Minoritatea bulgară 2005

 

05-07.02.2005, Dudeştii Vechi/Stár Bišnov. Fărşang 2005 la Dudeştii Vechi

Fărşangul 2005 a început la Dudeştii Vechi/Stár Bišnov, conform tradiţiei, sâmbătă, 5 februarie 2005, când a fot organizată o seară de bal la Căminul Cultural din localitate, la care a cântat formaţia lui Matei (Teo) Catarov şi a continuat duminică, 6 februarie 2005, tot la Căminul Cultural, unde a fost organizat un program artistic, susţinut de cele două ansambluri din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov - „Palućenka" (Pavlikeanka) şi „Bišnuvenka" (Beşenoveanca). Întreg programul de Fărşang 2005 de la Dudeştii Vechi/Stár Bišnov a fost filmat de către Televiziunea Naţională Română TVR. O emisiune a fost transmisă miercuri, 23 februarie 2005, de la orele 16:00 pe TVR 1 iar o altă emisiune vineri, 25 februarie 2005, pe postul TVR Cultural.

 

21.02.2005, Deta/Dédva. Seminar la Deta

Luni, 21 februarie 2005, a avut loc la Deta/Dédva un seminar pe problema minorităţilor naţionale, la acest seminar, care s-a ţinut în sala festivă a primăriei, a participat şi Calapiş Ana Maria, care a prezentat frumosul costum popular al bulgarilor bănăţeni.

 

04.03.2005, Timişoara/Timišvár. Şedinţa Comitetului Executiv al U.B.B.-R.

Vineri, 4 martie 2005, a avut loc la sediul central din Timişoara/Timišvár al Uniunii Bulgare din Banat - România şedinţa Comitetului executiv al U.B.B.-R. La şedinţă au participat 20 de membri, iar ordinea de zi a fost următoarea: 1. Scurtă informare din partea fiecărui preşedinte de filială despre activităţile realizate în anul care a trecut; 2. Prezentarea propunerilor pentru activităţile următoare şi a investiţiilor necesare fiecărei filiale; 3. Alegerile de la filialele U.B.B.-R.; 4. Măsuri organizatorice; 5. Discuţii.

Referitor la punctul 3, privitor la alegerile care urmează să aibă loc în cadrul filialelor, atât preşedintele U.B.B.-R., Ivanciov Carol-Matei, cât şi prim-vicepreşedintele Niculae Mircovici au arătat, că mai întâi va fi nevoie să se revadă toţi membri înscrişi până acum în filiale, precum şi să se aprobe sau respingă noile cereri de înscriere, iar fiecare cerere de înscriere va fi trimisă la sediul central pentru aprobarea finală. Fiecare membru U.B.B.-R. va primi câte un Carnet de membru, iar accesul la şedinţele şi întrunirile U.B.B.-R. se va face doar în baza acestuia. De asemenea a fost subliniat faptul că, în conformitate cu Statutul U.B.B.-R., din comitetele de conducere ale filialelor sau din comitetul de conducere al U.B.B.-R. nu pot face parte cei care sunt membri şi ai altor partide politice sau organizaţii ale minorităţilor naţionale. De asemenea, în funcţii de conducere pot fi aleşi doar cei care sunt membri U.B.B.-R. de cel puţin doi ani şi care nu au încălcat Statutul.

La punctul 4, probleme organizatorice, s-a luat în discuţie demisia fostului deputat, Mirciov Petru, care între timp a candidat pentru Comunitatea „Bratstvo" în anul 2004. Demisia a fost acceptată în unanimitate.

 

05.03.2005, Dudeştii Vechi/Stár Bišnov. Ansamblul „Palućenka" (Pavlikeanka) a împlinit trei ani

Pe 3 martie 2005, ansamblul „Palućenka" (Pavlikeanka) din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov a împlinit 3 ani, prilej cu care în data de 5 martie 2005 s-a sărbătorit evenimentul, la Casa bulgară din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov. Invitaţi de onoare au fost membrii familiilor, prof. Ivanciov Carol-Matei, preşedinte U.B.B.-R., Velciov Ştefan, secretar U.B.B.-R., Markov Nicolae, redactor şi tehnoredactor, primarul Nacov Gheorghe, fostul primar Mirciov Ioan, Elena Doiceva, Velciov Pavel, conducătorul ansamblului. Din partea Uniunii Bulgare din Banat - România fiecare membru al ansamblului a primit câte o diplomă şi câteva cărţi editate de U.B.B.-R.

 

17-19.03.2005, Sinaia. Seminar cu tema: „Argumente pentru Legea minorităţilor naţionale"

Între 17 şi 19 martie a avut loc la Sinaia un simpozion internaţional cu tema: „Argumente pentru Legea minorităţilor naţionale", la care au participat, pe lângă personalităţi din România, şi reprezentanţi ai statelor membre UE. Minoritatea bulgară din România a fost reprezentată de deputatul Niculae Mircovici.

