „Mała Pojana" şi „Sołonczanka".

 

22.06.2007, Suceava. Lansare de carte

La Casa Polonă este lansat volumul II din lucrarea „Continuitate şi schimbare: integrarea minorităţilor naţionale din Bucovina istorică în regatul României Mari (1918-1940)", semnată de Daniel Hrenciuc. UPR a fost reprezentată de preşedintele G. Longher şi de S. Jakimowska, redactor-şef al publicaţiei „Polonus".

 

26.06.2007, Suceava. Seară culturală „Armonia poeziei în Bucovina multietnică"

Desfăşurată la Casa Polonă. UPR a fost reprezentată de un grup de eleve din Poiana Micului, care au recitat în limbile polonă şi română. Uniunea Ucrainenilor din România (UUR) a fost reprezentată de un grup de elevi din Negostina (jud. Suceava), care au recitat în limbile ucraineană şi română. Grupul vocal „Soacrele" al UUR a oferit un recital muzical-coregrafic. Manifestarea s-a încheiat cu evoluţia lui Laur Hreniuc, elev al Şcolii de Muzică din Suceava, care a interpretat câteva piese de Chopin.

 

26-29.07.2007, Câmpulung Moldovenesc. Festivalul Folcloric Internaţional „Întâlniri Bucovinene"

La a XVIII-a ediţie a acestei manifestări participă 30 de ansambluri folclorice (19 din România, 2 din Ungaria, 3 din Polonia, 6 din Ucraina). UPR este reprezentată de „Mała Pojana" şi „Sołonczanka".

 

August 2007, Păltinoasa. Tabără şcolară

Organizată de UPR pentru 15 copii de la Casa de Copii din Łopuszka Mała (lângă Rzeszów, Polonia), însoţiţi de directorul acesteia, Jan Bury (originar din Bahrineşti, regiunea Cernăuţi, Ucraina) şi de două educatoare.

 

04-11.09.2007, Tarnów, Varşovia. Forumul mass-media al diasporei poloneze

Participă 150 de ziarişti din 29 de ţări. Tema dezbătută: „Rolul mass-media al diasporei în crearea contactelor mediilor şi menţinerea legăturii cu ţara. Promovarea Poloniei în lume". Publicaţia UPR „Polonus" a fost reprezentată de Barbara Breabăn, preşedinta Asociaţiei UPR Constanţa.

 

06-09.09.2007, Suceava, Poiana Micului, Soloneţu Nou. Zilele Culturii Polone în România

A IX-a ediţie a acestor manifestări, desfăşurate sub egida „Mai aproape unii de alţii", cu participarea ambasadorului RP, Jacek Paliszewski. Manifestările cultural-ştiinţifice au cuprins următoarele acţiuni: simpozionul ştiinţific; expoziţii; atelierele traducătorilor; inaugurarea Casei Polone din Poiana Micului; Sărbătoarea Roadelor (Dożynki); spectacole.

Simpozionul ştiinţific desfăşurat sub egida „Comunitatea popoarelor şi culturilor. În lumea relaţiilor polono-române" a avut loc în Suceava în primele două zile ale manifestărilor, la Muzeul de Istorie şi la Muzeul de Ştiinţele Naturii. Au susţinut referate 42 de specialişti din Polonia, România şi Republica Moldova, grupaţi pe 4 secţiuni: „La 60 de ani de la repatriere şi 165 de ani de la aşezarea muntenilor polonezi în Poiana Micului"; „În lumea istoriei"; „În lumea literaturii şi culturii"; „În lumea problematicii minorităţilor naţionale". Sunt lansate următoarele cărţi: Daniel Hrenciuc, „Continuitate şi schimbare: integrarea minorităţilor naţionale din Bucovina istorică în regatul României Mari (1918-1940)" - vol. II; Mihai Mitu, „Romano-polonica. Studii de istorie culturală"; Wojciech Krysiński, Uroky Bukowiny („Farmecele Bucovinei") - ghid monografic în două volume; Janina Hahula - plachetă de versuri bilingvă (română şi polonă).

Expoziţiile au fost organizate în Suceava, la Muzeul de Ştiinţele Naturii, respectiv la Muzeul de Istorie. Prima dintre ele, „Tratatul de la Roma ca verigă în procesele integrării europene" (expoziţie de afişe) a fost realizată în colaborare cu Institutul Polonez din Bucureşti. Expoziţia foto de la Muzeul de Istorie, „Wieliczka necunoscută", a conţinut imagini reprezentative ale salinei de aici, fiind organizată de Artur Grzybowski, fotograf la Muzeul Salinelor Cracoviene din Wieliczka.

Atelierele traducătorilor, organizate la Casa Polonă din Suceava pentru etnicii polonezi din România şi Polonia. Conduse de polonişti din România şi românişti din Polonia, în vederea punerii în valoare a bilingvismului participanţilor.

