Minoritatea turcă 2008

   

  15 ianuarie 2008, Constanţa. De Kurban Bayram/Sărbătoarea Sacrificiului filiala UDTR a distribuit carne pentru nevoiaşi

  Cu ocazia Sărbătorii Sacrificiului Uniunea Democrată Turcă din România a distribuit carne de kurban din fonduri proprii şi din sponsorizări oamenilor nevoiaşi din cadrul filialelor. În această acţiune s-au implicat în mod deosebit conducerea UDTR prin preşedinte, Osman Fedbi, prim-vicepreşedinte, Iusein Gemal, secretarul general, Ervin Ibraim, preşedintele organizaţiei judeţene Constanţa, Husein Cadir, preşedintele filialei Constanţa, Iaşar Enver, secretarul filialei Constanţa, Omer Nazif. Un rol important în această acţiune l-au avut preşedinţii de filiale, care au distribuit carnea cu precădere familiilor de bătrâni şi nevoiaşi. Cum sărbătoarea este un prilej de bucurie pentru copii, şi de această sărbătoare copiii de etnie turcă din judeţele Constanţa şi Tulcea au primit din partea conducerii UDTR cadouri constând în dulciuri şi jucării.

   

  19 ianuarie 2008, Ziua de Aşure a musulmanilor din întreaga lume

  În data de 19 ianuarie 2008, musulmanii din întreaga lume au sărbătorit Ziua de Aşure. O importantă sărbătoare din prima lună a calendarului islamic. Istoricul acestei sărbători îşi găseşte începuturile în perioada profetului Noe. După potop, toţi cei care se aflau în arca ce ajunsese pe uscat, pe muntele Cudi s-au dus în căutarea hranei. Până s-au întors ei, Profetul Noe le-a pregătit o gustare din rămăşiţele ce se mai găseau pe arcă. În cultura islamică se spune că sărbătoarea Aşure ar avea mai multe semnificaţii şi anume: în această zi au fost iertate păcatele profetului Adam. Tot în această zi se spune că ar fi fost iertat profetul David sau că în ziua de Aşura profetul Moise şi comunitatea sa au scăpat de răutatea faraonului şi au ţinut post. În istoria religiei islamice ziua Aşure se regăseşte şi ca zi de doliu, deoarece în această zi Husein (nepotul profetului Muhammed) a căzut erou la Kerbala. În ziua de Aşure se ţine post, se fac rugăciuni şi se prepară mâncarea de aşure, care este preparată din cel puţin nouă ingrediente şi este împărţită rudelor şi prietenilor.

   

  22 ianuarie 2008, Constanţa. Şedinţă de Şura-i Islam la sediul UDTR

  În data de 22 ianuarie 2008 a avut loc şedinţa Şura Islam (Consiliul Sinodal) la sediul UDTR - Constanţa. În cadrul acestei şedinţe s-a discutat Statutul Cultului Musulman din România. La această şedinţă au fost prezenţi 19 membrii din 25. Din partea UDTR au fost prezenţi  Osman Fedbi, Ibram Iusein, Islam Remzi, care au contribuit la finalizarea Statutului Cultului Musulman din România. Statutul Cultului Musulman are 9 capitole şi 20 de articole; fiecare articol conţine mai multe sub-puncte. Prezentul statut va intra în vigoare după recunoaşterea lui prin hotărâre de guvern, conform articolului 49 din Legea 489/2006 la propunerea Ministrului Culturii şi Cultelor cu respectarea legislaţiei în domeniu. Şura Islam are următoarea componenţă: muftiul în funcţie, patru membri numiţi de la Uniunea Democrată Turcă - preşedinte, deputat, şeful Comisiei de religie şi un membru din conducerea UDTR, patru membrii numiţi de Uniunea Democrată Tătară - preşedinte, deputat, şeful comisiei de religie şi un membru din conducerea Uniunii Democrate Tătare, directorul Colegiului Naţional „Kemal Atatürk" din Medgidia, 15 clerici care au diplome de absolvire a unei instituţii teologice acreditate şi recunoscute de statul român şi care exercită o funcţie în cadrul Muftiatului Cultului Musulman, aleşi de adunarea generală a clericilor. Şura Islam este organul suprem care ia decizii privind organizarea şi funcţionarea Cultului Musulman din România. Muftiatul Cultului Musulman are personalitate juridică, este instituţia de cult care reprezintă pe musulmanii din România. Muftiul este şeful cultului musulman; în calitate de conducător spiritual al cultului, acesta conduce activităţile comunităţii musulmane în conformitate cu principiile religiei islamice. Comitetul administrativ al lăcaşelor de cult este format din 5, 7 sau 9 membri aleşi de comunitate. Imamul este membru de drept al Comitetului geamiei în care îşi desfăşoară activitatea.

   

  24 ianuarie 2008, Constanţa. Spectacol de Kurban Bayram

  În cea de a doua zi a sărbătorii Kurban Bayram, Uniunea Democrată Turcă din România împreună cu Uniunea Democrată Tătară, Muftiatul Cultului Musulman din România şi Fundaţia Culturală Tuna, au organizat la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa o amplă manifestare cultural-artistică cu prilejul acestei sărbători. A participat în calitate de invitat special prefectul Dănuţ Culeţu, care a luat cuvântul şi i-a felicitat pe toţi musulmanii din România cu ocazia Sărbătorii Sacrificiului. La sfârşitul cuvântării, acestuia i s-a făcut cadou un berbec. Ceilalţi reprezentanţi religioşi care au participat la eveniment au transmis mesaje călduroase de prietenie, iar programul s-a încheiat cu dansuri folclorice tradiţionale. La finalul programului toată lumea a primit kebap-kavurma.

   

  5 februarie 2008, Bucureşti. Declaraţii din partea Ambasadei SUA: „Alegerile din SUA nu vor aduce schimbări la baza NATO de la Mihail Kogălniceanu"

  La începutul lunii februarie, adjunctul şefului misiunii diplomatice americane în România, Mark Taplin, a purtat două ore de discuţii pe tema alegerilor prezidenţiale din SUA cu studenţii Facultăţii de Jurnalistică şi cu masteranzii de la Studii Americane din cadrul Universităţii „Ovidius" din Constanţa. La finalul discuţiilor cu studenţii, Mark Talpin s-a întâlnit şi cu secretarul general al Uniunii Democrate Turce din România, dl. Ervin Ibraim, cu care a dialogat despre proiectele pe care UDTR le va desfăşura în parteneriat cu Ambasada SUA în acest an. Întâlnirile diplomatului american s-au înscris în suita de manifestări socioculturale pe care ambasada SUA le derulează prin intermediul American Corner Constanţa, coordonat de Senia Babaiani şi Rodica Toma.

   

  10 februarie 2008, Pădureni, Dobromir Deal şi Dobromir Vale. Reparaţii ale lăcaşelor de cult

  Primăria comunei Dobromir a demarat în luna februarie 2008 lucrări de consolidare la trei lăcaşe de cult din trei sate arondate unităţii administrativ-teritoriale Dobromir. Potrivit declaraţiilor primarului comunei, Visel Iusein, au intrat în reparaţii două biserici din Dobromir Deal, respectiv Pădureni, şi geamia din Dobromir Vale, pentru că prezentau fisuri şi necesitau reabilitări urgente comparativ cu celelalte biserici din satele arondate. Lucrările de reabilitare sunt suportate din bugetul local Dobromir în proporţie de 25%, iar cu restul de fonduri - 75% - contribuie Consiliul Judeţean Constanţa, în calitate de cofinanţator.

   

  20 februarie 2008, Bucureşti. Plurilingvismul în Educaţia Modernă - şedinţă a Consiliului Minorităţilor Naţionale la sediul Ambasadei Turciei

  Ambasada Republicii Turcia la Bucureşti a găzduit pe 20 februarie 2008 şedinţa Comisiei de Învăţământ şi Tineret a Consiliului Minorităţilor Naţionale. Discuţiile în cadrul şedinţei s-au axat în principal pe tema plurilingvismului în educaţia modernă şi a rolului acestuia în formarea unei culturi a dialogului şi comunicării între elevii din clasele gimnaziale, precum şi între cei de liceu. În cadrul şedinţei de lucru a comisiei de învăţământ a CMN, prof. dr Ion Nasta, cercetător ştiinţific la Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, membru al Biroului Centrului European de Limbi Moderne de la Graz a vorbit despre politicile de lucru şi instrumentele utilizate pe plan european şi naţional pentru promovarea plurilingvismului în educaţie. Cadrele didactice din cadrul CMN au asistat la prezentarea Alianţei Civilizaţiilor, iniţiativă dezvoltată sub egida ONU la propunerea Spaniei şi a Turciei, la care participă mai mult de 80 de state ale lumii. Despre Alianţa Civilizaţiilor a vorbit şi Excelenţa Sa ambasadorul Ahmet Rıfat Ökçün. Uniunea Democrată Turcă din România a fost reprezentată de profesor Vildan Bormambet, preşedinta Comisiei de învăţământ din cadrul Uniunii.

   

  22 februarie 2008, Cernavodă. Inaugurarea noului sediu al Uniunii Democrate Turce

  Uniunea Democrată Turcă din România a inaugurat vineri, 22 februarie 2008, sediul din oraşul Cernavodă. Cernavodă, oraş cu peste 600 de etnici turci, era singura localitate dobrogeană cu un număr mare de membri UDTR care nu deţinea un sediu propriu. Până la inaugurare, filiala UDTR Cernavodă a funcţionat provizoriu pe lângă geamia din centrul oraşului, un spaţiu impropriu pentru derularea de proiecte etnoculturale şi sociale. La inaugurare au participat: preşedintele UDTR, Osman Fedbi, secretarul general Ervin Ibraim şi preşedintele de onoare, Asan Murat. La eveniment au fost prezenţi: deputatul UDTR, Iusein Ibram, consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Haluk Ağca, împreună cu soţia, ataşatul pe probleme de religie din cadrul Consulatului General al Republicii Turcia la Constanţa, Ismail Özkan.

   

  23 februarie 2008, Tulcea. Ceremonie de inaugurare a bustului lui M. K. Atatürk

  În data de 23 februarie 2008 a avut loc ceremonialul de dezvelire a bustului marelui om politic Mustafa Kemal Atatürk. După Bucureşti şi Medgidia, Tulcea este al treilea oraş din România unde tronează cu onoare bustul marelui om de stat Mustafa Kemal Atatürk. Ca o mână a sorţii, bustul marelui lider politic a fost amplasat lângă Muzeul de Artă, numit în trecut Conacul Paşei, iar chiar din acel loc începea cartierul turcesc numit pe vremuri „Kasîm Paşa". La aceasta zi memorabilă au participat peste 150 de etnici turci atât din municipiul Tulcea, cât şi din localităţile limitrofe, membrii conducerii Uniunii Democrate Turce din România, primarul municipiului Tulcea, membri ai conducerii Colegiului „Mustafa Kemal Atatürk" din Medgidia, ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti şi consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, muftiul Cultului Musulman din România, oameni de afaceri turci. De asemenea mai poate fi amintită că începând din această lună, o stradă din municipiul Tulcea va purta numele de Mustafa Kemal Atatürk.

   

  26 februarie 2008, Constanţa. Donaţie de cărţi în limba turcă la Biblioteca Judeţeană

  Ministerul Culturii din Turcia a donat peste 1900 de cărţi în limba turcă Bibliotecii „I.N. Roman". Donaţia a fost făcută prin intermediul consulului general al Republicii Turcia la Constanţa, Haluk Ağca. Publicaţiile vor fi puse la dispoziţia cititorilor din Constanţa, dar şi a celor din Medgidia prin intermediul bibliotecilor publice. Cititorii de limba turcă pot alege dintr-o largă paletă de cărţi de literatură, beletristică, precum şi cu un conţinut istoric. Liliana Lazia, directorul Bibliotecii „I.N. Roman", a declarat: „Intenţionăm să aşezăm cărţile într-un punct al bibliotecii unde pot fi consultate, le vom completa şi cu alte donaţii care vor mai veni. Noi avem o relaţie foarte bună cu Ministerul Culturii din Turcia, de la care am mai primit cărţi. Cărţile se adresează tuturor, însă în mod special comunităţilor turcă şi tătară, care înţeleg limba în care sunt redactate." Donaţia de cărţi din partea Ministerului Culturii din Turcia se înscrie în cadrul proiectelor de dezvoltare a relaţiilor culturale inter-instituţionalizale dintre România şi Turcia.

   

  2-4 martie 2008, Bucureşti. Întâlnire a liderilor UDTR cu domnul Abdullah Gül, preşedintele Republicii Turcia

  În perioada 2-4 martie 2008 preşedintele Turciei, Abdullah Gül, s-a aflat într-o vizită oficială în România la invitaţia preşedintelui Traian Băsescu. Pe ordinea de zi a celor doi preşedinţi s-a aflat cooperarea în domeniul energetic şi economic. Cu aceeaşi ocazie au mai fost semnate acordurile între cele două guverne privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor, un program de cooperare în domeniul educaţiei, culturii, media, tineretului şi sportului şi un acord maritim între cele două ţări. De asemenea, preşedintele Turciei, Abdullah Gül, a vizitat cimitirul eroilor turci din Bucureşti şi statuia lui Mustafa Kemal Atatürk, unde au fost depuse coroane de flori. Universitatea „Dimitrie Cantemir" i-a acordat înaltului demnitar titlul de Doctor Honoris Causa al acestei instituţii. În prima zi a vizitei sale oficiale, preşedintele Turciei, Abdullah Gül, s-a întâlnit cu lideri ai comunităţii turce şi tătare, ai oamenilor de afaceri turci, ai instituţiilor de învăţământ în care se studiază limba turcă, precum şi cu muftiul Cultului Musulman din România, Murat Iusuf. La Ambasada Republicii Turcia la Bucureşti, la întâlnirea cu preşedintele statului turc au fost invitate două delegaţii din partea Uniunii Democrate Turce din Romania (UDTR) şi a Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR).