 

24.03.2005, Timişoara/Timišvár. Conferinţa de presă a deputatului Niculae Mircovici

Joi, 24 martie 2005, la sediul central din Timişoara/Timišvár al Uniunii Bulgare din Banat - România deputatul Niculae Mircovici, reprezentantul minorităţii bulgare în Parlamentul României, a ţinut prima conferinţă de presă de după alegerile parlamentare. Deputatul Niculae Mircovici a prezentat principalele puncte din activitatea sa de deputat în Parlamentul României şi de membru al Comisiei pentru apărare şi ordine publică, precum şi principalele legi care au trecut prin comisia parlamentară şi prin Camera Deputaţilor - Legea privind pensiile publice şi Proiectul de lege privind minorităţile naţionale. În final, domnul Mircovici şi-a exprimat dorinţa ca cei aproape 3.000 de bulgari bănăţeni din Timişoara/Timišvár să aibă o biserică a lor în oraş.

 

05-08.04.2005, Timişoara/Timišvár. Vizita în Banat a ambasadorului Republicii Bulgaria la Bucureşti

La invitaţia Uniunii Bulgare din Banat - România, în perioada 5-8 aprilie 2005, Excelenţa Sa Constantin Andreev, ambasadorul Republicii Bulgaria la Bucureşti, a făcut o vizită în Banat. Excelenţa Sa a ajuns la Timişoara/Timišvár marţi, 5 aprilie 2005, împreună cu fiica, Martina, şi cu ataşatul cultural al Ambasadei. Delegaţia din Bucureşti/Bukuréš a fost invitată la o cină festivă oferită de către prof. Ivanciov Carol-Matei, preşedintele U.B.B.-R. şi de deputatul Niculae Mircovici.

Miercuri, 6 aprilie 2005, delegaţia din Bucureşti/Bukuréš, împreună cu reprezentanţii U.B.B.-R., a făcut o vizită la Prefectura Timiş, unde s-a întâlnit cu prefectul Ovidiu Drăgănescu şi cu vicepreşedintele Consiliului Local, Liviu Borha. Prefectul a promis că va ajuta U.B.B.-R. să organizeze o secţie de votare pentru alegerile din Bulgaria, care vor avea loc în data de 25 iunie 2005.

 

07-09.04.2005, Sofia, Bulgaria. Conferinţa internaţională „Bulgaria, Austria şi Uniunea Europeană"

În perioada 7-9 aprilie 2005, deputatul Niculae Mircovici, reprezentantul minorităţii bulgare în Parlamentul României şi vicepreşedintele Uniunii Bulgare din Banat - România, a participat la Sofia la Conferinţa internaţională „Bulgaria, Austria şi Uniunea Europeană". Domnia Sa a fost delegată de către Parlamentul Român să participe la această conferinţă, organizată de Comisia pentru siguranţă şi ordine publică a Adunării Naţionale (Parlamentul) a Republicii Bulgaria, împreună cu Institutul austriac pentru relaţii internaţionale şi Centrul de studii de securitate din Sofia.

 

16-18.04.2005, Panaghiurişte, Bulgaria. Festivalul cântecului patriotic bulgar pentru tineri interpreţi

Între 16 şi 17 aprilie 2005, a avut loc la Panaghiurişte, în Bulgaria, „Festivalul cântecului patriotic bulgar pentru tineri interpreţi". La festival a participat şi ansamblul „Bišnuvenka" (Beşenoveanca) din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov, împreună cu instructorii Tranculov Anton, Diceva Elena şi cu primarul Nacov Gheorghe.

 

24.04.2005, Bucureşti/Bukuréš. Ansamblul „Balgarče" (Bulgarul) la spectacolul „Împreună pentru un viitor european"

Duminică, 24 aprilie 2005, în Piaţa Revoluţiei din Bucureşti/Bukuréš a avut loc spectacolul „Împreună pentru un viitor european", la care au participat ansamblurile a nouă minorităţi naţionale din România. Minoritatea bulgară a fost reprezentată de ansamblul „Balgarče" (Bulgarul) al Uniunii Bulgare din Banat - România, Filiala Vinga. Spectacolul a fost organizat de Ministerul pentru Integrare Europeană şi de Agenţia pentru strategii guvernamentale, cu prilejul semnării de către România şi Bulgaria Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Ansamblul „Balgarče" (Bulgarul) a avut cinstea de a deschide spectacolul, prezentând o suită de dansuri populare bulgăreşti, ca semn al faptului că România şi Bulgaria păşesc împreună pe calea integrării.

 

30.04-03.05.2005, Sofia, Bulgaria. Ansamblul „Palućenka" (Pavlikeanka) la televiziunea SKAT din Bulgaria

Sâmbătă, 30 aprilie 2005, cu începere de la orele 20:00, ansamblul „Palućenka" (Pavlikeanka) din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov a participat la emisiunea în direct de la televiziunea SKAT „Toţi bulgarii împreună", unde a prezentat cântecele şi dansurile populare ale bulgarilor din Banat. Luni, 2 mai 2005, ansamblul „Palućenka" (Pavlikeanka) a participat la spectacolul folcloric care urma să fie înscris în Cartea recordurilor Guiness „Cea mai lungă horă din lume", care s-a ţinut în Piaţa Alexandăr Nevski şi la care, peste 11.000 de oameni au dansat 30 de minute în continuu.

