Minoritatea polonă 2003

 

09.01.2003, Varşovia. UPR la Forum Polonijne

Emisiunea „Forumul polonezilor din diasporă", transmisă de Televiziunea Polonia, dedicată polonezilor din întreaga lume. Din partea UPR participă preşedintele G. Longher. La emisiune a fost invitat să participe şi consulul R.P. Polone în România, K. Jurczak, din partea conducerii Asociaţiei „Wspólnota Polska".

 

15.02.2003, Suceava. Olimpiade şcolare

Se desfăşoară la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu" din Suceava faza judeţeană a olimpiadelor de limbile rusă, ucraineană şi polonă. La Olimpiada de Limba Polonă au participat elevi din cls. a VII-a de la şcolile din Poiana Micului şi Soloneţu Nou, precum şi liceeni de la cursul de limba polonă din Suceava.

 

10.05.2003, Suceava. Festivalul de Poezie „Maria Konopnicka"

Faza naţională a acestui concurs de poezie s-a desfăşurat la „Dom Polski" din Suceava.

 

10-11.05.2003, Chişinău. Festivalul „Primăvara Poloneză în Moldova"

A treia ediţie a acestui festival a fost organizată de comunitatea poloneză din Moldova şi de Ambasada Poloniei din Chişinău. Comunitatea poloneză din România a fost reprezentată de ansamblul „Mała Pojana" din Poiana Micului.

 

12.05.2003, Suceava. Familie regală la Suceava

La Casa Polonă sunt primiţi de către conducerile Uniunii Polonezilor din România şi a Asociaţiei Polonezilor din Suceava principesa Margareta de Hohenzollern şi principele Radu de România.

 

17.05.2003, Pruszków (lângă Varşovia). Vernisaj expoziţie de  sculptură şi lansare volum de versuri

La Muzeul Industriei Miniere Vechi şi al Metalurgiei din regiunea Mazowsze (Muzeum Starożytnego Górnictwa i Hutnictwa Mazowieckiego w Pruszkowie pod Warszawą), a fost organizat vernisajul expoziţiei de sculpturi semnate de artistul şi poetul polon din Pleşa Bolek Majerik, desfăşurat sub patronajul onorific al ambasadoarei României în Polonia, Irena Comoroschi. Bolek Majerik îşi lansează la această expoziţie primul volum de versuri, integral în limba polonă, Kim ja jestem? („Cine sunt eu?").

 

21.05.2003, Suceava. Dezvelire placă comemorativă

Placa în cauză, marcând 100 de ani de la înfiinţarea Societăţii Polone de Lectură din Suceava (21 mai 1903), a fost dezvelită de Janina Sagatowska, vicepreşedinta Comisiei pentru emigraţie şi polonezii din străinătate a Senatului RP. Sfinţirea plăcii a fost realizată de pr. paroh Dumitru Pătraşcu, decan de Bucovina, împreună cu preoţii J. Strzelecki (care a fost timp de 6 ani capelanul polonezilor bucovineni), pr. Johann Proschinger (paroh în Suceava şi Moara mai mulţi ani), Michał Zielonka şi Wladysław Hejmej din Złotnik, localitate din Polonia în care s-au stabilit repatriaţii polonezi din România după 1946.

Pe această placă comemorativă au fost scrise în limbile română şi polonă următoarele: La comemorarea înfiinţării Societăţii Polone de Lectură din Suceava şi începerii construcţiei Casei Polone, terminate în 1907. În semn de omagiu întemeietorilor Casei Polone (Dla upamiętnienia powstania Wydzialu Czytelni Polskiej w Suczawie i rozproczęcia budowy Domu Polskiegu, ukończonej w 1907 roku. W holdzie przodkom tworzącym Dom Polski).