   

  5 martie 2008, Istanbul. Principesa Margareta şi principele Radu în vizită oficială

  La începutul lunii martie 2008, Alteţa Sa Regală principesa Margareta a României şi principele Radu, reprezentant special al Guvernului, au efectuat o vizită oficială la Istanbul, la invitaţia conducerii Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir". Programul vizitei oficiale a cuprins o întâlnire a reprezentantului special al Guvernului României cu preşedintele Camerei de Comerţ din Istanbul, precum şi participarea la Simpozionul şi Expoziţia de Documentare „Regina Maria a României în Istanbul". În cadrul întâlnirii cu preşedintele Camerei de Comerţ din Istanbul, Murat Yalçıntaş, au fost abordate aspecte ale întăririi relaţiilor de colaborare între instituţii cu acelaşi profil din Turcia şi România. Simpozionul şi Expoziţia de Documentare „Regina Maria a României în Istanbul" au fost organizate de Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir" în parteneriat cu Universitatea Boğaziçi şi s-au desfăşurat la sediul Rectoratului Universităţii. La eveniment au participat profesori din cadrul Universităţii Boğaziçi, numeroşi studenţi, invitaţi din Turcia şi din alte ţări europene. România a mai fost reprezentată de directorul Muzeului Bran, dr. Narcis Dorin Ion, şi de consilieri din cadrul Ministerului Culturii şi Cultelor. Alteţele Lor Regale principesa Margareta şi principele Radu au luat cuvântul în cadrul simpozionului, creionând un portret al reginei Maria a României şi prezentând eforturile acesteia de a întări relaţiile de colaborare dintre România şi Turcia.

   

  8 martie 2008, Constanţa. Masă rotundă cu temaFemeia turcă şi rolul ei în societatea românească" la sediul UDTR

  Pe data de 8 martie 2008 Comisia de femei a Uniunii Democrate Turce a organizat o masă Rotundă cu tema „Femeia turcă şi rolul ei în societatea românească". Acţiunea  a avut ca scop consolidarea relaţiilor dintre femeile de etnie turcă din România, punând accent totodată şi pe dezvoltarea unei comunicări cât mai bune şi cu reprezentante ale altor etnii. La activitate au participat din partea Consulatului Republicii Turcia la Constanţa doamnele Derya Ağca, Nedime Yalçın şi Suna Avcı, soţiile oamenilor de afaceri turci, profesoare şi femei de afaceri aparţinând etniei noastre. Participantele la masa rotundă au punctat cele mai importante aspecte ale rolului femeii în societate şi, dincolo de apartenenţa la o anume identitate etnică, turcoaicele au definit femeia, în primul rând, prin prisma statutului de mamă şi soţie.

   

  9-11 martie 2008, Sinaia. Masa rotundă a Departamentului pentru Relaţii Interetnice cu tema „Diversitatea, mass-media şi abordarea dialogului intercultural"

  Manifestarea a fost inclusă în calendarul activităţilor Departamentului pentru Relaţii Etnice dedicate Anului European al Dialogului Intercultural şi a reunit reprezentanţi ai presei minorităţilor naţionale, ai presei centrale, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile. Din partea Uniunii Democrate Turce din România a participat d-na Gafar Serin. În cadrul seminarului, participanţii şi-au exprimat punctele de vedere cu privire la fiecare sesiune de lucru. În intervenţia sa, Gafar Serin a subliniat faptul că pentru etniile din zonă, „Dobrogea a fost întotdeauna un model de convieţuire interetnică, inclusiv din punct de vedere comunicaţional. La noi nu toleranţa a reprezentat elementul definitoriu al relaţiilor, ci o comunicare foarte bună, consolidată în timp, a fost cea care ne-a recomandat întotdeauna ca etalon al relaţiilor interetnice. De mai bine de un an, la Constanţa, în cotidianul local „Cuget liber", există o pagină săptămânală dedicată comunităţilor etnice, ceea ce este încă o dovadă că la noi în Dobrogea minorităţile etnice reprezintă un domeniu de interes pentru presa locală".

   

  10-12 martie 2008, Constanţa. Expoziţie de documente din timpul Imperiului Otoman la Universitatea „Dimitrie Cantemir"

  Universitatea „Dimitrie Cantemir" din Constanţa a găzduit în perioada 10-12 martie 2008 o expoziţie de documente vechi, din Imperiul Otoman. Cele 58 de documente expuse publicului conţin informaţii despre structura politică, socială şi demografică din ţări precum: Bosnia, Ungaria, Bulgaria, Portugalia, Franţa, Irlanda, statul Otoman şi au fost reunite sub titlul: „Să trăim împreună sub bolta cerului". Documentele provin de la Departamentul Arhivelor Otomane din cadrul Direcţiei Generale a Arhivelor Statului, aparţinând Consiliului de Miniştri din Turcia. Expoziţia are la bază relaţiile româno-turce, iar documentele sunt bilingve. Documentele conţin informaţii amănunţite despre structura socială şi demografică a Constanţei, a Mangaliei în perioada 1844-1845, a Babadagului şi a altor localităţi dobrogene. Expoziţia mai conţine şi documente referitoare la Balcani şi la ţările europene.

   

  15 martie 2008, Constanţa. O adunare a liderilor comunităţii musulmane pentru o nouă geamie în oraş

  Săptămâna trecută, în prezenţa reprezentanţilor Muftiatului Cultului Musulman din România şi a reprezentanţilor Uniunii Democrate Turce din România şi a Uniunii Democrate a Tătarilor-Turco Musulmani din România, s-a pus piatra de temelie a unui noi geamii. Cartierul Tomis Nord din Constanţa va fi amplasamentul acestui lăcaş de cult, pe un teren pus la dispoziţie de Primăria Constanţa. Această geamie va găzdui aproximativ 3000 de enoriaşi musulmani din zonă, care până acum erau nevoiţi să se deplaseze în alte cartiere. Din punct de vedere arhitectural, geamia se va întinde pe o suprafaţă de aproximativ 200 de metri pătraţi şi va avea un minaret de peste 25 de metri înălţime. Termenul de finalizare al lucrării este de şase luni.

   

  18 martie 2008, Brăila. Ziua Eroilor Turci

  Preşedintele Uniunii Democrate Turce din România Osman Fedbi şi secretarul general Ervin Ibraim au participat la manifestările organizate de Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa cu prilejul Zilei Eroilor. În fiecare an pe 18 martie în Republica Turcia se marchează Ziua Eroilor Turci căzuţi la datorie, în ţară ori în afara graniţelor ei. Cu acest prilej, liderii UDTR au depus o coroană de flori şi au păstrat un moment de reculegere la Cimitirul Eroilor Turci din Brăila. Preşedintele UDTR, Osman Fedbi, a declarat: „Memoria eroilor trebuie cinstită deoarece au plătit cu viaţa pentru idealurile naţionale ori pentru scopuri umanitare. Fie că au fost militari, pompieri, poliţişti sau simpli cetăţeni, ei au murit salvând alte vieţi." Tot la Cimitirul Eroilor Turci din Brăila a depus o coroană de flori consulul general al Turciei la Constanţa, Haluk Ağca, împreună cu soţia. La ceremonial au participat şi preşedinta Comisiei de femei din cadrul Uniunii Democrate Turce din România, Melec Amet, precum şi membri UDTR din Brăila.

   

  18 martie-1 aprilie 2008, Medgidia. Cursuri de perfecţionare în religia islamică cu profesori din Turcia

  În perioada 18 martie - 1 aprilie 2008 Inspectoratul Şcolar Judeţean în parteneriat cu Muftiatul Cultului Musulman, Casa Corpului Didactic şi Consulatul General al Republicii Turcia au organizat la Medgidia cursuri de abilitare curriculară de religie islamică pentru profesorii de religie islamică şi limba turcă. Prezenţi la aceste cursuri au fost aproximativ 30 de profesori. Aceste cursuri au fost ţinute de profesori de religie islamică din Turcia din cadrul Colegiului Naţional Kemal Atatürk din Medgidia, domnii Ören Muhammed, Cakır Veyser, Cakir Orbay. La aceste cursuri au participat şi ataşatul de cult islamic, Ismail Özkan, şi consilierul de cult al Muftiatului Cultului Musulman, Onder Ablachim.

   

  4-5 aprilie 2008, Constanţa. A VII-a ediţie a Festivalului „Primăvara comunitară" sub egida „2008 - Anul Dialogului Intercultural"

  Ajuns la cea de-a VII-a ediţie, Festivalul „Primăvara comunitară" s-a desfăşurat anul acesta sub egida „2008 - Anul Dialogului Intercultural". Festivalul a cuprins două componente - un simpozion cu tema „Datini şi obiceiuri de primăvară la comunităţile etnice din Dobrogea" şi un spectacol de gală care a reunit un mare număr de ansambluri folclorice. Au participat toate ansamblurile Uniunii Democrate Turce, respectiv: „Süreyya/Sureia" din Techirghiol, „Fidanlar/Mlădiţele" din Constanţa, „Delikanlılar/Flăcăii" din Constanţa, „Tuna/Dunărea" din Tulcea, „Mehtap/Clar de lună" din Constanţa, „Kaynanalar/Soacrele" din Medgidia şi „Filizler/Tinere vlăstare" din Constanţa, precum şi „Rapsodia mării" de la Clubul Elevilor din Constanţa, formaţia „Karadeniz/Marea Neagă" a Uniunii Democrate Tătare - UDTTMR, „Cavalerii prieteniei" din Galaţi, formaţia „Molotz" a Comunităţii Ruşilor Lipoveni şi formaţia „Serenada" a Asociaţiei Liga Albanezilor din România.

   

  7 aprilie 2008, Bucureşti. Minorităţile etnice şi mass-media - şedinţa Comisiei de Cultură CMN

  La începutul lunii aprilie, Constanţa a fost gazda şedinţei Comisiei de Cultură din cadrul Consiliului Minorităţilor Naţionale. În cadrul întâlnirii lunare membrii CMN au discutat despre rolul mijloacelor de comunicare în masă în promovarea proiectelor culturale şi a imaginii minorităţilor etnice din România. Participanţii la şedinţă au afirmat că există o lipsă de interes a jurnaliştilor din presa naţională pentru mediatizarea evenimentelor din cadrul comunităţilor etnice şi că de cele mai multe ori imaginea minorităţilor naţionale este reflectată numai negativ, în goana jurnaliştilor după senzaţional. Serin Gafar, preşedinta Comisiei de Cultură din cadrul CMN, a declarat: „Relaţia Uniunii Democrate Turce din România cu presa locală este una specială, deoarece noi suntem primii care prin comunicate de presă ne promovăm proiectele culturale. Astfel, nu există interpretări sau erori în articolele jurnaliştilor care preiau informaţiile direct de la sursă. Mai mult decât atât, cotidianul Cuget liber are o pagină săptămânală în care sunt reflectate evenimentele din cadrul comunităţilor etnice." Prezentă la şedinţa Comisiei de Cultură, jurnalista Adina Bocai, autoarea paginii „Interetnica" din cotidianul Cuget liber, a spus: „Iniţial am privit această pagină dedicată minorităţilor etnice ca pe un experiment şi după numai câteva luni am primit şi feed-back-ul, multe mesaje pozitive. Sigur, subiectele din pagină sunt legate de comunităţile etnice active, care derulează proiecte culturale şi care doresc să fie comunităţi deschise prin promovarea zestrei culturale". Preşedinţii Comisiilor de Cultură din cadrul CMN au propus ca la anul să găsească o modalitate financiară de a asigura un spaţiu într-un cotidian naţional pentru promovarea proiectelor culturale şi a evenimentelor din cadrul comunităţilor etnice pe care le reprezintă. Aceasta ar fi una dintre soluţiile pentru ca minorităţile naţionale să fie mediatizate, să fie cunoscute de majoritate.

   

  17 aprilie 2008, Constanţa. Săptămâna naşterii profetului - masă rotundă la Liceul de Artă

  În data de 17 aprilie 2008 la Liceul de Artă din Constanţa a avut loc un program legat de naşterea profetului Muhammed. Acest program a fost organizat de către Muftiatul Cultului Musulman în parteneriat cu Consulatul Republicii Turcia la Constanţa. La deschidere programului a luat cuvântul muftiul Cultului Musulman, Murat Yusuf, care a vorbit despre unitate şi convieţuire paşnică arătând viaţa exemplară a profetului Muhammed. Invitat ca vorbitor, muftiul regiunii Afiyonkarahisar, Ilhami Kemaloğlu, a dezbătut viaţa profetului Muhammed şi a vorbit despre perioada de dinaintea islamului. Au luat cuvântul consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Haluk Ağca, şi ataşatul de cult islamic, Ismail Özkan. La acest eveniment au fost invitate eleve din Bulgaria de la Facultatea de Teologie din Şumnu, care au recitat poezii dedicate profetului. La sfârşitul programului elevii Colegiului „Kemal Atatürk" din Medgidia au interpretat cântece religioase şi au fost înmânate premiile de la concursul de poezii şi compuneri organizate în cadrul şcolilor.

   

  18 aprilie 2008, Constanţa. Un nou Centru de Educaţie şi Cultură inaugurat de Muftiatul Cultului Musulman

  În data de 18 aprilie Muftiatul Cultului Musulman a inaugurat un Centru de Educaţie şi Cultură. În cadrul programului de deschidere muftiul Cultului Musulman, Iusuf Murat, a declarat că acest centru va fi unul benefic pentru musulmani, deoarece în cadrul acestui centru vor avea loc lecţii de Coran, şedinţe, programe pentru tinerii care vor veni să citească cărţi din noua bibliotecă înfiinţată. La acest eveniment au fost prezenţi muftiul regiunii Afiyonkarahisar, İlhami Kemaloğlu, consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Haluk Ağca, ataşatul pe probleme de religie, Ismail Özkan. Din partea Uniunii Democrate Turce au participat preşedintele UDTR, Osman Fedbi, deputatul UDTR, Ibram Iusein, şi secretarul general UDTR, Ibraim Ervin, preşedintele Comisiei de religie, Islam Remzi. Din partea Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci din Dobrogea a fost prezent Zeki Uysal.