 

06-12.05.2005, Bucureşti/Bukuréš. Ansamblul „Palućenka" (Pavlikeanka) la „Săptămâna diversităţii în România"

Prefectura Municipiului Bucureşti a celebrat Ziua Europei cu o serie de manifestări reunite sub egida „Săptămâna diversităţii în România", desfăşurate în perioada 6-12 mai 2005 la Muzeul Ţăranului Român (Şos. Kiseleff nr. 3). Minoritatea bulgară din România a fost reprezentată de ansamblul „Palućenka" (Pavlikeanka) din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov, care a interpretat câteva cântece şi dansuri populare ale bulgarilor din Banat. De asemenea, a fost amenajat un stand cu cărţi şi publicaţii ala Uniunii Bulgare din Banat - România, dar şi cu mâncăruri tradiţionale bulgăreşti din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov.

 

15.05.2005, Ópusztaszer, Ungaria. Bulgari bănăţeni, oaspeţi în Ungaria

La invitaţia primăriei localităţii Ópusztaszer din Ungaria cele două ansambluri ale Uniunii Bulgare din Banat - România, „Palućenka" (Pavlikeanka) şi „Bišnuvenka" (Beşenoveanca), ambele din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov au vizitat pe 15 mai 2005, această localitate din Ungaria. Invitaţia a fost trimisă cu prilejul Zilelor localităţii Ópusztaszer, sărbătoare la care ansamblurile bulgare au prezentat câteva cântece şi dansuri populare ale bulgarilor din Banat.

 

23-25.05.2005, Sofia, Bulgaria. Prima întâlnire internaţională a mass-mediei bulgare

În perioada 23-25 mai 2005 la Sofia a avut loc Prima întâlnire internaţională a mass-mediei bulgare, organizată de Agenţia Naţională de Ştiri a Bulgariei (BTA). Tema întâlnirii a fost „Mass-media bulgară şi responsabilităţile europene ale Bulgarie". La această întâlnire, organizată şi cu prilejul Zilei de 24 Mai - Ziua scrierii şi culturii bulgare - au fost invitaţi să participe şi reprezentanţii publicaţiilor Uniunii Bulgare din Banat - România, ei fiind reprezentaţi de prof. Ivanciov Carol-Matei, preşedintele U.B.B.-R. La întâlnire au participat jurnalişti de la 24 de publicaţii din 25 de ţări de pe întreg globul.

 

29.05.2005, Timişoara/Timišvár. Dansuri populare bulgăreşti la TVR Timişoara

Duminică, 29 mai 2005, cu începere de la orele 17:00 la TVR Timişoara (TVR 2), la emisiunea lui Tiberiu Ceia „Cântecul de acasă" a fost invitat ansamblul „Palućenka" (Pavlikeanka) din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov, care a prezentat, în direct, câteva dansuri populare ale bulgarilor bănăţeni.

 

01.06.2005, Sofia. Locuri pentru tinerii români de etnie bulgară care doresc să studieze în Bulgaria

Ministerul Învăţământului din Republica Bulgaria anunţă că sunt 4 locuri pentru tinerii români de etnie bulgară care doresc să studieze în instituţii de învăţământ superior din Bulgaria: Sociologie - 1 loc, Ruse; Jurnalism - 1 loc, Sofia; Relaţii internaţionale - 1 loc, Ruse; masterat Arhitectură - 1 loc, Sofia. Examenele vor avea loc în perioada 22-23 iulie 2005 la Liceul din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov şi constă în: 1. examen la limba şi literatura bulgară; 2. examen la istoria Bulgariei.

 

02-03.06.2005, Timişoara/Timišvár. Consulul bulgar în România, Asen Tutekov, în vizită la bulgarii din Banat

Între 2 şi 3 iunie 2003 consulul bulgar din România, Asen Tutekov, a făcut o vizită în Banat. În data de 2 iunie el a fost prezent la Timişoara/Timišvár, unde la sediul central al Uniunii Bulgare din Banat - România s-a întâlnit cu preşedintele U.B.B.-R. Ivanciov Carol-Matei şi cu alţi reprezentanţi ai U.B.B.-R. Vizita a avut drept scop pregătirile pentru deschiderea la Timişoara/Timišvár a unei secţii de votare pentru alegerile parlamentare din Bulgaria, din 25 iunie 2005.

 

12.06.2005, Timişoara/Timišvár. A VIII-a ediţie a Festivalului minorităţilor

Duminică, 12 iunie 2005, a avut loc la Timişoara/Timišvár a VIII-a ediţie a Festivalului minorităţilor. Bulgarii bănăţeni au fost reprezentaţi la acest festival de grupa de copii a ansamblului „Palućenka" (Pavlikeanka) al Uniunii Bulgare din Banat - România, Filiala Dudeştii Vechi.

