Minoritatea turcă 2014

 

6 februarie 2014, Bucureşti. Primăria Capitalei va aloca teren pentru construirea unei moschei

Ziarul Bursa notează că preşedintele Traian Băsescu l-a anunţat la Ankara pe Recep Tayyip Erdoğan, prim-ministrul Turciei, că Primăria Bucureşti a declanşat procedurile pentru alocarea unui teren în vederea construirii unei moschei. Domnia sa a declarat: „Aş vrea să încep cu o problemă care a fost în oarecare dispută. Am verificat şi vă pot spune că, într-adevăr, Primăria capitalei a declanşat procedurile pentru alocarea unui teren pentru o moschee". Preşedintele Traian Băsescu a efectuat o vizită de stat în Turcia, prilej cu care a avut întrevederi cu omologul turc, Abdullah Gul, şi cu premierul Recep Tayyip Erdoğan, a informat Administraţia Prezidenţială. Traian Băsescu a fost primit de Abdullah Gul la Palatul Prezidenţial din Ankara, unde cei doi au susţinut o declaraţie de presă comună. Şeful statului român a avut convorbiri cu Cemil Cicek, preşedintele Marii Adunări Naţionale, şi cu Recep Tayyip Erdoğan, premierul turc.

 

7 martie 2014, Tulcea. Ambasadorul Ömür Şölendil în vizită oficială la Tulcea

Excelența Sa Ömür Şölendil, ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti, a efectuat o vizită oficială în județul Tulcea vineri, 7 martie, prilej cu care a avut o întrevedere cu reprezentanţi ai administraţiei locale. Ambasadorul a fost însoţit de Iusein Ibram, deputat, de Aykut Akbulut, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci din România, şi de Omer Susli, reprezentantul Directoratului pentru Turcii din Străinătate şi al organizaţiilor asociate. La întâlnire au participat Horia Teodorescu, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, prefectul Lucian Simion, Ali Izet, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă, şi Daniel Iluşcă, preşedintele Patronatului în Turism Delta Dunării. În cadrul discuţiilor au fost evidenţiate bunele relaţii de cooperare dintre România şi Turcia, dar şi oportunităţile de afaceri pentru investitorii turci, între acestea numărându-se energia alternativă, trecerea Ro-Ro Isaccea-Orlocva, podul peste Dunăre de la Măcin-Brăila, Aeroportul Delta Dunării, zona liberă Sulina. În cadrul întrevederii au fost prezentate şi oportunităţile de afaceri în domeniul turismului în localităţile Tulcea, Jurilovca, Sarichioi şi Murighiol.

 

12 martie 2014, Bucureşti. Spectacol: Gala Româno-Turcă la Sala Palatului

Cea mai amplă manifestare interculturală din România - Gala Culturală Româno-Turcă - a adunat în data de 12 martie 2014 peste 350 de copii cu vârste între 3 şi 19 ani pentru un spectacol cultural de anvergură la Sala Palatului din Bucureşti. Spectacolul a fost organizat de Lumina Instituţii de Învăţământ SA - una dintre cele mai importante reţele de învăţământ privat din România.

 

26 martie 2014, Oradea. Universitatea Oradea anunţă burse postuniversitare în Turcia

Facultatea de Ştiinţe Economice a Universității Oradea anunţă că Guvernul Turciei oferă burse pentru programe de studii postuniversitare în domeniile: știinţă şi tehnologie, știinţe sociale, limba şi literatura turcă, cu înscrieri până în data de 31 martie 2014.