   

  23 aprilie 2008, Istanbul. Simpozion de interferenţe culturale româno-turce la Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir"

  Institutul Cultural Român Dimitrie Cantemir din Istanbul, în parteneriat cu Centrul Cultural Atatürk din Ankara, au organizat la Ankara un Simpozion de interferenţe culturale româno-turce din perioada Iorga - Atatürk. Din România au participat cu comunicări prof. dr. Mihai Maxim (directorul ICR - Istanbul), prof. dr. Tahsin Gemil (Universitatea „Ovidius" - Constanţa), prof. dr. Sabina Ispas (directorul Institutului de Etnografie şi Folclor al Academiei Române), Elena Diatcu (Editura Kriterion), Liliana Boscan (Universitatea Bucureşti), Otilia Craioveanu Năftănăilă (Universitatea Bucureşti). Iar din Turcia au participat cu referate: prof. dr. Osman Horata (directorul Centrului Cultural Atatürk, preşedintele Consiliului de Administraţie al Universităţii Ahmed Yesevi), prof. dr. Irfan Nasrattinoglu (directorul Institutului de Folclor din Ankara), prof. dr. Harun Gungor (Universitatea Selcuk - Konya), Omer Metin (Universitatea Gazi - Ankara), dr. Yonca Anzeroglu (Universitatea Hacettepe) şi dr. Recep Boztemur (Universitatea Orientului Mijlociu).

   

  23-27 aprilie 2008, Tekirdağ. Participare UDTR la Congresul Internaţional al Balcanilor

  În perioada 23-27 aprilie 2008 s-a desfăşurat la Tekirdağ, în Turcia, Congresul Internaţional al Balcanilor. Comunitatea turcă din România a fost reprezentată de secretarul general al Uniunii Democrate Turce din România, prof. Ervin Ibraim, care a prezentat comunicarea ştiinţifică, „Turcii din România". În cadrul Congresului au fost susţinute comunicări ştiinţifice având ca temă: influenţele exercitate de moştenirea otomană şi turcă asupra statelor din Balcani, precum şi cooperarea dintre comunităţile turce din această regiune. Manifestarea a fost organizată de Centrul de Studii Strategice Turcia-Asia (TASAM) în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Turcia, Cabinetul Prim-ministrului Republicii Turcia, Prefectura Tekirdağ, Asociaţia Primăriilor din Tracia de Sud-Est şi a fost finanţată de TIKA (Agenţia Turcă pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională), instituţie guvernamentală care implementează proiecte internaţionale în variate domenii şi în diverse ţări. La Congres au participat istorici şi cercetători din SUA, Grecia, Macedonia, Bulgaria, Turcia şi România.

   

  29 aprilie 2008, Brăila şi Cobadin. Noi alegeri în filialele Uniunii Democrate Turce din România

  În conformitate cu decizia Consiliului Naţional UDTR din 29.03.2008, a început campania de alegeri a unor noi conduceri pentru filialele UDTR. Deoarece obiectivul de bază al UDTR este exprimarea, protejarea şi promovarea identităţii culturale, lingvistice şi religioase a membrilor săi, conducerea centrală a cerut tuturor reprezentanţilor filialelor să propună şi să aleagă oameni energici şi competenţi pentru a putea face faţă proiectelor şi acţiunilor ce se vor derula în următorii ani, al căror impact să ajungă până la ultimul cetăţean român de origine turcă. Seria de reorganizare a continuat în luna aprilie cu filiala Brăila. Membrii adunaţi la sediul filialei şi-au ales noua conducere: Zarife Zodilă - preşedinte, Oprea Tair - vicepreşedinte, Osman Cornelia - secretar. În săptămâna următoare, în data de 20 aprilie 2008, la Casa de Cultură din Cobadin, membrii comunităţii turce din comună aleg noua conducere, compusă din Raim Naim - preşedinte, Memet Etem şi Gelil Carani - vicepreşedinţi, Ali Adnan - secretar.

   

  9-11 mai 2008, Bucureşti. Târg caritabil organizat de Fundaţia Culturală Tuna

  Ziarul bilingv Zaman/Timpul din data de miercuri, 14 mai 2008, a notat desfăşurarea unui eveniment caritabil în Bucureşti, realizat de Fundaţia Tuna/Dunărea. Cunoscută pentru acţiunile sale caritabile, Fundaţia Umanitară Tuna/Dunărea a organizat pentru a treia oară, la Palatul Copiilor din Bucureşti, în perioada 9-11 mai 2008 expoziţie de bucătărie şi artă tradiţională turcească, denumită Kermes. Târgul a fost un prilej de cunoaştere reciprocă între comunitatea turcă şi română din Bucureşti.

   

  10 mai 2008, Hârşova. Simpozion cu temaHârşova, veche cetate otomană"

  Uniunea Democrată Turcă din România a continuat şi în luna mai seria de proiecte destinate promovării zestrei culturale a comunităţii turce din Dobrogea şi a organizat o serie de manifestări culturale sub egida: „Hârşova, veche cetate otomană". Proiectul a cuprins mai multe componente şi a fost organizat de filiala UDTR Hârşova, în parteneriat cu Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, precum şi cu Muzeul „Carsium" din localitate. Evenimentul a debutat la Muzeul Carsium din Hârşova cu simpozionul cu tema: „Hârşova, veche cetate otomană", în cadrul căruia au fost prezentate comunicări ştiinţifice referitoare la istoria comunităţii musulmane din localitate, la evoluţia civilizaţiei turce în Dobrogea în secolele XV-XIX. La manifestările culturale de la Hârşova au participat: preşedintele Uniunii Democrate Turce din România, Osman Fedbi, secretarul general, Ervin Ibraim, precum şi deputatul Iusein Ibram. Misiunile diplomatice ale Republicii Turcia în România au fost reprezentate de consulul general, Haluk Ağca, împreună cu soţia.

   

  15-18 mai 2008, Constanţa. Redactorii din presa minorităţilor se perfecţionează la Universitatea „Ovidius"

  Departamentul pentru Relaţii Interetnice, în parteneriat cu Universitatea „Ovidius" din Constanţa a organizat în perioada 15-18 mai 2008 cursuri de jurnalism pentru redactorii din mass-media minorităţilor naţionale. A fost cel de-al doilea modul de cursuri de perfecţionare organizat de DRI, pentru nivel mediu de această dată, primul desfăşurându-se în 2007 şi reunind jurnaliştii începători din presa minorităţilor. Cursul a reunit jurnalişti din presa scrisă, dar şi redactori care realizează emisiuni în limba maternă de etnie turcă, tătară, maghiară, germană, armeană, macedoneană, ucraineană şi poloneză. Uniunea Democrată Turcă din România a fost reprezentată de Nurgean Ibraim, redactor la revista Hakses, care a punctat cu fermitate poziţia UDTR şi a publicaţiei pe care o reprezintă referitoare la evenimentele din Imperiul Otoman de la începutul secolului. Jurnalista a afirmat că „evenimentele istorice aparţin trecutului şi noi nu suntem răspunzători astăzi de deciziile politice de acum aproape 100 de ani ale unei ţări. Hakses este o publicaţie care promovează toleranţa, istoria, cultura şi evenimentele comunităţii turce din Dobrogea".

   

  17-19 mai 2008, Constanţa. Festival Cultural-Sportiv al Tineretului organizat de UDTR

  Prima ediţie a acestui Festival desfăşurat la Constanţa a adus laolaltă peste 300 de tineri aparţinând comunităţilor etnice din România şi un grup numeros din Turcia, de la o asociaţie recunoscută pe plan internaţional. Evenimentul a debutat cu un simpozion care a avut ca temă „Rolul tineretului în societatea contemporană". Uniunea Democrată Turcă din România, fiind gazdă a acestui eveniment, nu numai că a prezentat activităţile sale ce ţin de cultură şi istorie, dar a dat fiecărui participant o mapă în care, pe lângă CD-ul de prezentare a acţiunilor sale, a pus reviste, cărţi şi o broşură în care este arătat detaliat programul de acţiuni pe întregul an, cât şi mesajul către tineri al preşedintelui Uniunii.

   

  19 mai 2008, Constanţa. Preşedintele Osman Fedbi al Uniunii Democrate Turce din România, premiat de Radio Constanţa

  Studioul Teritorial de Radio Constanţa a organizat „Premiile Radio Constanţa", destinate personalităţilor contemporane aparţinând comunităţilor etnice din Dobrogea care au contribuit la afirmarea spaţiului românesc în lume. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Instituţia Prefectului Judeţului Constanţa şi s-a desfăşurat în contextul Anului European al Dialogului Intercultural. Preşedintele Uniunii Democrate Turce din România, Osman Fedbi, a fost desemnat personalitatea anului şi a primit o plachetă onorifică, iar soţiei consulului general al Turciei la Constanţa, Derya Ağca, i-a fost înmânat din partea conducerii Radio Constanţa diploma de onoare pentru promovarea dialogului intercultural.

   

  24 mai 2008, Constanţa. Slujbă de sfinţire a unei noi geamii în cartierul Tomis Nord

  În data de 24.05.2008 a avut loc slujba de sfinţire pentru începerea construcţiei noului lăcaş de cult din cartierul Tomis Nord din Constanţa. La acest eveniment au participat primarul municipiului Constanţa, Radu Ştefan Mazăre, care în discursul său a precizat faptul că va construi o geamie în zona peninsulara Poarta 1, muftiul Iusuf Murat, şeful Cultului Musulman din România, împreună cu dr. Ayash Muhammed, finanţatorul geamiei. Aceştia au dat citire documentului care atestă punerea pietrei de temelie a lăcaşului de cult, care a fost introdus într-o capsulă din inox şi a fost pus în temelia geamiei. Osman Negeat a recitat un pasaj din Coran, după care muftiul a făcut o rugăciune cu ocazia acestui eveniment. Conform tradiţiei locale s-a sacrificat un berbec în numele lui Allah. La acest eveniment au fost prezenti ambasadorii următoarele state arabe: Iordania, Qatar, Kuweit, Sudan, Algeria şi Maroc.

   

  25 mai 2008, Bucureşti. Prima vizită la Constanţa a noului ambasador al Turciei

  Liderii Uniunii Democrate Turce din România au purtat pe 15 mai 2008 o rundă de convorbiri cu ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti, Ayşe Sinirlioğlu, în cadrul unei prime vizite întreprinse de diplomatul turc la Constanţa. Noul ambasador al Turciei, Ayşe Sinirlioğlu şi-a prezentat scrisorile de acreditare la Cotroceni, iar la sfârşitul lunii aprilie şi-a exprimat interesul de a-i cunoaşte îndeaproape pe reprezentanţii comunităţii turce din Dobrogea. La sediul UDTR ambasadorul Turciei a fost întâmpinat de preşedintele UDTR, Osman Fedbi, de secretarul general Ervin Ibraim, de preşedinta Comisiei de femei, Amet Melec, de cea a Comisiei de cultură, Serin Gafar, de preşedinta Comisiei de învăţământ, Vildan Bormambet şi de preşedintele Comisiei de religie, Islam Remzi. Preşedinţii de comisii i-au prezentat Excelenţei Sale, doamnei ambasador detalii despre activităţile pe care le desfăşoară, în special de promovare a culturii şi civilizaţiei turce. În cadrul discuţiilor s-au mai atins subiecte precum: învăţământul în limba maternă, lipsa de locuri de veci din cimitirelor musulmane, programele de parteneriat cu instituţii guvernamentale şi cu organizaţii neguvernamentale din Turcia. Melec Osman, şefa de cabinet a deputatului Iusein Ibram, a ridicat problema burselor de studii pentru studenţii care studiază limba turcă în România, posibilitatea obţinerii de către cei merituoşi a unor burse din partea statului turc pentru a stimula interesul pentru studiu al acestora. Diplomatul turc a declarat că va sprijini proiectele de parteneriat dintre România şi Turcia iniţiate de UDTR şi că va fi prezentă ori de câte ori va fi invitată la acţiunile organizate de Uniune.

   

  27-30 mai 2008, Medgidia. Köksal Toptan, preşedintele Parlamentului Turciei, face o vizită în România

  În perioada 27-30 mai 2008, preşedintele Parlamentului din Republica Turcia, Köksal Toptan, a întreprins o vizită oficială în România. În prima zi a vizitei oficiale înaltul oaspete a depus o coroană de flori la statuia lui Mustafa Kemal Atatürk din Bucureşti şi a avut întrevederi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, şi cu cel Senatului, Nicolae Văcăroiu. Programul parlamentarului turc în România a continuat pe 29 mai cu o vizită în judeţul Constanţa. În cursul dimineţii, preşedintele Parlamentului, Köksal Toptan, a fost primit de primarul oraşului Medgidia, Dumitru Moinescu, şi a efectuat o vizită la Colegiul Naţional „Kemal Atatürk" din localitate, unde a fost întâmpinat de directorul instituţiei de învăţământ, Accan Mologani. Tot la Medgidia, parlamentarul turc a depus o coroană de flori şi a păstrat un moment de reculegere la bustul lui Mustafa Kemal Atatürk din parcul din centrul oraşului. În cursul după-amiezii, oficialul turc a purtat o rundă de convorbiri cu liderii Uniunii Democrate Turce din România la Hotelul Iaki din staţiunea Mamaia. În cadrul discuţiilor, liderii turci au prezentat informaţii despre comunitatea turcă din România, despre acţiunile întreprinse pentru promovarea culturii şi civilizaţiei turce. Preşedintele Parlamentului din Republica Turcia a promis că va sprijini proiecte de parteneriat în domeniul economic, în cel al învăţământului, dar şi în plan cultural. De asemenea, a vizitat Muftiatul Cultului Musulman din România şi în cadrul unor convorbiri cu muftiului Murat Iusuf a cerut informaţii despre viaţa spirituală a comunităţii musulmane. În urma acestei vizite, K. Toptan a declarat că România este o ţară-model, unde oameni din culturi şi religii diferite pot trăi într-o bună comuniune. El a reliefat faptul că minorităţile turcă şi tătară din zonă au rolul unor punţi de legătură în consolidarea relaţiilor dintre Turcia şi România.

