Minoritatea sârbă 2015

 

27 ianuarie 2015, Timişoara, Arad, Sânnicolau Mare, Reşiţa, Moldova Veche. Balul de Sf. Sava

Ajuns la a XXV-a ediţie la Timişoara şi introdus pe parcurs şi în alte localităţi, balul tradiţional din ziua Sf. Sava, primul arhiepiscop sârb, reuneşte an de an mii de participanţi. Serata se compune dintr-un program festiv (prelegere, cântece corale sacre, scenete istorice), urmat de un program muzical şi bal cu dans.

 

26 februarie 2015, Timişoara. Un sfert de veac al săptămânalului „Наша реч"

La sediul USR a avut loc festivitatea cu prilejul împlinirii a 25 de ani de apariţie neîntreruptă a săptămânalului „Наша реч".

 

Februarie 2015, Bucureşti. Întâlnirea cu ministrul învăţământului din Guvernul României şi cu directorul TVR

Împreună cu ceilalţi deputaţi din partea minorităţilor naţionale, Slavomir Gvozdenovici a fost prezent la întâlnirea cu ministrul învăţământului, Mihai Câmpeanu, solicitând sprijin material pentru menţinerea secţiilor cu limba de predare sârbă şi a claselor paralele la Liceul „Dositei Obradovici" din Timişoara. Ministrul a promis să răspundă la solicitări în termenul cel mai scurt.

 

13 martie 2015, Timişoara. Replică

Ziaristul Goran Mrakić publică o replică la articolul Oameni şi fapte memorabile din Capitala Ţării Banatului, publicat în „Monitorul Primăriei municipiului Timişoara" (nr. din martie 2015, pag. 16). Remarca autorului este că în tot textul terminologia cu privire la naţiuni este actualizată (evrei, români, germani etc), pe câtă vreme denumirea de sârb este sistematic ocolită, fiind înlocuită cu termeni: rascieni, ortodocşi etc.

 

21 martie 2015, Timişoara. Adunarea generală anuală a USR

La adunare au participat 155 de delegaţi reprezentând organizaţiile locale (fusese prevăzut să participe 241 de delegaţi). A fost aprobată execuţia bugetară pe anul 2014, a fost adoptat bugetul şi calendarul manifestărilor pe anul 2015, au fost rezolvate problemele curente. A fost înaintată propunerea de înfiinţare a unui centru pentru studierea culturii sârbilor din România. A fost actualizat Statutul USR în conformitate cu noile prevederi legale.

 

30 martie 2015, Bucureşti. Întâlnire cu premierul Victor Ponta

Membrii grupului minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor s-au întâlnit cu premierul Victor Ponta. Slavomir Gvozdenovici a mulţumit Guvernului pentru sprijinul acordat în problemele şcolilor. În privinţa retrocedării Casei cu Atlanţi, aflată în litigiu juridic de un sfert de secol, a propus din nou să se aplice o soluţie politică: guvernele României şi Serbiei să declare Casa cu Atlanţi din Timişoara, respectiv edificiul Luceafărul din Vârşeţ, ca fiind imobile de importanţă naţională şi apoi să le retrocedeze în semn de bunăvoinţă sârbilor, respectiv românilor, în aceeaşi zi şi prin aceeaşi procedură. Premierul Victor Ponta a răspuns că Guvernul României este dispus să facă acest pas, dar nu este sigur că l-ar face şi Guvernul Serbiei.

 

10 aprilie 2015, Timişoara. Din activitatea Fundaţiei „Mirceta Stoici"

Comitetul director al Fundaţiei „Mirceta Stoici" a premiat familia Rudnjanin din Timişoara, originară din Giera, pentru merite în păstrarea şcolilor sârbe (familia respectivă are 14 copii, dintre care, pentru moment, 8 frecventează Liceul „Dositei Obradovici" din Timişoara).

 

11-14 iunie 2015, Praga. Participare la conferinţa „Diaspora sârbă în UE"

La Praga a fost organizată conferinţa „Diaspora sârbă în UE". A rezultat că sârbii din Germania (circa 600.000), cei din Austria, Cehia etc. au probleme enorme din cauza statutului nerecunoscut de minoritate naţională. Totodată, a rezultat că problemele sârbilor cu prezenţă istorică în anumite teritorii (România, Ungaria) diferă esenţial de cele ale emigraţiei din secolul XX.

 

16 iulie 2015, Belgrad. Vizita preşedintelui României

Preşedintele Klaus Werner Johannis a făcut o vizită la Belgrad, fiind oaspete al preşedintelui Serbiei, Tomislav Nikolić. Din delegaţia română a făcut parte şi Slavomir Gvozdenovici, care a folosit prilejul pentru a informa despre problemele sârbilor din România: şcolile, retrocedările (cu accent pe Casa cu Atlanţi), solicitând implicarea Serbiei în repararea monumentului din Medgidia şi în postarea unei plăci comemorative în amintirea celor care au pătimit în lagărul de concentrare din Arad în 1914-1918.

 

11-12 septembrie 2015, Arad. Simpozionul Internaţional „Arta plastică la sârbii din zona Mureşului"

Participanţii din România şi din Serbia şi-au concentrat expunerile asupra unor aspecte necunoscute sau mai puţin cunoscute din activitatea dinastiei de pictori Aleksić şi a dinastiei de arhitecţi Tabaković. Interesante au fost expunerile paralele ale conservatorilor Daniela Korolija Crkvenjakov, despre restaurarea tezaurului artistic din Palatul Episcopal al Eparhiei Ortodoxe Sârbe a Timişoarei, respectiv Ludovic Sosneac, despre experienţa sa la restaurarea picturii din Biserica lui Tekelija din Arad. A fost organizată o excursie de studii la biserica ortodoxă din Lipova (pictura: arădeanul Stefan Tenecki) şi la mănăstirea catolică din Radna.