 

17-19.06.2005, Szeged, Ungaria. Bulgarii bănăţeni, oaspeţi la Szeged

Vineri, 17 iunie 2005, cele două ansambluri de cântece şi dansuri populare „Palućenka" (Pavlikeanka) şi „Bišnuvenka" din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov s-au îndreptat spre Szeged, Ungaria, unde în perioada 17-19 iunie au ţinut o serie de spectacole la: Mindszent (la 30 km de Szeged), Szeged, Nagymákos (la 40 km de Szeged). Invitaţia a fost făcută cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la înfiinţarea Şcolii de dans din Szeged.

 

24-26.06.2005, Odorheiul Secuiesc. Bulgarii la „Festivalul de folclor Szejke"

Vineri, 24 iunie 2005, grupul reunit al ansamblurilor Uniunii Bulgare din Banat - România din Deta/Dédva şi Breştea/Bréšća, denumit „Vinče" (Coroniţa) s-a deplasat la Odorheiu Secuiesc, ca urmare a invitaţiei primite de la organizatorii celei de-a XXXIX-a ediţie a „Festivalului de folclor Szejke". Spectacolul a avut loc sâmbătă, 25 iunie 2005, şi a debutat cu o paradă a portului popular, după care bulgarii s-au urcat pe scenă şi au dansat mai multe dansuri populare bulgăreşti, care au încântat publicul spectator. Drept urmare, membrii ansamblului „Vinče" (Coroniţa) împreună cu îndrumătoarea Ciocani Carmen, au dat interviuri pentru DUNA TV.

 

25.06.2005, Timişoara/Timišvár. Tânăr bulgar numit diacon

Sâmbătă, 25 iunie 2005, la Catedrala Catolică (Domul) din Timişoara/Timišvár a avut loc o liturghie solemnă oficiată de episcopul Martin Roos, în timpul căreia au fost numiţi diaconi doi studenţi, printre care şi bulgarul bănăţean din Breştea/Bréšća Mirciov Sebastian, student la Alba Iulia. Funcţia de diacon este cea mai mică funcţie din rândul bisericii şi dă dreptul la efectuarea botezului, a cununiilor, a înmormântărilor, a cuminecării (împărtăşaniei), dar nu şi a spovedirii. La liturghie au fost prezenţi preoţii bulgarilor bănăţeni şi o mulţime de enoriaşi, mulţi tineri fiind îmbrăcaţi în costume populare. Preotul din Vinga, Velciov Petru, a fost cel care a explicat, în limba bulgară, responsabilităţile şi datoriile unui diacon. În timpul liturghiei s-au intonat cântece şi în limba bulgară.

 

25.06.2005, Timişoara/Timišvár. Secţie de votare la Timişoara pentru alegerile parlamentare din Bulgaria

Sâmbătă, 25 iunie 2005, în Bulgaria au avut loc alegeri parlamentare, pentru alegerea membrilor celei de-a 40-a Adunare Naţională (Parlamentul) a Republicii Bulgaria. Cu această ocazie, cu sprijinul autorităţilor române şi bulgăreşti, şi cu ajutorul U.B.B.-R., a fost deschisă o secţie de votare şi în Timişoara/Timišvár, în sediul central al Uniuni Bulgare din Banat -România, unde au fost asigurate toate condiţiile tehnice: telefon, fax, computere etc.). Comisia electorală a fost compusă din: consulul Republicii Bulgaria la Bucureşti, Asen Tutekov; Kalin Kuncev de la Ambasada Republicii Bulgaria la Bucureşti; Anghel Anghelov, expert de stat la ministerul Afacerilor Interne al Republicii Bulgaria; Elena Doiceva, Uzun Anton, Calcsov Constantin şi Nacov Ioan.

 

30.06.2005, Dudeştii Vechi/Stár Bišnov. Filiala Dudeştii Vechi a U.B.B.-R. şi-a ales noul comitet de conducere

În urma adunării membrilor Filialei Dudeştii Vechi/Stár Bišnov a Uniunii Bulgare din Banat România, care a avut loc sâmbătă, 30 iunie 2005, a fosta ales noul Comitet de conducere, format din: Şerban Valentin, Viruzab Sebastian, Nacov Gheorghe, Uzun Anton, Cherciov Ioan, Velciov Stanca, Topciov Petru, Petcov Ana, Velciov Ella, Ganciov Ecaterina, Augustinov Peru, Augustinov Damian, Velciov Luca, Calciov Ecaterina şi Bratilov Gheorghe. Şerban Valentin a fost reales în funcţia de preşedinte al Filialei Dudeştii Vechi a U.B.B.-R.