   

  28 mai 2008, Constanţa. Consiliul Judeţean i-a premiat pe olimpicii de limbă turcă

  Preşedintele Uniunii Democrate Turce din România, Osman Fedbi, a participat la premierea profesorilor ce au făcut parte din comisia de corectare a lucrărilor elevilor calificaţi la faza naţională a Olimpiadei de Limba Turcă. Profesorii au primit din partea Consiliului Judeţean Constanţa premii în bani în valoare de 1300 lei. Elevii participanţi la olimpiadă care au obţinut premiul I au primit câte un laptop utilat cu imprimantă de ultimă generaţie, cei care s-au clasat pe locul II, câte un computer cu imprimantă, iar cei care au obţinut premiul III, câte un calculator de ultimă generaţie. Au fost premiaţi cu câte un telefon mobil şi elevii care au obţinut menţiuni. Festivitatea de premiere a profesorilor avut loc la sediul PSD din Medgidia, localitate unde s-a desfăşurat şi olimpiada de limbă turcă. Vildan Bormambet, preşedinta Comisiei de învăţământ din cadrul UDTR, membru în comisia de corectare a lucrărilor, a declarat: „Este pentru prima dată când o formaţiune politică se gândeşte să-i premieze pe profesori, pe cei care formează caractere. A fost o surpriză plăcută pentru noi, profesorii de limba turcă, mai ales că este ştiut faptul că dispunem de salarii foarte mici în comparaţie cu alte categorii sociale." La festivitatea de premiere, alături de preşedintele UDTR, Osman Fedbi, s-a aflat preşedinta filialei PSD Medgidia, Cornelia Bereş.

   

  29 mai 2008, Constanţa. Ziua Mamelor din Republica Turcia sărbătorită de Uniunea Democrată Turcă

  În data de 29 mai 2008 la sediul Uniunii Democrate Turce din Constanţa s-a desfăşurat activitatea „ Ziua Mamei". Această zi se sărbătoreşte în Republica Turcia în a doua duminică a lunii mai. Pentru că Uniunea Democrată Turcă a avut un program de activităţi încărcat, evenimentul s-a desfăşurat în data de 28 mai. Evenimentul a fost organizat de Comisia de femei aparţinând Uniunii Democrate Turce din România şi a cuprins mai multe componente: simpozionul cu tema „Rolul mamei în cadrul familiei turce"; o expoziţie de ţesături şi obiecte tradiţionale lucrate manual şi o şezătoare unde turcoaicele au interpretat cântece vechi, învăţate din străbuni.

   

  5-8 iunie 2008, Constanţa. Simpozion Internaţional „Femeia Turcă în Balcani" - Ediţia a IV-a

  Cu prilejul celei de a IV-a ediţii a Simpozionului Internaţional „Femeia turcă în Balcani", Comisia de femei a Uniunii Democrate Turce din România a organizat în perioada 5-8 iunie 2008 simpozionul cu temele „Locul femeii în familie", „Locul femeii de carieră în societatea contemporană" şi „Vocea femeii în viaţa socială". La eveniment au participat din partea Uniunii preşedintele Osman Fedbi, secretarul general Ervin Ibraim, deputat Ibram Iusein, consulul general al Republicii Turcia la Constanţa Haluk Ağca, muftiul cultului musulman, Iusuf Murat, primarul localităţii Cumpăna, Mariana Gâju, şi preşedinţi de filiale UDTR.

   

  9-13 iunie 2008, Neptun. Orhan Pamuk - singurul turc deţinător al Premiului Nobel - în vizită în România

  Cel mai cunoscut şi controversat scriitor turc, Orhan Pamuk, a venit în România la invitaţia Uniunii Scriitorilor. Timp de trei zile, elite ale scriitorilor din ţară şi din străinătate s-au reunit în staţiunea Neptun la cea de-a VII-a ediţie a Colocviului Internaţional „Zile şi nopţi de literatură". Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, a primit din partea Ministerului Culturii şi Cultelor Marele remiu „Ovidius", în valoare de 10.000 de euro. La primirea premiului din partea ministrului Adrian Iorgulescu, scriitorul turc a declarat: „Este o mare bucurie şi sunt flatat că mă aflu aici. În România, mă simt ca acasă. Literatura înseamnă pentru mine a-i face pe toţi cei care citesc să se simtă ca acasă. Lucrările mele sunt traduse în 56 de limbi şi mă simt ca acasă în toate aceste 56 de ţări. A fost o mare onoare pentru mine să primesc acest premiu".

   

  11 iunie 2008, Bucureşti. Orhan Pamuk, cel mai vândut autor la BookFest 2008 - ecouri în presa centrală

  Cotidianul central „Adevărul" din data de 11 iunie 2008 a remarcat faptul că la expoziţia de carte BookFest 2008 s-au vândut cu cca. 2.000 de exemplare semnate Orhan Pamuk, aproape 700 de exemplare ale „Poveştilor de dragoste la prima vedere" şi un total care depăşeşte 18.000 de volume la editurile Polirom şi Cartea Românească, vândute la BookFest 2008, potrivit NewsIn.

   

  11 iunie 2008, Năvodari. Constituirea filialei UDTR

  Pe data de 11.05.2008 la Năvodari a avut loc şedinţa de constituire a filialei UDTR Năvodari. Au participat la această şedinţă aproximativ 150 de etnici turci din localitate. Cu acest prilej a fost aleasă şi noua conducere a filialei, respectiv Borsein Feizula - preşedinte, Memiş Esan - vicepreşedinte şi Iomer Bedri - secretar. Din partea conducerii Uniunii Democrate Turce din România au fost prezenţi Iusein Gemal - prim-vicepreşedinte şi Ervin Ibraim - secretar general. După terminarea şedinţei de constituire şi de alegeri a fost prezent în cadrul etnicilor turci şi Matei Nicolae, primarul localităţii Năvodari.

   

  15 iunie 2008, judeţul Tulcea. Consilieri turci la alegerile locale

  La alegerile locale din judeţul Tulcea din perioada 1-15 iunie 2008 au fost desemnate drept consilieri locali, următoarele persoane:

   

  Situaţia aleşilor locali turci din jud. Tulcea în anul 2008


  Oraşul / Instituţia


  Nume Prenume

  Calitatea

  Apartenenţă

  Oraşul Tulcea

  Gafar Cantemir

  Consilier local

  PDL

  Oraşul Babadag

  Usein Evren

  Consilier local

  PSD

  Oraşul Babadag

  Abdula Melia Ana

  Consilier local

  PSD

   

  Alţi consilieri turci aleşi în primăriile de localităţi ale judeţului Tulcea în perioada anterioară au fost:

   

  Situaţia aleşilor locali turci din jud. Tulcea în perioada 2004 - 2008


  Oraşul


  Nume Prenume

  Calitatea

  Din partea

  Perioada

  Oraşul Tulcea

  Gafar Cantemir

  Consilier local

  PD

  2004-2008

  Oraşul Babadag

  Usein Evren

  Consilier local

  PSD

  2004-2008

  Oraşul Măcin

  Kiazim Baiar

  Consilier local

  PSD

  2004-2008

   

  15 iunie 2008, judeţul Constanţa. Consilieri turci la alegerile locale

  Monitorul Oficial al Judeţului Constanţa din data de 23 iulie 2008 publică Situaţia aleşilor locali ai judeţului Constanţa în urma alegerilor locale care au avut loc în perioada 1-15 iunie 2008. Astfel, la aceste alegeri distribuţia pe funcţii şi localităţi a consilierilor locali turci a fost următoarea:

   

  Situaţia aleşilor locali turci din jud. Constanţa din anul 2008


  Oraşul / Instituţia


  Nume Prenume

  Calitatea

  Apartenenţă

  Consiliul Judeţean C-ţa

  Osman Fetbi

  Consilier judeţean

  PSD

  Municipiul Constanţa

  Temur Ibram

  Consilier local

  PSD

  Municipiul Constanţa

  Ali Nurhan

  Consilier local

  PSD

  Oraşul Cernavodă

  Cîrjali Şerif

  Consilier local

  PNL

  Oraşul Techirghiol

  Ismail Temigin

  Consilier local

  PSD

  Oraşul Techirghiol

  Seitcadil Olgun

  Consilier local

  PSD

  Comuna Adamclisi

  Beinur Raşit

  Viceprimar

  PSD

  Comuna Agigea

  Bolac Belchiz

  Consilier local

  PSD

  Comuna Agigea

  Resit Fildiz

  Consilier local

  PDL

  Comuna Albeşti

  Soium Sever

  Consilier local

  PSD

  Comuna 23 August

  Omer Romi

  Consilier local

  PDL

  Comuna 23 August

  Mola Ali Sinan

  Consilier local

  PDL

  Comuna Castelu

  Cherim Gevat

  Consilier local

  PSD

  Comuna Castelul

  Şeihisleam Metin

  Consilier local

  PDL

  Comuna Ciocârlia

  Ramazam Ilmi

  Cosilier local

  PDL

  Comuna Comana

  Osman Erbal

  Consilier local

  PNL

  Comuna Cumpăna

  Cadâr Adinan

  Consilier local

  PSD

  Comuna Cumpăna

  Glodeanu Kerime

  Consilier local

  PSD

  Comuna Dobromir

  Iusein Visel

  Consilier local

  PSD

  Comuna Dobromir

  Aziz Aziz

  Consilier local

  PSD

  Comuna Dobromir

  Iusein Salim

  Consilier local

  PSD

  Comuna Dobromir

  Iomer Eldivan

  Consilier local

  PSD

  Comuna Dobromir

  Sali Beinur

  Consilier local

  PNL

  Comuna Grădina

  Feizula Feuzi

  Consilier local

  PDL

  Comuna Independenţa

  Cherim Reşat

  Consilier local

  PDL

  Comuna Ostrov

  Vasile Ismail Birău

  Consilier local

  PSD

  Comuna Topraisar

  Gani Daniar

  Consilier local

  PSD

  Comuna Tuzla

  Mustafa Reise

  Consilier local

  PNL

  Comuna Tuzla

  Reşit Taner

  Consilier local

  PNG - CD

  Comuna Valu lui Traian

  Nasurla Eldis

  Consilier local

  PSD

  Comuna Valu lui Traian

  Asab Orhan

  Consilier local

  PNL

   

  Alţi consilieri turci de Primării din judeţul Constanţa în perioada anterioară au fost:

   

  Situaţia aleşilor locali turci în judeţul Constanţa în perioada 1996-2008


  Oraşul


  Nume Prenume

  Calitatea

  Din partea

  Perioada

  Jud. Constanţa

  Talip Revan

  Consilier judeţean

  PSD

  1992 - 1996

  Mun. Constanţa

  Şaban Bayram

  Consilier municipal

  PSD

  1996 - 2004

  Jud. Constanţa

  Balgi Ruhan

  Consilier judeţean

  PSD

  2000 - 2004

  Com. Băneasa

  Ismail Nidal

  Consilier local

  PSD

  2004 - 2008

  Com. Dobromir

  Saly Ali

  Consilier local

  PSD

  1996 - 2000

  Com. Dobromir

  Iusein Visel

  Primar

  PSD

  2004 - 2008

  Com. Cumpăna

  Cadâr Adinan

  Consilier local

  PSD

  2004 - 2008

  Com. Agigea

  Bolac Belchiz

  Consilier local

  PSD

  2004 - 2008

  Com. Tuzla

  Mustafa Reise

  Consilier local

  PNL

  2004 - 2008

   

  16 iunie 2008, Constanţa. Preşedintele UDTR, dl. Osman Fedbi, a fost ales într-un nou mandat de consilier judeţean

  Preşedintele Uniunii Democrate Turce din România, Osman Fedbi, a depus jurământul în calitate de consilier în prima şedinţă de constituire a Consiliului Judeţean Constanţa, după alegerile locale de la 1 iunie. Evenimentul a avut loc pe 16 iunie 2008, iar consilierul judeţean Osman Fedbi a jurat cu mâna pe Coran, aşa cum prevede legislaţia pentru consilierii de religie musulmană. Preşedintele UDTR a declarat: „Mă simt deosebit de onorat că am obţinut al doilea mandat de consilier judeţean pe listele PSD Constanţa şi totodată mă simt dator faţă de etnicii turci să continui proiectele de sprijinire a comunităţii. Ultimul proiect iniţiat de mine în mandatul anterior, aprobat de CJC, a adus multă bucurie în sufletele elevilor care au obţinut premii la Olimpiada de Limba Turcă, faza naţională. Aceştia au primit laptopuri, calculatoare utilate cu imprimantă, de ultimă generaţie, precum şi telefoane mobile din partea Consiliului Judeţean Constanţa. La fel, şi profesorii care i-au pregătit pe elevi au primit premii în bani." Etnicii turci au mai obţinut un mandat de consilier în cadrul Consiliului Local Constanţa prin Ali Nurhan şi unul în Consiliul Local Cumpăna prin Cadir Adinan. La Dobromir, Iusein Visel a obţinut mandatul de primar, iar Aziz Aziz pe cel de viceprimar. Tot la Dobromir au obţinut trei mandate de consilieri Iusein Salim, Sali Beinur, Iomer Erdivan. Un post de consilier a obţinut şi Carjali Şerif la Cernavodă. Consilieri de etnie turcă mai sunt în mandatul 2008-2012 la Babadag, Husein Evren şi Abdula Melia, şi la Ciucurova, judeţul Tulcea, Suliman Memet.