 

21.05.2003, Suceava. Centenarul Societăţii Polone de Ajutor Frăţesc şi de Lectură din Suceava

La festivităţile aniversare participă Gavril Mîrza, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, prefectul Ioan Cuşnir şi reprezentanţii Consiliului Municipal Suceava. Aceştia au primit Grupul parlamentar polono-român al Seimului Poloniei (condus de deputatul Mieczysław Jedoń) şi Grupul de prietenie româno-polonă din Parlamentul României, condus de senatorul Dionisie Bucur. Participă ambasadorul RP în România, Michał Klinger. Mieczysław Jedoń primeşte titlul de cetăţean de onoare al oraşului Suceava. Prefectul Ioan Cuşnir îi primeşte pe Janina Sagatowska, senator, vicepreşedinta Comisiei pentru emigraţie şi polonezii din străinătate a Senatului RP, pe consulul RP la Bucureşti, M.B. Sekała, şi pe Stanisława Jakimovska, preşedintele filialei din Suceava a UPR. Au fost citite scrisorilor adresate Uniunii Polonezilor din România şi Asociaţiei „Dom Polski" din Suceava de către preşedinţii României şi al Poloniei şi de către mareşalii Seimului şi ai Senatului RP.

 

21.05.2003, Suceava. Expoziţie tematică

În sala de conferinţe a Muzeului de Ştiinţele Naturii a fost inaugurată o expoziţie de documente şi mărturii care evocau cele mai importante evenimente din activitatea Societăţii Polone de Lectură, începând cu 1903.

 

21.05.2003, Suceava. Ceremonie de acordare a titlului de membru de onoare al Asociaţiei Polonezilor din Suceava

Titlul a fost acordat următoarelor personalităţi din Polonia: senatorului Janina Sagatowska, deputatului Mieczysław Jedoń, ambasadorului RP la Bucureşti, Michał Klinger, consulului RP în România, Marian B. Sekała, preşedintelui Asociaţiei „Wspólnota Polska", Andrzej Stelmachowski, părintelui prelat Jerzy Pawlik, părintelui Jacek Strzelecki, ex-consulului RP în România K. Jurczak, etnografului Zbigniew Kowalski şi d-lui Wilhelm Skibiński.

 

21.05.2003, Suceava. Spectacol muzical-coregrafic internaţional

Evoluează grupul vocal bărbătesc al Asociaţiei Polonezilor din Suceava, ansamblul „Wianeczek" din Pătrăuţii de Jos (regiunea Cernăuţi, Ucraina), „Echo Prut" şi „Dżerelo" din Cernăuţi, „Dolina Nowego Sołońca" (Złotnik, Polonia), ansamblul „Ciprian Porumbescu" din Suceava, ansamblul „Skotnica" (regiunea Orlova, Cehia).

 

22.05.2003, Suceava. Centenarul Societăţii Polone de Ajutor Frăţesc şi de Lectură din Suceava

La ceremonia organizată cu acest prilej, stindardul din 1933 al Societăţii, confecţionat cu prilejul celei de-a 30-a aniversări, a fost purtat de vârstnici, iar al doilea, confecţionat în 1993, de reprezentanţii tinerei generaţii. Mulţimea de credincioşi din Catedrala Romano-Catolică din Suceava, împodobită de sărbătoare, aştepta ansamblurile din Cehia, Polonia şi Ucraina. Sfânta Liturghie a fost concelebrată de 14 preoţi, dintre care 5 din Polonia, fiind oficiată de Petru Gherghel, episcopul Diecezei Romano-Catolice de Iaşi.

 

04.06.2003, Suceava. Întâlnire religioasă

Preşedintele Asociaţiei Polonezilor din Suceava, S. Jakimowska, a găzduit întâlnirea unui grup de prelaţi polonezi: preotul Matei Catargiu, membru al Congregaţiei „Towarzystwo Chrystusowy" din Pozńan, preotul Jarosław Staszewski, paroh în Stargard Szczeciński (Polonia), preotul Stanisław Kucharek, originar din Poiana Micului, paroh al bisericii cu hramul „Providenţa Divină" din Chişinău, preotul vicar al parohiei din Suceava, Marius Bucevschi.

 

14.06.2003, Suceava. Examen la limba polonă

16 candidaţi din România la studii superioare în Polonia au fost examinaţi la Suceava (test scris şi oral la limba polonă) de către o comisie de selecţie a candidaţilor, formată din Stanisława Jakimowska (preşedinte), consulul M.B. Sekała, Ewa Rossi şi Elżbieta Wieruszewska. Comisia a admis 10 persoane, 5 la studii de licenţă şi 5 la studii de masterat.