 

30.06-04.07.2005, Budapesta, Ungaria. Ansamblul „Balgarče" (Bulgarul) în Ungaria

Vineri, 30 iunie 2005, aproape de miezul nopţii, membrii ansamblului „Balgarče" (Bulgarul) al Uniunii Bulgare din Banat - România, Filiala Vinga precum şi o delegaţie a U.B.B.-R. în frunte cu preşedintele Ivanciov Carol-Matei, au pornit spre Ungaria. La Budapesta au fost primiţi la Asociaţia Bulgarilor din Budapesta, după care au vizitat biserica ortodoxă în care se ţine liturghie şi în limba bulgară. A urmat deplasarea la Fertőd, unde ansamblul „Balgarče" (Bulgarul) a susţinut un prim spectacol, alături de ansamblul bulgarilor din Ungaria „Yantra" şi de alte ansambluri maghiare. Seara, ansamblul „Balgarče" (Bulgarul) a fost prezent la Festivalul „Bulfest" organizat de Asociaţia bulgarilor din Ungaria. A treia zi, duminică, 3 iulie 2005, delegaţia din Banat s-a îndreptat spre localitatea Sopron unde ansamblul „Balgarče" (Bulgarul) a susţinut un program artistic, împreună cu ansamblul bulgar „Yantra" din Budapesta, încheiat cu o horă comună, după care cu toţii s-au îndreptat spre casă.

 

04.07.2005, Timişoara/Timišvár. Şedinţa Comitetului Executiv al U.B.B.-R.

Luni, 4 iulie 2005, la sediul central din Timişoara/Timišvár al Uniunii Bulgare din Banat - România a avut loc Şedinţa comitetului Executiv al U.B.B.-R. Ordinea de zi a fost următoarea: 1. Probleme organizatorice privind reconfirmarea membrilor U.B.B.-R.; 2. Informare în legătură cu activităţile filialelor U.B.B.-R.; 3. Hotărâri privind renovarea sediilor din Timişoara/Timišvár, Dudeştii Vechi/Stár Bišnov, Lipova, Deta/Dédva şi Arad/Arád. Pentru început deputatul Niculae Mircovici a prezentat o informare despre activitatea sa în parlament, legată mai ales de proiectul legii minorităţilor după care preşedinţii de filiale şi-au prezentat rapoartele de activitate. În final s-a hotărât să se înceapă renovările cu sediul din Lipova şi să se văruiască sediul din Arad/Arád, iar în măsura posibilităţilor financiare, să se înceapă lucrul şi la celelalte sedii.

 

06-10.07.2005, Timişoara/Timišvár. Ansamblul „Târnovce" din Bulgaria la „Festivalul Inimilor" din Timişoara

Cea de-a XVI-a ediţie s-a desfăşurat în perioada 6 - 10 iulie 2005 pe scena Teatrului de Vară din Parcul Rozelor. Bulgarii au fost reprezentaţi de ansamblul „Târnovce" din Veliko Târnovo, unul din ansamblurile îndrumate de coregraful Ivan Doncov, cel care a fost oaspetele bulgarilor bănăţeni şi i-a învăţat pe copii dansurile populare din Bulgaria. Ansamblul „Târnovce" numără 38 de membri - băieţi şi fete, elevi în clasele V-IX.

După ce a concertat pe scena Parcului Rozelor precum şi pe scena de la Muzeul satului din Timişoara/Timišvár, ansamblul „Târnovce" a fost invitat să-i viziteze pe bulgari bănăţeni. Astfel, vineri, 8 iulie 2005, el a fost prezent la Denta/Dénta, unde a prezentat un program artistic, după care a vizitat Breştea/Bréšća.

 

18-27.07.2005, Sofia, Bulgaria. Ansamblul „Balgarče" (Bulgarul) în turneu în Bulgaria

În perioada 18-27 iulie 2005, ansamblul „Balgarče" (Bulgarul) al Uniunii Bulgare din Banat - România, Filiala Vinga a efectuat un turneu în Republica Bulgaria, susţinând recitaluri la Sofia, Rakovski şi Veliko Târnovo.

 

13.08.2005, Lugoj. Ansamblul „Palućenka" (Pavlikeanka) la festival la Lugoj

Sâmbătă, 13 august 2005, cei mai mici membri ai ansamblului „Palućenka" (Pavlikeanka) al Uniunii Bulgare din Banat - România, Filiala Dudeştii Vechi, au luat parte la festivalul folcloric internaţional „Ana Lugojana" din Lugoj, la invitaţia Directorului Casei de Cultură din Lugoj şi a organizatorilor festivalului.

 

15.08.2005, Mailat, judeţul Arad. Ansamblul „Balgarče" (Bulgarul) la ziua localităţii Mailat

Pe 15 august 2005 ansamblul „Balgarče" (Bulgarul) al Uniunii Bulgare din Banat - România, Filiala Vinga a fost invitat la Zilele localităţii Mailat, judeţul Arad, unde a prezentat o suită de dansuri populare bulgăreşti.

 

19-21.08.2005, Sighişoara. Ansamblul „Coroniţa" la festivalul „ProEtnica 2005"

Între 19 şi 21 august s-a desfăşurat la Sighişoara „Festivalul ProEtnica 2005", la care bulgarii din România au fost reprezentaţi de Ansamblurile reunite din Deta/Dédva şi Breştea/Bréšća ale Uniunii Bulgare din Banat - România, sub denumirea de Ansamblul „Vinče" (Coroniţa) îndrumat de înv. Ciocani Loredana şi înv. Preda Terezia. Ansamblul este alcătuit din 24 de elevi (băieţi şi fete) din clasele I-V. Ansamblul „Vinče" (Coroniţa) a prezentat la Sighişoara dansuri populare ale bulgarilor din Banat şi dansuri populare din Bulgaria.