   

  17 iunie 2008, Cobadin. Güreş organizat de Uniunea Democrată Turcă

  Uniunea Democrată Turcă din România - filiala Cobadin a organizat un concurs de lupte tradiţionale turceşti - güreş. Este prima acţiune organizată de filiala UDTR din Cobadin după ce noua conducere a fost validată de Consiliul Naţional al Uniunii. Raim Naim, proaspătul preşedinte al Uniunii Democrate Turce din România - filiala Cobadin, şi-a propus să reînvie tradiţiile turcilor dobrogeni şi să înscrie în competiţie etnici turci, dar şi luptători români sau de altă etnie care cunosc acest sport tradiţional. Marele premiu, câte un berbec, a fost câştigat de Ibadula Ilhan din Medgidia la juniori şi de Chivu Cătălin din Cobadin la seniori. Conform unui obicei străvechi, câştigătorii premiului doi, Velichea Ionuţ din Valul lui Traian şi Ebulachim Taniver din Cobadin, au fost recompensaţi cu un steag bayrak împodobit cu obiecte tradiţionale (batiste brodate, prosoape) şi cu obiecte vestimentare. La eveniment a participat preşedintele UDTR, Osman Fedbi.

   

  17 iunie 2008, Constanţa. O vizită la UDTR a Asociaţiei de sprijin a persoanelor vârstnice din Turcia

  În luna iunie a acestui an, la sediul central al Uniunii Turce a avut loc o vizită a unei delegaţii a „Asociaţiei de sprijin a persoanelor vârstnice" din localitatea Çorlu din Republica Turcia. Delegaţia a fost însoţită şi de reprezentanţii Căminului de Bătrâni Constanţa. Cu acest prilej s-au purtat discuţii cu conducerea Uniunii în vederea realizării unor viitoare proiecte de colaborare.

   

  21 iunie 2008, Constanţa. Iusein Ibram a fost desemnat pentru un nou mandat de deputat UDTR de Constanţa

  Uniunea Democrată Turcă din România şi-a desemnat candidatul pentru alegerile parlamentare din acest an. Iusein Ibram, care deţine mandatul de deputat din 2004, va candida şi la viitoarele alegeri din partea UDTR. Este pentru prima dată în istoria Uniunii Democrate Turce din România când un candidat este desemnat să candideze pentru un al doilea mandat. Iusein Ibram a fost desemnat să-i reprezinte pe etnicii turci în Parlamentul României în urma voturilor obţinute în cadrul Conferinţei Naţionale a UDTR, desfăşurată în data de 21 iunie 2008, în Sala Mare a Prefecturii. Din cei 136 de participanţi cu drept de vot, 135 au votat pentru, înregistrându-se o singură abţinere. Iusein Ibram s-a născut pe 6 iulie 1953 la Tulcea, este licenţiat în Ştiinţe Juridice şi deţine un master în Managementul Resurselor Umane. În perioada 1995-2004 a deţinut funcţia de vicepreşedinte UDTR. Actualmente este vice-lider al grupului parlamentar al minorităţilor naţionale şi secretar al grupului parlamentar de prietenie cu Republica Turcia.

   

  25 iunie 2008, Cumpăna. Alegeri la filiala UDTR

  În data de 25.05.2008 au avut loc alegeri pentru desemnarea noii conduceri a filialei Cumpăna a UDTR. Membrii Adunării generale a filialei Cumpăna şi-au ales noua conducere formată din: Bari Muselim - preşedinte, Mustan Chenan - vicepreşedinte, Abduraman Visel - secretar. Comitetul de conducere al filialei este completat de Ionus Ferudin şi Memet Musin - membri. Din partea UDTR a participat Ervin Ibraim - secretar general.

   

  30 iunie-6 iulie 2008, Russalka, Bulgaria. Participare UDTR la Simpozionul cu tema „Amprenta turcilor în lume"

  În perioada 30 iunie-6 iulie 2008, în staţiunea Russalka din Bulgaria s-a desfăşurat Simpozionul „Amprenta turcilor în lume", la care a participat o numeroasă delegaţie din partea Uniunii Democrate Turce din România.

   

  15 iulie 2008, Constanţa. Radio T, o voce nouă în peisajul mediatic dobrogean

  Uniunea Democrată Turcă din România a primit acceptul Consiliul Naţional al Audiovizualului de a emite pe frecvenţa 104,4 Mhz, timp de 9 ore pe zi, în intervalul orar 5.00-14.00. Radio T se va adresa în primul rând comunităţii de musulmani din Dobrogea, etnicilor turci şi tătari. Grila de programe a fost astfel concepută încât să stârnească interesul etnicilor turci şi tătari, dar şi pe cel al românilor pentru că aceştia cunosc mai puţine lucruri despre tradiţiile şi obiceiurile turcilor dobrogeni. Grila de programe va cuprinde timpi de emisie în limbile turcă, tătară şi română. Aceasta va cuprinde grupaje de ştiri din viaţa comunităţilor turcă şi tătară, emisiuni despre cultura şi civilizaţia turcă, de divertisment, cursuri de limba turcă, o grilă asemănătoare cu a unui post de radio public. Frecvenţa pentru „Radio T" a fost cedată, încă de anul precedent, de către Arhiepiscopia Tomisului Muftiatului Cultului Musulman din România care a derulat proiectul înfiinţării radioului în parteneriat cu Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco Musulmani din România şi Uniunea Democrată Turcă din România.

   

  17-26 iulie 2008, Yalova, Turcia. Participare UDTR la cea de a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor al Popoarelor Turce - YAFEM

  În perioada 17-26 iulie 2008, în oraşul Yalova din Turcia s-a desfăşurat cea de a XI-a ediţie a Festivalului de Folclor al Popoarelor Turcice, în organizarea Centrului de Cultivare şi Promovare a Folclorului Turcesc din Yalova - YAFEM. Au participat 32 de ansambluri folclorice, reprezentând peste 20 de ţări. Ca o noutate, anul acesta la festival a participat un grup de amerindieni ce se declară a fi de origine turcă. Spectacolele folclorice din cadrul acestui festival au avut loc în mai multe localităţi: Yalova, Kocaeli, Bursa, İznik/Boyalıca, Osmangazi, Orhangazi, Gemlik, Umurbey, Altınova, Çınarcık, Tavşanlı, Teşvikiye, Elmalık, Sugören. Uniunea Democrată Turcă din România a fost reprezentată de ansamblurile «Fidanlar» şi «Delikanlılar», reunite în forma unei singure formaţii artistice. Aceasta a evoluat pe scenele din Yalova, Izmit, Elmalık, Bursa şi Tavşanlı în noile costume confecţionate după modelul original dobrogean.

   

  24-25 iulie 2008, Istanbul. Workshop de traduceri din lb. română în lb. turcă la ICR

  În perioada 24-25 iulie 2008, Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir" şi Agenţia Literară „Kalem" din Istanbul au organizat un workshop de traduceri din limba româna în limba turcă în sala de conferinţe a Institutului. Scopul acestui eveniment a fost de vizibilizare şi promovare pe piaţa cărţii din Istanbul a traducătorilor de limbă română. În desfăşurarea acestui workshop au avut loc mai multe întâlniri între traducători români şi editori turci.

   

  3-16 august 2008, Akçakoca, Turcia. Seminar de perfecţionare pentru cadrele didactice de limbă turcă

  În perioada 3-16 august 2008 cadrele didactice care predau limba turcă şi religia islamică au participat la un seminar de perfecţionare în Turcia, la Akçakoca. Aceste cursuri au fost organizate de Ministerul Învăţământului din Turcia şi de Agenţia Turcă pentru Cooperare şi Dezvoltare - TIKA, în colaborare cu Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa. Programul seminarului a cuprins teme legate de limba turcă, de cultură şi civilizaţie turcă, precum şi de religia islamică. Din partea UDTR au participat la seminar Anefi İcbal, İomer Subihan, Regep Sıbel, Menai Ghiulendan, Seit Memet Emel, Nasipali Sevim, Vuap Feihan, Ziadin Murvet, Menacai Narcis, Veli Lacme, Abdula Sevinci, Abibula Şeila, Seidali Zulfie, Regep Aiten, Amet Nurgian, Emin İngi, Şachir Bunian, Omer Ali İchimal, Amet Neida, Salim Sibel, Cutlacai İldız, Amet Dalila şi Hagi Memet Chemaledin.

   

  15 august 2008. UNESCO a decretat anul 2008 ca An Kaşkarlı Mahmut

  UNESCO a decretat anul 2008 ca An Kaşkarlı Mahmut, având în vedere faptul că s-au împlinit 1000 de ani de la naşterea autorului primului dicţionar şi a primei enciclopedii turce. Acesta a adăugat limbii turce o importantă creaţie, „Divan-ü Lügati-t Türk".

   

  17-26 august 2008, Constanţa. Workshop cu temaDobrogea şi Crimeea - spaţii culturale interetnice"

  Universitatea „Ovidius" din Constanţa şi Universitatea Tehnică şi Pedagogică din Simferopol din Ucraina au derulat în perioada 17-26 august 2008 un proiect cu scopul de prezentare a regiunilor Dobrogea şi Crimeea în contextul interculturalităţii. În cadrul proiectului, care a cuprins o şcoală de vară şi un work shop de pictură în aer liber, a fost vernisată şi o expoziţie de fotografie artistică, cu lucrări aparţinând artiştilor plastici din Crimeea.

   

  21-24 august 2008, Sighişoara. Ansamblul „Sureya" din Techirghiol, la Festivalul „ProEtnica"

  Între 21 şi 24 august 2008, la Sighişoara s-a desfăşurat a VIII-a ediţie a Festivalului „ProEtnica", eveniment care a fost dedicat celor 21 de comunităţi etnice din România. Comunitatea turcă a fost reprezentată de două ansambluri ale Uniunii Democrate Turce din România: „Tuna" din Tulcea şi „Sureya" din Techirghiol.

   

  24-31 august 2008, Piatra Neamţ. Tabără de vară pentru laureaţii olimpiadelor de limbă turcă

  Departamentul pentru Relaţii Interetnice în parteneriat cu Uniunea Democrată Turcă din România i-a premiat pe elevii participanţi la Olimpiada de Limba Turcă ce s-au clasat pe primele trei locuri la faza naţională cu câte o tabără de vară în ţară şi în străinătate. Astfel, ocupanţii locului III la olimpiadă au participat la proiectul „Itinerarii culturale" ce s-a desfăşurat la Piatra-Neamţ în perioada 10-15 august 2008. Proiectul a cuprins vizite la mănăstirile din nordul Moldovei, la Cheile Bicazului şi Lacul Roşu, la casele memoriale ale lui M. Sadoveanu şi Ion Creangă, la Muzeul Cucuteni. Elevii de gimnaziu care au obţinut premiile I şi II au luat parte la proiectul „Vreau să învăţ limba ta", care s-a desfăşurat în perioada 24-31 august 2008 şi a cuprins un program de training pe teme de comunicare. Patru elevi de etnie turcă de la Colegiul „Kemal Ataturk" din Medgidia, Grupul Şcolar Cobadin şi Liceul Internaţional de Informatică au luat parte la o tabără de vară multietnică pe insula Aegina din Grecia. Proiectul în care sunt incluşi cei patru elevi se numeşte „Multiculturalitate în Europa" şi se derulează sub egida Anului Dialogului Intercultural.

   

  25-28 august 2008, Gemlik, Turcia. Corul „Mehtap" al Uniunii Democrate Turce din România, la Festivalul „Siyah Altın Zeytin"

  Corul „Mehtap" al Uniunii Democrate Turce din România, condus de Accoium Durie şi ansamblul folcloric „Filizler" din Medgidia, condus de Vildan Bormambet au participat la sfârşitul lunii august la Festivalul Internaţional de Folclor desfăşurat la Gemlik în Turcia. Organizat anual de Primăria din Gemlik, festivalul a reunit în acest an ansambluri folclorice din Macedonia, Muntenegru, Kosovo, Azerbaidjan, România şi din ţara gazdă.

   

  27 august 2008, Mangalia. Inaugurarea geamiei Esmahan Sultan

  Esmahan Sultan, una dintre cele mai vechi geamii din România, care păstrează o bogată tradiţie istorică, religioasă şi culturală, a fost dată în folosinţă în anul 1525. Geamia a fost ctitorită de principesa Esmahan, fiică a sultanului Selim al-II-lea, fiind un monument de arhitectură în stil maur, cu un specific aparte faţă de alte lăcaşe de cult din Dobrogea. Geamia şi cimitirul musulman din Mangalia, care au o vechime de aproape 600 de ani, au fost reabilitate sub îndrumarea Muftiatului Cultului Musulman din România, iar finanţarea a venit, în întregime, din partea lui Capa Tunc, om de afaceri din Turcia, proprietarul Mallului Vitan din Bucureşti. La inaugurarea geamiei au fost prezenţi muftiul Cultului Musulman, Murat Iusuf, ministrul amenajării teritoriului şi construcţiilor din Turcia, Faruk Nafiz Ozak, ambasadorul Republicii Turcia, Ayşe Sinirlioğlu, consulul general al Republicii Turcia, Haluk Ağca, finanţatorul proiectului, Capa Tunç din Bucureşti, deputatul UDTR, Ibram Iusein, preşedintele UDTR, Osman Fedbi şi primarul oraşului Mangalia, Mihai Tusac.

   

  3-8 septembrie 2008, Constanţa. Simpozion Internaţional cu tema „Urme ale culturii turce în România"

  În perioada 3-8 septembrie 2008 a avut loc a III-a ediţie a Simpozionului Internaţional „Urme ale culturii turce în România", eveniment ce s-a desfăşurat în aula Bibliotecii Judeţene „Ioan Roman". Anul acesta tema simpozionului a fost „Intelectualii turci care au influenţat omenirea, de la Ahmet Yesevi până astăzi"; totodată s-a ţinut cont de cele trei mari evenimente sărbătorite, şi anume: împlinirea a 70 de ani de la trecerea în nefiinţă a marelui om de stat Mustafa Kemal Ataturk, 700 de ani de la naşterea marelui scriitor Nastratin Hogea şi un mileniu de la naşterea marelui scriitor Kaşkarli Mahmut. Pe tema acestor trei mari evenimente s-au derulat lucrările simpozionului din acest an.

