Minoritatea polonă 1990

08.03.1990, Bucureşti (pol. Bukareszt). Reînfiinţarea organizaţiei din Bucureşti a Uniunii Polonezilor din România (UPR)

În lipsa unui sediu, prima întâlnire are loc la şcoala polonă de pe lângă Ambasada R.P.

Întâlnire de reluare a activităţii Uniunii Polonezilor din România „Dom Polski", interzisă de regimul comunist în 1950 şi de alegere a unei structuri (Comitet) de conducere. Xenia Grabska-Stoica este aleasă în funcţia de preşedinte, Andrei Răuţă şi Mihai Rainer vicepreşedinţi, Teresa Kwiecińska-Maiorescu secretar, Bogdan Şuster casier, Antoni Rojowski şi Jadwiga Miklaszewska membri. La întâlnire au participat şi reprezentanţi ai polonezilor din jud. Suceava: Antoni Rojowski din Suceava, Ana Mocrei din Siret şi parohul de atunci din Siret, Julian Kropp. S-a stabilit necesitatea organizării de filiale, iar Janina Radu, Antoni Rojowski şi Mihai Rainer au fost desemnaţi membri pentru Consiliul Provizoriu al Unităţii Naţionale (CPUN).

În conformitate cu statutul său, Uniunea Polonezilor din România este o ,,organizaţie apolitică a cetăţenilor români de naţionalitate poloneză. Scopul acesteia este păstrarea identităţii culturale, lingvistice şi religioase".

 

16.03.1990, Bucureşti. Înregistrarea Asociaţiei „Dom Polski"

Datorită eforturilor unui Comitet de Iniţiativă format din Tereza Maiorescu, Antoni Rojowski, Xenia Grabska-Stoica, Jadwiga Miklaszewska, Janina Radu, Evelina Zambrowicz, este înregistrată oficial Asociaţia „Dom Polski" din capitala României.

 

Martie 1990, Rădăuţi (pol. Radowce - jud. Suceava). Înfiinţarea Asociaţiei „Dom Polski"

La adunarea de înfiinţare participă 76 de persoane. Este ales ca preşedinte Cazimir Szmidt şi un Comitet de conducere format din 5 membri.

 

Martie 1990, Vicşani (pol. Wikszany - com. Muşeniţa, jud. Suceava). Înfiinţarea Asociaţiei „Dom Polski"

45 de polonezi din Vicşani fondează Asociaţia „Dom Polski", la iniţiativa medicului veterinar Johan Peter Babiaş, care devine ulterior deputatul minorităţii polone în Parlament şi preşedinte al Uniunii Polonezilor din România. În perioada interbelică, cătunul Ruda din Vicşani (acum inclus în acest sat) era locuit de polonezi.

 

01.04.1990, Siret (pol. Seret - jud. Suceava). Iniţierea acţiunii de reînfiinţare a organizaţiei din Siret a UPR

În sala de cateheză a parohiei romano-catolice din localitate a fost concepută declaraţia de constituire a Asociaţiei Polonezilor „Dom Polski" din Siret. A fost citită scrisoarea preşedintelui Asociaţiei „Dom Polski", Antoni Rojowski (care participă personal la şedinţă), s-a acceptat Statutul şi s-au depus adeziunile. Participanţii aprobă în unanimitate propunerea lui A. Rojowski, ca Antoni Linţmaier, originar din Vicşani (jud. Suceava), să reprezinte interesele UPR în calitate de deputat în Parlamentul României.

 

20.04.1990, Bucureşti. Schimbarea denumirii Asociaţiei „Dom Polski"

Printr-o decizie a Tribunalului din Bucureşti, Asociaţia „Dom Polski" îşi schimbă denumirea în Uniunea Polonezilor din România „Dom Polski".

 

20.05.1990, Ploieşti. Deputat UPR în Parlamentul României

La alegerile generale UPR primeşte 2372 voturi (0,02%) pentru Camera Deputaţilor. Dintre acestea, 1207 în Prahova, 828 în Suceava şi 337 în Bucureşti. Antoni Linţmaier este ales deputat pe listele UPR în legislatura 1990-1992. Activează în calitate de membru al Grupului parlamentar de prietenie cu Israel.

 

20.05.1990, Suceava. Întâlnire informală de reluare a activităţii organizaţiei locale a UPR

Din iniţiativa lui Antoni Rojowski, un grup de polonezi din Suceava şi Moara s-a întâlnit în faţa Casei Polone din Suceava (naţionalizată în baza Decretului-lege nr. 92/1950, redobândită legal de către polonezi în 1996), în vederea reluării activităţii Asociaţiei Polonezilor „Dom Polski" din Suceava.