 

29.08-03.09.2005, Belozem, Bulgaria. Bulgarii din Vinga la festival în Belozem, Bulgaria

Între 29 august şi 3 septembrie a avut loc la Belozem, în Bulgaria, Festivalul internaţional al tineretului creştin, la care au participat mai mulţi tineri din Vinga, majoritatea membri ai ansamblului „Balgarče" (Bulgarul) al Uniunii Bulgare din Banat - România. Ei au prezentat cântece religioase pe care le cântă bulgari bănăţeni cu diferite ocazii. Festivalul a avut loc la eparhia „Sfântul Francisc". Invitaţia a venit din partea părintelui Kristof Ojadovici şi a primarului din Belozem Ivan Tacev.

 

03.09.2005, Igriş, judeţul Timiş. Ansamblul „Palućenka" (Pavlikeanka) la festival la Igriş

Sâmbătă, 3 septembrie 2005, a fost organizat la Igriş un festival, la care a fost invitat şi a participat şi ansamblul „Palućenka" (Pavlikeanka) al Uniunii Bulgare din Banat - România, Filiala Dudeştii Vechi.

 

07.09.2005, Lipova. La Lipova a fost sfinţit Centrul bulgar pentru cultură şi artă

Miercuri, 7 septembrie 2005 preotul Augustinov Gheorghe a sfinţit la Lipova centrul Bulgar pentru cultură şi artă. Proprietate a Uniunii Bulgare din Banat - România, în acest centru se vor putea odihni activ tinerii membri ai ansamblurilor folclorice al U.B.B.-R. şi nu numai.

 

08.09.2005, Sânnicolau Mare/Smikluš. Ansamblul „Palućenka" (Pavlikeanka) la festival la Sânnicolau Mare

În fiecare an pe 8 septembrie se sărbătoresc Zilele oraşului Sânnicolau Mare. La sărbătoarea din anul 2005 a fost invitat şi ansamblul „Palućenka" (Pavlikeanka) al Uniunii Bulgare din Banat - România, Filiala Dudeştii Vechi, care a susţinut un recital pe scena Teatrului de vară.

 

24.09.2005, Cenad, judeţul Timiş. 975 ani de la înfiinţarea Episcopiei de Cenad

Sâmbătă, 24 septembrie la biserica catolică din Cenad s-au sărbătorit 975 ani de la înfiinţarea Episcopiei Cenadului. La liturghia solemnă oficiată de Excelenţa Sa dr. Jean-Claude Perisset, nunţiul apostolic al Vaticanului în România împreună cu episcopi din România, Serbia, Ungaria, Austria şi Germania au luat parte foarte mulţi credincioşi bulgari bănăţeni. De amintit că unul dintre primii episcopi de Cenad a fost bulgarul Nikola Stanislavici.

 

08.10.2005, Timişoara/Timišvár. Ansamblul „Bišnuvenka" (Beşenoveanca) în Italia

La invitaţie primăriei din Bosco, Italia, ansamblul „Bišnuvenka" (Beşenoveanca) al Uniunii Bulgare din Banat - România, Filiala Dudeştii Vechi a petrecut perioada 30 septembrie - 3 octombrie în Italia, la malul mării. Deplasarea s-a făcut cu ocazia „Festivalului verzei roşii", la care ansamblul a prezentat cântece şi dansuri populare ale bulgarilor din Banat.

 

08.10.2005, Deta/Dédva. Şedinţa Filialei Deta a U.B.B.-R.

Sâmbătă, 8 octombrie 2005 la filiale Deta/Dédva a Uniunii Bulgare din Banat - România s-a ţinut o şedinţă în care a fost ales noul comitet de conducere al filialei. În urma votului membrilor, Preda Terezia a fost realeasă în funcţia de preşedinte al filialei, iar în funcţia de vicepreşedinte a fost ales Boboiciov Ioan.

 

18.10.2005, Colonia Bulgară/Telepa. Sărbătoarea hramului bisericii din Colonia Bulgară - Sf. Luca

În fiecare toamnă, de 18 octombrie, se sărbătoreşte hramul bisericii din Colonia Bulgară/Telepa. Cândva un sat locuit de bulgari, maghiari şi germani, viu şi plin de viaţă, astăzi în Colonia Bulgară/Telepa abia dacă mai trăiesc 4-5 locuitori. Totuşi, de sărbătoarea Sfântului Luca, toţi foştii locuitori, care azi s-au mutat la Sânnicolau Mare, Dudeştii Vechi/Stár Bišnov sau în alte locuri, se adună în sat şi sărbătoresc hramul bisericii, care a fost şi este şi sărbătoarea satului. Cu acest prilej este oficiată o liturghie în limbile bulgară şi maghiară, după care se merge la cimitir.

 

23.10.2005, Denta/Dénta. Şedinţa Filialei Denta a U.B.B.-R.

Duminică, 23 octombrie 2005 a avut loc şedinţa filialei Denta/Dénta a Uniunii Bulgare din Banat - România, în care a fost ales noul comitet de conducere al filialei. În urma votului membrilor, Petru Chelciov a fost ales în funcţia de preşedinte.