   

  16-19 septembrie 2008, Bruxelles. Delegaţia Consiliului Minorităţilor Naţionale din România în vizită la Parlamentul European

  În perioada 16-19 septembrie 2008 s-a desfăşurat la Bruxelles şedinţa Intergrupului pentru Minorităţi Naţionale Tradiţionale, pentru Teritorii Autonome şi Limbile Regionale, la care a participat şi o delegaţie a Consiliului Naţional al Minorităţilor Naţionale. Şedinţa a fost condusă de preşedintele intergrupului, parlamentarul european Tabajdi Csaba. Uniunea Democrată Turcă din România a fost reprezentată de contabilul-şef, Nicuşor Dragomir.

   

  19 septembrie 2008, Ismail, Ucraina. Participarea din România a grupului vocal turc „Kaynanalar" la Festivalul „Cununa Dunării"

  Pe data de 19 septembrie 2008 grupul vocal „Kaynanalar" a fost invitat la Festivalul de la Ismail. Festivalul a fost deschis de preşedintele Consiliului Regional Odessa, preşedintele euroregiunii „Dunărea de Jos", Mykola Skoryk, şi de reprezentanţii României şi ai Republicii Moldova. Pe scena s-au prezentat formaţii de dansuri populare şi grupuri vocale. Din partea UDTR a participat grupul vocal „Kaynanalar", cu cele mai frumoase cântece din repertoriul lor. Spectacolul s-a încheiat cu decernarea diplomelor de participare şi felicitările de rigoare.

   

  21 septembrie 2008, Constanţa. Expoziţie de ţesături turceşti

  Uniunea Democrată din România a continuat seria de proiecte destinate promovării zestrei culturale a etnicilor turci din Dobrogea. Astfel, în data de 21 septembrie 2008, Comisia de femei a UDTR a organizat o expoziţie de ţesături în cadrul căreia au fost expuse obiecte decorative lucrate manual, mileuri, prosoape din in garnisite cu broderie, şerveţele brodate, feţe de masă cusute cu motive florale viu colorate. Unele dintre exponate au o vechime de peste 100 de ani, printre acestea numărându-se şi o rochie de catifea roşie brodată cu fir auriu.

   

  25 septembrie 2008, Constanţa. Alegeri la Uniunea Democrată Turcă din România

  În luna septembrie a avut loc o şedinţă de alegeri pentru conducerea Comisiei de tineret. Au participat membrii activi şi care de-a lungul timpului au activat ca voluntari la diversele noastre activităţi, o parte dintre participanţi fiind chiar membri ai ansamblurilor „Delikanlilar" şi „Fidanlar", iar o parte dintre participanţi au fost noi simpatizanţi care au aderat la această Comisie. În urma votului exprimat deschis, noua conducere a Comisiei este formată din: Caibula Milis Nigun - preşedinte, Şerif Fenis - vicepreşedinte, Buracai Şenduran Techin - secretar, Musledin Erkan, Mîrzali Niran, Aptula Emrah, Omer Selmin, Osman Enver şi Amet Derya - membri.

   

  25 septembrie 2008, Bucureşti. Recunoaşterea Uniunii Democrate Turce din România ca organizaţie de utilitate publică

  Prin Hotărârea executivului numărul 1.123, publicată în Monitorul Oficial nr. 666 din 25.09.2008, asociaţia „Uniunea Democrată Turcă din România" a fost recunoscută ca fiind o asociaţie de utilitate publică, în ciuda respingerii vehemente a liderului UDTR, Metin Cerchez, de acum două săptămâni. Acesta declarase la acel moment că este pregătit să ajungă chiar şi la CEDO dacă va fi împiedicat de autorităţile române să participe la alegerile parlamentare din toamnă. Potrivit declaraţiei lui Metin Cerchez, a fi de utilitate publică înseamnă a nu face politică, deci imposibilitatea participării acestei formaţiuni la scrutin. Asta în condiţiile în care Legea votului uninominal prevede la art. 9, alineatul 3, că la alegerile parlamentare „pot depune candidaturi şi alte organizaţii ale cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale definite potrivit art. 2 pct. 29, legal constituite, care sunt de utilitate publică şi care prezintă Biroului Electoral Central o listă de membri cuprinzând un număr de cel puţin 15% din numărul total al cetăţenilor care, la ultimul recensământ, s-au declarat ca aparţinând minorităţii respective". Aşadar, în ciuda declaraţiei verbale a liderului UDTR, potrivit căreia nu doreşte să-şi ia titulatura de utilitate publică, considerând legea contradictorie cu ceea ce reprezintă de fapt „a fi de utilitate publică", guvernanţii au hotărât acordarea acestui statut UDTR-ului şi altor trei asociaţii similare, respectiv: asociaţiei „Uniunea Democrată a Slovacilor şi Cehilor din România", asociaţiei „Liga Albanezilor din România" şi „Uniunii Polonezilor din România".

   

  27 septembrie 2008, Constanţa. Finalişti turci premiaţi în concursulDialog sportiv-intercultural" la Teatrul „Oleg Danovski"

  Cu ocazia Anului European al Dialogului Intercultural, Instituţia Prefectului judeţului Constanţa, Consiliul Judeţean Constanţa, primăria Constanţa şi Direcţia pentru Sport a judeţului Constanţa şi-au propus să omagieze personalităţi sportive române şi pe cele aparţinând comunităţilor etnice din judeţul Constanţa care, în decursul anilor, au avut o contribuţie remarcabilă la afirmarea sportului românesc în lume. Festivitatea de premiere a avut loc la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski" în data de 27 septembrie 2008. Într-un cadru festiv, iniţiatorul acestui important proiect, Radio Constanţa, a acordat diplome de onoare şi plachete omagiale sportivilor din Dobrogea. Din partea comunităţii turce au fost distinşi: Mustafa Ilhan, antrenor de fotbal, Ali Nurhan, director executiv la Handbal Club Municipal Constanţa, Memet Ender, multiplu campion naţional în luptele greco-romane, Suliman Elvis, pugilist, antrenor de handbal, Filis Şerif, gimnast, profesor de educaţie fizică, Ibraim Faredin, multiplu campion naţional de box şi Reşat Ali, boxer şi arbitru internaţional de box.

   

  2 octombrie 2008, Constanţa. Simpozion cu titlul „Mustafa Kemal Atatürk - ctitor al Turciei moderne"

  Pe data de 2 octombrie 2008, în cadrul Sesiunii Ştiintifice Pontica, la Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie Constanţa, în sala „Adrian Rădulescu", a avut loc simpozionul „Mustafa Kemal Atatürk - ctitor al Turciei moderne". Alături de Uniunea Democrată Turcă, parteneri la această acţiune au fost: Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa, Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie Constanţa. Au fost susţinute lucrări de către istorici de prestigiu, cum ar fi: prof. dr. Thasin Gemil, Universitatea „Ovidius" Constanţa, care a prezentat lucrarea „Personalitatea lui Atatürk din perspectiva lumii turcice''; prof. dr. Ibram Nuredin, Universitatea „Ovidius" Constanţa, „Religie şi laicitate în viziunea lui Kemal Atatürk''; profesor Mustafa Ali Mehmet, „Mustafa Kemal Atatürk şi relaţiile româno-turce în presa din România (1919-1938)". Gulten Abdula, a prezentat lucrarea „Valoarea documentar-istorică a marii cuvântări susţinute de Mustafa Kemal Atatürk la Congresul Partidului Republican", iar preşedinta Comisiei de cultură din cadrul UDTR, d-na Serin Turkoglu, a prezentat o lucrare despre „Relaţiile dintre România şi Turcia în perioada lui Mustafa Kemal Atatürk". În încheiere s-a vernisat expoziţia „Mustafa Kemal Atatürk şi opera sa", organizată de Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa. Seria de manifestări dedicate lui Mustafa Kemal Atatürk va continua şi în luna noiembrie, când se împlinesc 70 de ani de la moartea marelui lider. Din partea conducerii UDTR a fost prezent la această acţiune profesorul Ervin Ibraim, secretarul general al Uniunii.

   

  3-5 octombrie 2008, Hârşova. Festivităţi organizate de Filiala UDTR, ocazionate de Zilele Oraşului

  Primăria Hârşova a organizat, în perioada 3-5 octombrie, „Zilele Oraşului", ediţia a V-a. La acest eveniment au participat un număr mare de hîrşoveni, dar şi personalităţi locale şi judeţene. Cu această ocazie au avut loc activităţi culturale, sportive şi artistice. Manifestările s-au încheiat în data de 5 octombrie, de „Ziua Recoltei". Programul celor trei zile de sărbătoare a inclus concursuri sportive (baschet, fotbal, handbal), de table pentru pensionari, de desene pe asfalt pentru preşcolari, carnaval pentru preşcolari, o demonstraţie de Taekwondo. În program au mai fost incluse lansări de carte şi aniversarea persoanelor care sărbătoresc 50 de ani de căsătorie. Filiala Hârşova a Uniunii Democrate Turce din România a organizat în cadrul acestei manifestări, un concurs-expoziţie de produse culinare specific turceşti.

   

  4-5 octombrie 2008, Cumpăna. Festivităţi de Ziua Recoltei şi de Ziua Comunei

  În perioada 4-5 octombrie, Consiliul Local Cumpăna, în colaborare cu Instituţia Prefectului şi Consiliul Judeţean Constanţa, a organizat Ziua Recoltei şi Ziua Comunei Cumpăna. Manifestările au început cu sfinţirea pieţei agroalimentare din localitate, oficiată de ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, însoţit de un sobor de preoţi, urmată de evenimente care au avut loc pe stadionul din Cumpăna. Cu aceasta ocazie a avut loc şi o expozitie de produse agricole, alimentare, zootehnie şi INPUT-uri pentru agricultura. Din partea Uniunii Democrate Turce din România a participat o delegaţie formată din Osman Fedbi -preşedinte, Ibraim Ervin - secretar general, Osman Zia - vicepreşedinte şi Bari Muselim - preşedinte filiala Cumpăna. În cadrul acestei sărbători, filiala Cumpăna a Uniunii Democrate Turce din România a prezentat o expoziţie culinară cu produse tradiţionale turceşti.

   

  7 octombrie 2008, Constanţa. Consfătuirea profesorilor de limba turcă şi religie islamică

  Marţi, 7 octombrie 2008, la Şcoala nr. 11 din Constanţa a avut loc o consfătuire a cadrelor didactice care predau limba turcă şi religia islamică. La această consfătuire au participat inspectorul de specialitate în cadrul I.S.J. Constanţa, Ene Ulgean, directorul adjunct al Colegiului Naţional „Kemal Atatürk" din Medgidia, Mustafa Ali Doğru, directorul Şcolii nr.11 din Constanţa, Anefi Icbal, preşedinta Comisiei de învăţământ a UDTR, Bormambet Vildan, şi profesorii de limba turcă din judeţul Constanţa. Ene Ulgean a prezentat un raport al activităţilor la disciplina limba turcă în anul şcolar 2007-2008. În prezent comunitatea turcă are cadre didactice calificate în proporţie de 96%, din care 22 titulare şi se predă limba turcă în 70 de şcoli. S-a stabilit calendarul concursurilor şcolare (olimpiadele de limba turcă şi religie islamică) şi al concursurilor extraşcolare (Obiceiuri şi tradiţii de Bayram, Nevruz, Ziua Copilului, Săptămâna Diversităţii). Cadrele didactice au posibilitatea ca în acest an şcolar să se perfecţioneze la Casa Corpului Didactic din Constanţa participând la activitatea curriculară intitulată „Modalităţi de abordare a textului literar" ce va avea loc în luna februarie.

   

  11 octombrie 2008, Babadag. Pelerinaj organizat de UDTR

  A devenit tradiţie ca în fiecare an în luna octombrie Uniunea Democrată Turcă din România să organizeze pelerinaj la Babadag şi implicit la Geamia Sarı Saltuk Baba. Astfel, în data de 11 octombrie 2008 peste 9 autocare din toate filialele Uniunii s-au întâlnit la Babadag. Evenimentul a început cu o slujbă religioasă ţinută la geamie de hogea Mesut Aktaş. După slujbă credincioşii s-au îndreptat spre mormântul lui Gazi Ali Paşa, unde s-a ţinut un moment de reculegere. La eveniment au participat peste 500 de etnici turci din Constanţa, Tulcea, Bucureşti, Medgidia, Techirghiol, Fântâna Mare, Hârşova, Babadag, Cernavodă, Măcin, Isaccea etc.

   

  11-12 octombrie 2008, Constanţa. Sărbătoare de Ziua Recoltei

  Consiliul Judeţean Constanţa, Primăria Constanţa şi Fundaţia Culturală Fantasio au organizat în zilele de 11 şi 12 octombrie, în zona poarta 1 port Constanţa, Ziua Recoltei, la care au participat zeci de producători particulari, societăţi agricole de prestigiu, instituţii de specialitate în domeniul creşterii de animale, asociaţii de pescari, societăţi de producere a utilajelor agricole, crescători de animale şi meşteri populari. De asemenea, la Ziua Recoltei, 12 primării din judeţ au avut câte un stand de prezentare. La acest eveniment a fost prezentă inclusiv Herghelia Mangalia, care a expus doi cai şi doi ponei. Ziua Recoltei a fost aniversată prin mai multe spectacole oferite de artişti populari. Tot în zilele de 11 şi 12 octombrie, Primăria Cernavodă a organizat tradiţionala sărbătoare a toamnei, Zilele Recoltei. Evenimentul a avut loc în centrul oraşului, unde producătorii şi-au expus produsele şi unde au avut loc spectacole muzicale şi de divertisment. Au participat producători de legume şi fructe, producători de produse lactate, produse apicole, reprezentanţi ai societăţilor producătoare de vin din zonă atât din Cernavodă, cât şi din localităţile învecinate. Şi la Năvodari au fost organizate festivităţi. Primăria oraşului Năvodari, în colaborare cu Casa de Cultură „Pontul Euxin" din localitate, a organizat în perioada 11-12 octombrie „Zilele Recoltei". Timp de două zile parcul central al oraşului a găzduit producători din Năvodari şi localităţile învecinate, care au oferit participanţilor, la preţuri corecte, produse alimentare (legume, fructe, carne, brânzeturi şi ouă) şi produse de artizanat.