 

11 aprilie 2014, Brăila. Filiala UDTR Brăila are o nouă conducere

În urma decesului dnei preşedinte Zarife Zodilă în luna iulie anul trecut, la Filiala UDTR Brăila au avut loc noi alegeri. În funcţia de preşedinte al filialei a fost ales Rustem Sevim. În funcţia de vicepreşedinte a fost votată Menakai Micherem, iar în cea de secretar, Bratu Carmen Sevghin. Noul preşedinte are 69 ani şi este de profesie consilier juridic. Vicepreşedintele Menakai Micherem are 60 ani şi este de profesie economistă. La alegerile de la Filiala UDTR din Brăila au luat parte Osman Fedbi, preşedintele UDTR, Ervin Ibraim, secretarul general, şi Iusein Ibram, deputat UDTR.

 

13 mai 2014, Constanţa. Ceremonia de învestire a subprefectului Levent Accoium

În data de 13 mai, Levent Mustafa Accoium a fost învestit subprefect al județului Constanţa. El este primul cetăţean român de origine turcă numit înalt funcţionar public în Instituţia Prefectului. Numirea temporară a lui Levent M. Accoium în funcţia publică de subprefect al județului Constanţa a avut loc la propunerea UDTR şi prin HG nr. 369/2014. Prezent la ceremonia de învestire, prefectul Radu Volcinschi a afirmat: „Este pentru prima dată în istorie când județul Constanţa are doi subprefecţi desemnaţi de minorităţile naţionale, iar eu mă bucur că acest lucru s-a întâmplat în mandatul meu. Îmi doresc foarte mult şi sper să formăm o echipă puternică, care să acţioneze conform programului Guvernului". La ceremonie au mai fost prezenţi Osman Fedbi, preşedintele UDTR, Ervin Ibraim, secretarul general al UDTR, Amet Melec, preşedinta Comisiei de femei a UDTR, reprezentanţi ai instituţiilor deconcentrate, ai comunităţilor etnice, Ali Bozçalışkan, consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, şi Wang Qingshan, consulul Republicii Chineze la Constanţa.

 

16-18 mai 2014, Bucureşti. Festival Turcesc în parcul Herestrău din Capitală

Fundaţia Tuna, în colaborare cu Primăria Generală a Capitalei, a organizat un Festival Turcesc de cultură gastronomică. Pe durata festivalului, în fiecare oră au avut loc concerte de muzică vocal-instrumentală turcească, cu spectacole de dans tradiţional. Ediţia 2014 a festivalul a cuprins şi concerte ale fanfarei militare otomane „Mehter", cu 35 de interpreţi. Intrarea a fost liberă.

 

30 mai 2014, Constanţa. Un nou mandat pentru Zeki Uysal la cârma TIAD Dobrogea

Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci „Dobrogea" l-a reales în funcţia de preşedinte pe Zeki Uysal, cel care deţine această funcţie din anul 2012. Alegerile s-au desfăşurat în ultima zi a lunii mai, la sediul TIAD-Dobrogea, în prezenţa dlui Ali Bozçalışkan, consulul general al Republicii Turcia la Constanţa. Din Comitetul de conducere au făcut parte: Bilal Gür, Bülent Erbil, Cahit Gündeş, Cuma Aydeniz, Hakan Karatan şi Ömer Yazgan. Zeki Uysal face parte din conducerea TIAD Dobrogea de șapte ani, din anul 2012 până la această învestire în funcţia deţinută anterior de Hacı Vural el fiind vicepreşedinte. Zeki Uysal este în România de peste 10 ani şi deţine o afacere prosperă în morărit şi panificaţie. Este căsătorit şi are doi copii.

 

25 iunie 2014, Bucureşti. Postare Mustafa A. Mehmet: Călători străini despre ţările române

Biblioteca Metropolitană Bucureşti a postat pe pagina web www.dacoromanica.ro cartea Călători străini despre ţările române, volumul VI, 870 pag., cu partea I-a: Paul de Alep, îngrijită de Alexandru D. Bulgaru şi partea II-a: Evlia Celebi, sub îngrijirea lui Mustaf A. Mehmet, la adresa: http://centrulslavici.uvvg.ro/2014/05/calatori_straini_despre_tarile_romane_vol.pdf.