 

17-21.06.2003, Piła (Polonia).Întâlniri Bucovinene" (Bukowińskie Spotkania)

La Casa de Cultură din localitate, condusă de directorul Sławomir Kaźimierczak, au fost demarate activităţile celei de-a XIV-a ediţii a acestui festival internaţional. Polonezii din România au fost reprezentaţi de ansamblurile „Mała Pojana" şi „Sołonczanka".

 

20.06-05.07.2003, Wolbrom (Polonia). Şcoala de Vară de Limba Polonă

Participă 24 de copii de la cursul de limba polonă din Cacica. Autoarea proiectului: Stanisława Rokita, profesoară de limba polonă de la Cacica. Sprijin financiar: consulul R.P. în România, M.B. Sekała, şi preşedintele UPR, G. Longher.

 

21-22.06.2003, Soloneţu Nou. Vizita unei misiuni medicale poloneze

Uniunea Polonezilor din România şi Consulatul RP de la Bucureşti au organizat vizita în comunităţile poloneze din judeţul Suceava a 5 medici de la spitalul „Maria Skłodowska Curie" din Bucureşti.

 

29.06.2003, Soloneţu Nou. Slujbă de primiţie

Oficiantul principal (preotul primiţiant), originar din localitate, a fost Alfons Eugen Zielonka, absolvent al Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii Catolice din Lublin. Liturghia a fost concelebrată de 40 preoţi, dintre care o parte au fost colegii lui A.E. Zielonka, de la sus-menţionata Universitate şi de la Institutul Teologic din Iaşi.

 

Iunie-iulie 2003, Păltinoasa. Tabără de teatru

Organizată de către instructorii Sława şi Mariusz Orzelek din Białystok, cu Ingrid Dziurcovschi şi Elżbieta Wieruszewska în calitate de educatoare, pe o perioadă de 13 zile, pentru un grup de copii polonezi din România. Tabăra a fost organizată de UPR, cu sprijinul Asociaţiei „Wspólnota Polska" din Białystok, filiala Podlasie, consulul R.P. la Bucureşti, M.B. Sekała, şi familia sa, precum şi Stefan Simiganowski oferind sprijin financiar.

 

Iunie-iulie 2003, Brok (Polonia). Tabără şcolară

200 de copii de origine poloneză din Estul Europei participă la tabăra organizată de Asociaţia „Caritas" din Varşovia. Sunt implicate în calitate de coorganizatori Uniunea Polonezilor din România şi Consulatul RP din Bucureşti.

 

Iunie-iulie 2003, Zielona Góra (Polonia). Tabără şcolară

Asociaţia „Wspólnota Bukowińska" organizează, pentru a treia oară, o tabără pentru copiii din România, Ucraina şi Republica Moldova.

 

Iunie-iulie 2003, Andrychów (Polonia). Proiectul (spectacol) „Panorama oraşului Andrychów"

Participă timp de 10 zile 13 liceeni de origine poloneză din România, la invitaţia Asociaţiei Creştine „TOTUS".

 

Iunie-iulie 2003, Polonia. Tabără şcolară

În tabăra organizată de către Fundaţia „Świat na Tak" s-au odihnit copii de origine poloneză din România cu probleme de sănătate.

 

Iunie-iulie 2003, Góry Mokre şi Przedbórz (Polonia). Festival internaţional de poezie poloneză

Din România participă trei laureaţi ai fazei naţionale a Festivalului de Poezie „Maria Konopnicka". Mariana Gamazeliuc obţine premiul I, iar Antonela Dziurkovschi şi Iacob Moldovan obţin premiul II. Deplasarea participanţilor din România a fost sprijinită financiar de UPR.