   

  19 octombrie 2008, Tulcea. Din nou despre modelul interetnic dobrogean

  În opinia artistului Dan Puric, Dobrogea este un tezaur imens, neevaluat şi nerecunoscut de autorităţile politice, un model de convieţuire interetnică şi de identitate exemplară. Aflat la Tulcea cu ocazia lansării volumului său „Cine suntem?", Dan Puric a declarat: „Avem aici 14 etnii. Românul se înţelege cu bulgarul, cu lipoveanul... De ce nu au ieşit pe acest pământ războaie interetnice, interconfesionale? Pentru că poporul român nu are stupiditatea războaielor religioase. Nu din ignoranţa, ci cu îngăduinţa şi profunda înţelegere oamenii trăiesc aici. Iată încă un act identitar discret, dar un tezaur imens neevaluat". El s-a aratat profund nemulţumit pentru că niciun politician nu aduce în discuţie modelul dobrogean de convieţuire interetnică, un model de identitate exemplar. Artistul l-a dat ca exemplu pe regele Carol I, care după ce Dobrogea a revenit la Ţara Românească, a făcut o moschee în Constanţa. „La Take Ionescu a venit apoi un turc din Medgidia care i-a spus că vrea să facă o biserica creştină la el. Take i-a spus ca nu are bani, iar răspunsul primit a fost că el nu e creştin. Şi turcul a făcut la Medgidia o biserică creştină. Daţi-mi minunea asta în alt colţ de lume! Dar nimeni nu vorbeşte despre ea, iar populaţia României stă şi se uită la episodul 4.000 din Elodia", a afirmat Dan Puric.

   

  19 octombrie 2008, Techirghiol. Festivalul de Artă Culinară Turcească

  Aflat la a a III-a ediţie, „Festivalul de Artă Culinară Turcească" s-a desfăşurat anul acesta în oraşul Techirghiol, oraş situat pe malul lacului cu acelaşi nume. Activitatea continuă seria de proiecte destinate promovării tradiţiilor turcilor dobrogeni şi a fost organizată de către Comisia de femei a Uniunii Democrate Turce din România. Au participat etnici turci de la filialele Uniunii, aceştia fiind în număr de peste 700. Filialele prezente au fost în număr de peste 600 şi dintre acestea amintim: Constanţa, Fântâna Mare, Cumpăna, Mangalia, Hârşova, Cernavodă, Babadag, Măcin, Tulcea, Techirghiol, Cobadin, Isaccea şi Tuzla.

   

  23 octombrie 2008, Valu lui Traian. Alegeri la filiala UDTR

  În urma şedinţei de reorganizare a filialei Valu lui Traian din 23 octombrie 2008, la care au participat membri ai comunităţii turce din localitate, precum şi membrii simpatizanţi, a fost ales următorul comitet de conducere: preşedinte Fucigi Melechi, vicepreşedinte Maulti Maliche şi secretar Acai Elvis.

   

  24 octombrie 2008, Medgidia. Gala Multiculturalităţii Dobrogene

  Uniunea Democrată Turcă din România a organizat vineri, 24 octombrie, o serie de manifestări culturale cu prilejul „Zilelor Medgidiei". Manifestările culturale au debutat la orele 11.00, la Casa de Cultură „I. N. Roman" din Medgidia cu lansarea volumului „Izbânzile unui copil" de Riza Yetim, în traducerea lui Fatma Sadâk, publicat de Uniunea Democrată Turcă din România. În cadrul aceleiaşi manifestări, scriitorul Ovidiu Dunăreanu şi-a lansat volumul de proză scurtă „Cu bucuria în suflet". În cadrul „Galei Multiculturalităţii Dobrogene", filiala UDTR Medgidia a prezentat o expoziţie de obiecte de artizanat. Ansamblurile folclorice: „Gök Kuşağı" şi „Genç Umutlar" din Cobadin, „Filizler" din Medgidia, „Astorluk" din Cumpăna aparţinând Uniunii Democrate Turce din România au prezentat un spectacol de cântece şi dansuri tradiţionale turceşti.

   

  25 octombrie 2008, Constanţa. Parlamentul României, raiul interzis al lui Sabit Danîş - ecouri din presa locală

  Ziua de Constanţa scrie că afaceristul cunoscut, S. Danîş intenţiona să devină deputat din partea Asociaţiei Etnicilor Turci. Biroul Electoral Central nu i-a respins candidatura: „Luând în considerare faptul că nu au fost îndeplinite prevederile art. 9 alin (3) din Legea 35/2008, în sensul că organizaţia mai sus menţionată (n.r. Asociaţia Etnicilor Turci) nu a făcut dovada că a fost declarată de utilitate publică, în conformitate cu prevederile art. 38 din Ordonanţa Guvernului 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, cu modificările şi completările ulterioare, întrucât depunerea la Biroul Electoral Central a listei membrilor organizaţiei cetăţenilor aparţinând minorităţii naţionale (...) a fost făcută după data de 30 septembrie 2008, termen-limită pentru realizarea acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale". Astfel, Biroul Electoral Central a decis să nu-i permită lui Sabit Danîş să candideze pentru Camera Deputaţilor. Sabit Danîş a fost preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci din România, filiala Dobrogea, timp de şase ani la rând. Investitorul turc, acţionar în şase societăţi constănţene, a fost implicat în mai multe scandaluri de răsunet. În 2003, Sabit Danîş a fost acuzat că şi-a obţinut cetăţenia română în mod dubios, beneficiind de sprijinul unor persoane importante. Fostul şef al asociaţiei afaceriştilor turci a fost acuzat de trafic cu maşini şi chiar de spălare de bani, alături de Kesser Fatih Mehmet. Dar niciuna dintre aceste acuzaţii nu a fost probată. A fost un membru de vază al Partidului România Mare. În 2004 a fost respins de Uniunea Democrata a Turcilor din România, de aceea Sabit Danîş şi-a creat propria Asociaţie a Etnicilor Turci, după care s-a înscris cu ea în campanie şi a obţinut un scor foarte aproape de Uniunea Democrată Turcă. Respingerea candidaturii lui S. Danîş a fost resimţită şi de Belgin Naim, reprezentantul Uniunii Democrate Tătare. Explicaţia refuzului a fost aceeaşi ca şi în cazul lui S. Danîş. Cei doi nu au fost singurii năpăstuiţi. Şi scriitorului macedonean Nicolae Cuşa i-a fost distrusă din faşă dorinţa de afirmare politică în Camera Deputaţilor. Acesta dorea să candideze din partea Comunităţii Armâne din România. Respingerea Biroului Electoral Central a venit ca urmare a faptului că „etnia aromână nu este reprezentată în Consiliul Minorităţilor Naţionale".

   

  25 octombrie 2008, Constanţa. Ostaşii români omagiaţi de Ziua Armatei Române

  25 Octombrie, Ziua Armatei Române, a fost marcată la Constanţa printr-o serie de ceremonialuri militare şi religioase. Oficialităţi locale, reprezentanţi ai partidelor politice au depus coroane de flori şi jerbe la Monumentul Eroilor din Cimitirul Central şi la Troiţa de la Casa de Cultură din Constanţa. Preşedintele Uniunii Democrate Turce din România, ing. Fedbi Osman şi secretarul general, prof. Ervin Ibraim au depus o coroană de flori în memoria ostaşilor români căzuţi pe câmpul de luptă în Primul şi al Doilea Război Mondial. Preşedintele UDTR, ing. Osman Fedbi a declarat: „Deşi suntem etnici turci, suntem înainte de toate cetăţeni români şi este normal să cinstim memoria ostaşilor care au căzut în luptă pentru neatârnarea ţării." Uniunea Democrată Turcă din România a fost singura organizaţie aparţinând minorităţilor naţionale din Constanţa care a depus o coroană de flori în cinstea eroilor neamului cu prilejul Zilei Armatei Române.

   

  28 octombrie 2008, Constanţa. Desemnarea mandatarului financiar al campaniei electorale UDTR la alegerile parlamentare din anul 2008

  Începând cu data de 28 octombrie 2008, în baza articolului 26 din Legea nr. 334/2006 cu privire la finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, domnul Dragomir Nicuşor a fost desemnat de Osman Fedbi, preşedinte UDTR, ca mandatar financiar al campaniei electorale din anul 2008 pentru Ibram Iusein, candidatul Uniunii Democrate Turce din România la alegerile parlamentare.

   

  29 octombrie 2008, Constanţa. Cocteil oferit de Consulatul General al Republicii Turcia de Ziua Republicii Turcia

  Anul acesta Turcia îşi serbează cea de-a 85-a aniversare de la proclamarea republicii, la 29 octombrie în anul 1923. Ca în fiecare an, Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa a invitat reprezentanţi ai Uniunii Democrate Turce din România, ai comunităţii turce şi tătare, oameni de afaceri turci, reprezentanţi ai misiunilor diplomatice la o recepţie dedicată împlinirii a 85 de ani de la proclamarea republicii.

   

  30 octombrie 2008, Constanţa. Serată de Ramazan Bayram la Consulatul General al Republicii Turcia

  Cu ocazia Sărbătorii de Ramazan Bayram, Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa a organizat o întâlnire cu membrii comunităţilor turcă şi tătară în a doua zi de sărbătoare. Din partea Uniunii Democrate Turce au participat preşedintele Osman Fedbi, secretarul general Ibraim Ervin, preşedintele Comisiei de religie Islam Remzi şi numeroşi membrii ai uniunii. La întâlnire au participat reprezentanţi ai Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci Dobrogea, reprezentanţi ai Muftiatului Cultului Musulman, membri ai Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România etc.

   

  10 noiembrie 2008, Constanţa. Comemorarea lui Mustafa Kemal Atatürk

  Pe data de 10 noiembrie 2008 s-au comemorat 70 de ani de la moartea marelui om de stat Mustafa Kemal Atatürk la Biblioteca Judeţeană „I. N. Roman" Constanţa. Acţiunea a fost organizată de Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa. După un moment de reculegere, consulul general al Turciei, Haluk Ağca, a ţinut cuvântul de deschidere, prilej cu care a prezentat importanţa acestei zile. Oğuz Güngör a prezentat o proiecţie cu imagini din viaţa lui Atatürk. Prefectul Judeţului Constanţa, Dănuţ Culeţu, a vorbit auditorului despre „Kemal Atatürk, personalitate reprezentativă pentru administraţia publică". Printre vorbitori au mai fost: deputatul UDTTMR, Aledin Amet, deputatul Adrian Mihei, Varol Amet, preşedinte UDTTMR, prof. univ. dr. Thasin Gemil. În numele lui Ibram Iusein a vorbit d-na Osman Melek, şef de cabinet. Osman Fedbi, din partea UDTR, a prezentat o alocuţiune despre „Umanismul lui Atatürk".

   

  14 noiembrie 2008, Mamaia. Simpozion - Săptămâna Mustafa Kemal Atatürk

  În data de 14 noiembrie 2008, la Mamaia, a avut loc simpozionul „Săptămâna Mustafa Kemal Atatürk", care a avut ca obiectiv celebrarea momentelor importante ale lunii noiembrie: moartea lui Mustafa Kemal Atatürk, Ziua Drepturilor Copilului, Săptămâna Schimbării Alfabetului Arab în cel Latin şi Săptămâna Cărţilor pentru Copii. Organizator al acestui eveniment a fost Comisia de tineret a Uniunii Democrate Turce din România.

   

  14-17 noiembrie 2008, Rotterdam. Simpozion cu tema „Drepturile omului în Uniunea Europeană - comunităţile turce din Europa"

  Liderii publicaţiilor în limba turcă din Europa s-au întrunit în perioada 14-17 noiembrie 2008 la Rotterdam, Olanda, în cadrul unui simpozion internaţional cu tema: „Drepturile Omului în Uniunea Europeană; comunităţile turce din Europa". România a fost reprezentată de Ervin Ibraim, redactorul-şef al publicaţiei Hakses, revista editată lunar de Uniunea Democrată Turcă din România. Simpozionul liderilor publicaţiilor de limba turcă din Europa s-a aflat la cea de a şaptea ediţie şi a reunit jurnalişti din: Olanda, Germania, Danemarca, Marea Britanie, Franţa, Israel, Irak, Azerbaidjan, Turcia, Albania, Bulgaria, Ucraina, Republica Moldova şi România. Discutiile din cadrul reuniunii jurnaliştilor s-au axat în principal pe drepturile şi libertăţile comunităţilor turce din Europa, dar şi pe dificultăţile pe care le înfruntă publicaţiile de limba turcă din spaţiul european-asiatic. Printre oratori s-a numărat şi Ervin Ibraim, secretar general al UDTR, care a declarat: „Hakses este o publicaţie bilingvă care este editată cu fonduri de la bugetul statului român fără a i se impune în niciun fel politica editorială. Avem libertate deplină de exprimare, iar revista conţine articole din diverse domenii precum: politic, social, eveniment, dar şi despre istoria şi tradiţia turcilor din România". Evenimentul a fost organizat de Asociaţia „Türkevi" în parteneriat cu TIKA (Agenţia Turcă pentru Dezvoltare şi Cooperare-organism guvernamental). La simpozion au participat şi ambasadorii Turciei şi Azerbaidjanului în Olanda.