 

29.10.2005, Dudeştii Vechi/Stár Bišnov. Problema liceului din Dudeştii Vechi

Sâmbătă, 29 octombrie 2005 a avut loc o întâlnire între deputatul Niculae Mircovici şi conducerea liceului şi profesorii din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov, la care s-a discutat despre viitorul acestui liceu. Deputatul Mircovici a arătat că, în curând va avea loc aderarea la Uniunea Europeană şi în acest sens Liceul din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov va putea supravieţui doar dacă va fi transformat în liceu bilingv, bulgar-român. El şi-a exprimat şi nedumerirea că, deşi Statul român permite să se predea limba maternă (în cazul nostru, limba bulgară) 3 sau 4 ore pe săptămână, la Liceul din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov s-a ales varianta de 3 ore, deşi există profesori calificaţi. De menţionat totuşi că Liceul din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov este singurul din România în carte se învaţă limba bulgară din clasa I până în clasa a XII-a.

 

01.11.2005, Sofia. Bulgari bănăţeni la „Ziua corifeilor bulgari"

Cu ocazia sărbătorii naţionale „Ziua corifeilor bulgari", o delegaţie a Uniunii Bulgare din Banat -România, în frunte cu deputatul Niculae Mircovici, reprezentantul minorităţii bulgare în Parlamentul României, au făcut o vizită la Sofia, la invitaţia vicepreşedintelui Republicii Bulgari, Anghel Marin.

 

03.11.2005, Bucureşti/Bukuréš. Vizita preşedintelui Republicii Bulgaria la Bucureşti

Joi, 3 noiembrie 2005, preşedintele Republicii Bulgaria, Gheorghi Părvanov, a efectuat o vizită oficială în România, la invitaţia preşedintelui Traian Băsescu. Cu acest prilej a fost semnată o declaraţie comună a celor doi preşedinţi, privind aderarea celor două ţări la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007. Preşedintele Părvanov a ţinut un discurs în faţa Camerelor reunite ale Senatului şi Parlamentului, la care a participat şi o delegaţie a Uniunii Bulgare din Banat - România. Delegaţia a fost formată din: Ivanciov Carol-Matei, preşedinte U.B.B.-R., Niculae Mircovici, deputat, reprezentantul minorităţii bulgare în Parlamentul României, Velciov Ştefan, secretar U.B.B.-R., Ivanciov Ana-Carolina, redactor, Markov Nicole, redactor şi tehnoredactor, Preda Terezia de la filiala Deta, Nacov Gheorghe, primarul comunei Dudeştii Vechi/Stár Bišnov, Tămaş Ioan, profesor; Cosilcov Adrian, Rancov Ivan, Begov Nicolae, Gubics Mihai, Todorovici Sebastian şi Todorovici Ancuţa de la filiala Vinga a U.B.B.-R. După-amiaza, la reşedinţa Ambasadei Bulgariei la Bucureşti, preşedintele Gheorghi Părvanov s-a întâlnit cu reprezentanţii organizaţiilor bulgarilor din România. Delegaţia U.B.B.-R. i-a prezentat preşedintelui bulgar situaţia bulgarilor bănăţeni din România, care este cea mai veche diasporă bulgară din lume, a reuşit să-şi păstrat limba, obiceiurile, tradiţiile şi naţionalitatea bulgară, sunt cei mai numeroşi şi locuiesc în comunităţi compacte, Uniunea Bulgară din Banat - România, având şi deputat în Parlament, care este reprezentantul întregii minorităţi bulgare din România. La rândul său Ambasadorul Constantin Andreev a dăruit câteva costume populare bulgăreşti ansamblurilor folclorice ale U.B.B.-R.

 

03.11.2005, Dudeştii Vechi/Stár Bišnov. Inaugurarea grădiniţei din Dudeştii Vechi

Luni, 7 noiembrie 2005, a avut loc inaugurarea oficială a grădiniţei din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov, la care au participat: deputatul Niculae Mircovici, primarul şi viceprimarul localităţii, consilierii locali, directoarea liceului, reprezentanţii Uniunii Bulgare din Banat - România, preotul Ioan Vasilcin şi foarte mulţi părinţi şi copii. Majoritatea copiilor au fost îmbrăcaţi în frumosul port popular. După tăierea panglicii şi după slujba de sfinţire a urmat un scurt moment artistic, realizat de copiii de la grădiniţă. Grădiniţa a fost renovată în totalitate, s-a construit o sală de mese, bucătărie cu toate cele necesare, o sală de dormit cu 60 de paturi, iar în fiecare sală de clasă există câte o combină muzicală şi câte un televizor.