Inaugurarea Casei Polone din Poiana Micului, construită integral cu fonduri sosite din Polonia prin intermediul Asociaţiei „Wspólnota Polska", are loc în a treia zi a manifestărilor. Participă ambasadorul RP la Bucureşti, Jacek Paliszewski, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gavril Mîrza, preşedintele UPR, G. Longher şi numeroşi oaspeţi. Dezvelirea unei plăci care comemorează 165 de ani de la stabilirea muntenilor polonezi în localitate, amplasată la biserica romano-catolică cu hramul „Prea Sfânta Inimă a lui Iisus".

Sărbătoarea Roadelor (Dożynki). Organizată la Soloneţu Nou în ultima zi a manifestărilor, în conformitate cu o tradiţie religioasă polonă din sec. al XIV-lea, de a aduce mulţumiri pentru roade. Expoziţie cu roade caracteristice fiecărui sat din jud. Suceava locuit de etnici polonezi. Participă Marta Moszczeńska, ambasadoarea Canadei în România, Jacek Paliszewski, ambasadorul RP la Bucureşti, M.B. Sekała, ex-consul al RP în România, delegaţia voievodatului Śląsk (Silezia), preşedintele UPR, G. Longher, conducerea Asociaţiilor UPR şi un numeros public.

Spectacolele au fost organizate la Poiana Micului (ansamblurile „Mała Pojana" din Poiana Micului, „Sołonczanka" din Soloneţu Nou, „Pojana" din Piława Dolna, Polonia) şi Soloneţu Nou („Pojana" şi „Pădureţul" din Pârteştii de Sus - jud. Suceava).

 

22-26.09.2007, Varşovia. Al III-lea Congres al Diasporei Polone şi al Polonezilor din Străinătate

Participă aproximativ 400 de delegaţi din circa 60 de ţări, reprezentând organizaţiile diasporei poloneze, instituţii ştiinţifice, culturale şi religioase, organizaţii mass-media. Înalţi oaspeţi participanţi: preşedintele RP Lech Kaczyński, mareşalul Seimului Ludwik Dorn, areşalul Senatului Bogdan Borusewicz, preşedintele Asociaţiei „Wspólnota Polska", Andrzej Stelmachowski. UPR a fost reprezentată de preşedintele G. Longher şi de preşedinta Asociaţiei UPR Suceava, S. Jakimowska.

Au fost discutate, în cadrul a opt secţiuni, următoarele probleme: promovarea culturii polone peste hotare; situaţia minorităţii poloneze în lume; colaborarea diasporei polone cu organizaţii guvernamentale şi non-guvernamentale din Polonia; problemele legate de emigraţia sezonieră, la muncă, a polonezilor în UE.

Lech Kaczyński a semnat legea privitoare la „Carta polonezului" (Karta Polaka), adresată etnicilor polonezi din statele din Estul Europei care au altă cetăţenie decât cea polonă. Potrivit legii, aceştia vor avea facilităţi la obţinerea de vize, dreptul să muncească şi să desfăşoare activităţi economice în Polonia, acces la sistemul de educaţie şi la bursele de studiu oferite de acest stat.

 

25.09.2007, Bucureşti. Proiectul Legii învăţământului şi minorităţile naţionale

Discuţii pe acest subiect organizate de către Departamentul pentru Relaţii Interetnice, cu participarea reprezentanţilor gazdelor, ai Ministerului Educaţiei şi ai minorităţilor naţionale. Sunt analizate articolele propuse referitoare la învăţarea limbilor minorităţilor naţionale, organizarea învăţământului bilingv şi perfecţionarea cadrelor didactice din şcolile în care elevii învaţă limba maternă. UPR a fost reprezentată de vicepreşedintele Cazimir Longher şi de Elena-Manuela David, inspector pentru minorităţi la Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava.

 

05.10.2007, Suceava. Mondialogo Day

Spectacol muzical-coregrafic organizat la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu" de către profesoara de limba franceză Felicia Vranău, sub egida Inspectoratului Şcolar General Suceava, cu participarea elevilor reprezentând minorităţile etnice din jud. Suceava. Manifestare inclusă în cadrul unui proiect internaţional de integrare multiculturală, iniţiat în 2003 de către UNESCO în colaborare cu firma Daimler Chrysler.

Minoritatea polonă a fost reprezentată de elevii cls. a IX-a de la Grupul Şcolar „Alexandru cel Bun" din Gura Humorului, îmbrăcaţi în costume tradiţionale poloneze.

 

11-14.10.2007, Constanţa. Curs de iniţiere în presă pentru redactorii din mass-media minorităţilor naţionale

Organizat de Departamentul pentru Relaţii Interetnice (Oficiul Regional Constanţa) şi Radio Constanţa. Revista „Polonus" a fost reprezentată de Barbara Breabăn şi Cazimir Longher.

 

12-13.10.2007, Lublin (Polonia). Atelierele de metodică

Organizate de Centrul pentru Cadrele Didactice din Diaspora din Lublin, pentru profesorii de limba polonă sau cei care lucrează cu copii de origine polonă din jud. Suceava, în cadrul proiectului „Copiii Bucovinei". Planificate şi realizate de profesorii metodişti Małgorzata Małyska şi Jacek Szpunar.