 

05.07.2003, Suceava. Întâlnirea reprezentanţilor minorităţilor naţionale din judeţul Suceava

Organizată la Muzeul Naţional al Bucovinei de către Vladimir Hapenciuc, expert al Biroului Teritorial Suceava al Departamentului pentru Protecţia Minorităţilor Naţionale, Aura Hapenciuc, inspector şcolar, consulul general al Ucrainei Vasyl Boyechko, vicepreşedintele Petru Ivanov de la comunitatea ruşilor lipoveni, S. Jakimowska, preşedinta organizaţiei locale Suceava a Uniunii Polonezilor din România, reprezentanţii ucrainenilor şi ai evreilor.

 

03.08.2003, Paltinu (com. Vatra Moldoviţei, jud. Suceava). Festivalul Interetnic „Convieţuiri"

A X-a ediţie a acestui festival organizat de Uniunea Ucrainenilor din România. Participă ansambluri ale ucrainenilor, polonezilor, nemţilor, ruşilor-lipoveni şi romilor din judeţul Suceava şi ansamblul „Verhovena" din Ucraina. Din partea polonezilor din judeţul Suceava participă ansamblul „Sołonczanka".

 

20.08.2003, Bucureşti. Întâlnire de rămas-bun

Organizată la reşedinţa ambasadorului RP în România, Michał Klinger. Participă membrii Clubului Seniorilor de pe lângă Casa Polonă din Bucureşti. În numele acestora, Irena Petrică, Maria Lesiecki şi Jadwiga Miklaszewska aduc mulţumiri diplomatului polon pentru sprijinul constant acordat persoanelor în vârstă.

 

24-25.08.2003, judeţul Suceava. Un ambasador polon în Bucovina

Ambasadorul RP la Bucureşti, Michał Klinger, a efectuat o vizită de rămas-bun în Soloneţu Nou, Cacica, Păltinoasa, Pleşa, Poiana Micului, Suceava, întreţinându-se cu conducerea filialelor locale ale UPR.

 

31.08.2003, Poiana Micului. Liturghie de rămas-bun

În biserica cu hramul „Inima lui Iisus" are loc Sf. Liturghie solemnă concelebrată de dr. Dumitru Pătraşcu, decan de Bucovina, pr. K. Kotylewicz şi pr. Marius Bucevschi. Liturghia a marcat încheierea misiunii primului preot şi numirea celui de-al doilea în calitate de paroh al localităţii.

 

12-14.09.2003, Suceava, Poiana Micului. Zilele Culturii Polone în România

Deschiderea ediţiei a V-a a manifestărilor cultural-ştiinţifice, desfăşurate sub egida Bliżej siebie („Mai aproape unii de alţii"), are loc în sala de conferinţe a Consiliului Judeţean Suceava. Participă personalităţi din conducerea administrativă şi din principalele instituţii din judeţul Suceava: Victor Focşa, consul la Consulatul General al Ucrainei din Suceava, M.B. Sekała, consulul RP la Bucureşti, reprezentanţii Serviciului Consular al RP la Chişinău, delegaţia Casei Polone din Bălţi, a ansamblului „Capkovci", primarul Jozef Potočar din Skalite - Slovacia, Kazimiera Krzyczman, reprezentantă a mareşalatului voievodatului Silezia, consilieri şi reprezentanţi ai autorităţilor din Łazy, oameni de ştiinţă din România şi Polonia. Acţiuni organizate: simpozionul ştiinţific internaţional; expoziţii; spectacole.

Simpozionul ştiinţific internaţional s-a desfăşurat pe două secţiuni: istorico-filologică şi bucovineană. Participă specialişti din Polonia, România şi Ucraina. Au fost lansate următoarele cărţi: Veniamin Ciobanu (coordonator), Romanian and Polish People in East-Central Europe (17th - 20th Centuries), Daniel Hrenciuc, „Mareşalul Józef Piłsudski şi renaşterea Poloniei independente (1914-1935)", 2 volume ale lui Kazimierz Feleszko reunite sub titlul Bukowina moja miłość („Bucovina, iubirea mea"), monografia Helenei Krasowska Mała ojczyzna. Pietrowce Dolne („O mică patrie. Pătrăuţii de Jos") şi o plachetă de versuri a artistului polon din Pleşa, Bolek Majerik.