 

3 iulie 2014, Bucureşti. Iftar oferit de ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti

Cu prilejul lunii Ramazan, Excelența Sa Ömür Şölendil, ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti, a oferit în saloanele ambasadei din Bucureşti o cină de Iftar. Ea s-a desfăşurat în fiecare seară din cele 30 de zile ale Ramazanului, când musulmanii parcurg un ciclu spiritual profund, caracterizat prin post şi rugăciune. La debutul serii, ambasadorul Ömür Şölendil s-a adresat oaspeţilor: „Sper ca luna Ramazan să fie un prilej de bucurie, pace, bună înţelegere cu cei apropiaţi, să vă aducă prosperitate, succes în viaţa profesională şi sănătate, dvs. şi familiilor dvs.". Slujba mesei de Iftar a fost deschisă cu o rugăciune de imamul Osman Aziz. Delegaţia UDTR, cu 12 membri, a fost condusă de Osman Fedbi, preşedinte. Au mai fost invitați: Levent Accoium, subprefectul județului Constanţa, Murat Iusuf, muftiul Cultului Musulman din România, Amet Aledin, subsecretar de stat în cadrul DRI, Ömer Susli, membrul Consiliului Consultativ pentru Turcii din Străinătate şi Comunităţile Asociate, Özgen Topçu, viceconsul, Öznür Özkan Johnsson, consilier diplomatic, Gürbüz Bahadir, directorul Centrului Sud-Est-European pentru Lege şi Ordine, Zeki Uysal, preşedintele TIAD Dobrogea, precum şi Farid Abdinbayov, ambasadorul Republicii Azerbaidjan la Bucureşti. Printre invitaţi s-au mai aflat Ervin Ibraim, secretar general al UDTR, Serin Turkoğlu, preşedintele Comisiei de cultură a UDTR, Melec Amet, preşedinta Comisiei de femei a UDTR, şi Şemsi Turan, preşedintele filialei UDTR Bucureşti.

 

1 august 2014, Bucureşti. Turcii din Bucureşti au dat mare Bairam

După o lună de post negru/Ramazan, mai mulţi oameni de afaceri turci au sărbătorit Bairamul la un restaurant cu specific turcesc din Bucureşti. Spectacolul a fost susţinut de o frumoasă artistă, Aylin Cadir, care le-a cântat îmbrăcată sumar în haine tradiţionale turceşti.

 

13 septembrie 2014, Babadag. Pelerinaj internaţional la  Sarı Saltuk Babadag, ediţia a III-a

Ca în fiecare an, peste 400 de musulmani s-au întâlnit să-l comemoreze pe Sfântul  Sarı Saltuk Baba din Babadag în data de 13 septembrie 2014. Cu acelaşi prilej, Fundaţia internaţională UKID din Turcia a organizat, cu sprijin guvernamental, în data de 20 septembrie 2014, cel de al III-lea pelerinaj pentru persoanele de religie islamică sufită, din ordinele Bektaşi şi Alevi din Turcia, Grecia, Bulgaria, Macedonia, Albania şi România. Cu această ocazie, în sala Primăriei din Babadag a avut loc un simpozion internaţional la care au participat reprezentanţii celor două comunităţi, turcă şi tătară, dar şi diplomaţi, cadre didactice, intelectuali şi oameni de cultură.

 

30 septembrie 2014, Bucureşti. Forumul Economic Româno-Turc

Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci din România şi Camera de Comerţ şi Industrie a României au organizat Forumul Economic Româno-Turc în data de 30 septembrie 2014, ora 10, la Grand Hotel Marriott din Bucureşti. Participarea a fost gratuită. Lucrările s-au desfăşurat în limba turcă, cu traducere în limba română. La eveniment şi-au anunţat participarea Victor Ponta, prim-ministrul României, Daniel Constantin, viceprim-ministru, şi ministrul agriculturii, Constantin Niţă, ministrul economiei, Ioan Rus, ministrul transporturilor, Nicolae Jianu, ministrul pentru IMM-uri şi mediul de afaceri, Nihat Zeybekci, ministrul economiei din Turcia, Aykut Akbulut, preşedintele TIAD, şi Mehmet Buyukeksi, preşedintele Autorităţii Exportatorilor Turci.