 

19.11.2005, Dudeştii Vechi/Stár Bišnov. A doua ediţia a Festivalului Jaku Roncov din Dudeştii Vechi

Sâmbătă, 19 noiembrie 2005, a avut loc la Dudeştii Vechi/Stár Bišnov a doua ediţie a Festivalului interetnic „Jaku Roncov". Festivităţile au început la Muzeul minorităţii bulgare, unde a avut loc un simpozion legat de viaţa şi activitatea învăţătorului, istoricului, prozatorului şi dascălului Jaku Roncov, la care au participat: Ivanciov Carol-Matei, preşedinte U.B.B.-R., Alexandra, una din nepoatele lui Jaku Roncov, primarul Nacov Gheorghe ş.a. Seara, la Căminul Cultural a avut loc un program artistic, la care au participat: Ansamblul „Ghiocelul" din Giroc, ansamblul maghiar din Cheglevici, ansamblul sârbesc „Sveti Sava" din Sânnicolau Mare, ansamblurile „Palućenka" (Pavlikeanka) şi „Bišnuvenka" (Beşenoveanca) ale Uniunii Bulgare din Banat - România, Filiala Dudeştii Vechi, precum şi Nicoleta Tripa din Sânnicolau Mare acompaniată de Franiov Rocuş şi Carabenciov Ioan.

 

20.11.2005, Vinga. Festivalul în memoria lui Francovici Petru

Duminică, 20 noiembrie 2005, Filiala Vinga a Uniunii Bulgare din Banat - România a organizat un festival în cinstea memoriei marelui muzicant din Vinga, Franciskov Petru, de la a cărui moarte se împlinesc 11 ani.

 

10.12.2005, Timişoara/Timišvár. Ansamblul „Palućenka" (Pavlikeanka) la „Telemaratonul speranţei" din Timişoara

În luna decembrie a fiecărui an, televiziunea Europa Nova din Timişoara/Timišvár organizează Telemaratonul speranţei, în care se adună fonduri pentru copiii cu dizabilităţi. La aceste activităţi, care au loc la casa Tineretului din Timişoara/Timišvár, participă diverse ansambluri şcolare, care prezintă un scurt program artistic şi predau plicul cu banii adunaţi de elevi pentru copii cu dizabilităţi. Pe 10 decembrie 2005 Liceul Teoretic din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov s-a prezentat cu grupa mijlocie a ansamblului „Palućenka" (Pavlikeanka), care a prezentat două dansuri populare bulgăreşti, iar prof. Tămaş Ioan a predat plicul cu banii adunaţi de elevi. Întreg „Telemaratonul speranţei" se transmite în direct de către televiziunea Europa Nova.

 

18.12.2005, Bucureşti. Ziua Minorităţilor Naţionale din România

În fiecare an, pe data de 18 decembrie, se sărbătoreşte Ziua minorităţilor naţionale din România. Cu această ocazie se organizează diverse acţiuni legate de viaţa şi activitatea organizaţiilor minorităţilor naţionale din România. În anul 2005 a fost organizată la Bucureşti o expoziţie în care fiecare minoritate a expus obiecte specifice. Minoritatea bulgară din România, prin Uniunea Bulgară din Banat - România a fost prezentă la această expoziţie cu diferite obiecte vechi, legate de viaţa bulgarilor.

 

19.12.2005, Timişoara/Timišvár. Ziua Minorităţilor Naţionale din România sărbătorită la Timişoara

Cu ocazia Ziua minorităţilor naţionale din România la Casa Adam Müller Guttenbrunn din Timişoara/Timišvár a fost organizată o expoziţie de cărţi şi publicaţii ale minorităţilor naţionale din Banat. Minoritatea bulgară a fost şi ea prezentă cu un stand cu cărţi şi publicaţii. La deschiderea expoziţiei a luat cuvântul deputatul minorităţii bulgare din România, Niculae Mircovici din partea Uniunii Bulgare din Banat - România, iar prof. Ivanciov Carol-Matei a citit câteva versuri din creaţia sa în limbile română şi bulgară.

 

29.12.2005, Timişoara/Timišvár. A Şaptea Conferinţă pe ţară a Uniunii Bulgare din Banat - România

Joi, 29 decembrie 2005, a avut loc la sediul central din Timişoara/Timišvár al Uniunii Bulgare din Banat - România A şaptea Conferinţă a U.B.B.-R., la care au participat membrii comitetelor de conducere ale filialelor U.B.B.-R. împreună cu delegaţii aleşi de la fiecare filială - în total 102 persoane cu drept de vot. Conferinţa a avut următoarea ordine de zi: 1. Prezentarea Raportului de activitate al U.B.B.-R.; 2. Prezentarea programului de acţiuni pentru viitor; 3. Discuţii; 4. Alegerea noului Comitet de Conducere, a Comitetului Executiv şi a preşedintelui U.B.B.-R. Raportul de activitate, structurat pe 6 capitole, a fost prezentat de mai mulţi membri ai Comitetului Executiv, după care s-a trecut la alcătuirea programului pentru activităţile viitoare ale U.B.B.-R. După discuţii s-a trecut la alegerea Comitetului de conducere şi a Comitetului Executiv, după care, prin vot secret, a fost ales preşedintele U.B.B.-R. Singurul candidat a fost prof. Ivanciov Carol-Matei, care a fost reales în funcţia de preşedinte al Uniunii Bulgare din Banat - România cu 97 de voturi pentru şi 5 împotrivă.