Expoziţii. Expoziţia de fotografii a lui Jakub Sucharski, conţinând imagini din anul 2003 de la Festivalul „Întâlniri Bucovinene" din Jastrowie (Polonia), prezentată de directorul acestui festival, Zbigniew Kowalski. Expoziţie de broderii poloneze (inclusiv broderii foarte vechi), adunate de Elżbieta Wieruszewska de la Soloneţu Nou, Poiana Micului şi Pleşa.

Spectacole. Organizate în ultima zi a manifestărilor, la Poiana Micului. Spectacol folcloric realizat de taraful „Capkovci" din localitatea slovacă Skalite, de ansamblurile „Mała Pojana", „Sołonczanka" şi „Arcanul" din Pârteştii de Jos.

UPR şi Consulatul RP din Bucureşti au invitat teatrul „CoNieco" de la Białystok, reprezentat de artistele Sława Tarkowska-Orzełek şi Ewa Mojsak. Spectacolul „Ali Baba şi cei 40 de hoţi" a fost vizionat de şcolarii din Soloneţu Nou, Poiana Micului, Cacica, Păltinoasa.

 

19-21.09.2003, Szczecin (Polonia). „Polska - Polonia wzajemne oczekiwania" (Polonia - diaspora aşteptări reciproce)

Desfăşurată sub acest generic, a II-a conferinţă internaţională a diasporei poloneze a dezbătut o serie de probleme referitoare la „Carta polonezului" (Karta Polaka) şi obligativitatea pentru polonezii din ţările est-europene de a obţine viză de intrare în Polonia începând cu 1 octombrie 2003. UPR a fost reprezentată de preşedintele G. Longher şi de preşedinta Asociaţiei „Dom Polski" din Constanţa, Barbara Breabăn.

 

27-28.09.2003, Suceava. Conferinţă consacrată proiectului „Copiii Bucovinei"

Conferinţă organizată la Colegiul sucevean „Petru Rareş" de Secţia Consulară a Ambasadei RP din Bucureşti, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Uniunea Polonezilor din România şi Colegiul Naţional „Petru Rareş". Participă directorii, coordonatorii, cadrele didactice din cele 10 şcoli cuprinse în proiect şi moderatorii de la Inspectoratul Şcolar Judeţean, Centrul Judeţean de Asistenţă Psiho-Pedagogică şi Casa Corpului Didactic din Suceava.

 

05.10.2003, Stara Crasnoşora (regiunea Cernăuţi, Ucraina). Bicentenar al venirii polonezilor din Czadca (pe râul Kisuca) - astăzi Slovacia - în Bucovina

Festivităţi organizate de Societatea de Cultură Polonă „Adam Mickiewicz" din Cernăuţi. Polonezii din sudul Bucovinei (jud. Suceava) au fost reprezentanţi de ansamblul folcloric „Sołonczanka" din Soloneţu Nou.

 

09.10.2003, Bucureşti. Vizita preşedintelui R.P. Polone

Preşedintele Aleksander Kwaśniewski se întâlneşte la Ambasada RP din Bucureşti cu preşedintele României, Ion Iliescu, reprezentanţi ai guvernului român şi preşedintele UPR, G. Longher. Preşedintele polon mulţumeşte în mod deosebit doamnelor S. Jakimowska (preşedinta Asociaţiei „Dom Polski" din Suceava), Maria Lesiecka şi preotului K. Kotylewicz, „în numele poporului polonez", pentru păstrarea spiritului polonez în România. Este acreditat noul ambasador al Poloniei la Bucureşti, J. Paliszewski.

 

16-17.10.2003, Wedryn, Polonia. Bicentenar al venirii polonezilor din Czadca (pe râul Kisuca) - astăzi Slovacia - în Bucovina

La manifestările cultural-artistice participă şi ansamblul „Mała Pojana" din Poiana Micului, care prezintă un spectacol la Casa Polonă Catolică din localitate. UPR sprijină material organizarea bicentenarului.