 

25 octombrie 2014. Bucureşti. Conferinţă Naţională de alegeri UDTR la Palatul Parlamentului

Sâmbătă, 25 octombrie, la Palatul Parlamentului din Bucureşti a avut loc Conferinţa UDTR pentru realegerea prin vot secret a liderilor UDTR, pentru un mandat de patru ani. În cursa electorală s-au înscris: Osman Febdi pentru funcția de președinte, Ali Ferdi și Iusein Gemal pentru cea de prim-vicepreședinte, iar Ervin Ibraim pentru cea de secretar general. Din partea celor 101 delegaţi prezenţi la Conferinţă, preşedintele Osman Fedbi a obţinut 91 de voturi. Ali Ferdi a obţinut 41 de voturi, în timp ce Iusein Gemal, cu 50 de voturi, va deţine funcţia de prim-vicepreşedinte. Funcţia de secretar general al UDTR i-a revenit lui Ervin Ibraim, votat de 81 de alegători. Osman Fedbi, de profesie inginer, este preşedinte al UDTR din 2004, a mai deţinut această funcţie şi în perioada 1994-1997. A fost şi deputat în perioada 1996-2000. Iusein Gemal este de profesie medic şi deţine funcţia de prim-vicepreşedinte din anul 2006. Contracandidatul său, Ali Ferdi, este absolvent al UMC şi actualmente este consilier al deputatului Ibram Iusein. Ervin Ibraim este profesor de limba turcă, cu gradul I, director al Radio T; a fost ales secretar general UDTR pentru prima dată în anul 2006. În cadrul Conferinţei a fost aleasă şi Comisia de cenzori, cu membrii: Accoium Durie, Amet Belkiz şi Abdula Ridvan. La Conferinţa Naţională UDTR au fost invitaţi: Exelența Sa Osman Koray Ertaş, ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti, Sevil Debir, consilier la Ambasada Republicii Turcia la Bucureşti, şi Özgen Topçu, viceconsul în cadrul Consulatului General al Republicii Turcia la Constanţa, Levent Accoium, subprefect al județului Constanţa, Aledin Amet, subsecretar de Stat în cadrul DRI, şi Iusuf Murat, muftiul Cultului Musulman din România.

 

20 decembrie 2014, Bucureşti. Lansare de carte: Otomani şi turci. Ipostaze şi valenţe identitare

Editura Universităţii Bucureşti a lansat volumul Otomanii şi turcii. Ipostaze şi valenţe identitare al autoarei Luminiţa Munteanu. Volumul cuprinde studii de civilizaţie şi literatura turcă, despre: „Mese, festinuri şi convivi de altădată: cultura mesei în Turcia otomană"; „Despre ieniceri, copiii de suflet ai lui Allah"; „Palatul imperial de la Topkapı"; ,,Confreria sufită Bektaşi şi sufismul de expresie turcă"; ,,Rumi şi invazia mongolă în Asia Mică"; „Un român în ţara turcului, Dimitrie Ralet şi Constantinopolul la 1858"; „Despre evoluţia miniaturii otomane în sec. XVI-lea"; „Orhan Pamuk şi microficţiunile identităţii"; „Ruinele şi melancolia oraşului-palimpsest: despre Istanbulul lui Orhan Pamuk"; „Despre «Atlasul continentelor înceţoşate» de İhsan Oktay Anar". Prof. univ. dr. Luminiţa Munteanu este coordonatoarea Secţiei de limba turcă şi director al Departamentului de limbi şi literaturi orientale al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii Bucureşti.