 

21.05.1990, Siret. Adunare de alegeri a Asociaţiei Polonezilor „Dom Polski"

Învăţătoarea Ana Mocrei devine preşedinta Asociaţiei din localitate (52 de membri).

 

28.05.1990, Suceava. Reactivarea Asociaţiei Polone de Ajutor Frăţesc şi de Lectură

Un grup de iniţiativă format din Antoni Rojowski, Franciszek Skokan, Wilhelm Jakimowski şi Lidia Dascălu ia decizia reactivării Asociaţiei Polone de Ajutor Frăţesc şi de Lectură din Suceava. Aceasta continuă tradiţia Societăţii de Lectură „Dom Polski", înfiinţată în Suceava în 1903.

 

19.08.1990, Păltinoasa (pol. Paltinoasa - jud. Suceava). Înfiinţarea Asociaţiei Polonezilor „Dom Polski"

Un comitet de iniţiativă îl alege pe Leon Opaczynski în calitate de preşedinte al Asociaţiei.

 

13.09.1990, Poiana Micului (pol. Pojana Mikuli - jud. Suceava). Înfiinţarea Asociaţiei „Dom Polski"

Un comitet de iniţiativă îl alege pe Iosif Iriszek în calitate de preşedinte al acestei structuri.

 

18.09.1990, Suceava. Vizita unui demnitar din Polonia

Mareşalul Senatului Poloniei, Alicja Grześkowiak, semnează în Cartea de onoare a Asociaţiei Polonezilor „Dom Polski" din Suceava.

 

23.09.1990, Varşovia. Vizita preşedintelui UPR în Polonia

Deputatul Anton Linţmaier, din partea Uniunii Polonezilor din România „Dom Polski" (UPR), şi Valentin Gabrielescu din partea Partidului Naţional Ţărănesc (PNŢ), participă la Conferinţa de constituire a Partidului Creştin Democrat.

 

24-25.09.1990, Varşovia. Iniţierea unor acţiuni de cooperare polono-române

Deputaţii Anton Linţmaier (UPR) şi Valentin Gabrielescu (PNŢ) analizează împreună cu un grup de oameni politici poloni posibilitatea organizării unui grup interparlamentar de colaborare între Polonia şi România. La propunerea deputatului Jerzy Żurawiecki, Anton Linţmaier prezintă în traducere pasaje din Regulamentul Adunării Deputaţilor din România privind profilul comisiilor de specialitate constituite. Ulterior, acesta a luat legătura cu comisiile omoloage din Seimul Poloniei, stabilind - în principiu - modalităţi de colaborare.

 

30.09.1990, Gura Humorului (jud. Suceava). Înfiinţarea Asociaţiei „Dom Polski"

Această structură de organizare reuneşte polonezi originari din satele sucevene Poiana Micului, Pleşa, Cacica, Soloneţu Nou, sub conducerea preşedintelui Cazimir Balac.

 

31.10.1990, Bucureşti. Iniţierea unui curs de limba polonă

Asociaţia „Dom Polski" din capitală decide constituirea a două grupe de copii şi tineri, în vederea învăţării limbii polone.

 

03.11.1990, Iaşi (pol. Jassy). Înfiinţarea filialei din Iaşi a UPR

Polonezii din Iaşi aderă la statutul UPR şi îl aleg pe Vitold Dombek în calitate de preşedinte. Sediul organizaţiei se afla, la început, în locuinţa personală a acestuia.

 

11.11.1990, Bucureşti. Sărbătoare naţională a polonezilor

Polonezii din Bucureşti sărbătoresc public în România, pentru prima dată după 1950, Ziua Independenţei (Poloniei). Data a fost aleasă pentru faptul că la 11.11.1918 Józef Piłsudski prelua puterea şi devenea şeful provizoriu (Tymczasowy Naczelnikie) al statului polonez, care renăştea după 123 ani de ocupaţie ruso-prusiano-austriacă.

 

16.11.1990, Suceava. Vizita ambasadorului Poloniei la Bucureşti

Ambasadorul Zygmunt Komorowski scrie în Cartea comemorativă a Societăţii Polonezilor din Suceava: „glęboko wrzuszony spotkaniem z Rodakami z Bukowiny, którzy mimo przeciwności losu, wytrwali i zachowali wspaniale serca polskie" (adânc impresionat de întâlnirea cu compatrioţii mei din Bucovina, care, în ciuda adversităţilor sorţii, au rezistat şi au păstrat uimitoare inimi poloneze").