 

06-07.10.2007, Piła, Jastrowie (Polonia). Festivalul Folcloric Internaţional „Întâlniri Bucovinene"

UPR a fost reprezentată de ansamblurile „Mała Pojana" din Poiana Micului şi „Sołonczanka" din Soloneţu Nou.

 

27-28.10.2007, Suceava. Vizita pastorală a episcopului romano-catolic Petru Gherghel

În a doua zi a vizitei are loc Sf. Liturghie. Ulterior, are loc o întâlnire cu preşedintele UPR G. Longher şi cu membrii Asociaţiei „Dom Polski" Suceava, urmată de întâlniri cu membrii organizaţiei din Suceava a Forumului Democrat German şi cu credincioşii romano-catolici din Iţcani şi Moara - filiale ale parohiei din Suceava.

 

09.11.2007, Bucureşti. Ziua Independenţei Poloniei

Festivitate organizată în cinstea zilei de 11 Noiembrie 1918 la Ambasada RP din Bucureşti. Participă ambasadorul Jacek Paliszewski, consulul Anna Zalewska, preşedintele UPR G. Longher, vicepreşedinţii UPR Cazimir Longher şi Bogdan Polipciuc.

 

10.11.2007, Suceava. Concurs de Recitare a Poeziilor lui Adam Mickiewicz, „Kresy"

Desfăşurat la Casa Polonă, jurizat de Elżbieta Ortyl, Iwona Olszewska şi Tomasz Kluz. Participanţii au fost împărţiţi pe 3 categorii de vârstă (până la clasa a IV-a; clasele IV-VIII; începând cu clasa a IX-a). Locurile I-V la ultima categorie de vârstă au fost obţinute de Iolanda Voloşciuc (Poiana Micului), Johasia Drozdek (Poiana Micului), Camelia Popescu (Constanţa), Elisabeta Drozdek şi Anamaria Drozdek (Poiana Micului). S-a decis ca la finala din Białystok (Polonia) a acestui concurs, UPR să fie reprezentată de Iohasia Drozdek şi Elisabeta Drozdek.

 

08.12.2007, Poiana Micului. Şedinţa conducerii UPR

Participă preşedinţii de Asociaţii „Dom Polski", conducerea UPR în frunte cu preşedintele G. Longher, ambasadorul RP la Bucureşti, Jacek Paliszewski, şi consulul Anna Zalewska. Discutarea realizărilor şi a neîmplinirilor UPR în anul 2007. Ambasadorul polon discută problema relaţiilor politico-economice dintre Polonia şi România, iar consulul RP subliniază că politica UPR de dotare a şcolilor va da roade în viitor.

 

15.12.2007, Suceava. Ziua Minorităţilor Naţionale din România

Spectacol muzical-coregrafic organizat la Casa Polonă de către Vladimir Hapenciuc, reprezentantul Departamentului pentru Relaţii Interetnice. UPR a fost reprezentată de ansamblul „Sołonczanka" din Soloneţu Nou, Uniunea Ucrainenilor din România - de ansamblurile „Colomeica" din Siret, „Soacrele" din Suceava şi „Strunele Negostinei" din Negostina (jud. Suceava), Asociaţia Italienilor din România - de grupul de dansuri al comunităţii italiene din Iaşi, germanii bucovineni - de corul de pe lângă parohia romano-catolică din Gura Humorului, iar romii din jud. Suceava - de ansamblul din Dolhasca-Gulia.

 

18.12.2007, Bucureşti. Inaugurarea postului de radio DKFM

Înfiinţat pe baza unui proiect al Departamentului pentru Relaţii Interetnice, destinat prezentării unor programe privitoare la viaţa minorităţilor etnice din România.

 

27.12.2007, Suceava. Împărţirea cu opłatek

Participă membrii Asociaţiei „Dom Polski" Suceava, preşedintele UPR G. Longher şi în calitate de invitaţi de onoare consulul Ucrainei la Suceava, Sergiy Nikshych, preşedintele organizaţiei judeţene Suceava („ţinutul Bucovina") al Uniunii Ucrainenilor din România, Ioan Bodnar, Oskar Hajnakowski, preşedintele organizaţiei municipale Suceava a Forumului Democrat German, Vladimir Hapenciuc, reprezentantul Departamentului pentru Relaţii Interetnice. Ansamblul ucrainean „Czerwona Kalina" din Lujani (regiunea Cernăuţi, Ucraina) interpretează colinde ucrainene şi poloneze.

 

Decembrie 2007, Białystok (Polonia). Finala Concursului de Recitare „Kresy"

Participă concurenţi din Belarus, Bulgaria, Gruzia, Kazahstan, Letonia, Lituania, Republica Moldova, România. UPR a fost reprezentată de Iohasia Drozdek şi Elisabeta Drozdek (care a obţinut şi o menţiune).