   

  16-18 noiembrie 2008, Bran, jud. Braşov. Simpozion - Comunicare interinstituţională şi comunicare interetnică

  În perioada 16-18 noiembrie 2008 Departamentul de Relaţii Interetnice a organizat un seminar cu tema „Comunicare interinstituţională şi comunicare interetnică". Pe parcursul celor două sesiuni ale seminarului au fost prezentate tehnici de comunicare în cadrul organizaţiilor care să contribuie la realizarea parteneriatelor eficiente în iniţierea şi derularea viitoarelor programe şi proiecte interetnice şi de combatere a intoleranţei. La acest seminar au participat reprezentanţi ai Departamentului de Relaţii Interetnice, Centrul Regional PER pentru Europa Centrală. Din partea Uniunii Democrate Turce din România a participat Serin Türkoğlu, preşedinta Comisiei de cultură.

   

  21 noiembrie 2008, Constanţa. Grădiniţă bilingvă la standarde europene pentru copiii etnicilor turci

  La sfârşitul lunii noiembrie a fost inaugurat la Constanţa noul sediu al Grădiniţei nr. 58 bilingvă româno-turcă. Ani de zile această unitate de învăţământ a funcţionat într-un spaţiu impropriu desfăşurării activităţilor educaţionale, iar în mare parte materialul didactic utilizat era donat de părinţi ori de diverse persoane. Din acest an, grădiniţa româno-turcă beneficiază de un sediu modern, utilat la standarde europene şi dispune de 3 săli de clasă, bibliotecă, sală de spectacole, dormitor şi cancelarie. Grădiniţa are o capacitate de 100 de locuri şi funcţionează în sistemul de orar prelungit. Investiţia se ridică la cca. 20 miliarde de lei, sumă obţinută prin hotărâre de guvern şi realizată prin contribuţia Primăriei şi a Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa.

   

  21-22 noiembrie 2008, Constanţa. Reuniune de lucru a reprezentanţilor CMN

  Liderii Comisiei de învăţământ din cadrul Consiliului Minorităţilor Naţionale s-au întâlnit în perioada 21-22 noiembrie la Constanţa, în cadrul unul program realizat de Uniunea Democrată Turcă din România în parteneriat cu Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România. Preşedinţii comisiilor de învăţământ din cadrul organizaţiilor aparţinând minorităţilor etnice au fost însoţiţi de Mihai Matekovits, director general al Direcţiei Generale Învăţământ în Limba Minorităţilor şi Relaţia cu Parlamentul, şi de Rodica Precupeţu, şef serviciu - Departamentul pentru Relaţii Interetnice. În cadrul programului, vineri, 21 noiembrie 2008, delegaţia a participat la inaugurarea Grădiniţei nr. 58 bilingve româno-turcă, ce beneficiază din acest an de o clădire nouă, utilată la cele mai moderne standarde. Comisia CMN a vizitat şi Colegiul Naţional „Kemal Atatürk" din Medgidia, unde a discutat cu conducerea instituţiei de învăţământ şi cu cadrele didactice despre învăţământul liceal cu predare în limba turcă. Comisia de Învăţământ CMN a mai organizat astfel de reuniuni şi la liceele cu predare în limbile maghiară şi germană. Vildan Bormambet, preşedintele Comisiei de învăţământ din cadrul UDTR, a declarat: „Întâlnirea Comisiei de învăţământ aparţinând Consiliului Minorităţilor Naţionale la Constanţa cu reprezentanţi din cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi cu inspectori din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean constituie o premieră şi un proiect încununat de succes. În urma vizitei la Constanţa, reprezentanţii MEC au fost impresionaţi de instituţiile de învăţământ vizitate şi de calitatea actului educaţional în predarea limbii turce ca limbă maternă sau ca a doua limbă modernă."

   

  4 decembrie 2008, Constanţa. Postul turco-tătar „Radio T" şi-a început emisia

  Viitorul purtător de cuvânt al minorităţii turce şi tătare din Dobrogea, postul „Radio T" a început efectuarea primelor teste de emisie pe frecvenţa 104.4. Licenţa de emisie a acestui postul de radio turco-tătar a fost acordată de Consiliul Naţional al Audiovizualului, iar studioul se găseşte la Constanţa, în incinta clădirii Muftiatului Cultului Musulman din România, în care îşi desfăşoară activitatea şi cele doua Uniuni, turcă şi tătară. Ervin Ibraim, directorul general al noului post de radio, şi-a început emisia test cu sloganul „RadioT, o nouă voce în Dobrogea!". El este în acelaşi timp şi secretarul general al Uniunii Democrate a Turcilor din România. În prima lor emisie s-a precizat că s-a planificat o emisie zilnică între orele 5.00-14.00, cu programe în limbile turcă, tătara şi română. Cu acelaşi prilej, Ibraim Ervin, directorul postului, a declarat că „înfiinţarea acestui post de radio a fost posibilă cu ajutorul Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani, a Uniunii Democrate a Turcilor din România şi a Muftiatului Cultului Musulman din România. De aceea, în conducerea radioului se găsesc reprezentanţi ai celor trei instituţii. Acest post de radio se adresează comunităţii turco-tătare musulmane din Dobrogea şi nu numai. Programele sale sunt concepute în asemenea manieră încât să promoveze în rândul comunităţii din Dobrogea elemente de limbă, religie, istorie, cultură, tradiţiile şi obiceiurile etnicilor turci şi tătari." Ervin Ibraim a comunicat că acest nou post va colabora cu postul naţional de radio şi televiziune din Turcia (TRT) şi în cadrul programelor introduse vor exista emisiuni de civilizaţie şi cultură turcă, de muzică, de divertisment, cursuri de limba turcă. În prezent, la acest post de radio lucrează benevol un număr de 4 persoane. În prima faza „Radio T" va emite doar în zona Constanţa, urmând ca mai târziu să se facă auzit şi în toată Dobrogea. „Radio T" va începe emisiuni normale în cel mult două luni.

   

  7 decembrie 2008, Constanţa. Spectacol la Teatrul de Stat cu tema „Pe urmele lui Jules Verne - cântecele Turciei"

  Teatrul de Stat din Constanţa a găzduit la începutul lunii decembrie spectacolul: „Pe urmele lui Jules Verne - cântecele Turciei". Spectacolul face parte din proiectul intercultural „Golden Routes", derulat pe parcursul a doi ani, şi este realizat cu sprijinul statului turc şi al Primăriei din Istanbul. La eveniment au participat: preşedinta Comisiei de femei a UDTR, Melek Amet, şi cea a Comisiei de cultură, Serin Türkoğlu, consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Haluk Ağca, împreună cu soţia, jurnalişti şi un numeros public. Proiectul a debutat pe 2 decembrie la Istanbul şi se desfăşoară în perioada 2-16 decembrie în 5 ţări riverane Mării Negre: Bulgaria, România, Ucraina, Rusia şi Georgia. Acesta încearcă să refacă itinerariul unei călătorii în regiuni din zona Mării Negre şi din cea a Caucazului descrise de Jules Verne în nuvela „Keraban Încăpăţânatul". Cea de a doua parte a proiectului, „Pe urmele lui Evliya Çelebi", va începe în primăvara lui 2009 şi se va derula în ţări din sud-estul Europei şi va fi urmată de un al treilea spectacol itinerant, de-a lungul coastei Mării Mediterane, „Pe urmele lui Piri Reis". Ultima parte a proiectului, intitulată „Pe urmele lui Franz Liszt", se va desfăşura de-a lungul Rhinului şi a Dunării, ape ce leagă trei capitale culturale europene: Essen, Pécs şi Istanbul. În proiect sunt implicate trei artiste recunoscute în Turcia, Imram Türkoğlu, Özem Taher şi Yasemin Göksu, un fotograf, un scriitor, o echipă de filmare şi un creator de benzi desenate. „Golden Routes" se va încheia în 2010, la Istanbul, cu un festival de muzică şi cu o expoziţie de artă contemporană. În paralel cu aceste manifestări vor fi organizate spectacole, conferinţe şi proiecţii de filme.

   

  14 decembrie 2008, Constanţa. Târgul donaţiilor de Crăciun şi Anul Nou

  Duminică, 14 decembrie 2008, în holul central al Casei de Cultură a Sindicatelor din Constanţa s-a desfăşurat cea de-a III-a ediţie a Târgului de Crăciun şi Anul Nou „Să dăruim împreună", organizat cu participarea autorităţilor publice şi a consulatelor din Constanţa, la iniţiativa Consulatului General al Republicii Turcia la Constanţa şi cu sprijinul Instituţiei Prefectului Judeţului Constanţa. La acţiune au participat Consulatul General al Turciei la Constanţa, Consulatul Republicii Populare Chineze la Constanţa, Consulatele onorifice ale Italiei şi Libanului, precum şi Instituţia Prefectului Judeţului Constanţa ca reprezentantă a României. Acţiunea a avut ca scop colectarea de fonduri pentru stimularea învăţământului şi a creativităţii preşcolarilor constănţeni. Şi anul acesta, ca şi în anii precedenţi, fiecare dintre ţările participante la târg au prezentat în cadrul propriului stand produse culinare specifice şi obiecte tradiţionale originale pe care le-au comercializat la preţuri convenabile în folosul copiilor. Din partea Uniunii Democrate Turce din România au participat Osman Fedbi - preşedinte, Ervin Ibraim - secretar general, Ibram Iusein - deputat UDTR, Osman Melek - şef cabinet parlamentar etc.

   

  20 decembrie 2008, Constanţa. Concurs de creaţie şi poezie în limba turcă

  Copiii din ciclul primar care învaţă limba turcă drept limbă maternă în şcolile din judeţul Constanţa s-au întrecut în arta poeziei în cadrul unui concurs organizat de Uniunea Democrată Turcă din România. Concursul a fost organizat cu scopul de a stimula creativitatea şi spiritul de competiţie al copiilor de etnie turcă. Astfel, aproape 50 de copii de la Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru", Şcoala „Ion Creangă", Şcoala „Ion Minulescu", Şcoala „Gheorghe Ţiţeica", toate din Constanţa, Liceul Teoretic din Murfatlar, Şcoala de Arte şi Meserii din 23 August, Şcoala „Gala Galaction" din Mangalia şi Şcoala nr.1 din acelaşi oraş au creat poezii în limba turcă având ca temă „Anotimpurile". Cele mai reuşite creaţii au fost premiate cu cărţi din partea UDTR şi a Consulatului General al Turciei la Constanţa. Proiectul a fost coordonat de profesor Subihan Iomer în cadrul manifestărilor organizate cu prilejul Zilelor L.P.S. „Nicolae Rotaru" din Constanţa şi s-a bucurat de sprijinul ataşatului de cult islamic, Ismail Ozkan, din cadrul Consulatului General al Republicii Turcia la Constanţa.

   

  21 decembrie 2008, Constanţa. Şedinţa de bilanţ a Consiliului Naţional UDTR

  În data de 21 decembrie 2008, în cadrul unui restaurant din Constanţa a avut loc şedinţa Consiliului naţional şi de bilanţ anual a UDTR. La manifestare au participat peste 100 de persoane, reprezentând membrii Consiliului naţional, membri ai filialelor noastre, precum şi angajaţi ai Uniunii Democrate Turce din România. În acest cadru s-au prezentat rapoartele de activitate ale comisiilor de specialitate şi ale departamentelor UDTR. De asemenea, conducerea Uniunii, prin persoana lui Osman Fedbi, preşedinte, a tras concluziile şi a prezentat planurile de activitate pentru anul 2009. Prezent ca de obicei la manifestările Uniunii Turce, proaspăt realesul deputat al Uniunii, Ibram Iusein, le-a mulţumit alegătorilor şi a prezentat planul său de activitate pentru următorii patru ani.

   

  25 decembrie 2008, Timişoara. Din nou despre comoara lui Selim Paşa de la Timişoara - ecouri în presa locală din Banat

  Revista Arhiva Bănăţeană din data de 25 decembrie 2008 publică un articol despre comorile rămase ascunse în zona Banatului care nu au fost încă descoperite, situaţie în care se află şi averea inestimabilă a lui Selim - paşă de Timişoara, îngropată undeva în vechea cetate a acestei localităţi, în preajma capitularii ei din data 13 octombrie 1716.

   

  25 decembrie 2008, Bucureşti. Lansare a unui manual unic în Europa - Istoria minorităţilor naţionale din România

  În contextul Anului European al Dialogului Intercultural a fost lansat primul manual despre Istoria minorităţilor naţionale din România ce va fi utilizat în anul şcolar 2009-2010 ca material auxiliar în unităţile de învăţământ din ţară. Manualul a fost tipărit în 2500 de exemplare şi cuprinde 300 de pagini din care elevii pot afla informaţii despre minorităţile etnice din România, prezentate prin prisma fiecărei comunităţi etnice în parte. Manualul se adresează în special elevilor majoritari, precum şi celor aparţinând comunităţilor etnice, şi are ca scop stimularea interesului şi deschiderea elevilor români faţă de cei minoritari din punct de vedere al apartenenţei etnice, precum şi formarea imaginii de sine, ca sentiment de apartenenţă la spaţiul cultural românesc. Cartea va fi utilizată de profesorii de istorie ca material auxiliar, până va fi introdus cursul opţional de istorie a minorităţilor naţionale. Tipărirea manualului s-a realizat la iniţiativa Centrului Regional PER (Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est), care a derulat acest proiect în parteneriat cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României. La conceperea lui au fost consultaţi experţi din diverse structuri ale Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului. Prezent la lansare, parlamentarul european Adrian Severin a declarat: „Ideea este de a situa minorităţile pe acelaşi picior la actul guvernării şi nu de a le trata ca pe nişte comunităţi de mâna a doua. Noi am învăţat istoria precum un şir de evenimente, lipsite de sentimente, fără aspect spiritual. E important să învăţăm unii de la ceilalţi, să respectăm diferenţele dintre noi". Istoria minorităţilor naţionale din România va fi reeditată şi va apărea şi în format electronic.