 

24-25.10.2003, Cracovia. Conferinţă a diasporei polone

Filiala Asociaţiei „Wspólnota Polska" din Cracovia organizează conferinţa Polonia a Unia Europejska - Polska w Unii Europejskiej i środowiska polskie za granicą - nowa jakość wspólpracy („Diaspora poloneză şi Uniunea Europeană - Polonia în Uniunea Europeană şi comunităţile poloneze din străinătate - o nouă calitate a colaborării"). Au participat organizaţii ale diasporei poloneze din 17 ţări ale Europei. UPR a fost reprezentată de preşedinta Asociaţiei din Suceava a UPR, S. Jakimowska, şi de Kazimierz Mecek, membru în Comisia de etică şi arbitraj a UPR.

 

09.11.2003, Gura Humorului. Turneu de fotbal

Sprijinit financiar de Consulatul Polon din Bucureşti, desfăşurat (a doua ediţie) în sala de gimnastică a Grupului Şcolar din Gura Humorului. Participă şase echipe din şcolile sucevene unde învaţă copii polonezi: Păltinoasa, Soloneţu Nou, Poiana Micului, Pleşa, Cacica şi Moara. Locul I: echipa din Păltinoasa; locul II: echipa din Pleşa; locul III: echipa din Cacica.

 

10.11.2003, Bucureşti. Aniversarea înfiinţării Consiliului Minorităţilor Naţionale

La Palatul Parlamentului României se desfăşoară a zecea aniversare a înfiinţării acestei organizaţii de pe lângă Guvernul României. Din partea minorităţii poloneze a luat cuvântul preşedintele G. Longher, fiind prezent şi ambasadorul RP la Bucureşti, J. Paliszewski. Secretarul de stat Cristian Jura a înmânat câte o medalie jubiliară reprezentanţilor celor 19 minorităţi naţionale.

 

11.11.2003, Suceava. Diplomaţi poloni la Suceava

Polonezii din Suceava sărbătoresc Ziua Independenţei Poloniei. Ambasadorul J. Paliszewski şi consulul M.B. Sekała vizitează „Dom Polski" din localitate.

 

11.11.2003, Soloneţu Nou. Sărbătorirea Zilei Independenţei Poloniei

Sfânta Liturghie pentru patrie oficiată de prelatul Jerzy Pawlik şi de preoţii Julian Kropp, Alfons Zielonka, Romuald Bulai, Ştefan Babiaş şi Marius Bucevschi. După liturghie, ambasadorul J. Paliszewski a vizitat Şcoala Generală „Henryk Sienkiewicz" din Soloneţu Nou, unde s-a întâlnit cu conducerea şi cadrele didactice. Ulterior a avut loc un spectacol realizat de copii şi tineri la Casa Polonă din localitate, precedat de alocuţiunea diplomatului polon.

 

13.11.2003, Suceava. Vizita unor delegaţii şcolare

Delegaţiile a două şcoli medii din oraşul Sosnowiec (Polonia), Grupul Şcolar Profesional nr. 7 şi Liceul de Cultură Generală nr. 3 „Bolesław Prus", au efectuat o vizită la Casa Polonă din localitate.

 

15.11.2003, Suceava. Concursul de recitare Adam Mickiewicz - „Kresy"

Au fost prezenţi în calitate de invitaţi speciali ambasadorul R.P. Polone la Bucureşti, J. Paliszewski, şi consulul M.B. Sekała, preşedintele UPR, G. Longher. Se acordă premii în funcţie de 3 categorii de vârstă. La categoria peste 15 ani locurile I şi II sunt atribuite Wandei Polipciuc din Bucureşti, respectiv Antonelei Dziurcovschi din Cacica, calificate pentru Concursul Laureaţilor din Białystok.

 

26.11.2003, Suceava. Festival artistic interetnic

Pe scena sălii de spectacole a Casei Polone din Suceava a evoluat ansamblul polonez „Sołonczanka" condus de Anna Zielonka, în cadrul manifestării intitulate „Bucovina - loc al culturii interetnice", organizate de către Asociaţia Cygnus şi Fundaţia ANA din Suceava.