 

15 septembrie 2015, România. Învăţământul în limba sârbă la începutul anului şcolar 2015/2016:

o   secţii cu clasele I-IV în mediu rural: 6 (circa 40 deelevi);

o   la Liceul Teoretic „Dositei Obradovici" din Timişoara: clasele I-IV (total: 46 de elevi); clasele V-VIII (total: 52 de elevi); clasele IX-XII (total: 96 de elevi);

o   la Sârbistica de la Universitatea de Vest din Timişoara au fost admişi 15 studenţi.

 

20 septembrie 2015, Timişoara. Turneul de şah

La Timişoara a avut loc „Turneul prieteniei", o competiţie a şahiştilor ajunsă la a 15-a ediţie şi sprijinită de USR de 10 ani.

 

28 septembrie 2015, Peciu Nou. Târnosirea bisericii

Aşezarea sârbilor la Peciu Nou a intervenit după anul 1945. După 70 de ani de viaţă duhovnicească în condiţii de improvizaţie, au reuşit să-şi construiască biserica. Este a treia biserică construită de sârbii din România după cel de-al Doilea Război Mondial (cele două anterioare: Sviniţa şi Reşiţa). Biserica a fost târnosită de episcopul administrator al Timişoarei Lukijan, în ziua de 15/28 septembrie, praznicul Sf. Iosif cel Nou, mitropolitul Timişoarei.

 

16-17 octombrie, Niš (Serbia). Simpozion pe cale de a deveni tradiţional

Conform înţelegerii, la Niš s-a desfăşurat Simpozionul „Cultura materială şi spirituală a sârbilor din regiunile multietnice şi/sau periferice". Deschiderea s-a făcut cu prezentarea primului număr al revistei „Исходишта/Începuturi", în care au fost publicate materialele prezentate la Simpozionul ce a avut loc la Timişoara în 17-19 octombrie 2014.

 

18 octombrie 2015, Timişoara. Economistul Liubomir Stepanov

A murit economistul Liubomir Stepanov (n. 1952), autor de monografii, membru al Uniunii Scriitorilor din România, director editorial al USR.

 

26 octobrie 2015, Timişoara. Apel către Guvernul României

Preşedintele USR, Ognean Crîstici, preşedintele Ligii Prieteniei Româno-Sârbe din Timişoara, prof. dr. Nicolae Ţăran, şi deputatul USR în Parlamentul României, Slavomir Gvozdenovici, au adresat un apel premierului Victor Ponta, propunând motivat ca România să voteze împotriva admiterii autoproclamatului stat Kosovo în organizaţia UNESCO.

 

4-27 noiembrie 2015, Timişoara. Zilele Culturii Sârbe

Zilele Culturii Sârbe la Timişoara au ajuns la a X-a ediţie. Programul este cel devenit clasic. Două acţiuni sunt pentru anul 2015 specifice şi dătătoare de ton: expoziţia virtuală „Voivodatul Serbia şi Banatul Timişan 1849-1860", prezentată de Arhiva Voivodinei din Novi Sad, şi spectacolul retrospectiv al formaţiei studenţeşti de teatru „Thalia", care serbează al 45-lea an de la înfiinţare.

 

14 noiembrie 2015, Bucureşti. Şedinţa organizaţiei locale USR

Printre altele, s-a luat notă de faptul că se lucrează la o monografie despre prezenţa sârbilor în Bucureşti şi s-a propus ca şi USR să editeze o publicaţie în limba română, cum fac celelalte organizaţii minoritare.

 

Anul 2015. Activitatea editorială

La Editura Uniunii Sârbilor din România:

o   „Наша реч" [„Cuvântul nostru"], ISSN 1223-0383, (săptămânal); nr. 1297-1348;

o   „Књижевни живот" [„Viaţa literară"], ISSN 1222-8346, (semestrial), nr. 1(171)-2(172);

o   „Огледало/Oglindă", ISSN 1452-486, coeditor Primăria Sečanj (Serbia); nr. 50-51;

o   „Нови темишварски весник" [„Noul Vestitor timişorean"], ISSN 1844-9123, coeditor Centrul de Dezvoltare Sârbo-Român; nr. 113-115;

o    „Банатски алманах" [„Almanahul bănăţean"], ISSN 2069-5845 (anual);

o    „Арад кроз време/Aradul de-a lungul timpului", ISSN 1843-3642, vol. 15;

o   „Исходишта/Începuturi", ISSN 2457-5585, coeditor Facultatea de Filosofie a Universităţii din Niš, (anual); nr. 1;

o   cărţi: 9 volume din domeniile: istorie (1), monografie (2), etnografie (2), muzică (1), politică-sociologie (1), beletristică (2). De evidenţiat volumul: Borislav Cârstici, Viaţa şi obiceiurile sârbilor din Clisura Dunării şi Poliadia;

o   Calendar de perete.

În ediţia Eparhiei Ortodoxe Sârbe a Timişoarei:

o    „Гласник. Црквени часопис" [„Mesagerul. Revista bisericească"] (anual);

o   Calendar bisericesc, format de perete.