 

27.11.2003, Suceava. Expoziţie culinară interetnică

La restaurantul „Nistru" din Suceava a fost organizată o expoziţie culinară interetnică. Polonezii bucovineni s-au prezentat cu mâncarea tradiţională bigos.

 

Decembrie 2003, Londra. Al V-lea Congres al Uniunii Europene a Comunităţilor Polonezilor din Diasporă (UEPCD)

La Centrul Polonez Socio-Cultural (CPSC), în „sala zmeurie", s-a desfăşurat principala festivitate la aniversarea a 10 ani de la înfiinţarea UECPD. Participă reprezentanţi a 28 de ţări membre ale UECPD (preşedinte general al organizaţiei: Helena Miziniak). Au fost acceptate candidaturile de intrare în UECPD ale organizaţiilor poloneze din Irlanda şi Olanda. Din acel moment, organizaţia cuprindea 30 de ţări. Polonezii din România au fost reprezentaţi de preşedintele UPR, G. Longher, vicepreşedintele UPR C. Longher şi preşedintele Asociaţiei „Dom Polski" din Suceava, S. Jakimowska.

 

06.12.2003, Suceava. Spectacol în cinstea Zilei Minorităţilor Naţionale din România

În sala de spectacole a Casei Polone din Suceava evoluează ansamblul de copii din Poiana Micului, interpretând cântece şi dansuri munteneşti şi cântece din repertoriul grupului „Arca lui Noe". Spectacolul a fost organizat de Reprezentanţa Teritorială Suceava a Departamentului pentru Relaţii Interetnice de pe lângă Guvernul României, în cinstea zilei de 18 decembrie, declarată de către Guvern Zi a Minorităţilor Naţionale din România.

 

06.12.2003, jud. Suceava. Daruri de Sf. Nicolae

Senatul RP, Fundaţia „Învăţământul Polonez în Străinătate" şi Asociaţia „Wspólnota Polska" au oferit sprijin financiar, concretizat prin oferirea de daruri pentru 800 de copii de origine poloneză din jud. Suceava.

 

19.12.2003, Suceava. Jasełka

Copiii şi tinerii de la cursul de lb. polonă de pe lângă „Dom Polski" din Suceava, pregătiţi de Elżbieta Wieruszewska, prezintă sceneta alegorică şi un concert de colinde.

 

22.12.2003, Constanţa. Emisiune radiofonică

Barbara Breabăn, preşedinta Asociaţiei „Dom Polski" din localitate, prezintă la Radio Constanţa tradiţiile şi obiceiurile poloneze legate de Naşterea Domnului şi de Anul Nou. Emisiune preluată pe 27.12.2003 de postul România Actualităţi.

 

25.12.2003, Pârteştii de Sus (jud. Suceava). Festivalul de datini şi obiceiuri populare „Cetina de Brad"

Primăria Cacica şi Şcoala Generală din Pârteştii de Sus organizează a IV-a ediţie a festivalului. Polonezii din jud. Suceava sunt reprezentaţi de ansamblul „Sołonczanka", ce interpretează colinde şi dansuri poloneze, şi de elevii şcolii din Cacica, pregătiţi de Cristina Cehaniuc - preşedinta Asociaţiei „Dom Polski" din localitate. Aceştia interpretează colinde româneşti, poloneze şi ucrainene.

 

27.12.2003, Soloneţu Nou (jud. Suceava). Festival de colinde, datini şi obiceiuri populare poloneze

Organizat de UPR cu sprijinul Ambasadei RP la Bucureşti, pregătit de Asociaţia „Dom Polski" din localitate. Evoluează elevii de etnie polonnă de la şcolile din Cacia, Moara, Poiana Micului, Soloneţu Nou şi cei de la cursul de limba polonă de pe lângă Casa Polonă din Suceava. În încheiere evoluează ansamblul „Sołonczanka".

 

28.12.2003, Suceava. Împărţirea cu opłatek

Organizată la Casa Polonă de către Asociaţia Polonezilor din Suceava. Participă membrii UPR din Suceava, preşedintele UPR, G. Longher, preotul decan de Bucovina Dumitru Pătraşcu, preotul Johann Proschinger.